Bioszféra
Homoki szömörcsög party Tiszalúc főutcáján
Sose láttam még ennyire tömegesen, fél négyzetméteren volt vagy 15 termőtest.
Sose láttam még ennyire tömegesen, fél négyzetméteren volt vagy 15 termőtest.
Ne fagyaszd meg! A kalapokat dörzsöljed el homokkal, és a pépet ültesd a komposzt alá / mellé 5 cm mélyre és takarjad lazán mulccsal. Ezt tedd a kihantolt micéliummal is. Már 2025 ősszel remélem, fog teremni. A cserép kicsi hozzá, legalább 10 m2 szabad földfelület kell. Más gombákkal békén él. Homokon szépen fejlődik, tápoldatot nem igényel. A növényekkel nem mikorrhizál, de támogatja, táplálja azokat is, közvetett módon.
Megkérdezném a fa-doktort, van-e bizonyitvána-e, vagy csak tűzép anyag beszerző..? Itt majsán is letarolták, kivágták a szép japánagác, hársfákat, voltak vagy 70-80 évesek. helyettük van térkő, és napvitorla, nehogy zöldszinben hűsöljön a poogár!
Kedves gomba szakértőm!
amit irtál, nagyon megfogott, és ma kihantoltam az elszáradt gombatestek melől 20cm.sugarú körben a feltalajt, levelekkel együtt.
Kérdésem; mielőtt bele mélyednék a gomba termesztésbe, csak úgy zöldfülűen, -- pár mondatban írd le, hogy a tinta gomba spórákat jól gyujtöttem- e be, érdemes a mua.kazettában lefagyasztani tavaszra, és kikel-e a cserépben?
amit irtál, nagyon megfogott, és ma kihantoltam az elszáradt gombatestek melől 20cm.sugarú körben a feltalajt, levelekkel együtt.
Kérdésem; mielőtt bele mélyednék a gomba termesztésbe, csak úgy zöldfülűen, -- pár mondatban írd le, hogy a tinta gomba spórákat jól gyujtöttem- e be, érdemes a mua.kazettában lefagyasztani tavaszra, és kikel-e a cserépben?
Nem most, hanem még tavasszal végezték a vágást. Ezek mostani képek. A csonkok nagy részét kinyírta az idei aszályos nyár, már nincs bennük élet. Páron jött csak elő új hajtás. Ez így tavasszal kivégzés volt. 80-100 éves japánakácok voltak.
Kicsit túl későn fogtak neki az ifjításnak, lehetett volna 1-5 évvel előtte. (na akkormég reptében lehetett harkály doktort találni)
a fa fajta is döntő, ki tudja-e az alvó rugyekből nevelni az uj jövő évi hajtást?
A magas visszavágásnak is van előnye, az hogy gorsabban ad árnyékot jövőre. Remélem végeztek felületi átvilágítást, röntgent, a beteg részek kiszürésére.( mókus odu), de látom, hogy egeszséges a törzsek.
A kidőlés veszélye kicsi, nincs, nem is lesz nagy lombfelulet, ami lesavarná a lombot, nagy vihar esetén.
a fa fajta is döntő, ki tudja-e az alvó rugyekből nevelni az uj jövő évi hajtást?
A magas visszavágásnak is van előnye, az hogy gorsabban ad árnyékot jövőre. Remélem végeztek felületi átvilágítást, röntgent, a beteg részek kiszürésére.( mókus odu), de látom, hogy egeszséges a törzsek.
A kidőlés veszélye kicsi, nincs, nem is lesz nagy lombfelulet, ami lesavarná a lombot, nagy vihar esetén.
Fasor és parkpusztítás Székesfehérvár Belváros. Mondanom sem kell, hogy az idei nyár kipusztította a tavaszi primitív barbarizmus után megmaradt csonkokat is, amik így veszélyesek lettek és ki kell vágni azokat.
A gyapjas tintagomba addig ehető, ameddig a lemeze tiszta fehér. Az ilyen fiatal példányok még zártak, kisebbek. A búbjáról a keményebb, okkerebb sapkát dobjátok le, a többit megfőzni, csodálatos leves lesz belőle! Fagyasztani sajnos nem lehet, semmise marad belőle olvadáskor... Hamar elöregszik, de seregesen képes teremni, ha jól érzi magát. Érdemes a helyét figyelni és levadászni. Jó fogyókúrás gyógy - gomba is, mert kiegyensúlyozza a cukorszintet, nem éhes - egész estig - tőle az ember. Egy időben a Cég udvarán termett és eszegettem én is, kiegyensúlyozott, jó érzés volt a jóllakottság - érzés, amit adott.
Volt egy kis probléma. Azt mondta a nagyon nem kedves nővér, hogy magának a bal lábán egy épkézláb csont sincs, a medence csont is törött. Na mindegy, őzláb, csiperke, laska, rizike van. Kellett volna még csapadék.
Ma Hortobágy, vonattal, réges-régi bakancslistás volt... Csodás volt a Tisza-tó fölött döcögni a vicinálissal, látni Tiszafüred után a fényes friss hantokat, porhanyós mag-ágyakat, nyújtózó vetést. Óhat vmh. fölött láttam meg az első darvakat, közvetlenül a fejünk fölött, karnyújtásnyira repültek föl, és elszálltak a Hortobágyi-Halastó felé. Tölgyfák a sínek mellett, és fényes bogyóktól pirosló hecsedli-bokrok. A szeder bokáig érő sűrűje már bíborszínűbe hajlik, és kövér pálinkának-való kék gombócoktól roskadoznak a recece bokrok. Ennyit még életembe' nem láttam... Hortobágyon a vonatka nem járt, cserébe láttam még 80-100 darut felhőben szállni (odaért a vicinális). Szép, derült időben töltöttem ott bő egy órát. Négyféle szitakötő, ismerős és ismeretlen sziki növénykék. Szürkevarjak cseverésztek, keresem hol? Az indóház tetejét nevezték ki őrhelynek. Kácsa szagot hozott a szél, és hamarosan százhangú hápogást is... Visszafelé már megláttam a magágyon a ragyogó mellényű fácánokat is, a hantokon bukdácsoló nyulat, a vetésben bandázó őzeket, a vércséket és a zsombékosban gázoló szarvastehenet. Ölyv kelt fel a villanyoszlopról komótosan, lustán szárnyalt a vicinális mellett, majd elegánsan vissza-kanyarodott. Fecske-forma nagyobb ragadozó suhant a vetés fölött, minden ész nélkül a földre menekült előle... sólyom lenne? aztán újra a Tisza-tó mérhetetlen vízi világa, sirályok, récék, naplemente... A nyárfák ezüsthasú levelei már sárgulnak, a borzas fűz még zöld. Ősz én annyira szeretlek!
Október 23-án felkerestük Lendre és Balka93 fórumtársakkal a Bükk hegységet.
~15 km-es túrát tettünk Lillafüred, Jávorkút környékén és megörökítettük az ősz színeit!
Néhány kép, ahogy mi láttuk:
~15 km-es túrát tettünk Lillafüred, Jávorkút környékén és megörökítettük az ősz színeit!
Néhány kép, ahogy mi láttuk:
A világító meg gyönyörű és esetleg egy párhuzamos univerzumban ehető is
/mindig elfelejtek hazavinni egy pár darabot és JÓ sötétben megnézni, állítólag tényleg világít/
/mindig elfelejtek hazavinni egy pár darabot és JÓ sötétben megnézni, állítólag tényleg világít/
Így felülről bizony lehet világító. Tele az erdő vele, és tele a mérgezési napló is... és a nagy döggombát is két marokkal szedik és eszik a népek, rémes mennyi esemény van belőle, igaz hogy lépni se lehet tőle néhány helyen. De a nagy döggomba legalább mikorrhizás...
Még én úgy tudom, hogy nyersen méreganyagot tartalmaz, és kell a 20 perces hőkezelés. Ajánlják a kalapbőr lehúzását is.
Az "úgyis megkapják" a mikrosütők világában sajnos már nem működik, 100 C fölött, 20 percig kell tartani és stopperral megmérni, meddig rotyog...
Ugyanez a verdikt a most előjövő Armillariellákra is (az erdőgyilkos A. mellea -Gyűrűs tuskógomba -Őszi potypinka fajra, illetve a szelídebb A. tabescens - Őszi eggyes - fajra), de aki gyűjteni kezdi, jól nézze meg előbb a weben a gyilkos sisakgombát (Galerina marginata) mert már fűzfáról is begyűjtöttük a kis gonoszát! sajnos gyakorivá vált, NEM összetéveszteni!
Az "úgyis megkapják" a mikrosütők világában sajnos már nem működik, 100 C fölött, 20 percig kell tartani és stopperral megmérni, meddig rotyog...
Ugyanez a verdikt a most előjövő Armillariellákra is (az erdőgyilkos A. mellea -Gyűrűs tuskógomba -Őszi potypinka fajra, illetve a szelídebb A. tabescens - Őszi eggyes - fajra), de aki gyűjteni kezdi, jól nézze meg előbb a weben a gyilkos sisakgombát (Galerina marginata) mert már fűzfáról is begyűjtöttük a kis gonoszát! sajnos gyakorivá vált, NEM összetéveszteni!
Kérdezhetek?
A piruló galóca már feltételesem sem mérgező a mai felfogás szerint? Most nekem ezt mondta egy gombaszakértő a piacon, régen még úgy emlékszem, hogy szigorúan kellett neki a 15-20 perces hőkezelés (amit persze amúgy is megkapnak a gombák).
A piruló galóca már feltételesem sem mérgező a mai felfogás szerint? Most nekem ezt mondta egy gombaszakértő a piacon, régen még úgy emlékszem, hogy szigorúan kellett neki a 15-20 perces hőkezelés (amit persze amúgy is megkapnak a gombák).
Ne is mond, én is már a munkahelyre hordom be lefagyasztani. Már nem merek kimenni az erdőbe meg a Hortobágyra, mert nem tudom hova tenni a sok gombát. Szinte minden este gombát eszünk.
Az utóbbi hetek néhány szedése:
Az utóbbi hetek néhány szedése:
Mai vadászat 4 galamb (ízletes, olivacea, Kisasszony/kékhátú, ráncos) és bébi velőgombák (piruló galóca), utóbbit zsírjára sütöttem klasszul, a tegnapi galambok is száradnak szépen. A galamb csodás társaság. Klassz látni a különböző lemezszíneket, tönkbelsőket, hús-állagokat. - és jól szárítható, ez fontos lett, mert a fagyó tele van... Ha ide is megérkezik a lila pereszke és a szürketölcsér, lehet befőzésre adom a fejem... Mióta naponta eszem 5-10 deka gombát, leadtam 10 kilót és sokkal jobban érzem magam.
Pedig szinte biztosra veszem, hogy déli tőkegomba. Szerintem az egyik legfinomabb és legjobb felhasználhatóságú gomba, az olaszok nagy kedvence. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy nyárfás volt a szántóföld helyén és maradt a földben gyökér. Éppen olyan nyárfásokban fordul elő nagy számban, ahol valami oknál fogva legyengülnek és pusztulnak ki a fák. Ez indokolná azt is, hogy kivágták az erdőt.
Link
Link
nem tudom, jelenleg őszi vetésben nőtt...
gombaszakertő sem tudta beazonosítani, pedig átforgatta a 300 gombát tartalmazó könyvet.
gombaszakertő sem tudta beazonosítani, pedig átforgatta a 300 gombát tartalmazó könyvet.
Akárhogy is nézem, ez déli tőkegombának tűnik. Nem volt a szántóföldön véletlen egy nyárfatönk? Korábban nem nyárfaerdő volt a szántóföld helyén? Próbáld majd ne zacskóban fényképezni, hanem a helyszínen is egyet, meg magáról a gombáról felülről meg lemezoldalról is tönkkel együtt. És fontos az illata, a déli tőkegombának enyhén gyümölcsös illata van.
Egy kis válogatás a Börzsönyből
Őzlábfrizbi
Stemonites splendens, nyálkagomba fajta. Ez szombati kép, mára nyoma sem volt. Lehet az a kicsi eső tegnap elmosta?
Harkály tintagombák 24 órája
Gombafonalak
Petrezselyemgomba és talán álkorallgomba
Őzlábfrizbi
Stemonites splendens, nyálkagomba fajta. Ez szombati kép, mára nyoma sem volt. Lehet az a kicsi eső tegnap elmosta?
Harkály tintagombák 24 órája
Gombafonalak
Petrezselyemgomba és talán álkorallgomba
Az egri piacon 2-3 hete ismét megjelent a friss vad gomba. Őzláb, szegfű, csiperke, érdes tinóru, fenyő cepe, rizike(ritkán), vargánya is volt egy kevés.
Én csak őzlábat szedten (találtam) , de láttam az Érseki palota gyepszőnyegéből több gyapjas tintagombát is kinőni. Jó lenne szedni néhány kiló vargányát ha lenne a közelben , de nincs...
Én csak őzlábat szedten (találtam) , de láttam az Érseki palota gyepszőnyegéből több gyapjas tintagombát is kinőni. Jó lenne szedni néhány kiló vargányát ha lenne a közelben , de nincs...
Lelkem Gombásztárs, a kalapja felől meg nem mondom...
Milyen színű a tönk? Van gallérja? Lemezek? Spórapor?
Törékeny húsú vagy szívós, mint az árvégű fülőke?
Vannak a fehér lemezen pici vörös pontok? mer'akkor már ehetetlen...
Milyen színű a tönk? Van gallérja? Lemezek? Spórapor?
Törékeny húsú vagy szívós, mint az árvégű fülőke?
Vannak a fehér lemezen pici vörös pontok? mer'akkor már ehetetlen...
Lehet fakógomba, azok retekszagúak. Lehet déli tőkegomba, vagy tavaszi rétgomba, azoknak van gallérjuk.
Nem az. Elvittem szakertohoz, de ő sem tudta biztosan beazonositani
Már vannak lilatönkű pereszkék a réteken.
Kérlek szépen vágjad ketté...
Kérlek szépen vágjad ketté...
Mindig csodáltam, aki ennyire magabiztosan ért a gombákhoz.
Pedig annak idején gyerekkoromban, nagyapám tanítgatott erre (is). Ő olyan volt mint egy élő természeti lexikon. Sajnos tizedére sem emlékszem mára.
Persze, mint (szinte) mindent - rengeteg tanulással ezt is meg lehet tanulni, csak nálam egyedül az gond, hogy szerintem akkor sem bíznék magamban.
Folyton azon morfondíroznék, hogy: Igen, látom, és tudom hogy ez mi!
Izé..., na várjunk csak egy kicsit! Biztos az, vagy csak nagyon hasonlít??
Pedig annak idején gyerekkoromban, nagyapám tanítgatott erre (is). Ő olyan volt mint egy élő természeti lexikon. Sajnos tizedére sem emlékszem mára.
Persze, mint (szinte) mindent - rengeteg tanulással ezt is meg lehet tanulni, csak nálam egyedül az gond, hogy szerintem akkor sem bíznék magamban.
Folyton azon morfondíroznék, hogy: Igen, látom, és tudom hogy ez mi!
Izé..., na várjunk csak egy kicsit! Biztos az, vagy csak nagyon hasonlít??
Szerintem sárga gévagomba, legalábbis az illata alapján
/vasárnap mi is arrafelé (Sztupa alatt/mellett) voltunk találtunk ugyanilyet, nomeg 4 db. nagyspórás csiperkét hihetetlen illattal/mérettel/
/vasárnap mi is arrafelé (Sztupa alatt/mellett) voltunk találtunk ugyanilyet, nomeg 4 db. nagyspórás csiperkét hihetetlen illattal/mérettel/
Szép, de a csövek magassága alapján, érdestinóru is lehet. A gesztenyetinó húsa, fiatalnak parafa szerűen kemény. A barna érdestinó (Leccinum scabrum) húsa nem váltja ádázul a színét, és az illata aromásabb. Fiatalnak finom mindkettő, öregnek elültetni való a kertben. - Bocsánat a késői válaszért, tegnap én is gombásztam... elaludtam. - Most már én is a szárítani való gombát keresem, ha az erdő is felszárad... egyelőre megy a ruhapakolás, függönymosás, a lakás tiszta pára. Tegnap a rizikéknek nagyon örültem, van már "Hexenröhrling" is, utóbbi vajpuha finom, ha zsíron megfuttatva 20 percig főzzük (pl. gombás rizsnek). - és úgy tapasztalom, hogy másnap is " illedelmes ", jó gomba. Azért nem reklámozzuk, mert sok mediterrán fajjal (Caloboletusok, Rubroboletusok, Imperator) keverhető össze, és azok ártalmasak.
Párduc galócánk termőtestfejlődési szakaszában eltelt újabb két nap..és esett rá újabb kb. 12 mm csapadék...6 nap telt el az első kép készítése óta...
Gesztenye-tinóru akar lenni, de VÁGJAD KETTÉ és akkor emeletesen üregek vannak a tönk húsában. A gesztenyetinóruból ami kékül, az védett, értékes és helyén hagyandó, a többi finom és megenni való.