Agrometeorológia
Az ültetett fákat csak tavasszal metszem, az ültetésrõl azért tettem fel kérdést, mert tavaszi, és õszi ültetés esetén a megeredésben még nem vettem észre különbséget, szinte mind kihajtott.(kajszi, õszi) Kössz a táblázatokat!
Ez már igen, sok sikert kívánok az állományhoz!
No és kellemes inverziót.
No és kellemes inverziót.

Szép napot!
Floo: Gratulálok, nagyszerû munkát végzel! Remélem meglesz a gyümölcse (a szó legszorosabb értelmében is)
Rossman: A szakirodalom ezt írja a kajszi-õszi telepítésének idejérõl: " korai fakadásuk miatt szintén az õszi telepítés lenne logikus, de hazánk termõhelyi körülményei között mégis a tavaszi telepítés javasolható. (...) A téli kiszáradás (vagyis az õszi ültetés) kockázata száraz nyarak után különösen nõ. Nem téveszthet meg bennünket, hogy melegebb éghajlatú országokban az õszibarack és kajszi esetében az õszi telepítést kockázat nélkül ajánlják (Gautier, 1982), ami azért is szükséges, mert ott a kihajtás nehezebben indul a tavaszi telepítés után."
ennek ellenére én mindig õszön telepítettem a kajszi, vagy õszi fáinkat, azok károsodás nélkül, rendben megeredtek. Viszont, fontos, hogy ha õsszel telepíted, akkor ne vágd vissza a koronát, vagy ha igen azonnal kezeld, mert télen sokkal könnyebben befertõzõdik az ágrákosodást-gutaütést eredményezõ kórokozó-együttessel. Ezért tavaszon is csak fakadás idején vagy után szabad metszeni! A magvakból valóban megállapítható a Plumpox (hímlõ) vírussal való fertõzöttség, ez kb 5-6 év alatt legyengíti a fát. vírus tünete kajszmagon: Link õszibarackon: Link
A Bergeron valóban ígéretes fajta, jó választás lenne. Egy kis segítség fajtaválasztáshoz: Link Link Egyébként házikertbe szerintem az egyik legjobb megoldás a már bizonyított, helyi fajta beszerzése famatuzsálemekrõl oltva.
Floo: Gratulálok, nagyszerû munkát végzel! Remélem meglesz a gyümölcse (a szó legszorosabb értelmében is)

Rossman: A szakirodalom ezt írja a kajszi-õszi telepítésének idejérõl: " korai fakadásuk miatt szintén az õszi telepítés lenne logikus, de hazánk termõhelyi körülményei között mégis a tavaszi telepítés javasolható. (...) A téli kiszáradás (vagyis az õszi ültetés) kockázata száraz nyarak után különösen nõ. Nem téveszthet meg bennünket, hogy melegebb éghajlatú országokban az õszibarack és kajszi esetében az õszi telepítést kockázat nélkül ajánlják (Gautier, 1982), ami azért is szükséges, mert ott a kihajtás nehezebben indul a tavaszi telepítés után."
ennek ellenére én mindig õszön telepítettem a kajszi, vagy õszi fáinkat, azok károsodás nélkül, rendben megeredtek. Viszont, fontos, hogy ha õsszel telepíted, akkor ne vágd vissza a koronát, vagy ha igen azonnal kezeld, mert télen sokkal könnyebben befertõzõdik az ágrákosodást-gutaütést eredményezõ kórokozó-együttessel. Ezért tavaszon is csak fakadás idején vagy után szabad metszeni! A magvakból valóban megállapítható a Plumpox (hímlõ) vírussal való fertõzöttség, ez kb 5-6 év alatt legyengíti a fát. vírus tünete kajszmagon: Link õszibarackon: Link
A Bergeron valóban ígéretes fajta, jó választás lenne. Egy kis segítség fajtaválasztáshoz: Link Link Egyébként házikertbe szerintem az egyik legjobb megoldás a már bizonyított, helyi fajta beszerzése famatuzsálemekrõl oltva.
Nem tukmálás ez, csak már október elejétõl ezt játszom, hogy többre már nincs erõm, és még is újabb és újabb dolgokba belefogok.
Egy biztos, a 2010-es évet unokáimnak is emlegetni fogom.
A kajszikat illetõen csak csatlakozni tudok, a mieink is ekörül mentek tönkre, most készülõ utolsó mohikán is 10-15év között van.
Jól teszed, az õsi sok nyavalyára rezisztens fajták beválogatásával, nagy génkincsek azok.
Mi mindig is õsz végén ültettük gyümölcsfáinkat, így részemrõl javasolni tudom.
Egy biztos, a 2010-es évet unokáimnak is emlegetni fogom.
A kajszikat illetõen csak csatlakozni tudok, a mieink is ekörül mentek tönkre, most készülõ utolsó mohikán is 10-15év között van.
Jól teszed, az õsi sok nyavalyára rezisztens fajták beválogatásával, nagy génkincsek azok.
Mi mindig is õsz végén ültettük gyümölcsfáinkat, így részemrõl javasolni tudom.
Még a végén annyi melót rád tukmálunk , hogy január derekáig ki kell tartani az enyheségnek!
Mi a tapasztalatod a csonthéjasok õszi ültetésével? (kajszi, õszibarack fõként...)Kaszabubu, és persze mások véleménye is érdekelne. A faiskolákban kapható kajszi egyébként kipusztul 10 - 15 éves kora körül, tisztelet a kivételeknek, ha ki nem pusztul jelentõs károsodást szenved a fa a gomba - monília, bakteriális fertõzés együttes, egymást erõsítõ hatása miatt. Itt egy mono ültetvényben 50 % fölötti kárral ballagott ki közel 600 kajszibarack fa. Egy fazon állítólag 5 éves kora körül a magokat vizsgálva megmondta, hogy gatya lesz az állománynak 10 éves kora után, hát nem tévedett sokat. Fajtaváltással próbálok védekezni, jó állóképességûnek tûnik a bergeron, a pannónia, nem fogok nagyon bepakolni a magyar, gönci magyar kajszi fajtákból. A legszimpatikusabb a szõlõkben található permetet nem látott matuzsálem kajszifák, ezekbõl próbálok oltani.

Pont most olvastam a Zalai Hirlapban a fügeültetvényrõl, de látom már itt is fent van
Gratulálok Floo, és sok sikert és kitartást hozzá!
Gratulálok Floo, és sok sikert és kitartást hozzá!
Köszönöm!
Remélem jut rá idõm.
A tavaszi lemosás nálunk a prioritás, rendkívüli év miatt kellene ezt õsszel is megcsinálni, rézzel fogok operálni, ha odajutok.
Holnapra tettem ár (remélem jut rá idõm), szerdán már az idõ beleszólhat.
Sajnos az ágvizsgálatban már rutinos vagyok.
Remélem jut rá idõm.
A tavaszi lemosás nálunk a prioritás, rendkívüli év miatt kellene ezt õsszel is megcsinálni, rézzel fogok operálni, ha odajutok.
Holnapra tettem ár (remélem jut rá idõm), szerdán már az idõ beleszólhat.
Sajnos az ágvizsgálatban már rutinos vagyok.
Hát ez is fantasztikus, és nagyon szép dolog, amit mûveltetek!
Le a kalappal, és sok sikert hozzá!
Le a kalappal, és sok sikert hozzá!

Szép azért a kert. Látom hátul gyepes a fák csúrgója.Most talán jót tenne, ha felforgatnád sekélyen azt a részt, hogy szellõzzön,szikkadjon a talaj.
A gyep most nem éppen jó, mert az a víz-nedvesség visszatartója, - nyári melegben.
Ha éppen el is marad az a lemosó, nem baj annyira, de tavasszal feltétlen.
(akkor meg mikor lesz ilyen szép idõ?
) Na szóval egy rezes-meszes gyors zuhany nem árt, az olcsóbbik keverékbõl Rézoxid-clorid 1-2%. 
És ha látszik tavasszal a rügy-fújódás, életerõs háncs, akkor megint.Ha száraz-barnás a rügy, akkor sajnos kár a vegyszerért, ki kell vágni.
A gyep most nem éppen jó, mert az a víz-nedvesség visszatartója, - nyári melegben.
Ha éppen el is marad az a lemosó, nem baj annyira, de tavasszal feltétlen.
(akkor meg mikor lesz ilyen szép idõ?


És ha látszik tavasszal a rügy-fújódás, életerõs háncs, akkor megint.Ha száraz-barnás a rügy, akkor sajnos kár a vegyszerért, ki kell vágni.
Amit nálunk ki kellett vagy ez után kell kivágni.
Egy s.barack, két szilva, egy cseresznyefa.
A szezon pocsék volt, normális termés semmibõl sem volt, egyedül a borsó érte meg abból sikerült eladni is.
Meg mondjuk a sárgarépa, azokból brutál méretûek is lettek, mondjuk sok értelme nincs mert azok meg nem jók.
Gyümölcs 0, sütõtök ami mindig jó volt és lehetett eladni is, szintén 0, nekünk se elég, a többit sem érdemes említeni.
Indul a fólia projekt, ma délután hozzák a vázakat. meglátjuk jövõre, mit mutat.
Itt jelenleg 80 cm.-re van a víz.
Szerk.: Gondolkodom miként lehetne értékesíteni a füvet, gyomot mert az sikerült a legjobban az idén.
Egy s.barack, két szilva, egy cseresznyefa.
A szezon pocsék volt, normális termés semmibõl sem volt, egyedül a borsó érte meg abból sikerült eladni is.
Meg mondjuk a sárgarépa, azokból brutál méretûek is lettek, mondjuk sok értelme nincs mert azok meg nem jók.
Gyümölcs 0, sütõtök ami mindig jó volt és lehetett eladni is, szintén 0, nekünk se elég, a többit sem érdemes említeni.
Indul a fólia projekt, ma délután hozzák a vázakat. meglátjuk jövõre, mit mutat.
Itt jelenleg 80 cm.-re van a víz.
Szerk.: Gondolkodom miként lehetne értékesíteni a füvet, gyomot mert az sikerült a legjobban az idén.

A lemosót, ha megejtem, akkor szerdán.
Az utolsó sárgabarack (szépen lassan ki kellett vágnom õket az elmúlt években...) és három cseresznye ami biztos kipusztult, illetve ki fog pusztulni.
A megyek kérdõjelesek, az alma-szilva kettõsben több erõt látok, ám minden tavasszal fog kiderülni, azaz nem dõlt el még semmi.
A talajvíz most 70cm körüli, ez lesz a döntõ.
Szó szerint sírva fogok fakadni, ha tucatszám kell kivágni majd a fáinkat...
Ám nem erre gondolok.
Az utolsó sárgabarack (szépen lassan ki kellett vágnom õket az elmúlt években...) és három cseresznye ami biztos kipusztult, illetve ki fog pusztulni.
A megyek kérdõjelesek, az alma-szilva kettõsben több erõt látok, ám minden tavasszal fog kiderülni, azaz nem dõlt el még semmi.
A talajvíz most 70cm körüli, ez lesz a döntõ.
Szó szerint sírva fogok fakadni, ha tucatszám kell kivágni majd a fáinkat...
Ám nem erre gondolok.
A lemosó permetezésen már túl vagy? Azt se mulaszd el!
Mekkora károkat szenvedtek a fák, és melyik fajták ?(Ha van számottevõ kár...) Szerencsére ki nem pusztultak, valóban felbecsülhetetlen kár lett volna, minimum 10 - 15 év egy már bõséges termést adó gyümölcsös kialakítása. Az idei vizes évben semmiféleképpen nem szabad az õszi lemosó permetezést hanyagolni.

Az idei évtõl már csak jobb lehet a jövõ évi termés,kívánom sikerüljön megmenteni fákat.

Az utolsó elõtti õszi munkám volt kinn (az utolsó látható a képen, az egyedül nem lefestett diófa kivágása, és az alatta lévõ föld megmunkálása, a kertet választottuk), a gyümölcsfák törzsének kezelése, hagyományos módon, meszeléssel: Link
A méretek érzékeltetése végett Link
A paprikalegtovábbépenmaradási verseny dobogóvárományosai (illetve a 72 órás fügeültetésben megviselt körmöm tisztasága és szépsége) Link Link
Szabadföldi paradicsom, mint olyan 2010. november 14-én Link
Kanna (Torma)föld(e) felett Link Link és (Torma)föld(e) alatt Link
Az utolsó "mohikán"(ok) Link
Ezen a napfényszegény vidéken kénytelenek vagyunk holdfénnyel érlelni a kákit Link , különösen, ha az a kevés Nap is lemegy Link
A paprikalegtovábbépenmaradási verseny dobogóvárományosai (illetve a 72 órás fügeültetésben megviselt körmöm tisztasága és szépsége) Link Link
Szabadföldi paradicsom, mint olyan 2010. november 14-én Link
Kanna (Torma)föld(e) felett Link Link és (Torma)föld(e) alatt Link
Az utolsó "mohikán"(ok) Link
Ezen a napfényszegény vidéken kénytelenek vagyunk holdfénnyel érlelni a kákit Link , különösen, ha az a kevés Nap is lemegy Link
Egészen pontosan 2 domboldalt.
Hogy kinek a területe, arról majd holnap beteszek egy linket, abból majd megtudhatod.
Egyébként ez még csak a beültetendõ terület 1/3-a.
Hogy kinek a területe, arról majd holnap beteszek egy linket, abból majd megtudhatod.
Egyébként ez még csak a beültetendõ terület 1/3-a.
Jó két hete ültettem el a hagymás virágaimat, azóta kinõttek.... Úgyhogy megkapták a mulcstakarót, nem szeretném a Mikulást egy csokor tulipánnal várni...
Az elsõ tájkép nagyon szép. Ezen állásból egy nem ellenfényes kép, kicsit zoomolva nagyszerû lehet.

Az elsõ szõlõs kép, egy fürtrõl,- nagyszerû! Pláne nagyításban. Minden benne van ami kell, illat-zamat, -- nagyon eredeti, köszi!

Szép szõlõ, fagyás jelei sehol. Hiába ez a hûvös, esõs zempléni éghajlat

A banánültetvényrõl volt ma egy rövid hír a Tv-ben Link
A híradó 18:00 percétõl van róla egy hír.
Idézem: "külföldrõl hozták be a nemesített, hidegtûrõ banánokat, az idén hagyják kint legelõször télen, de -10 fok alatt lefoljázzák õket, és amennyiben termést hoznak, akkor többet is ültetnek belõle"
))))
Tehát nem tudják, hogy terem-e!?
A képeken az elsõ õszi fagyok alkalmával lefagyott banánok vannak.
Közben a cikkben múltkor azt írják Link , hogy 3 évesen terem, majd elpusztul.
Ha már most lefagyott, és minden õsszel lefagynak a levelei, akkor hogyan terem majd?
A télálló banán tulajdonsága, hogy télen lefagy, majd tavasszal kihajt és újranõ, nyárra óriási méretû lehet (nagykanizsai képek múlt õsszel Link Link Link ), de termést nem hoz.
Egy másik cikk róla Link
Finoman fogalmazok: vannak ellentmondások, nem is kicsik!
"Sose tudjuk, mit hoz a jövõ! - jelentette ki nagy bizodalommal Rivós Molnár József, Mezõfalva és környékének cigánybírója a hét banánfa mellett állva. Talán nem kockáztatok sokat, ha azt mondom, ennyi banánfa még soha nem volt egyszerre, egy helyen Magyarországon"
Ez meg egészen egyszerûen nem igaz, van 7 banánfánál bõven több.
A híradó 18:00 percétõl van róla egy hír.
Idézem: "külföldrõl hozták be a nemesített, hidegtûrõ banánokat, az idén hagyják kint legelõször télen, de -10 fok alatt lefoljázzák õket, és amennyiben termést hoznak, akkor többet is ültetnek belõle"

Tehát nem tudják, hogy terem-e!?
A képeken az elsõ õszi fagyok alkalmával lefagyott banánok vannak.
Közben a cikkben múltkor azt írják Link , hogy 3 évesen terem, majd elpusztul.
Ha már most lefagyott, és minden õsszel lefagynak a levelei, akkor hogyan terem majd?
A télálló banán tulajdonsága, hogy télen lefagy, majd tavasszal kihajt és újranõ, nyárra óriási méretû lehet (nagykanizsai képek múlt õsszel Link Link Link ), de termést nem hoz.
Egy másik cikk róla Link
Finoman fogalmazok: vannak ellentmondások, nem is kicsik!
"Sose tudjuk, mit hoz a jövõ! - jelentette ki nagy bizodalommal Rivós Molnár József, Mezõfalva és környékének cigánybírója a hét banánfa mellett állva. Talán nem kockáztatok sokat, ha azt mondom, ennyi banánfa még soha nem volt egyszerre, egy helyen Magyarországon"
Ez meg egészen egyszerûen nem igaz, van 7 banánfánál bõven több.
Végül is abból is meg lehet élni. Egy dzsungellel benõtt domboldal biztos megélhetés. Illetve akár tölgymakkot vagy luccfenyõ tobozt is tehetnénk a gyümölcstortára, lehet, hogy a tölgymakkban is van annyi C-vitamin, mint a kiviben.
Ha az összes magyar akácerdõ és dzsungel helyett gyümölcsösök lennének, talán kicsit jobban dübörögne a gazdaság, ami nem hátrány.
A magyar autópálya mellett lévõ benzinkutak melletti éttermek konganak az ürességtõl, három helyen álltunk meg útközben Olaszországban, annyian ettek ott, hogy alig tudtunk leülni. És majd minden vendég salátát evett, gondolom nem import, hanem saját maguk termelték.
Abban igazad van, hogy a természetközeli flórára is szükség van, de ha megnézed a képeket, látni rajtuk a domboldalban ciprusokkal és tengerifenyõkkel benõtt részeket és nem mûvelt területeket Link Link Link Link Link Link
Ott két egész hegynyi természetközei flóra van Link
Abban is igazad van, hogy a sok megmûvelt területek nem természetközeliek, és lehetne több erdõ és több elvadult terület, mint nálunk.
Egyébként sok olasz vesz a környékünkön házat eldugott falvakban és itt gombásznak, horgásznak, és ide járnak nyaralni, mert itt közelebb vannak a természethez, de a másik oldal, hogy úgy nyaralnak Magyarországon, hogy a saját mezõgazdaságuk által termelt élelmiszereket veszik meg a magyar boltokban.
Milyen jó lenne, ha úgy jönnének Magyarországra nyaralni, úgy költenék itt a pénzüket, hogy a mi termékeinket veszik meg.
A mi erdeink és a mi dzsungeleink is szépek, de az õ kultúrtájaik is fantasztikusak.
A kettõ szépen megférne egymás mellett.
Mint néhánytíz km-re innen a kettõ békésen megvan egymás mellett Link
Ha az összes magyar akácerdõ és dzsungel helyett gyümölcsösök lennének, talán kicsit jobban dübörögne a gazdaság, ami nem hátrány.
A magyar autópálya mellett lévõ benzinkutak melletti éttermek konganak az ürességtõl, három helyen álltunk meg útközben Olaszországban, annyian ettek ott, hogy alig tudtunk leülni. És majd minden vendég salátát evett, gondolom nem import, hanem saját maguk termelték.
Abban igazad van, hogy a természetközeli flórára is szükség van, de ha megnézed a képeket, látni rajtuk a domboldalban ciprusokkal és tengerifenyõkkel benõtt részeket és nem mûvelt területeket Link Link Link Link Link Link
Ott két egész hegynyi természetközei flóra van Link
Abban is igazad van, hogy a sok megmûvelt területek nem természetközeliek, és lehetne több erdõ és több elvadult terület, mint nálunk.
Egyébként sok olasz vesz a környékünkön házat eldugott falvakban és itt gombásznak, horgásznak, és ide járnak nyaralni, mert itt közelebb vannak a természethez, de a másik oldal, hogy úgy nyaralnak Magyarországon, hogy a saját mezõgazdaságuk által termelt élelmiszereket veszik meg a magyar boltokban.
Milyen jó lenne, ha úgy jönnének Magyarországra nyaralni, úgy költenék itt a pénzüket, hogy a mi termékeinket veszik meg.
A mi erdeink és a mi dzsungeleink is szépek, de az õ kultúrtájaik is fantasztikusak.
A kettõ szépen megférne egymás mellett.
Mint néhánytíz km-re innen a kettõ békésen megvan egymás mellett Link
Nekem a természetközeli flóra jobban tetszene, avagy annak legalább a kúltúr-flórával való összhangja.
Olasz kiviültetvény Faenza közelében Link Link Link
A múlt télen kicsit megfagytak a kivik, a hosszú szálvesszõkön látni, hogy sok rügy nem pattant ki és kopaszon maradt Link Link
Épp szedik a kákit egy ültetvényen Link
Arrafelé úgy vannak a kákiültetvények, mint felénk a az akác Link Link Link
Minden udvarban, minden kertben káki és kivi van.
Utcarészlet Link
Néhány tájkép, napokig, hetekig lehetne gyönyörködni bennük Link Link Link Link
A múlt télen kicsit megfagytak a kivik, a hosszú szálvesszõkön látni, hogy sok rügy nem pattant ki és kopaszon maradt Link Link
Épp szedik a kákit egy ültetvényen Link
Arrafelé úgy vannak a kákiültetvények, mint felénk a az akác Link Link Link
Minden udvarban, minden kertben káki és kivi van.
Utcarészlet Link
Néhány tájkép, napokig, hetekig lehetne gyönyörködni bennük Link Link Link Link
Naspolya az egyik kedvenc gyümölcsöm, de sajnos pár évvel ezelõtt a kipusztult a naspolyafánk, így már ezer éve nem ettem. Most meghoztátok az étvágyam, remélem sikerül beszerezni valahonnan. Piacon kapható már vajon?
Köszönöm Urak,holnap kipróbálom ezt a 2kg-os adagot,ha finom lesz a többit is így teszem el télire.


Nem írtam, hogy nem lehet belõle lekvárt készíteni, majdnem minden gyümölcsbõl lehet.
Próbáld meg, kíváncsi vagyok, milyen lekvár lesz belõle.
Snowhunter linkje alapján biztos finom.
Próbáld meg, kíváncsi vagyok, milyen lekvár lesz belõle.
Snowhunter linkje alapján biztos finom.
Akkor megy a cucc ládástul a spájzba.
Én még ez elõtt sosem ettem ilyet(van ilyen no
) de nagyon fincsi!
Azt hittem különben lehet belõle valamiféle lekvárt vagy ilyesmit készíteni...

Én még ez elõtt sosem ettem ilyet(van ilyen no


Azt hittem különben lehet belõle valamiféle lekvárt vagy ilyesmit készíteni...
Hogyne lenne tippem: hozd el nekem 
A naspolya utóérõ, amik puhák, csak azokat lehet megenni, amik kemények azok késõbb állásukban beérnek. Azokat be kell tenni nem száraz, hûvös helyre és majd érnek folyamatosan.
Van olyan, hogy az egyik fele kemény, a másik puha, akkor is meg kell várni, amíg a másik fele is megpuhul.
Én is kaptam pénteken, épp most ettem belõle az ebéd után desszertnek
Meg mellé benyomtam 3 db saját kivit, 3 db saját kákit. Ja és kettõ faenzait.
Juteszembe, az elõzõ hozzászólásomban magyarosítottam véletlenül Faenzát Faencára.

A naspolya utóérõ, amik puhák, csak azokat lehet megenni, amik kemények azok késõbb állásukban beérnek. Azokat be kell tenni nem száraz, hûvös helyre és majd érnek folyamatosan.
Van olyan, hogy az egyik fele kemény, a másik puha, akkor is meg kell várni, amíg a másik fele is megpuhul.
Én is kaptam pénteken, épp most ettem belõle az ebéd után desszertnek

Meg mellé benyomtam 3 db saját kivit, 3 db saját kákit. Ja és kettõ faenzait.
Juteszembe, az elõzõ hozzászólásomban magyarosítottam véletlenül Faenzát Faencára.
Jó hogy van bent friss hozzászólásod mert hozzád lenne egy kérdésem!
Ma kaptunk két nagy láda naspolyát egy kedves ismerõsünktõl.
Az érdekelne,hogy mit tudnánk ezzel kezdeni mert olyan sok,hogy megenni nem bírjuk hirtelen.És félünk nehogy tönkremenjen.
Lehet ebbõl esetleg lekvárt vagy valami ilyesmit készíteni?
köszönöm elõre is a tippeket!

Ma kaptunk két nagy láda naspolyát egy kedves ismerõsünktõl.
Az érdekelne,hogy mit tudnánk ezzel kezdeni mert olyan sok,hogy megenni nem bírjuk hirtelen.És félünk nehogy tönkremenjen.
Lehet ebbõl esetleg lekvárt vagy valami ilyesmit készíteni?
köszönöm elõre is a tippeket!

A magboltban kapható a biztos!
Nagypapám is tegnap rakta el,sõt még petrezselyem gyökeret is dugdosott el.
Minden évben így szokta és következõ kora tavaszon már friss kerti fehérrépa kerül a levesbe.
Nagypapám is tegnap rakta el,sõt még petrezselyem gyökeret is dugdosott el.

Minden évben így szokta és következõ kora tavaszon már friss kerti fehérrépa kerül a levesbe.
Egy kérdés: kísérletezgetvén a zöldségesben, olvasom, hogy a fokhagymát jó elduggatni november elején. A kérdésem, hogy boltban vett fokhagyma gerezdjeit leduggatva mire számíthatok, vagy jobb mg-i boltban duggatni való fokhagymát venni? Kicsit lehet naiv a kérdés...

De, dombtetõn van Link
Csak ennyit jelent a fagylefolyás, hogy az egerszegi állomás 40-50 méteres fagylefolyása csak -2,9 fokra volt elég, a 0 fok körüli minimumhoz 100 méteres, vagy annál nagyobb fagylefolyás kellett.
Csak ennyit jelent a fagylefolyás, hogy az egerszegi állomás 40-50 méteres fagylefolyása csak -2,9 fokra volt elég, a 0 fok körüli minimumhoz 100 méteres, vagy annál nagyobb fagylefolyás kellett.
A zalaegerszegi met.állomás nem dombtetõn van, ugye?
Ha nem, akkor mi a probléma a mért -2,9 fokkal?
Ha dombtetõn van, akkor pedig valaki nem mond igazat..
Ha nem, akkor mi a probléma a mért -2,9 fokkal?
Ha dombtetõn van, akkor pedig valaki nem mond igazat..
Ma Zalaegerszegen jártam, és mivel az egerszegi állomás -2,9 fokos minimuma kicsit meglepett múltkoriban Link , felugrottam a város egyik külterületi dombtetõjére, ahol szõlõk és lakóházak is vannak egyaránt.
A képek nemhogy -3 fokról, de még fagyról sem árulkodnak: dália Link Link Link és kanna Link Link
A fügeleveleknek is volt lehetõségük természetesen megsárgulni Link
A képek nemhogy -3 fokról, de még fagyról sem árulkodnak: dália Link Link Link és kanna Link Link
A fügeleveleknek is volt lehetõségük természetesen megsárgulni Link
Az összekeverés csak vicc volt, a mondatom végén lévõ képre utalva.
Az ép tormaföldei paradicsomvirág arra utal, hogy ott az idei õszön még nem fagyott.
Az ép tormaföldei paradicsomvirág arra utal, hogy ott az idei õszön még nem fagyott.