2024. november 24., vasárnap

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#2434
Hát persze nem golfályát akarok,csak hát szebbé akarom tenni,mert hát úgy szép a ház elött is ha szép zöld füves terület van.Hát neveiket nemnagyon tudom,de csalán az nagyon sok nöl ki meg ilyen kisebbek mint tyúkhúr,gyermegláncfü,parlagfü is volt.Na föleg ilyenek szeretnek kinölni ott,de talán rosszul fogalmaztam,mert nem is a kertet szeretném befüvesítteni hanem a ház elötti részt az udvart.Most így elég rendezetlenül és nem szépen néz ki és hát ezen akarok változtatni,hogy jó érzés legyen ránézni.
#2433
Mi sosem gyomirtózunk a telkünkön sehol,ártalmas!
3éve füvesítettünk egy részt az elsõ kertben,ott régen szõlõ volt de kénytelenek voltunk kivágni mert már nem termett.
A fûvesítés elõtt apum jól felkapálta kapálógéppel õszön,télen jól kifagytak a gyomok meg a magjaik,most pedig gyönyörû pázsitunk van,sziklakerttel,virágágyásokkal,tujákkal. nevet

Upsz,most nézem rossz helyre írtam a beírást...Mordoknak szólt volna!
Bocsi Noli! nevet
#2432
Kézzel kihúzni, az a legjobb. Konkrétan mit értesz gyom alatt??? Sok olyan vadvirág van, ami kimondottan jól mutat fû közt. Gondolom, nem golfpálya lesz a kertben.
#2431
Egyszer valamikor a hetvenes évek elején fateromhoz eljött egy francia haverja látogatóba. Õ hozott olyan aszalt szilvát, ami meg volt töltve szilvalekvárral. Ha ettél már fenségeset! :-)
#2430
Áthelyezve innen: Bioszféra (#25255 - 2010-09-28 13:37:35)

Lenne egy kérdésem,hogy hogyan lehet a legjobban eltüntetni a gyomokat a kertböl? Csak gyomírtóval? Mert tervben van ,hogy majd tavasszal be füvesítsük az egész területet,de ahhoz valahogy kikéne írtani ezeket a gyomokat,mert annyi nöl ki mint a rosseb.Felásás nemsegítt,mert újra kinölnek,de a barátnöm annya meg nemnagyon akar gyomírtózni,mert a kutyákra káros lehet ha kint futkosnak benne.Vagy ez nem káros másmire a gyomokon kívül?
#2429
Karfiol,káposzta hozzáértõktõl kérdezném!

Idén próbálkoztunk káposztával a kertünkben,nagyon szépen befejesedtek mostanra,mivel mondanak talajmenti fagyott a hétvége felé ezért az lenne a kérdésem kiszedjük a káposztát vagy maradhat még?
#2428
Én is köszönöm a tanácsokat, jó tudni ezekrõl a kis "fortélyokról"! nevet
#2427
Szívesen. nevet
A diós aszalt szilváról magam is hallottam, halvány gondolatként minden aszaláskor motoz a fejemben - meg kellene próbálni. Ám örökké futó-rohanó életemben már-már az is csoda, hogy a magvalásra jut idõ.
A szilvát akkor érdemes aszalásra fogni, amikor húsában eléri azt a cukorszintet, hogy beleharapva cseppet sem érzed savanyúnak. Lehet, hogy kissé "lazának" fogod ítélni magvaláskor, de a szárítás során majd "összeáll". Kiszáradni bizonyosan nem fog. Túl sokáig nem érdemes aszalni, mert megkeményedik és ezáltal élvezhetetlenné válik. Inkább legyen puhább, finomabb... nevet
#2426
Kösz! Diót nem szoktatok közé tenni? egyszer kóstoltam egy ilyet (aszalt szilvában 1/4 dióbél - hosszanti szelet - ha érthetõ nevet) remek csemege. De vigyázni kell, mert ha nem elégé száraz a "köpeny" megavasodik a dió.
Idén nekem nem jött össze a szilva aszalás, piacon vett szilva napokig aszalva (nem sütõ, aszalógép) sem vesztett eleget borzasztó sok nedvességébõl és ami fura, jó pár a sötétkék színét bordós-barnásra váltotta és messze nem volt eléggé édes. az adag kb 1/3 lett használható....
A magot eddig és félkész aszalt állapotban próbáltam "kilõni" ilyenkor a magvaválók könnyen kiadják. Nagyon babra munka.... Eddig ódzkodtam attól, hogy felvágjam a gyümölcsöt, mert attól féltem kiszárad utána.
#2425
Mag nélkül aszalom (magvas aszalt szilvába gyerekkoromban a fogam beletört, azóta óvatosan harapdálom a bolti aszalmányokat).
Megmosom a szilvát, hagyom lecsepegni, hogy lehetõség szerint minél kevesebb víz maradjon rajta, majd késsel hosszában bemetszem (de nem vágom teljesen ketté!) és kiveszem a magot. A magjától emígyen megfosztott gyümölcsöt a vágott nyílással lefelé rácsra rakom (így melegedés közben nem nyílik szét), s mehet a szárító-sütõ-aszalóba. Némi nedvesség cseppenni fog belõle, ezért egy vékony tepsit teszek a rács alá, ami azt felfogja.
Aszaláskor utánozhatatlan finom, édes illat lengi be a házat.. nevet
#2424
Érdemes kimagvalni, mert különben rászárad a húsa a magra. Tapasztalat.
Hogyan? Kézzel. "Magvaváló" szilváknál könnyû. vidám
#2423
Köszi az infókat!
Akkor sajna másfelé sem jobb a helyzet!
#2422
Volt az elõzõ hsz-emben egy kérdés, (ezek szerint nem olvastátok szomoru) akkor újra feltenném:
"Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?"
#2421
Hmmmmm. nyelvnyujtas nevet
#2420
Igen. Légkeverésés sütõ 50 fokra állítva. Pár óra alatt tökéletesen megaszalódik benne a szilva. Télen vörösborba áztatva, lecsepegtetve, olyan gyümölcslevest fõzök belõle...(sóhaj) nevet
#2419
Van gyümölcsaszalótok?? nyelvnyujtas

Szeke: írtam kommentet a képedhez.
#2418
Bár nem fordulok ebben a topikban elõ; de Floo kérésére néhány szó a környékemen tapasztalható szõlõtermés kilátásokról - mint sajnos az egész országban, a Mecsekalján is kezd katasztrofálisan kinézni az év; nyári hónapok alatt hihetetlen intenzitással fellépõ gombabetegségek, rossz virágkötõdés, vontatott egyenetlen érés jellemezték aug. végéig a szõlõk idei évét, erre jött a hideg, napfénytelen folytonesõs szeptember. A legtöbb helyen durván rothadnak a fürtök, a mustfokok alacsonyak, savak túl magasak de az idei évnek ez egyenes következménye. Pár jobb fekvésû dûlõben, ellenállóbb fajtán, lelkiismeretesen zöldmunkázó gazdánál vannak még pislákoló remények...
Errõl bõvebben írtam a törzsasztal szõlõ topikjában itt: Link

Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?
#2417
Észrevettem, hogy az amerikai kõrisnek a nagyobb és - így õsszel - dekoratívabb (egyszerre sárgul a fa összes levele) példányain nincsenek termések. Ellenben a kisebb, és nem egyszerre sárguló példányokon sok termés látható. A kõris ezek szerint kétlaki?
#2416
Még pénteken szedtünk néhány ládával Link
Fügeszív Link
#2415
Majd amikor alig bírsz lemászni utána a csörnyeföldi szõlõhegyrõl, akkor majd megérzed benne a naftát laza
#2414
Huhh, mi ma kaptunk ágyas eperpálinkát. Igen finom anyag! Jöhetnek a téli vírusok, megvan az ellenszer. nevet
#2413
A mi szilvánk most nagyon jól aszalható, koncentrálódik benne a cukortartalom. A múlt heti aszalás eredménye hamar elfogyott, így pótlásra szorul, amíg még van a fákon. nevet
#2412
Hari, Vikarel, ez milyen fa levele? Link
#2411
Konkrétumot nem tudok,ismerõsök két dolgot hallottak,elsõ,hogy bõvíti az Auchan a parkolóját a második pedig amit te írtál.
Úgy tudom lesz megint tüntetés a közeljövõben,én ott leszek az tuti!!
#2410
nevetnevet

Szilvi: épülgetni fog az újabb "mocsári teszkó"? zavarban zavarban beteg
#2409
Remélem lesz benne nafta rendesen és nem valami 36%-os löttyöt csináltok.
#2408
Hát ez borzalmas,így hagyni tönkretenni egy természetvédelmi területet.
Ez is csak nálunk fordulhat elõ! szomoru zavarban
Link
#2407
És mikor fogsz meghívni minket rántott fügecombra?
Link
#2406
Megmaradt szilváink mézédesek és kiváló zamatúak nevet))
#2405
Szerintem most már bevallhatod, hogy eddig se lekvár lett, csak korábban illegális volt a fõzés :-))))
Kíváncsi lennék, mennyire õrzi meg a fügeízt lepárolva! Az uram keresztapjának birs- meg nyárialma-pálinkája van, ami iszonyú finom!
#2404
A hétvégi esõk után a hét elején lekvárkészítés helyett pálinkafõzés céllal szedtünk fügét, kb. 30 kilót Link
#2403
Hippiájéj, újra itthon vagyok nevet
Szóval, lehet, hogy a káki a hosszú élet titka?
Éljenek a kákiérlelõk! Meg a kukoricaszárvágók is! kacsint
#2402
Igaz, nem fényképeztem, csak faltunk, de megérkezett a második érésû paloznaki fügénk. :-) Igen fincsi volt. :-)
#2401
Szia, igen, ez az! Szerintem ez az egyik legdekoratívabb fafajta, már ami az õszt illeti! Szegeden nincs sok belõle, de ahol elõfordul, varázslatos így szeptember végén! Megfigyeltem, hogy azok a példányok, amelyek a legtöbb fényt kapják, már majdnem teljesen sárgák és már hullik is a levelük, ellenben a napnak kevésbé kitett példányokkal, melyek levelei még csak éppen hogy elkezdtek sárgulni.
#2400
kacsint
#2399
Egy ágnyi káki Link
Érett káki, nagyon szép színe van Link
Az idei sok esõ talán csak a kivinek volt jó, jó nagyra nõttek Link Link
Bambusz övezte bejáró Link , belvárosi fügefa Link és érett gránátalma Link Nagykanizsán.
#2398
Azért ha lesz ideje annak a csajnak, a Metnet Agromet Fórum Kft. megbízásából reméljük meglátogatja az üvegházas nagybácsit! laza
Köszi a fáradozást!
#2397
Várjuk a beszámolót!
#2396
Hát az a csaj szívesen csinál beszámolót,jó fej! laza
De most épp favágóként és fahordóként tevékenykedik családilag,készül a télre. laza nyelvnyujtas
De viccen kívül apukám kér holnap könyvet a bácsikájától és ha megvan elpostázom neked abban vannak fotók is! kacsint


Hari,mennyi dolog derül itt ki sok emberrõl.. kacsint
#2395
Hû, ez ígéretesen hangzik. nyelvnyujtas
Pláne, hogy mi is foglalkozunk gyógynövényekkel, és anyukám írt is könyvet..

Vikarel nevet szerintem is az lesz.
#2394
Üdv!
Ugyan én sem Hari, sem szakértõ nem vagyok, nevet de a kõrisek közül egyértelmûen sárgára színezõdõ õszi lombja az amerikai kõrisnek, más néven a vörös kõrisnek (Fraxinus pennsylvanica) van. Link
#2393
Igen, ezt írtad korábban, azért is Tõled kérdeztem. A brokkoli talán még érzékenyebb is a karfiolnál, nem véletlen, hogy duplája az ára...
#2392
Na ott akkor se vennék, ha soha többé nem lenne máshol... :-(((
#2391
Hát elég messze lakik, az igaz!
Elõfordulhat, hogy járok arra néhány éven belül laza , de...
De van Szekének is és nekem is egy ismerõsünk Borsosberényben, valami csaj laza , akinek van fényképezõgépe, lehet el kéne küldeni oda, és készíthetne képeket és beszámolót.
Szeke szerinted? laza
#2390
Fotói interneten nincsenek,régimódi ember még internetje sincs! nyelvnyujtas
Drégelypalánkon él 83éves.
Azt sajnos nem tudom név szerint milyen fügéi vannak,de ha gondolod és egyszer erre jársz Nógrád megyében lebeszélek neked egy találkozót vele. nevet
Szívesen fogad bármilyen érdeklõdõt egy kötetlen beszélgetésre!
Sõt még gyógynövényekkel is foglalkozik,ezekbõl készít gyógyteákat és krémeket.
Szóval olyan sokoldalú emberke mint Te vagy,nem bánnád meg ha egyszer eljönnél hozzá! kacsint
Írt könyvet is a növényekrõl,bár ez bolt forgalomban nem jelent meg(csak barátok,ismerõsök számára írta),de majd szólok neki és ha gondolod küld neked is egy példányt belõle.

Szeke: Ha gondoljátok egyszer beszéljetek össze Floo-val és gyertek el hozzá!(bár tudom nem lakik épp közel.. szegyenlos )
#2389
Nocsak!
Vannak fent a neten képei?
Esetleg honlapja?
Szép foglalatosság, képzeld, ha Õ nyugdíjas korában éli ki magát ebben, én meg 30 évesen kezdem, mi lesz ebbõl nyugdíjas koromra? laza
Milyen fajta fügéi vannak?
Helyileg hol van az üvegház?
#2388
Láttam a fát, de pontosan nem tudom. Szerintem is valamilyen kõris, de én se tudom pontosan megmondani.
#2387
Szia Hari, te mint szakértõ, a képtárba felraktam egy képet egy fáról, de nem tudom milyen fajta. Segítenél meghatározni? Valamilyen kõrisfajtára tippelek. Jellegzetessége, hogy szeptemberben gyönyörû sárga lesz a lombozata - most kezd sárgulni.
#2386
Ez igen!

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2024-11-24 04:17:26

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

3.0 °C

22505

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

130918

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.