Agrometeorológia
Az itteni szõlõterméshez képest,elképesztõen szép fürtök
!A füge, meg maga csoda....nekem jó ha volt 10 érett szem rajta
!


Errõl ez az írás jutott eszembe (szakdogám egyik kiinduló-anyaga), ajánlom figyelmetekbe
Link

Egyik kollégám szokott olyat enni, hogy bolognai rántott hús, ami b. makaróni a tetején két szelet rántott hússal... Nem lennék egyik ízülete sem, az tuti. :-)))
Szerintem egy alapos ásás után vetett fû még idén kinõ szépen, majd a parlagfû kihúzkodásával tartsd karban. Ha többet járnál a bioszféra fórumba, tudnád, hogy Lord Akela kis szabályozott vadonja milyen csodákat rejt! A steril (gazmentes)gyep nem sokban különbözik a zöldre festett betontól... :-(
A gyermekláncfû pedig kimondottan gyönyörûvé tesz egy gyepet, ahogy a sok sárga, vidám napocskájával virít egy langyos tavaszi reggelen!
A gyermekláncfû pedig kimondottan gyönyörûvé tesz egy gyepet, ahogy a sok sárga, vidám napocskájával virít egy langyos tavaszi reggelen!
Szintén francia konyhai remek: füstölt lazacfilé sárgadinnyével - csak elsõ hallásra lehet ijesztõ, ha azonban megkóstolod, nem tudod az evést abbahagyni.
A szalonka és az éti csiga elkészítási módját volt szerencsém látni (nem túl publikus, de akit érdekel, pü-ben szívesen megírom), nem is ettem egyikbõl sem...
A szalonka és az éti csiga elkészítási módját volt szerencsém látni (nem túl publikus, de akit érdekel, pü-ben szívesen megírom), nem is ettem egyikbõl sem...

A rendezett kert állandó karbantartást igényel ami végsõ soron nem természetes dolog hiszen a vadvirágok (gyomok) megjelenésével a Természet jelzi hogy õ az úr "igényt tart területére". A rendszeres "ápoló" karbantartás újra és újra "elkerget" mindent, növényeket és velük a növények között lapuló élõvilágot is melyek mind a természet részei. Elegendõ lenne arra ügyelni hogy kártevõk és élõsdiek ne szaporodhassanak el. A hangya "hulladékfeldolgozó"; szúrós darázs, koszos légy beporzást végez, a pók megfogja a szúnyogot, nem sorolom, minden apró lénynek megvan a maga feladata mely számunkra is hasznos, leszámítva a növényi/állati kártevõket és élõsdieket melyek ránk és környezetünkre veszélyesek.
Mordok megbocsáss hogy megszólítalak
Egyetértek Nolival, HA csak speciális célod nincs (tereprendezés, veteményes stb.) szerintem is hagyd ahogy van csak szabályozd alkalmi fûnyírással-gallyazással. Amikor ideköltöztem, eleinte én is füvesíteni akartam hogy "ne lógjak ki a sorból" mert a szomszédok java már-már mesterségesnek tûnõ harsogó zöld "egyenfüvet" telepített. Némelyiknél kertészek hada dolgozik, gyomot nem látni náluk DE egy szál vadvirágot sem, helyette "divatnövények" teszik szinte sírkertszerûvé a látványt. Nálam sokkal változatosabb a rovar- és madárpopuláció mint másoknál. Terjedésüknek kereteket szabva, de békében hagyom burjánzani mindazt amit szél sodort-kismadár pottyantott ide és gyökeret vert, leszámítva az allergéneket, parlagfüvet. Egy kis darab "szabályozott vadonban" élek, mely sok sok bioszférás megfigyelési lehetõséget nyújt 
Nem gyomirtás, de valahol rokon eset- közvetlen szomszédom kivágatta kertjének egyik öreg, óriás fûzfáját. Lassan de érezhetõen megváltozott flóra és fauna az én kertemben is, pedig csak egyetlen fa lett kivágva a szomszédban... El kell találni az Ember-Természet egyensúlyt mely nekünk még nem kellemetlen, a kert se legyen elvadult de az élõvilágnak se ártsunk komolyan, a Természet meghálálja a maga módján
Tágabb hasonlattal, úgy kellene beilleszkedni a Természetbe mintha zsúfolt nézõtéren keresné helyét az ember kerülve a tolakodást-törtetést mások letaposását
Csak vélemény volt, nem az "észt osztom"
Ui: még egy bolondos hasonlat- szinte apaként, család vagy nemzetségfõként gondoskodnod kell mindenrõl mely befolyásod alá került vagy egyenesen Rád szorul és irányítani "birodalmad" fenntartva az egészséges egyensúlyt tûrhetõ kompromisszumokkal elsimítva az ellentéteket


Nem gyomirtás, de valahol rokon eset- közvetlen szomszédom kivágatta kertjének egyik öreg, óriás fûzfáját. Lassan de érezhetõen megváltozott flóra és fauna az én kertemben is, pedig csak egyetlen fa lett kivágva a szomszédban... El kell találni az Ember-Természet egyensúlyt mely nekünk még nem kellemetlen, a kert se legyen elvadult de az élõvilágnak se ártsunk komolyan, a Természet meghálálja a maga módján



Ui: még egy bolondos hasonlat- szinte apaként, család vagy nemzetségfõként gondoskodnod kell mindenrõl mely befolyásod alá került vagy egyenesen Rád szorul és irányítani "birodalmad" fenntartva az egészséges egyensúlyt tûrhetõ kompromisszumokkal elsimítva az ellentéteket

Hát persze nem golfályát akarok,csak hát szebbé akarom tenni,mert hát úgy szép a ház elött is ha szép zöld füves terület van.Hát neveiket nemnagyon tudom,de csalán az nagyon sok nöl ki meg ilyen kisebbek mint tyúkhúr,gyermegláncfü,parlagfü is volt.Na föleg ilyenek szeretnek kinölni ott,de talán rosszul fogalmaztam,mert nem is a kertet szeretném befüvesítteni hanem a ház elötti részt az udvart.Most így elég rendezetlenül és nem szépen néz ki és hát ezen akarok változtatni,hogy jó érzés legyen ránézni.
Mi sosem gyomirtózunk a telkünkön sehol,ártalmas!
3éve füvesítettünk egy részt az elsõ kertben,ott régen szõlõ volt de kénytelenek voltunk kivágni mert már nem termett.
A fûvesítés elõtt apum jól felkapálta kapálógéppel õszön,télen jól kifagytak a gyomok meg a magjaik,most pedig gyönyörû pázsitunk van,sziklakerttel,virágágyásokkal,tujákkal.
Upsz,most nézem rossz helyre írtam a beírást...Mordoknak szólt volna!
Bocsi Noli!
3éve füvesítettünk egy részt az elsõ kertben,ott régen szõlõ volt de kénytelenek voltunk kivágni mert már nem termett.
A fûvesítés elõtt apum jól felkapálta kapálógéppel õszön,télen jól kifagytak a gyomok meg a magjaik,most pedig gyönyörû pázsitunk van,sziklakerttel,virágágyásokkal,tujákkal.

Upsz,most nézem rossz helyre írtam a beírást...Mordoknak szólt volna!
Bocsi Noli!

Kézzel kihúzni, az a legjobb. Konkrétan mit értesz gyom alatt??? Sok olyan vadvirág van, ami kimondottan jól mutat fû közt. Gondolom, nem golfpálya lesz a kertben.
Egyszer valamikor a hetvenes évek elején fateromhoz eljött egy francia haverja látogatóba. Õ hozott olyan aszalt szilvát, ami meg volt töltve szilvalekvárral. Ha ettél már fenségeset! :-)
Áthelyezve innen: Bioszféra (#25255 - 2010-09-28 13:37:35)
Lenne egy kérdésem,hogy hogyan lehet a legjobban eltüntetni a gyomokat a kertböl? Csak gyomírtóval? Mert tervben van ,hogy majd tavasszal be füvesítsük az egész területet,de ahhoz valahogy kikéne írtani ezeket a gyomokat,mert annyi nöl ki mint a rosseb.Felásás nemsegítt,mert újra kinölnek,de a barátnöm annya meg nemnagyon akar gyomírtózni,mert a kutyákra káros lehet ha kint futkosnak benne.Vagy ez nem káros másmire a gyomokon kívül?
Lenne egy kérdésem,hogy hogyan lehet a legjobban eltüntetni a gyomokat a kertböl? Csak gyomírtóval? Mert tervben van ,hogy majd tavasszal be füvesítsük az egész területet,de ahhoz valahogy kikéne írtani ezeket a gyomokat,mert annyi nöl ki mint a rosseb.Felásás nemsegítt,mert újra kinölnek,de a barátnöm annya meg nemnagyon akar gyomírtózni,mert a kutyákra káros lehet ha kint futkosnak benne.Vagy ez nem káros másmire a gyomokon kívül?
Karfiol,káposzta hozzáértõktõl kérdezném!
Idén próbálkoztunk káposztával a kertünkben,nagyon szépen befejesedtek mostanra,mivel mondanak talajmenti fagyott a hétvége felé ezért az lenne a kérdésem kiszedjük a káposztát vagy maradhat még?
Idén próbálkoztunk káposztával a kertünkben,nagyon szépen befejesedtek mostanra,mivel mondanak talajmenti fagyott a hétvége felé ezért az lenne a kérdésem kiszedjük a káposztát vagy maradhat még?
Én is köszönöm a tanácsokat, jó tudni ezekrõl a kis "fortélyokról"!

Szívesen.
A diós aszalt szilváról magam is hallottam, halvány gondolatként minden aszaláskor motoz a fejemben - meg kellene próbálni. Ám örökké futó-rohanó életemben már-már az is csoda, hogy a magvalásra jut idõ.
A szilvát akkor érdemes aszalásra fogni, amikor húsában eléri azt a cukorszintet, hogy beleharapva cseppet sem érzed savanyúnak. Lehet, hogy kissé "lazának" fogod ítélni magvaláskor, de a szárítás során majd "összeáll". Kiszáradni bizonyosan nem fog. Túl sokáig nem érdemes aszalni, mert megkeményedik és ezáltal élvezhetetlenné válik. Inkább legyen puhább, finomabb...

A diós aszalt szilváról magam is hallottam, halvány gondolatként minden aszaláskor motoz a fejemben - meg kellene próbálni. Ám örökké futó-rohanó életemben már-már az is csoda, hogy a magvalásra jut idõ.
A szilvát akkor érdemes aszalásra fogni, amikor húsában eléri azt a cukorszintet, hogy beleharapva cseppet sem érzed savanyúnak. Lehet, hogy kissé "lazának" fogod ítélni magvaláskor, de a szárítás során majd "összeáll". Kiszáradni bizonyosan nem fog. Túl sokáig nem érdemes aszalni, mert megkeményedik és ezáltal élvezhetetlenné válik. Inkább legyen puhább, finomabb...

Kösz! Diót nem szoktatok közé tenni? egyszer kóstoltam egy ilyet (aszalt szilvában 1/4 dióbél - hosszanti szelet - ha érthetõ
) remek csemege. De vigyázni kell, mert ha nem elégé száraz a "köpeny" megavasodik a dió.
Idén nekem nem jött össze a szilva aszalás, piacon vett szilva napokig aszalva (nem sütõ, aszalógép) sem vesztett eleget borzasztó sok nedvességébõl és ami fura, jó pár a sötétkék színét bordós-barnásra váltotta és messze nem volt eléggé édes. az adag kb 1/3 lett használható....
A magot eddig és félkész aszalt állapotban próbáltam "kilõni" ilyenkor a magvaválók könnyen kiadják. Nagyon babra munka.... Eddig ódzkodtam attól, hogy felvágjam a gyümölcsöt, mert attól féltem kiszárad utána.

Idén nekem nem jött össze a szilva aszalás, piacon vett szilva napokig aszalva (nem sütõ, aszalógép) sem vesztett eleget borzasztó sok nedvességébõl és ami fura, jó pár a sötétkék színét bordós-barnásra váltotta és messze nem volt eléggé édes. az adag kb 1/3 lett használható....
A magot eddig és félkész aszalt állapotban próbáltam "kilõni" ilyenkor a magvaválók könnyen kiadják. Nagyon babra munka.... Eddig ódzkodtam attól, hogy felvágjam a gyümölcsöt, mert attól féltem kiszárad utána.
Mag nélkül aszalom (magvas aszalt szilvába gyerekkoromban a fogam beletört, azóta óvatosan harapdálom a bolti aszalmányokat).
Megmosom a szilvát, hagyom lecsepegni, hogy lehetõség szerint minél kevesebb víz maradjon rajta, majd késsel hosszában bemetszem (de nem vágom teljesen ketté!) és kiveszem a magot. A magjától emígyen megfosztott gyümölcsöt a vágott nyílással lefelé rácsra rakom (így melegedés közben nem nyílik szét), s mehet a szárító-sütõ-aszalóba. Némi nedvesség cseppenni fog belõle, ezért egy vékony tepsit teszek a rács alá, ami azt felfogja.
Aszaláskor utánozhatatlan finom, édes illat lengi be a házat..
Megmosom a szilvát, hagyom lecsepegni, hogy lehetõség szerint minél kevesebb víz maradjon rajta, majd késsel hosszában bemetszem (de nem vágom teljesen ketté!) és kiveszem a magot. A magjától emígyen megfosztott gyümölcsöt a vágott nyílással lefelé rácsra rakom (így melegedés közben nem nyílik szét), s mehet a szárító-sütõ-aszalóba. Némi nedvesség cseppenni fog belõle, ezért egy vékony tepsit teszek a rács alá, ami azt felfogja.
Aszaláskor utánozhatatlan finom, édes illat lengi be a házat..

Érdemes kimagvalni, mert különben rászárad a húsa a magra. Tapasztalat.
Hogyan? Kézzel. "Magvaváló" szilváknál könnyû.
Hogyan? Kézzel. "Magvaváló" szilváknál könnyû.

Volt az elõzõ hsz-emben egy kérdés, (ezek szerint nem olvastátok
) akkor újra feltenném:
"Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?"

"Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?"
Igen. Légkeverésés sütõ 50 fokra állítva. Pár óra alatt tökéletesen megaszalódik benne a szilva. Télen vörösborba áztatva, lecsepegtetve, olyan gyümölcslevest fõzök belõle...(sóhaj)

Bár nem fordulok ebben a topikban elõ; de Floo kérésére néhány szó a környékemen tapasztalható szõlõtermés kilátásokról - mint sajnos az egész országban, a Mecsekalján is kezd katasztrofálisan kinézni az év; nyári hónapok alatt hihetetlen intenzitással fellépõ gombabetegségek, rossz virágkötõdés, vontatott egyenetlen érés jellemezték aug. végéig a szõlõk idei évét, erre jött a hideg, napfénytelen folytonesõs szeptember. A legtöbb helyen durván rothadnak a fürtök, a mustfokok alacsonyak, savak túl magasak de az idei évnek ez egyenes következménye. Pár jobb fekvésû dûlõben, ellenállóbb fajtán, lelkiismeretesen zöldmunkázó gazdánál vannak még pislákoló remények...
Errõl bõvebben írtam a törzsasztal szõlõ topikjában itt: Link
Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?
Errõl bõvebben írtam a törzsasztal szõlõ topikjában itt: Link
Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?
Észrevettem, hogy az amerikai kõrisnek a nagyobb és - így õsszel - dekoratívabb (egyszerre sárgul a fa összes levele) példányain nincsenek termések. Ellenben a kisebb, és nem egyszerre sárguló példányokon sok termés látható. A kõris ezek szerint kétlaki?
Majd amikor alig bírsz lemászni utána a csörnyeföldi szõlõhegyrõl, akkor majd megérzed benne a naftát

Huhh, mi ma kaptunk ágyas eperpálinkát. Igen finom anyag! Jöhetnek a téli vírusok, megvan az ellenszer.

A mi szilvánk most nagyon jól aszalható, koncentrálódik benne a cukortartalom. A múlt heti aszalás eredménye hamar elfogyott, így pótlásra szorul, amíg még van a fákon.

Konkrétumot nem tudok,ismerõsök két dolgot hallottak,elsõ,hogy bõvíti az Auchan a parkolóját a második pedig amit te írtál.
Úgy tudom lesz megint tüntetés a közeljövõben,én ott leszek az tuti!!
Úgy tudom lesz megint tüntetés a közeljövõben,én ott leszek az tuti!!
Hát ez borzalmas,így hagyni tönkretenni egy természetvédelmi területet.
Ez is csak nálunk fordulhat elõ!
Link
Ez is csak nálunk fordulhat elõ!


Link
Szerintem most már bevallhatod, hogy eddig se lekvár lett, csak korábban illegális volt a fõzés :-))))
Kíváncsi lennék, mennyire õrzi meg a fügeízt lepárolva! Az uram keresztapjának birs- meg nyárialma-pálinkája van, ami iszonyú finom!
Kíváncsi lennék, mennyire õrzi meg a fügeízt lepárolva! Az uram keresztapjának birs- meg nyárialma-pálinkája van, ami iszonyú finom!
A hétvégi esõk után a hét elején lekvárkészítés helyett pálinkafõzés céllal szedtünk fügét, kb. 30 kilót Link
Hippiájéj, újra itthon vagyok 
Szóval, lehet, hogy a káki a hosszú élet titka?
Éljenek a kákiérlelõk! Meg a kukoricaszárvágók is!

Szóval, lehet, hogy a káki a hosszú élet titka?
Éljenek a kákiérlelõk! Meg a kukoricaszárvágók is!

Igaz, nem fényképeztem, csak faltunk, de megérkezett a második érésû paloznaki fügénk. :-) Igen fincsi volt. :-)
Szia, igen, ez az! Szerintem ez az egyik legdekoratívabb fafajta, már ami az õszt illeti! Szegeden nincs sok belõle, de ahol elõfordul, varázslatos így szeptember végén! Megfigyeltem, hogy azok a példányok, amelyek a legtöbb fényt kapják, már majdnem teljesen sárgák és már hullik is a levelük, ellenben a napnak kevésbé kitett példányokkal, melyek levelei még csak éppen hogy elkezdtek sárgulni.
Azért ha lesz ideje annak a csajnak, a Metnet Agromet Fórum Kft. megbízásából reméljük meglátogatja az üvegházas nagybácsit! 
Köszi a fáradozást!

Köszi a fáradozást!