Agrometeorológia
Valóban, a Balaton-felvidéki dombok nagyon jó klímájúak.
De szerintem a Balatonhoz nem sok köze van, ha nem lenne ott a Balaton, a dombok egy bizonyos magasság felett ugyanolyan klímájúak lennének.
Ahol tud számítani, az a vízpartközeli részek akkor, ha nem fagy be a víz és úgy jön rá egy nagy hideg, mint pl. a most elmúlt télen.
De amikor 20 centis jég és hó fedi a Balatont, akkor olyan, mintha ott sem lenne.
Ha ez nem így lenne, a Tihanyi-félszigeten lévõ sajkodi legendás fügegyûjteménybõl maradt volna valami Link
Sõt, hallottam olyan véleményeket is, ami szerint a Balaton vizérõl visszatükrözõdõ napfény plusz napfényt és napenergiát ad a szõlõk érésnek stb., stb., bla-bla-bla. No ez akkora hülyeség, mint egy ház.
Meg hogy a Tisza vizének visszatükrözõdése miatt olyan jó a bor Tokajban.
Na kíváncsi lennék, ha a vízpartra tették volna a szõlõültetvényeket, maradt-e volna belõlük valami az elmúlt 10 évben!?
Márpedig a vízparton aztán van fényvisszaverõdés.
Sõt, visszatérve a Balatonra, valami olyasmi helyzet alakult ki a most elmúlt télen december 21-ére virradóra, hogy a keszthelyi állomás -21 fokot mért, körbe a Balaton körül is -20 fok alatt szóródtak a hõmérsékletek.
Az déli parton jól megfagytak a fügék, az északin nem, köszönhetõen annak, hogy azon a kritikus éjszakán déli szél fújt, és a be nem fagyott Balaton vizének a hõjét rávitte az északi partra.
Igenám, csakhogy ha már kicsit távolabb volt mondjuk egy füge a vízparttól, vagy a part és a füge között volt nagyobb növényzet, ami felfogta, elnyelte (nem tudom melyik a jó szó rá) a víz hõjét, akkor már fagytak a fügék ott is.
Sõt, a vízpart közelében sokfelé épek voltak a fügék, míg fent a magasabb részeken kicsit megfagytak, köszönhetõen szerintem pont annak, hogy a Balaton vize által tárolt hõ kicsit megemelte az alsó hideg légréteget.
Kesze-kusza helyzet volt az a két éjszaka.
Szóval nem kell a víznek olyan sokat tulajdonítani, sokkal inkább a dombok fantasztikus fagylefolyásának.
Ugyanis a Balaton nélkül lehet mediterrán fajtákkal eredményesen kísérletezni, dombok nélkül viszont nem!
De szerintem a Balatonhoz nem sok köze van, ha nem lenne ott a Balaton, a dombok egy bizonyos magasság felett ugyanolyan klímájúak lennének.
Ahol tud számítani, az a vízpartközeli részek akkor, ha nem fagy be a víz és úgy jön rá egy nagy hideg, mint pl. a most elmúlt télen.
De amikor 20 centis jég és hó fedi a Balatont, akkor olyan, mintha ott sem lenne.
Ha ez nem így lenne, a Tihanyi-félszigeten lévõ sajkodi legendás fügegyûjteménybõl maradt volna valami Link
Sõt, hallottam olyan véleményeket is, ami szerint a Balaton vizérõl visszatükrözõdõ napfény plusz napfényt és napenergiát ad a szõlõk érésnek stb., stb., bla-bla-bla. No ez akkora hülyeség, mint egy ház.
Meg hogy a Tisza vizének visszatükrözõdése miatt olyan jó a bor Tokajban.
Na kíváncsi lennék, ha a vízpartra tették volna a szõlõültetvényeket, maradt-e volna belõlük valami az elmúlt 10 évben!?
Márpedig a vízparton aztán van fényvisszaverõdés.
Sõt, visszatérve a Balatonra, valami olyasmi helyzet alakult ki a most elmúlt télen december 21-ére virradóra, hogy a keszthelyi állomás -21 fokot mért, körbe a Balaton körül is -20 fok alatt szóródtak a hõmérsékletek.
Az déli parton jól megfagytak a fügék, az északin nem, köszönhetõen annak, hogy azon a kritikus éjszakán déli szél fújt, és a be nem fagyott Balaton vizének a hõjét rávitte az északi partra.
Igenám, csakhogy ha már kicsit távolabb volt mondjuk egy füge a vízparttól, vagy a part és a füge között volt nagyobb növényzet, ami felfogta, elnyelte (nem tudom melyik a jó szó rá) a víz hõjét, akkor már fagytak a fügék ott is.
Sõt, a vízpart közelében sokfelé épek voltak a fügék, míg fent a magasabb részeken kicsit megfagytak, köszönhetõen szerintem pont annak, hogy a Balaton vize által tárolt hõ kicsit megemelte az alsó hideg légréteget.
Kesze-kusza helyzet volt az a két éjszaka.
Szóval nem kell a víznek olyan sokat tulajdonítani, sokkal inkább a dombok fantasztikus fagylefolyásának.
Ugyanis a Balaton nélkül lehet mediterrán fajtákkal eredményesen kísérletezni, dombok nélkül viszont nem!
Mint ahogy azt már sokan írták, igazi vargányadömping volt az elmúlt hetekben az Õrségben.
Mi is többször, több kosár gombát szedtünk (a fagyasztó tele, a rokon pedig ellátva)
Pár kép az egyik délutáni vadászatról:Link Link Link Link A császárgombát én nem gyûjtöm, mivel tudomásom szerint védett: Link Link
Mi is többször, több kosár gombát szedtünk (a fagyasztó tele, a rokon pedig ellátva)
Pár kép az egyik délutáni vadászatról:Link Link Link Link A császárgombát én nem gyûjtöm, mivel tudomásom szerint védett: Link Link
Itt nálunk a hûvös, párás Alpokalján is szépen megérett már július közepére az õszibarack: Link
A mi telkünk talán a lehetõ legrosszabb helyen van gyümölcstermesztés szempontjából ( Rába völgyét délrõl határoló dombvonulat északi oldalának árnyékában, fagyzugos, párás helyen. Sajnos a tavalyi jégverés és a decemberi kemény fagyok következtében idén kevesebb volt a termés de még így is 38 db barackot sikerült beszedni arról az 1 fáról,köztük több öklömnyi méretût (hatalmas kosaras kézfejem van ).
A többi barackfa még fiatal, idén még nem termettek.
A mi telkünk talán a lehetõ legrosszabb helyen van gyümölcstermesztés szempontjából ( Rába völgyét délrõl határoló dombvonulat északi oldalának árnyékában, fagyzugos, párás helyen. Sajnos a tavalyi jégverés és a decemberi kemény fagyok következtében idén kevesebb volt a termés de még így is 38 db barackot sikerült beszedni arról az 1 fáról,köztük több öklömnyi méretût (hatalmas kosaras kézfejem van ).
A többi barackfa még fiatal, idén még nem termettek.
Jaj, bocs! Inverzió! Inverzió! Megtanulom lassan. Igazad van, bizony az enyhe éjszakák nagyon sokat jelentenek, szinte ugrásszerûen megindul a növekedés pár egy-két enyhe éjszakás nap után. Nekünk itt a síkon pedig marad a jó idõzítés, lásd sárgabarack Chorus. Paradicsom Amistar. Bár 3-4-szer szórtam, de azt megfelelõ idõben, ezért már 2 méter fölött jár az F1 Lugas pedig egyszer még a jég is tönkre verte, a fél méteres csonkból hajtott ki akkor. Egy tökéletes hely lehet ilyen szempontól a Balaton felvidék a növényeknek. Adottak a dombok, a Balaton enyhíti a hideget télen, nyáron enyhe, megfelelõen párás éjszakák. Kitûnõen lehetne kísérletezni mediterrán és egzotikus fajtákkal.
Ejjejjj!
Nem lehet eleget jártatnom a szám: inverzió!
Nem mindegy szegény paradicsomnak, hogy 14 fokban és 98-99%-os páratartalomban tölti az éjszakát, vagy 19 fokban, netán 21-ben, és 70%-os páratartalom mellett.
Az elsõ fagyok sík és völgyi, mély fekvésekben október közepe táján kinyiffantják a paradicsomokat (ha addig nem mentek már tönkre), miközben a szõlõhegyeken, dombokon még egy hónap múlva is lehet találni ép paradicsomot.
Ugyanez mûködik a tönkremenetelben is.
Dr.Zivatar!
Csakhogy itt 3 naponta megázott a paradicsom, szóval síkon, vagy pl. nálunk a kertben is eléggé végük van.
A szõlõhegyeken bármerre járok, nemigen van rossz paradicsom, és elég kicsi az esélye, hogy mindenki jól idõzített volna, pláne, hogy van aki még a szõlõjére sem tud jól idõzíteni, nemhogy a paradicsomára.
Nem lehet eleget jártatnom a szám: inverzió!
Nem mindegy szegény paradicsomnak, hogy 14 fokban és 98-99%-os páratartalomban tölti az éjszakát, vagy 19 fokban, netán 21-ben, és 70%-os páratartalom mellett.
Az elsõ fagyok sík és völgyi, mély fekvésekben október közepe táján kinyiffantják a paradicsomokat (ha addig nem mentek már tönkre), miközben a szõlõhegyeken, dombokon még egy hónap múlva is lehet találni ép paradicsomot.
Ugyanez mûködik a tönkremenetelben is.
Dr.Zivatar!
Csakhogy itt 3 naponta megázott a paradicsom, szóval síkon, vagy pl. nálunk a kertben is eléggé végük van.
A szõlõhegyeken bármerre járok, nemigen van rossz paradicsom, és elég kicsi az esélye, hogy mindenki jól idõzített volna, pláne, hogy van aki még a szõlõjére sem tud jól idõzíteni, nemhogy a paradicsomára.
10bokor paradicsomunk van egy deka permetet se kaptak és teljesen épek,de nálad én is a jó idõzítésre gondolok.
A paradicsomvész mellett Link Link . Gondolom nem nehéz kitalálni az okot, miért ennyire épek a paradicsomok a sok esõ ellenére is.
Bussay doktor vöröse Link Link , ezeken sem látni a csapadékos idõszak nyomait, pedig....bla-bla-bla...., sõt Link
A fügéken lassan indul a másodérés:
Zöld aszalódó Link Link
A nagy lila, az egyik legszebb és legfinomabb fajtánk Link , nagyon szép hamvas bõre van Link
A madarak és a hangyák is szeretik Link
De azért jutott belõle nekünk is Link
Isteni finom!
Bussay doktor vöröse Link Link , ezeken sem látni a csapadékos idõszak nyomait, pedig....bla-bla-bla...., sõt Link
A fügéken lassan indul a másodérés:
Zöld aszalódó Link Link
A nagy lila, az egyik legszebb és legfinomabb fajtánk Link , nagyon szép hamvas bõre van Link
A madarak és a hangyák is szeretik Link
De azért jutott belõle nekünk is Link
Isteni finom!
Köszönöm,most is tanultam valami újat!
Következõleg anyukám kézikosarával megyek gombászni.
Még csak most ismerkedem a gombákkal apukám segítségével,egyedül még sokszor nem vagyok biztos benne jókat szedek e..
Ui: holnap gombapaprikás lesz belõle,nokedlivel
Következõleg anyukám kézikosarával megyek gombászni.
Még csak most ismerkedem a gombákkal apukám segítségével,egyedül még sokszor nem vagyok biztos benne jókat szedek e..
Ui: holnap gombapaprikás lesz belõle,nokedlivel
Nagyon szép gombákat szedtél, Szilvi.
A továbbiakhoz egyetlen tanáccsal szeretnék szolgálni: soha ne mûanyag zacskóba (zsákba), hanem papírral kibélelt kosárba szedd a gombát. Így kevésbé törik, nem fülled be, mire hazaérsz vele, szinte ugyanolyan állapotban marad meg, mint a leszedés pillanatában.
Jó étvágyat a finom étekhez!
A továbbiakhoz egyetlen tanáccsal szeretnék szolgálni: soha ne mûanyag zacskóba (zsákba), hanem papírral kibélelt kosárba szedd a gombát. Így kevésbé törik, nem fülled be, mire hazaérsz vele, szinte ugyanolyan állapotban marad meg, mint a leszedés pillanatában.
Jó étvágyat a finom étekhez!
Fantasztikus szép gyümölcsök (bár a fügét nem szeretem)! Nem is csoda, ilyen szép helyen nöhetnek. A barackokra nagyon csöpög a nyálam! Nem tudnál esetleg egy pár kilót így emailen keresztül küldeni?
Szép a zöldségeskerted,ám tõlem sajnos tönkremennének a karfiol és kelkáposzta termelõk, mert hányingerem van a szörnyû illatuktól.
Hihetetlen, milyen szép tud lenni egy zöldség. Sok hasonló jó termést kívánok nektek
Á csodálatosak!!!
Egybõl érzem a számban a finom rántott karfiol és leves ízét..
Egybõl érzem a számban a finom rántott karfiol és leves ízét..
ez volt a fõ fajta nálunk is tavasszal
õsszel inkább cortes-t csináltunk
õsszel inkább cortes-t csináltunk
Két tesómat befogtam,ahova nem hord ki normálisan a szórófej ezt a módszert kell alkalmazni, slagolás.
Noli,jó étvágyat a fõzelékhez!.
viffer750, Spacestar.
Noli,jó étvágyat a fõzelékhez!.
viffer750, Spacestar.
Ja azért a második képen elõtérben látok kelkáposztát is.
Baromi szép vidék, és nagy befektetés, pont jó helyen, jókor..
Elismerésem; Dr.Zivatar.
Az második képet elvétettem , van egy második törp is aki viszafelé locsol..
Baromi szép vidék, és nagy befektetés, pont jó helyen, jókor..
Elismerésem; Dr.Zivatar.
Az második képet elvétettem , van egy második törp is aki viszafelé locsol..
Az ott lent,középen a rásegítõ törp-papa?
Nagyon szép káposzta föld.
Noli: a kelkáposzta az fodrosabb, primõr zöldség, ez sztem a normál káposzta.
Viffer; az olyan mint a mérges bárányfelhõ, fodrozódik a széle, és fehér vajszínû a karfiolja.Ami végül is a karfiol. Körülötte védõ-tápláló zöld levelek vannak.
Nagyon szép káposzta föld.
Noli: a kelkáposzta az fodrosabb, primõr zöldség, ez sztem a normál káposzta.
Viffer; az olyan mint a mérges bárányfelhõ, fodrozódik a széle, és fehér vajszínû a karfiolja.Ami végül is a karfiol. Körülötte védõ-tápláló zöld levelek vannak.
Tényleg marhajók, fõleg ez az esti kép a lemenõ nappal és vízsugarakkal...
Mivel én sokkal inkább vagyok zöldség, mint gyümölcsevõ típus, valaki ellensúlyozhatná már a dömpingedet pár sárgarépával, karalábéval, patisszonnal, paradicsommal, salátával, stb. :-)))
Iszonyú szép barackok, fügék, szokás szerint!
Iszonyú szép barackok, fügék, szokás szerint!
Hát igen. Elképesztõ vegetatív bomba robbant sok éjszaka, hogy ilyen szépen rendbe jöttek a sorok.
Remélem, jövõre itt lesz az Avataros bolygó szép faunája.
Remélem, jövõre itt lesz az Avataros bolygó szép faunája.
Mai szedés. A sárga cukkinibõl rántott cukkini készül, a paprikából, paradicsomból, uborkából pedig görög saláta a holnapi fõételhez. A hegyes paprika a holnapi húslevest hivatott erõsíteni Link
Palacsintás!
Márminthogy a lekvárja, de ugye az is füge volt valamikor.
Vagyis hogy a palacsinta lesz pogácsafügés.
A pogácsafüge meg palacsintás
Márminthogy a lekvárja, de ugye az is füge volt valamikor.
Vagyis hogy a palacsinta lesz pogácsafügés.
A pogácsafüge meg palacsintás
Irigyellek is nagyon!
Nekünk több mázsa ott megy tönkre a töveken a paradicsomvész miatt..
Idén nem lesz lecsó és lé befõzés sem!
Nekünk több mázsa ott megy tönkre a töveken a paradicsomvész miatt..
Idén nem lesz lecsó és lé befõzés sem!
Igen az uborkáról megfeledkezem ha nem írod!
Holnap azt is dobunk be pár üvegbe,a jóból sosem elég!
És milyen jó lesz elõvenni egy téli ebédkor a finom házi savanyút és nem a bolti plötyedtet enni a husi mellé..
Holnap azt is dobunk be pár üvegbe,a jóból sosem elég!
És milyen jó lesz elõvenni egy téli ebédkor a finom házi savanyút és nem a bolti plötyedtet enni a husi mellé..
Köszi a választ; én nem rakok el csak árulom az üvegeket, a müa. ballonokat, 30-50 L.Erre felé is böcsülik a zöldséget, a megmaradt gyümit, rakják el de szorgosan.(õszibarack, szilva,uborka, almapaprika, tv paprika-káposzta itt a sláger.)
Jövõre tessék a kajszit megnyomatni virágzás közben 2-3 alkalommal Chorussal, és lesz rajta kajszi.
Ha kell adok szívesen,nekünk még jó pár száz van a padláson.
Nálunk is megy a savanyítás és a felújítással párhuzamosan(mi nõk maradjunk a konyhában,kiadták a férfiak).
Két nap alatt elraktunk 25üveg csalamádét,15üveg zöldparadicsomot+ 20üveg erõs hegyest és gömbölyût.
Jövõ héten jön az almapaprika és a szilvalekvár befõzés.
Szóval nagy üzem van itt is meg még felfordulás hozzá..
Nálunk is megy a savanyítás és a felújítással párhuzamosan(mi nõk maradjunk a konyhában,kiadták a férfiak).
Két nap alatt elraktunk 25üveg csalamádét,15üveg zöldparadicsomot+ 20üveg erõs hegyest és gömbölyût.
Jövõ héten jön az almapaprika és a szilvalekvár befõzés.
Szóval nagy üzem van itt is meg még felfordulás hozzá..
Nagyon szép õszibarackok!
Támad a befõtt-elrakó vevõ áradat.Elfogyott az összes üvegem, meg üvegtetõ-lapkám.
Támad a befõtt-elrakó vevõ áradat.Elfogyott az összes üvegem, meg üvegtetõ-lapkám.
Floo, ezek a barackok csodálatosak.
Nálunk sajnos az idõjárás kibabrált a fákkal, nem termett rajtuk semmi.
Sem õszi, sem kajszi!
Nálunk sajnos az idõjárás kibabrált a fákkal, nem termett rajtuk semmi.
Sem õszi, sem kajszi!