Agrometeorológia
Újabb fagyos hajnal volt, legalábbis a mély fekvésekben Link Link
Kákit szedni mentünk ma, útközben fotózgattunk.
Csörnyeföld alsó része, ép dália Link Link
Talajon fekvõ dáliák Link , ez kész csoda, nem is értem igazából!
Látni, sík területen vagyunk, és ép a trombitavirág Link és a dália Link , látni a kamionból is, hogy sík.
A dália ilyen fokú épsége néhány tizedes fagyot megenged, de többet semmiképpen.
Egy jó példa arra, hogy a növény saját magát hogyan tudja árnyékolni: trombitavirág kicsit megcsippentve Link , de a megcsippentett lombozat alatt totál ép levelek Link
Ezen mindig elcsodálkozom, hogy egy lényegében ilyen kis lombozat hogyan tud maga alá zárni enyhébb levegõt, és mennyire kell állnia a légoszlopnak ahhoz, hogy oldalról ne keveredjen be a lombozat alá a hideg levegõ és ne fagyassza el a növényt.
A hegyen természetesen még nem volt fagy, érik még a füge Link Link Link , igaz már nem olyan finomak, mint nyáron, de azért nemrosszak.
Fajtája válogatja, hogy melyik fügefajta hullatja elõbb a levelét magától, ez a fajta fagy nélkül lombhullat Link , ez a közelebb lévõ Link meg még tiszta zöld.
A kivi még méregzöld Link , a szõlõ meg piros Link Link
Aki ismeri a szõlõtermelés nehézségeit, tudja milyen klíma kell a jó szõlõhöz, mennyi macerával jár, és követte az idei év idõjárását, az biztosan tudja értékelni ezeket a mai képeket a Bussay szõlészetbõl Link Link Link Link Link Link
Ez egy völgyi dália és kanna, nyekk Link Link Link
Ez volt a legnagyobb talány a mai napban, elég alacsonyan, a Kerka völgyében lévõ Tormaföldén az ép dália és kanna Link Link Link Link
Néhány õszi tájkép Link Link Link Link Link Link
Kákit szedni mentünk ma, útközben fotózgattunk.
Csörnyeföld alsó része, ép dália Link Link
Talajon fekvõ dáliák Link , ez kész csoda, nem is értem igazából!
Látni, sík területen vagyunk, és ép a trombitavirág Link és a dália Link , látni a kamionból is, hogy sík.
A dália ilyen fokú épsége néhány tizedes fagyot megenged, de többet semmiképpen.
Egy jó példa arra, hogy a növény saját magát hogyan tudja árnyékolni: trombitavirág kicsit megcsippentve Link , de a megcsippentett lombozat alatt totál ép levelek Link
Ezen mindig elcsodálkozom, hogy egy lényegében ilyen kis lombozat hogyan tud maga alá zárni enyhébb levegõt, és mennyire kell állnia a légoszlopnak ahhoz, hogy oldalról ne keveredjen be a lombozat alá a hideg levegõ és ne fagyassza el a növényt.
A hegyen természetesen még nem volt fagy, érik még a füge Link Link Link , igaz már nem olyan finomak, mint nyáron, de azért nemrosszak.
Fajtája válogatja, hogy melyik fügefajta hullatja elõbb a levelét magától, ez a fajta fagy nélkül lombhullat Link , ez a közelebb lévõ Link meg még tiszta zöld.
A kivi még méregzöld Link , a szõlõ meg piros Link Link
Aki ismeri a szõlõtermelés nehézségeit, tudja milyen klíma kell a jó szõlõhöz, mennyi macerával jár, és követte az idei év idõjárását, az biztosan tudja értékelni ezeket a mai képeket a Bussay szõlészetbõl Link Link Link Link Link Link
Ez egy völgyi dália és kanna, nyekk Link Link Link
Ez volt a legnagyobb talány a mai napban, elég alacsonyan, a Kerka völgyében lévõ Tormaföldén az ép dália és kanna Link Link Link Link
Néhány õszi tájkép Link Link Link Link Link Link
Nagypapám az elsõ idegenkedések után egyre büszkébb a hegyi kákifáinkra, ma Õ hozta haza az elsõ termést a Sharon nevû fajtáról Link Link
Ez a csörnyeföldi szüret Link Link Link Link Link
Pénteken fél mázsa füge indult útnak Budapest felé, onnan pedig tovább Link
Végül õszül a táj, vagyis inkább már telül Link
Ez a csörnyeföldi szüret Link Link Link Link Link
Pénteken fél mázsa füge indult útnak Budapest felé, onnan pedig tovább Link
Végül õszül a táj, vagyis inkább már telül Link
Bubu! A hétköznapokat igyekszem innen kizárni, a véleményem nem befolyásolja az aktuális állapotom. Ám a folyamatosan, idõszakosan, de sajnos sûrûn felbukkanó ismételt "a kakának sz@r szaga van" beírásokra egyszerûen nem tudok másképpen reagálni.
Nem érvényes válasz.. Szia!
Ja Pitom hazajött Majsára, és önálló kibõvített észleléseket ad.
Jó 'cakát, szép estéket mindenkinek!
Ja Pitom hazajött Majsára, és önálló kibõvített észleléseket ad.
Jó 'cakát, szép estéket mindenkinek!
Bebuggyant hsz.-em szerintem ne mért célba.
De akkor is szép estét, és megbecsülést egymás iránt!
De akkor is szép estét, és megbecsülést egymás iránt!
Na majd éjjel-holnap lesz válasz..
Én most eléggé fáradt vagyok, sok mázsa tûzifát mentettem le száraz helyre. meg aztán naponta begyújtás, estefelé, tartva a 21.5 fokot.
Hiába 55 felett vigyázni kell az akksira..
Én most eléggé fáradt vagyok, sok mázsa tûzifát mentettem le száraz helyre. meg aztán naponta begyújtás, estefelé, tartva a 21.5 fokot.
Hiába 55 felett vigyázni kell az akksira..
Doktor BuBónak kell közbeszólnia.
Kollégák; Floo! Rengeteg h.szólásod van, a mediterrán, és meg Zalai-Somogyi gyümi kertekrõl. Nagyon szép gyümölcsök érnek, dunsztolódnak, és tányéron várják a megevést.Hamm.
De;
Kicsit vedd észre a többi társ hsz.-ét is.
Nemcsak Medi-terrán gyümik vannak ,hanem fázós, nélkülözõ emberek, nem messze észak-keleten.
Taki elmondta,- és tapasztalta - a sok tragédiát, ott nem messze fent, Csernyeföldétõl ~ 110 Km.-re kb.élték át.
Azért is mérges, és nyugtalan...
Kollégák; Floo! Rengeteg h.szólásod van, a mediterrán, és meg Zalai-Somogyi gyümi kertekrõl. Nagyon szép gyümölcsök érnek, dunsztolódnak, és tányéron várják a megevést.Hamm.
De;
Kicsit vedd észre a többi társ hsz.-ét is.
Nemcsak Medi-terrán gyümik vannak ,hanem fázós, nélkülözõ emberek, nem messze észak-keleten.
Taki elmondta,- és tapasztalta - a sok tragédiát, ott nem messze fent, Csernyeföldétõl ~ 110 Km.-re kb.élték át.
Azért is mérges, és nyugtalan...
Megint sok a felkiáltójel, azt pedig külön köszönöm, hogy nem fárasztasz a "floozungokkal". Az, hogy mit értek és mit nem, legyen az én gondom.
Sem idõm, sem kedvem nincs Neked azt magyarázgatni, amit évek óta nem fogsz fel (bár közben amiket írsz, azzal engem erõsítesz meg, csak észre sem veszed)!
Azért nagyon remélem, hogy nem azok vannak többségben, akik annyit értenek csak az egészbõl, mint Te!
Azért nagyon remélem, hogy nem azok vannak többségben, akik annyit értenek csak az egészbõl, mint Te!
"...fagyzugban fagyni fog, a dombtetõn meg nem hûl ki a húsleves." Hát ezen hangosan felnevettem, köszi
A kert nem a Csabáé, õ még nálunk is magasabban van a GE szerint 5 méterrel, ez itt van a panel mellett, egy kis rokkant kisöreg csinálja nagy szorgalommal - más elfoglaltsága nem nagyon van szegénynek, ebbe minden ereját beleöli.
Mindehhez hozzátenném, hogy a Látóhegyen (mivel kinn voltam fotózni hajnalban), ami még jóval magasabban van, a napkelte elõtt mintegy 40 perccel már a sár csontkemény volt, de szántóföldön lévõ tócsa nem fagyott be, a fû viszont ropogott a lábam alatt a vastag dértõl. Pedig az Vp. legmagasabb pontja. Hõmérõ nem volt nálam, nem tudom, 2m-en mennyi lehetett, de talajon erõsen fagyott. Viszont péntek délután voltam kinn ugyanitt s az elõzõleg vastagon deres hazai vadvirágok (vajszínû ördögszem, bogáncs, stb.) NEM fagyott el. Szóval hatalmas különbségek vannak a növények hõ- és hidegtûrése szempontjából.
Mindehhez hozzátenném, hogy a Látóhegyen (mivel kinn voltam fotózni hajnalban), ami még jóval magasabban van, a napkelte elõtt mintegy 40 perccel már a sár csontkemény volt, de szántóföldön lévõ tócsa nem fagyott be, a fû viszont ropogott a lábam alatt a vastag dértõl. Pedig az Vp. legmagasabb pontja. Hõmérõ nem volt nálam, nem tudom, 2m-en mennyi lehetett, de talajon erõsen fagyott. Viszont péntek délután voltam kinn ugyanitt s az elõzõleg vastagon deres hazai vadvirágok (vajszínû ördögszem, bogáncs, stb.) NEM fagyott el. Szóval hatalmas különbségek vannak a növények hõ- és hidegtûrése szempontjából.
Errõl beszélek. Tudom, hogy Floo a fagyzugos témáját melegíti fel kényszeresen, mintha én hetente beírnám, hogy árnyékoló nélkül mérni eretnekség.
Te tudod a legjobban, hogy az én mérési helyem minden, csak nem fagyzug és kifejezetten örülök, hogy nem nekem kellett beírnom, hogy az általad említett kert (Pálmay Csaba) több tíz méterrel felettem van.
"Foltokban talajmenti fagy alakulhat ki...." mondják az elõrejelzõk és ez nem (csak) azt jelenti, hogy fagyzugban fagyni fog, a dombtetõn meg nem hûl ki a húsleves.
Annyira rémes állandóan ezt olvasni, hogy az iklódi és a kanizsai állomás micsoda rossz helyen van. itt jegyezném meg, hogy az iklódi kiváló helyen fekszik, mindenféle szempontból.
Te tudod a legjobban, hogy az én mérési helyem minden, csak nem fagyzug és kifejezetten örülök, hogy nem nekem kellett beírnom, hogy az általad említett kert (Pálmay Csaba) több tíz méterrel felettem van.
"Foltokban talajmenti fagy alakulhat ki...." mondják az elõrejelzõk és ez nem (csak) azt jelenti, hogy fagyzugban fagyni fog, a dombtetõn meg nem hûl ki a húsleves.
Annyira rémes állandóan ezt olvasni, hogy az iklódi és a kanizsai állomás micsoda rossz helyen van. itt jegyezném meg, hogy az iklódi kiváló helyen fekszik, mindenféle szempontból.
Taki, nálam nem volt fagy, a közelben lakó (ám nem a panelek közti hõdobozban) Pálmay Csabánál se, mégis "elfagyott" a dália (lehajtotta a korában hófehér virágát és elkezdett bebarnulni)a házunk mellett, a kánnának tõle 2 méterre semmi baja.
Sok virágos növény nem elFAGY, csak a trópusi kis dögök alattomos módon nem szeretik a +2 fok körüli T-t sem. A kis piszok dália Mexikó és Kolumbia környékén honos, és nem magashegyi... Egy percet se csodálom, ha nem szereti a közép-európai októbert...Az emberek zömének fogalma nincs arról, hogy pl. a hajnalka brazil õserdei növény. Csak annyit tudnak, hogy nyár elején kezd nõni... Óriási különbség van a mediterráneumi eredetû ennivalók és a trópusokról behurcolt dísznövények hõigénye közt!
Sok virágos növény nem elFAGY, csak a trópusi kis dögök alattomos módon nem szeretik a +2 fok körüli T-t sem. A kis piszok dália Mexikó és Kolumbia környékén honos, és nem magashegyi... Egy percet se csodálom, ha nem szereti a közép-európai októbert...Az emberek zömének fogalma nincs arról, hogy pl. a hajnalka brazil õserdei növény. Csak annyit tudnak, hogy nyár elején kezd nõni... Óriási különbség van a mediterráneumi eredetû ennivalók és a trópusokról behurcolt dísznövények hõigénye közt!
És? Mit akarsz ezzel megint mondani? Iklódbördöce és Nagykanizsa nem az általad említett környéken, de még csak a közelében sincsenek. Lehet, hogy pont te követed el a hibát, amikor az egész zalai térséget megpróbálod egy kalap alá venni?
Annyira gyerekes már az évek óta, unalomig tekert verkli, hogy az valami hihetetlen.
Nálam pl. a kannavirág egy éjszaka megfagyott, pedig nem fagyzugban mérek, sõt. -1,6°C fûszinti (árnyékolt) Tmin, -1,0°C 2mTmin.
Inkább fagylefolyású a hely, a Veszprémi-fennsíknak pont a derekánál helyezkedem el.
Mi a lényege a mondanivalódnak, ez érdekelne igazán.
Annyira gyerekes már az évek óta, unalomig tekert verkli, hogy az valami hihetetlen.
Nálam pl. a kannavirág egy éjszaka megfagyott, pedig nem fagyzugban mérek, sõt. -1,6°C fûszinti (árnyékolt) Tmin, -1,0°C 2mTmin.
Inkább fagylefolyású a hely, a Veszprémi-fennsíknak pont a derekánál helyezkedem el.
Mi a lényege a mondanivalódnak, ez érdekelne igazán.
Ha tavasszal elülteted a kiviket és a kákit, 3 év múlva már ehetsz róla.
A fügérõl hamarabb, ha nem fagy el.
A fügérõl hamarabb, ha nem fagy el.
A környék állomásain megvolt az elsõ fagy, -2-3 fokos minimumot mért az iklódi és a nagykanizsai állomás Link
Ezt a hõmérsékleti értéket csak a belsõ dombvidéki völgyek növényei hitelesítik, ahol apaprikák, paradicsomok és dáliák meg- illetve elfagytak.
Viszont másfele nem látni fagy nyomát, ma pl. Zalaegerszeg mellettjártam egy kertészetben, ahol még a völgyszinten sincs semmi elfagyva.
Szombati képek:
Murarátka, ép kannák Link
Muraszemenye, sértetlen kivi Link Link Link Link és trombitavirág Link
Magyar-szlovén határnál dália Link
Tornyiszentmiklós, kivi, kanna és dáliák Link Link Link Link
A szlovén-magyar határon lévõ Pince nevü falu, ahol zöldbab(!) fekszik aföldön Link
A zöldbab néhány tizedes negatív hõmérséklet mellett elfagy, itt a földön heverõ levelek is épek ! ! !
Ezek a növények (a zöldbab kivételével) -1,5 fok után nem így néznek ki.
A képek síkvidéken készültek, nem dombon.
Ezt a hõmérsékleti értéket csak a belsõ dombvidéki völgyek növényei hitelesítik, ahol apaprikák, paradicsomok és dáliák meg- illetve elfagytak.
Viszont másfele nem látni fagy nyomát, ma pl. Zalaegerszeg mellettjártam egy kertészetben, ahol még a völgyszinten sincs semmi elfagyva.
Szombati képek:
Murarátka, ép kannák Link
Muraszemenye, sértetlen kivi Link Link Link Link és trombitavirág Link
Magyar-szlovén határnál dália Link
Tornyiszentmiklós, kivi, kanna és dáliák Link Link Link Link
A szlovén-magyar határon lévõ Pince nevü falu, ahol zöldbab(!) fekszik aföldön Link
A zöldbab néhány tizedes negatív hõmérséklet mellett elfagy, itt a földön heverõ levelek is épek ! ! !
Ezek a növények (a zöldbab kivételével) -1,5 fok után nem így néznek ki.
A képek síkvidéken készültek, nem dombon.
Már úgy szeretnék kivi lugast, fügefákat, kákikat...
Jó volna idén õsszel már néhány dugványt elültetni és pár év múlva csemegézni. Mivel én a permetezéseket inkább elítélem, ezért lenne jó ha ezekkel a bionövényekkel kezdenék el foglalkozni, tesztelgetni.
Jó volna idén õsszel már néhány dugványt elültetni és pár év múlva csemegézni. Mivel én a permetezéseket inkább elítélem, ezért lenne jó ha ezekkel a bionövényekkel kezdenék el foglalkozni, tesztelgetni.
Ejh, ha én garázs lehetnék Nálatok!
Remélem, hamarosan a boltokban is megjelenik a káki! :-)
Remélem, hamarosan a boltokban is megjelenik a káki! :-)
Magyar gyümölcs. Nekem ez jobban ízlik mint a füge. Készítettem róla egy képet a graupelzápor vadászat közben. Link
Vannak szilvafajták melyek hajlamosak a szakaszos termésre, fõleg a régi fajták, pl. veresszilva. Egy- két évig ágszaggató mennyiség, másik évben semmi, tehát nem kell ehhez kártevõ, egyszerüen kipiheni a fa az elõtte lévõ évet. Pl. barackfélék is hajlamosak lennének erre, ezért ritkitjuk a termést még kis zöld állapotban.
Szinte máris magaménak érzem a kiló szilvádat.
Tavaly szinte egy szem sem volt a fákon, azelõtt rogyásig tele mind. Az általad említett fenevadak kétéves ciklusa szépen nyomon követhetõ nálunk.
A gõztisztítót csempén próbáltam, fákon még nem...
Tavaly szinte egy szem sem volt a fákon, azelõtt rogyásig tele mind. Az általad említett fenevadak kétéves ciklusa szépen nyomon követhetõ nálunk.
A gõztisztítót csempén próbáltam, fákon még nem...
A permetszergyártó cégeknek mindenesetre nagyon jók ezek a kényes fajták!
Nekünk van birskörténk, a naspolya vadalanya, (kihajott tõbõl, így a bokor egyik fele naspolya, másik fele birskörte) elég mostoha körülmények között van jelenleg, és szép nagy termések szoktak lenni rajta.. Nem tudom, mi okozhatja nálatok a terméshullást..
Az almával kapcsolatban csatlakozom Nolihoz, a régi-régebbi fajták ellenállóbbak voltak. Az újakat csak permetezés mellett érdemes termeszteni. Sajnos kényesek.
Az almával kapcsolatban csatlakozom Nolihoz, a régi-régebbi fajták ellenállóbbak voltak. Az újakat csak permetezés mellett érdemes termeszteni. Sajnos kényesek.
És mi van, ha megkóstolod, ízlik, és amikor legközelebb elmész mellette az ütletben, akkor eszedbe jut, és megint megkóstolod?
A kivi sem volt egy idõben ismert nálunk, meg a banán sem, most mégis az egyik legtöbbet fogyasztott gyümölcs.
Emlékszem, régebben a régi Jugoszláviába jártunk át, akkor tudtunk ott banánt venni, szenzációszámba ment.
Most meg zölden, éretlenül dobálják utánunk.
Amikor még nem volt Magyarországon kivi és banán, senkinek nem volt rá szüksége, mert nem tudtak róla, hogy kéne, hogy legyen rá szüksége.
És így van ez sokmindennel.
Rengeteg parlagon heverõ, dzsungeles domb van Magyarországon, kihasználatlanul, gazdasági haszon nélkül.
Túlmisztifikálva egyáltalán nincs a dolog, de ha lenne már az országban egy csomó többhektáros kivi vagy kákiültetvény, biztos adna 1-2 embernek megélhetést.
Ha az 1980-as évek elején sikerült volna a szakemberek által vezetett kivihonosítási kísérlet (szakmai tudás és hozzá nem értés miatt nem sikerült), akkor ma már ugyanúgy termeszthetnénk, mint az olaszok.
Mindkettõ, a fügével együtt mindhárom biogyümölcs, tilos õket permetezni. Ezt sem elhanyagolható szempont.
Szóval van benne ráció szerintem is, legalábbis több elõnye van, mint hátránya, az biztos.
A globális felmelegedés biztosan szóba kerül, bár majd próbálok tenni ellene, hogy ne kerüljön. Persze az nem fog eszébe jutni az "átlagembernek", ahogy Noli írja, hogy többszáz éve létezõ gyümölcs Magyarországon.
A kivi sem volt egy idõben ismert nálunk, meg a banán sem, most mégis az egyik legtöbbet fogyasztott gyümölcs.
Emlékszem, régebben a régi Jugoszláviába jártunk át, akkor tudtunk ott banánt venni, szenzációszámba ment.
Most meg zölden, éretlenül dobálják utánunk.
Amikor még nem volt Magyarországon kivi és banán, senkinek nem volt rá szüksége, mert nem tudtak róla, hogy kéne, hogy legyen rá szüksége.
És így van ez sokmindennel.
Rengeteg parlagon heverõ, dzsungeles domb van Magyarországon, kihasználatlanul, gazdasági haszon nélkül.
Túlmisztifikálva egyáltalán nincs a dolog, de ha lenne már az országban egy csomó többhektáros kivi vagy kákiültetvény, biztos adna 1-2 embernek megélhetést.
Ha az 1980-as évek elején sikerült volna a szakemberek által vezetett kivihonosítási kísérlet (szakmai tudás és hozzá nem értés miatt nem sikerült), akkor ma már ugyanúgy termeszthetnénk, mint az olaszok.
Mindkettõ, a fügével együtt mindhárom biogyümölcs, tilos õket permetezni. Ezt sem elhanyagolható szempont.
Szóval van benne ráció szerintem is, legalábbis több elõnye van, mint hátránya, az biztos.
A globális felmelegedés biztosan szóba kerül, bár majd próbálok tenni ellene, hogy ne kerüljön. Persze az nem fog eszébe jutni az "átlagembernek", ahogy Noli írja, hogy többszáz éve létezõ gyümölcs Magyarországon.
A régi almafajták sok szempontból szerencsésebbek, mint az eu-szabványra kitalált újak... Vannak fajtamentõ programok, talán marad is valami a régi almákból (nagy kedvencem a húsvéti rozmaring).
Pont most olvastam a História legutóbbi számában, ami számomra újdonság volt, hogy régen nem a ház mellé ültettek elsõsorban gyümölcsfát a jobbágyok, hanem erdei tisztásokra, egy-egy fát, aminek aztán tényleg csak a gyümölcsét kellett leszedni õsszel. Egy-egy jobbágynak volt több tucat gyümölcsfája is az uradalmi erdõkben. Ez leginkább egy dolgot jelez kiválóan: monokultúra-ellenes termesztési mód, amivel elkerülhetõ egy csomó betegség, kártevõ!
Pont most olvastam a História legutóbbi számában, ami számomra újdonság volt, hogy régen nem a ház mellé ültettek elsõsorban gyümölcsfát a jobbágyok, hanem erdei tisztásokra, egy-egy fát, aminek aztán tényleg csak a gyümölcsét kellett leszedni õsszel. Egy-egy jobbágynak volt több tucat gyümölcsfája is az uradalmi erdõkben. Ez leginkább egy dolgot jelez kiválóan: monokultúra-ellenes termesztési mód, amivel elkerülhetõ egy csomó betegség, kártevõ!
A terebess elsõsorban ázsiai dolgokkal foglalkozik, s a japán, koreai fajták gyümölcse sokkal csersavasabb a nálunk lévõ nemesebb, magnélküli fajtáknál. Amellett, hogy egy virginiai, japán vagy koreai káki esetében tényleg igaz a hóban lévõ gyümi (már a látványa is csodás), a mieink ilyenkor jobban érzik magukat már leszedve :-))) Pont errõl szól a gyümölcsnemesítés.
Többszáz - ha a rómaiakat esetlegesség okán nem számítjuk - éve termelnek itthon fügét, a török kortól biztosan. Persze, nem õshonos, de nem az a búza meg a szõlõ meg a barack sem...Ha nem lenne rá kereslet, nem volna a tecsóban kapható.
De ez a legkevesebb. A káki és kivi esetében bizony jelentõs szállítási megtakarítást érhetne el a világ, ha nem az óceán túlfelérõl (vagy mondjuk Izraelbõl, Spanyol- és Olaszországból) cipelnék ide. A kivi igazán népszerû gyümölcs, ami nem baj, mert finom és magas a c-vitamin tartalma. A káki kiváló "ellenszere" a sok petyhüdt izomzatú szorulásosnak, akikkel teli van az ország és potenciálisan ki vannak téve a vastagbélrák veszélyének, hála az ócska minõségû gyorsélelmiszereknek és az ücsörgõ életmódnak. Óriási lehetõsgék vannak ezekben a gyümölcsökben szerintem!
A struccos analógiád annyiban sántít, hogy míg a stucccsibét bizony fûteni kell, mert nem bírja a hideget, a nevezett gyümölcsök nem olyasmik, amiket fûtéssel termelünk.
De ez a legkevesebb. A káki és kivi esetében bizony jelentõs szállítási megtakarítást érhetne el a világ, ha nem az óceán túlfelérõl (vagy mondjuk Izraelbõl, Spanyol- és Olaszországból) cipelnék ide. A kivi igazán népszerû gyümölcs, ami nem baj, mert finom és magas a c-vitamin tartalma. A káki kiváló "ellenszere" a sok petyhüdt izomzatú szorulásosnak, akikkel teli van az ország és potenciálisan ki vannak téve a vastagbélrák veszélyének, hála az ócska minõségû gyorsélelmiszereknek és az ücsörgõ életmódnak. Óriási lehetõsgék vannak ezekben a gyümölcsökben szerintem!
A struccos analógiád annyiban sántít, hogy míg a stucccsibét bizony fûteni kell, mert nem bírja a hideget, a nevezett gyümölcsök nem olyasmik, amiket fûtéssel termelünk.
A letenyei szõlõhegyen ezt a kiváló fekvésû dombtetõt fenyõvel ültették be Link Link Link
A terület 260 méteren van, a 140 méteres sík felett, 120 méteres fagylefolyás, délkeleti oldal, klímabomba.
Jól látni a 3. képen, hogy a bal felsõ sarokban az épület elõtt egy sárgálló fügebokor van, elfagyva még sosem láttuk Link
A 4. képen a füge felett elnézve látszanak a fenyõcsemeték Link
Egy kiváló fekvésû dombtetõ nem éppen tökéletes kihasználása egy fenyõültetvény. Persze nem is pont fügét kellene odaültetni, csak a fügével lehet példázni, hogy valóban jó fekvésrõl van szó.
Olaszországban az ilyet valószínû büntetnék!
Múltkor Franciaországból kaptam fügelekvárt, most Egyiptomból Link Link
Jó kis gyûjteményem lesz lassan
A terület 260 méteren van, a 140 méteres sík felett, 120 méteres fagylefolyás, délkeleti oldal, klímabomba.
Jól látni a 3. képen, hogy a bal felsõ sarokban az épület elõtt egy sárgálló fügebokor van, elfagyva még sosem láttuk Link
A 4. képen a füge felett elnézve látszanak a fenyõcsemeték Link
Egy kiváló fekvésû dombtetõ nem éppen tökéletes kihasználása egy fenyõültetvény. Persze nem is pont fügét kellene odaültetni, csak a fügével lehet példázni, hogy valóban jó fekvésrõl van szó.
Olaszországban az ilyet valószínû büntetnék!
Múltkor Franciaországból kaptam fügelekvárt, most Egyiptomból Link Link
Jó kis gyûjteményem lesz lassan
Szívesen!
Van rá egy kiló szilvám, hogy jövõre meg alig lesz szilva
Van egy szilvamoly nevû dög, ami két éves ciklusa miatt két évente kinyírja a szilvatermést.
Egyébként ha tényleg vegyszerellenes vagy, akkor a kivi erre tökéletes. Meg a gõztisztító
Van rá egy kiló szilvám, hogy jövõre meg alig lesz szilva
Van egy szilvamoly nevû dög, ami két éves ciklusa miatt két évente kinyírja a szilvatermést.
Egyébként ha tényleg vegyszerellenes vagy, akkor a kivi erre tökéletes. Meg a gõztisztító
Köszönöm a tanácsot Neked és Talacinak is.
Nagyrészt öreg, több évtizedes gyümölcsfáink vannak (alma, szilva), amelyek sose láttak permetszert, mégis hibátlan gyümölcsöket képesek nevelni. (Idén hatalmas mennyiségû szilva termett, szinte minden szem kukacmentes volt, nem gyõztem aszalni..) A baj az új ültetésûekkel van: 3 éves Jonagored fácska - terem, de mire megérik a gyümölcse, a belseje már barna. (Tudom, permetezés-hiány a kellõ idõben..)
Talán szerencsésebb volna a magamfajta vegyszer-ellenes embernek tényleg kivivel próbálkoznia.
Nagyrészt öreg, több évtizedes gyümölcsfáink vannak (alma, szilva), amelyek sose láttak permetszert, mégis hibátlan gyümölcsöket képesek nevelni. (Idén hatalmas mennyiségû szilva termett, szinte minden szem kukacmentes volt, nem gyõztem aszalni..) A baj az új ültetésûekkel van: 3 éves Jonagored fácska - terem, de mire megérik a gyümölcse, a belseje már barna. (Tudom, permetezés-hiány a kellõ idõben..)
Talán szerencsésebb volna a magamfajta vegyszer-ellenes embernek tényleg kivivel próbálkoznia.
Szerintem pont az a baj, hogy nem permeteztek semmit, semmivel. A birs valóban nem igényel sok permetezést, de virágzáskor feltétlenül meg kell permetezni monilia elleni permetszerrel, mert hajlamos a monilia fertõzésre. A fertözés miatt a virág ha meg is termékenyül, nem képes a gyümölcsöt nevelni, hanem leesik. Én sem vagyok híve a permetezésnek, de be kell látni, hogy permetezés nélkül nem lehet gyümölcsöt termelni. Kivéve a kivit. Többek között ezért is próbálkozom vele.
Közben Floo megelõzött. Tudtommal nem rovarkártevõ okozza a hullást.
Közben Floo megelõzött. Tudtommal nem rovarkártevõ okozza a hullást.
A birskörte nagyon érzékeny a moníliára, ezért ez szokott lenni vele a gond.
De hogy a 2-3 centis gyümölcsök miért potyognak le, azt nem tudom!
Ismerek több fát is a környéken, mind roskadásig van.
Talán valami rovar?
Próbáljátok meg virágzás közben jövõre monília ellen permetezni Chorussal, majd amikor a kis gyümölcsök megjelennek, valami rovarölõvel.
Más ötletem nincs elsõre, megkérdek pár embert, akinek van, hátha van ötlete.
De hogy a 2-3 centis gyümölcsök miért potyognak le, azt nem tudom!
Ismerek több fát is a környéken, mind roskadásig van.
Talán valami rovar?
Próbáljátok meg virágzás közben jövõre monília ellen permetezni Chorussal, majd amikor a kis gyümölcsök megjelennek, valami rovarölõvel.
Más ötletem nincs elsõre, megkérdek pár embert, akinek van, hátha van ötlete.
A cikkhez annyit:
"Fiatal példányait célszerû védeni az erõsebb fagyoktól - késõbb már minden hideget kibír."
Az utolsó gondolat nem igaz!
Ahogy Kess is írja, vannak fagytûrõbb fajták, vannak méretben, állagban és ízben is különbözõek.
A Costata valóban akár -20 fok alatti hõmérsékletet is kibír, viszont ami nekem van az udvarban, az pl. -19 fok körül már nem szeret lenni, és a másik fajtáim, a Tipo és a Sharon is -19-20 fokon már fagykárt szenved.
Tehát helytelen, amit írtak.
"Termései októbertõl decemberig érnek és a kisebb fagyokat károsodás nélkül átvészelik." Link
A Kess által említett Costata gyümölcsét 3-4 évvel ezelõtt volt szerencsém -3 fokos fagy után megkóstolni, és teljesen tönkrement a gyümölcse, gumis lett a fagytól és íztelen.
Ebben az esetben ez sem igaz, a Starkl újságban is láttam fényképet, hogy a narancssárga gyümölcsök kint vannak a hóban, és milyen szép látvány, persze szép, csak tönkremennek a gyümölcsök.
Lehet, hogy van olyan fajtája, aminek a gyümölcse fagyra érzéketlen, de a Costata biztosan nem.
Most idén kipróbálom a Rojo Brillante fajtájával és a Tipoval is, mi lesz fagy esetén a gyümölccsel.
"Fiatal példányait célszerû védeni az erõsebb fagyoktól - késõbb már minden hideget kibír."
Az utolsó gondolat nem igaz!
Ahogy Kess is írja, vannak fagytûrõbb fajták, vannak méretben, állagban és ízben is különbözõek.
A Costata valóban akár -20 fok alatti hõmérsékletet is kibír, viszont ami nekem van az udvarban, az pl. -19 fok körül már nem szeret lenni, és a másik fajtáim, a Tipo és a Sharon is -19-20 fokon már fagykárt szenved.
Tehát helytelen, amit írtak.
"Termései októbertõl decemberig érnek és a kisebb fagyokat károsodás nélkül átvészelik." Link
A Kess által említett Costata gyümölcsét 3-4 évvel ezelõtt volt szerencsém -3 fokos fagy után megkóstolni, és teljesen tönkrement a gyümölcse, gumis lett a fagytól és íztelen.
Ebben az esetben ez sem igaz, a Starkl újságban is láttam fényképet, hogy a narancssárga gyümölcsök kint vannak a hóban, és milyen szép látvány, persze szép, csak tönkremennek a gyümölcsök.
Lehet, hogy van olyan fajtája, aminek a gyümölcse fagyra érzéketlen, de a Costata biztosan nem.
Most idén kipróbálom a Rojo Brillante fajtájával és a Tipoval is, mi lesz fagy esetén a gyümölccsel.
Szeretném, ha birskörtével kapcsolatban írnál nekem valami kézzelfogható, hasznos tanácsot. 8 éve ültettünk egy birskörte fát, tavaly volt rajta egyetlen darab termés, se elõtte, se idén.. Rendesen virágzik minden tavasszal, majd a piciny gyümölcsök 2-3 cm-es korukban lepotyognak. Mit lehet tenni a termés megtartásáért? (Nem permetezünk semmit, semmivel.)
A kákiban rengeteg csersav van, amiatt fanyar, amikor elkezd lebomlani, akkor édesedik meg. Ha viszont megédesedik, akkor nagyon finom, édes, rendkívül tápláló gyümölcs, mint ahogy Noli írta.
Utóérlelni kell hûvös, nem száraz helyen, utána lesz édes.
Ha eleged van a fügébõl, írj másik gyümölcsrõl, és akkor nem csak füge lesz a téma, arról hadd ne tehessek, hogy én írok sokat, más meg hallgat.
Utóérlelni kell hûvös, nem száraz helyen, utána lesz édes.
Ha eleged van a fügébõl, írj másik gyümölcsrõl, és akkor nem csak füge lesz a téma, arról hadd ne tehessek, hogy én írok sokat, más meg hallgat.