Agrometeorológia
Szervusztok!
Kérdezném Floot, meg a többieket, akinek van tapasztalata fügével:
Nagyim kertjébõl kapok egy kis tõhajtást, kb 50-60 cm hosszú, idén már volt is rajta két szem.
Õsszel vagy tavasszal ültessem inbább át? Ha nem gyökeresek az oldalhajtások, akkor is alkalmasak, mint dugvány a szaporításra? Teendõim velük a betakaráson kívül?
Hogy vegyem le az anyatõrõl? (kiásás, stb).
A neki szánt hely egy kerítés-épület sarok, 10 órától teljesen rásüt a nap, úgy 1 méterre gondoltam a kerítéstõl.
Kérdezném Floot, meg a többieket, akinek van tapasztalata fügével:
Nagyim kertjébõl kapok egy kis tõhajtást, kb 50-60 cm hosszú, idén már volt is rajta két szem.
Õsszel vagy tavasszal ültessem inbább át? Ha nem gyökeresek az oldalhajtások, akkor is alkalmasak, mint dugvány a szaporításra? Teendõim velük a betakaráson kívül?
Hogy vegyem le az anyatõrõl? (kiásás, stb).
A neki szánt hely egy kerítés-épület sarok, 10 órától teljesen rásüt a nap, úgy 1 méterre gondoltam a kerítéstõl.
Nem túl idõs fák, az idõsebbek is "csak" 15év körüliek.
Tavasszal nagy metszés következik (évente váltjuk a komoly és finom metszést), azaz be fog következni.
Köszi a tanácsokat!
Tavasszal nagy metszés következik (évente váltjuk a komoly és finom metszést), azaz be fog következni.
Köszi a tanácsokat!
Különben most elég furcsa az õsz, a csonthéjasoknál sok helyen elõfordul ez évi rügy kipattanás, virágzás.
Ezért talán fontos lehet az okt.- novemberi,tél elõtti lemosó permet, hogy a rügyek (3-as termõ bogok)ne károsodjanak a fertõzõ ágelhalásos gombáktól,vírusoktól.A szilva és a kajszi meghálálja, mert ezek tavasszal szinte 3-5 nap alatt rügyet fakasztanak, és gyorsan lemaradhatunk a lemosó permetezésrõl, utána meg már perzselést okozhatunk.
Amilyen hideg volt a március,majd utána berobbant a jó idõ, most meg lehet hirtelen lehûlés.De tán lesz pár 10 fok körüli nap, amikor lehet permetezni,olyan 0,5-1,0%-os gyors körüljárása a fáknak,a rügyekre,új termõnyársakra célozva.
Ezért talán fontos lehet az okt.- novemberi,tél elõtti lemosó permet, hogy a rügyek (3-as termõ bogok)ne károsodjanak a fertõzõ ágelhalásos gombáktól,vírusoktól.A szilva és a kajszi meghálálja, mert ezek tavasszal szinte 3-5 nap alatt rügyet fakasztanak, és gyorsan lemaradhatunk a lemosó permetezésrõl, utána meg már perzselést okozhatunk.
Amilyen hideg volt a március,majd utána berobbant a jó idõ, most meg lehet hirtelen lehûlés.De tán lesz pár 10 fok körüli nap, amikor lehet permetezni,olyan 0,5-1,0%-os gyors körüljárása a fáknak,a rügyekre,új termõnyársakra célozva.
Akkor még az elõfordulhat,-pont az ellenkezõje- hogy idõsebb a fa, és ifjítani akar, öregedett a korona, a termõfelület.
A szilva pont ezt a talajt szereti,nálam a homokon is meg él, bár volt a nyári hõségnapokon, és félérett,zöldes állapotban a héjon ráncosodás volt, de egy kis öntözéssel kisimult, és feszessé vált a gyümölcs.
Majd tavasszal a lemosó-rezes permet elõtt, frizura-igazítást csinálj,az elseprûsödött gallyakat levágni az elsõ friss hajtásig.
A szilva pont ezt a talajt szereti,nálam a homokon is meg él, bár volt a nyári hõségnapokon, és félérett,zöldes állapotban a héjon ráncosodás volt, de egy kis öntözéssel kisimult, és feszessé vált a gyümölcs.
Majd tavasszal a lemosó-rezes permet elõtt, frizura-igazítást csinálj,az elseprûsödött gallyakat levágni az elsõ friss hajtásig.
Így van, a közvetlenül a tõbõl, illetve annak környékérõl.
Túlöntözés nincs, trágyázás sem, ám tápanyagban gazdag öntéstalaj igen, a metszés csak szükség szerint.
Túlöntözés nincs, trágyázás sem, ám tápanyagban gazdag öntéstalaj igen, a metszés csak szükség szerint.
Szilvafák töve.. Un.vízhajtások, susnyók nõttek ki?
Okozója lehet a kissé túlöntözés, tápanyagban gazdag talaj,a trágya-mûtrágya sekély bemûvelése.Felülrõl pedig ehhez társulva középerõs visszametszés,vázág ritkítás, és még a leterhelt termõág váratlan lehasadása (nyári szélvihar).
Okozója lehet a kissé túlöntözés, tápanyagban gazdag talaj,a trágya-mûtrágya sekély bemûvelése.Felülrõl pedig ehhez társulva középerõs visszametszés,vázág ritkítás, és még a leterhelt termõág váratlan lehasadása (nyári szélvihar).
Sajna képek nélkül, ám közlöm a mai hozamot:
A paradicsom utója, egy kosárral, a paprika maradékának nagyja (fõként fûszerpaprika), egy tállal, az Idared almafának erõs harmada, két nagy láda (a száraz meleg idõnek hála gyönyörûen megérett, ahogy az almafajták mindegyike), illetve a tegnapi nap után ma szintén egy vödör dió.
Illetõleg a szilvák töve körüli dzsungel kemény meló árán megszüntetve, tud valaki tippet adni ezek ellen (a fekete fóliát kivéve)?
A paradicsom utója, egy kosárral, a paprika maradékának nagyja (fõként fûszerpaprika), egy tállal, az Idared almafának erõs harmada, két nagy láda (a száraz meleg idõnek hála gyönyörûen megérett, ahogy az almafajták mindegyike), illetve a tegnapi nap után ma szintén egy vödör dió.
Illetõleg a szilvák töve körüli dzsungel kemény meló árán megszüntetve, tud valaki tippet adni ezek ellen (a fekete fóliát kivéve)?
Kár, hogy nincs fényképed!
Közben az ültetvényen elkezdtek érni a kákik Link Link Link Link Link
A szomszédos települések fügéi Link Link Link Link , annyit teremnek, hogy hiába fogyasztják, szinte rájuk rohad.
Másik település Link Link
Emmeg Becsehely Link Link
Végül késõi érésû õszibarackok, peremezetlenül és termésritkítás nélkül Link Link Link
Közben az ültetvényen elkezdtek érni a kákik Link Link Link Link Link
A szomszédos települések fügéi Link Link Link Link , annyit teremnek, hogy hiába fogyasztják, szinte rájuk rohad.
Másik település Link Link
Emmeg Becsehely Link Link
Végül késõi érésû õszibarackok, peremezetlenül és termésritkítás nélkül Link Link Link
Érettek, hiszen bordó színûek! És istenien finomak! Az erjedtet nem árulják. Ma 25 forintért vettem a füge darabját, szép nagyokat.
Most voltam a hegyen, öregapámmal felugrottunk borért. Szüret idején szoktunk rajtahagyni érett szõlõfejeket, hogy bármikor felmegyünk a hegyre õsszel, mindig lehessen szemezgetni kicsit.
Sajna ez most nem valósulhat meg, mert a június 16-i jégverés úgy ledarálta a szõlõt, hogy minden egyes szemet le kellett szedni, és így is alig lett 6-7 vödör szõlõ.
Erre öregapám mondja, nézzem meg, érik-e a "szemmárton szõlõ". Értetlenkedésem után elmesélte, hogy az "öregek" Szent Márton szõlõnek a Szent Márton napján (november 11-én) beérõ, új kacsokon lévõ másodtermést nevezik.
Ez két dolgot feltételez: egyrészt addig olyan idõ legyen, hogy meg tudjon érni a másodtermésû szõlõ, másrészt november 11-ig ne legyen erõsebb fagy (a környékemen lévõ fagyzugállomások adataira támaszkodó klímalírásokban ez nem így jelenik meg, hanem szerintük az elsõ fagyok október közepén fordulnak elõ). Amennyiben ez a fogalom ki tudott alakulni, bizonyíték arra, hogy a "globális felmelegedést" megelõzõen is jellemzõen ezeket a feltételeket kielégítõ idõjárás volt.
Harmadrészt, ha elolvasunk több szõlõtermesztésrõl szóló szakkönyvet, akkor Zala megyét a sok csapadék, az alacsony hõösszeg és a kevés napsütés miatt alkalmatlannak nyilvánították a szõlõtermesztésre...közben a másodérésû szõlõ is vígan beérik.
Sajna ez most nem valósulhat meg, mert a június 16-i jégverés úgy ledarálta a szõlõt, hogy minden egyes szemet le kellett szedni, és így is alig lett 6-7 vödör szõlõ.
Erre öregapám mondja, nézzem meg, érik-e a "szemmárton szõlõ". Értetlenkedésem után elmesélte, hogy az "öregek" Szent Márton szõlõnek a Szent Márton napján (november 11-én) beérõ, új kacsokon lévõ másodtermést nevezik.
Ez két dolgot feltételez: egyrészt addig olyan idõ legyen, hogy meg tudjon érni a másodtermésû szõlõ, másrészt november 11-ig ne legyen erõsebb fagy (a környékemen lévõ fagyzugállomások adataira támaszkodó klímalírásokban ez nem így jelenik meg, hanem szerintük az elsõ fagyok október közepén fordulnak elõ). Amennyiben ez a fogalom ki tudott alakulni, bizonyíték arra, hogy a "globális felmelegedést" megelõzõen is jellemzõen ezeket a feltételeket kielégítõ idõjárás volt.
Harmadrészt, ha elolvasunk több szõlõtermesztésrõl szóló szakkönyvet, akkor Zala megyét a sok csapadék, az alacsony hõösszeg és a kevés napsütés miatt alkalmatlannak nyilvánították a szõlõtermesztésre...közben a másodérésû szõlõ is vígan beérik.
Egy ilyen napon, mint a mai, amikor októberben 26-27 fokok vannak, kis túlzással többet érik a szõlõ, mint elõtte 2 héten át, ugyanúgy, mint egy májusi 26 fokban többet halad elõre a növények virágzása, mint elõtte 3 hét alatt.
Ez a 3-4 napos jóidõ a még rajta lévõ gyümölcsöknek nagyon jól jön, épp most tanácskoztam a Bussay-val, hogy a szõlészetében mikor legyen a szüret, ugyanis azt is be kell kalkulálni, hogy az esõ után a gépek nehezen tudnak közlekedni, és pontos prognózis kell ahhoz, hogy egy hûvösebb esõs idõ a szõlõben ne tegyen kárt, és még leszedni is le lehessen. Ha meg még érik is közben, akkor pláne érdemes rajtahagyni.
Ez a 3-4 napos jóidõ a még rajta lévõ gyümölcsöknek nagyon jól jön, épp most tanácskoztam a Bussay-val, hogy a szõlészetében mikor legyen a szüret, ugyanis azt is be kell kalkulálni, hogy az esõ után a gépek nehezen tudnak közlekedni, és pontos prognózis kell ahhoz, hogy egy hûvösebb esõs idõ a szõlõben ne tegyen kárt, és még leszedni is le lehessen. Ha meg még érik is közben, akkor pláne érdemes rajtahagyni.
És hány de hány ilyen történetet lehetne elmesélni, és mennyi minden nincs kihasználva, ami az emberek jobblétét eredményezhetné.
A klímakutatásaim közben olyan dolgokra láttam rá, akkora állatságok vannak, hogy azon kezdtem el gondolkodni, hogy szinte csoda az, hogy az emberiség idáig eljutott.
És ezek mind-mind marhaegyszerû dolgok.
A klímakutatásaim közben olyan dolgokra láttam rá, akkora állatságok vannak, hogy azon kezdtem el gondolkodni, hogy szinte csoda az, hogy az emberiség idáig eljutott.
És ezek mind-mind marhaegyszerû dolgok.
Nagyon vigyázz, ne éretlent vegyél, mert az egyrészt nem finom, másrészt nem érik be utólag. Illetve nézzed meg, hogy a gyümölcs vége zárt-e Link Link vagy nyitott Link
Amennyiben nyitott, nézd meg, nincs-e bennük muslinca, mert amibõl a lyukon át muslinca mászik ki, az már erjed belül.
Az az érett, ami puha, de ha megnyomod, nem folyik belõle a nyíláson át semmiféle lé.
Csinálj róluk fényképet!
Amennyiben nyitott, nézd meg, nincs-e bennük muslinca, mert amibõl a lyukon át muslinca mászik ki, az már erjed belül.
Az az érett, ami puha, de ha megnyomod, nem folyik belõle a nyíláson át semmiféle lé.
Csinálj róluk fényképet!
Pár évtizede mi még Gézaházára jártunk gesztenyét szedni, de 90-tõl természetesen privatizálták azt az erdõt is, ahol nõtt, be is kerítették, bár azóta a kutya nem szedi össze a gesztenyéket... Egy barátom be szokott osonni a kerítésen, tavaly a fiával 25 kilót cipeltek haza 20 kilométerre, hátizsákban, gyalog persze. Az erdõ gazdájának, ha lenne egy csepp esze, lehetne nála "szedd magad" akcióban gyûjteni, biztos, hogy Veszprém környékérõl igen sokan mennének fel, ahogy tették ezt a hetvenes-nyolcvanas években is.
Van olyan (német) bakonyi területtulaj, akinek Herend felé iszonyú jó gombázós rétjei, erdei vannak, nála 500 ft a beugró és annyi gombát szedsz, amennyit akarsz. Egy szem öreg "sorompós" bácsika van, aki jutalékot kap a belépõkbõl. Szóval lehet úgy csinálni, hogy MINDENKI jól járhasson.
Van olyan (német) bakonyi területtulaj, akinek Herend felé iszonyú jó gombázós rétjei, erdei vannak, nála 500 ft a beugró és annyi gombát szedsz, amennyit akarsz. Egy szem öreg "sorompós" bácsika van, aki jutalékot kap a belépõkbõl. Szóval lehet úgy csinálni, hogy MINDENKI jól járhasson.
Szegeden 15-20 Ft-ért lehet kapni bordó (!) fügéket a piacon. A nagyobbakat 30-ért árulják. Megyek is, veszek párat!
A Castanea sativa szó szerint "vetett" gesztenyét jelent, ami arra utal, hogy ez a faj õsidõk óta termesztett fajnak minõsül, még akkor is, ha egyébként természetes növénytakaró részét képezõ erdei állományai vannak. Zalában találóbb lenne rá a "silvatica" (vad, erdei, spontán) jelzõ, mivel a szõlõhegyek környékén is elhullott magból kelt példányai vannak és minden egyed szinte önálló fajtát képvisel, méretben és minõségben nagyon változó gyümölcsû, igen heterogén a meglévõ állomány. Érzékelhetõ, hogy soha senki nem végzett tudatos szelekciót. Ilyen tevékenység nyomai a környéken egyedül Iharosberény környékén fedezhetõk fel, ahol anno a vidék földesura látta el érzékelhetõen minõségi szaporítóanyaggal a környéket, így onnan származnak jó minõségû, nevesített fajták is. Máshol az ilyenek csak véletlenül, spontán módon fordulnak elõ és máig nem létezik szisztematikus nemesítés, vagy fajtaszelekció. A környezõ erdõkben gombászva gyakran találok "dinnyényi" méretû, nagyon finom, édes, tiszta belsejû gesztenyéket, miközben a nagyszüleim hegyén nyeke-nyóka gesztenyék vannak, és azokat esszük. Sajnos a "régi öregek" odáig nem jutottak el, hogy a jobb fajtákat vessenek, hanem ami éppen eléjük gurult az úton, azt dugták a földbe. Pedig a gesztenyetermesztés nagy jelentõségû gazdasági tényezõ is lehetne, ha valaki tudatosan mûvelné és szervezné. De ha ilyen lenne, lehet, hogy nem Magyarország lenne hazánk neve.
Felénk is már lepotyogóban van, és ahhoz képet hogy Szegeden ezen a nyáron "35 fok alatt nem nagyon mértek", azt gondolná az ember, hogy a gesztenye már 2 hónapja leérett, itt felénk meg még ki sem hajtott. Meg a füge is, aztán az is egyszerre érik itt is ott is. Hol lehet a kutya elásva?
Wow!Gratulálok a szelídgyesztenye terméshez!
Ez fantasztikus mennyiség.
Egyébként latinul: Castanea sativa
Ez fantasztikus mennyiség.
Egyébként latinul: Castanea sativa
Itt Zalában a szelidgesztenye hazájában jelenleg a boltokban és a piacon 300-400 Ft/kg áron mérik a gesztenyét.
Szerencsés vagy, bár én nem ismerem a szelíd gesztenyét, mint inkább az udvari diófánkat.Sok van rajta, szedtük estefelé is, nehogy reggel elessen a nejem rajta.Tényleg, rálépett egy dióra tavaly a betonon, és majd nagyot esett szegénykém...
Sziasztok gesztenyések!
Bár én jóval nagyobb hátrányokkal indulok veletek szemben, de ma nagyon jól jártam. Tudok egy helyet Szegeden, ahol hihetetlen módon, de megél a szelídgesztenye. Legutóbb 11-12 éves koromban voltam ott. Egy cég területén van, csak be kellett kéredzkedni a portán. Természetesen beengedtek. Rengeteg le van hullva a földre. A munkások csak össze gereblyézik egy kupacba õket, de valamiért nem szednek belõle. Egész délután szedtük az ízletes eleséget. Összesen 13 kg gyûlt össze.
Istenem! Már kerek 8 éve nem ettem gesztenyét és most van 13 kg. El sem hiszem. Egyébként most mennyi lehet a kilója? Készítettem pár mobilos képet is:
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Bár én jóval nagyobb hátrányokkal indulok veletek szemben, de ma nagyon jól jártam. Tudok egy helyet Szegeden, ahol hihetetlen módon, de megél a szelídgesztenye. Legutóbb 11-12 éves koromban voltam ott. Egy cég területén van, csak be kellett kéredzkedni a portán. Természetesen beengedtek. Rengeteg le van hullva a földre. A munkások csak össze gereblyézik egy kupacba õket, de valamiért nem szednek belõle. Egész délután szedtük az ízletes eleséget. Összesen 13 kg gyûlt össze.
Istenem! Már kerek 8 éve nem ettem gesztenyét és most van 13 kg. El sem hiszem. Egyébként most mennyi lehet a kilója? Készítettem pár mobilos képet is:
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Szerintem Starking; a Golnennal voltak ezek favorit almák a XX.században(1970-).A Golden és a Starking édeskés, jellemzõ aromájú almák.A Starking gyorsan érõ, kásásodik,hûtött pincében eláll olyan Karácsony,-Januárig.A Golden edzettebb, csak ki ne száradjon, páradús, hûvös helyen akár Húsvétig is eláll, esetleg ráncosodik a héja.Aranyalma,citrommal,fahéjjal kompótnak fenséges.
Tanúsíthatom,én magam is szedtem a fantasztikus termést Ancsiéknál,Bakon,eljövetelem óta is minden nap szedik össze a lepotyogó gesztenyét.
Nagyszerû, friss, egészséges, sötétbarna szelídgesztenyéket árulnak a zalai kofák már a piacunkon. :-)
Á, igen, ismerõs kép, átnyálaztam már jópárat
Színre, formára valami hasonló, de nekem nem igazán mond ennél többet a kép. Gondolom nem csak ennek a fajtának van ilyen megnyúlt alakja. Mindenesetre köszönöm az utánajárást.
Színre, formára valami hasonló, de nekem nem igazán mond ennél többet a kép. Gondolom nem csak ennek a fajtának van ilyen megnyúlt alakja. Mindenesetre köszönöm az utánajárást.
Köszönjük!
Szintén a google-ban kerestem, parancsolj:
Link
Ahogy nézem, lehet nekünk sem Gloster, pedig arra emlékeztem, a többi biztos.
Majd rákérdezek az öregemtõl.
Szintén a google-ban kerestem, parancsolj:
Link
Ahogy nézem, lehet nekünk sem Gloster, pedig arra emlékeztem, a többi biztos.
Majd rákérdezek az öregemtõl.
Bõség, jóság! Gratulációm a szép terméshez.
Ha lesz majd esetleg kép a Glosterrõl is, arra kíváncsi volnék. Van idehaza egy fánk, amirõl többen mondják, hogy az, de én nem igazán ismerem az almafajtákat, szeretném viszont beazonosítani. Sajnos a gugliban eddig nem találtam értelmes képet a gyümölcsérõl.
Ha lesz majd esetleg kép a Glosterrõl is, arra kíváncsi volnék. Van idehaza egy fánk, amirõl többen mondják, hogy az, de én nem igazán ismerem az almafajtákat, szeretném viszont beazonosítani. Sajnos a gugliban eddig nem találtam értelmes képet a gyümölcsérõl.
A betyárját, rekord termést adott a házunk sarka mellett megnõtt Golden Delicious almafánk ( Link ), a napsütötte almák némelyikének Nap felõli része szinte piroslik ( Link ).
Egészséges, 15 láda/rekesz osztályozottan ( Link ) elrakható alma jött le róla, el vagyunk képedve.
Sajnos a hónap eleji vihar néhány ágat tönkretett (amiatt kicsit féloldalas lett a fa) és több ládányi almát levert (ám most nem tudnánk hova tenni a sok almát, he-he).
Ez munkaügyileg mára elég is lesz, még három fánk van hátra (egy Starking, hasonló kaliberrel és kisebb mennyiségben egy-egy Idared és Gloster).
Egészséges, 15 láda/rekesz osztályozottan ( Link ) elrakható alma jött le róla, el vagyunk képedve.
Sajnos a hónap eleji vihar néhány ágat tönkretett (amiatt kicsit féloldalas lett a fa) és több ládányi almát levert (ám most nem tudnánk hova tenni a sok almát, he-he).
Ez munkaügyileg mára elég is lesz, még három fánk van hátra (egy Starking, hasonló kaliberrel és kisebb mennyiségben egy-egy Idared és Gloster).
A piacon lehetett kapni a nyár derekán narancssárga színû paradicsomokat. Azok tényleg nagyon finomak voltak, epéseknek is ajánlotta az eladó. Pár éve a kertünkben is volt pár tõ citromsárga koktélparadicsom, nagyon finom volt és nem volt savas.
Nálunk az elmúlt években a sok esõ miatt mindig elkapta a paradicsiomokat valamilyen rothadásos betegség, így szeptemberre el is vitte a töveket. Idén mindössze 2 db paradicsomot kellett kidobnom eddig, amikbe hernyó költözött.
Minden évben korai paradicsomot is szoktunk ültetni, amik augusztusig teremnek, aztán elpusztulnak. Idén is ez volt 2 tõ kivételével. Letermettt az összes és ez a kettõ is haldoklott, aztán mostanra ismét hajtani kezdtek és virágba borultak.Most ismét olyan szépek, mint május végén. Ha bejön a hûvösebb idõ, ezek már nem tudják kinevelni a paradicsomot, így mivel kisebb tövek, lehet megpróbálom beszedni õket nagyobb földlabdában, hátha túlélik.
Minden évben korai paradicsomot is szoktunk ültetni, amik augusztusig teremnek, aztán elpusztulnak. Idén is ez volt 2 tõ kivételével. Letermettt az összes és ez a kettõ is haldoklott, aztán mostanra ismét hajtani kezdtek és virágba borultak.Most ismét olyan szépek, mint május végén. Ha bejön a hûvösebb idõ, ezek már nem tudják kinevelni a paradicsomot, így mivel kisebb tövek, lehet megpróbálom beszedni õket nagyobb földlabdában, hátha túlélik.
Spacestar.Tavaly nagyobbra sikerültek, most elõbb le kellett szedni a hernyók miatt,már 3 fajta szerrel próbálkoztunk de egyik sem volt hatásos.
"Még mindig teremnek a paradicsomok" - szép is lenne, ha már nem teremnének... , tavaly novemberi kép a kertbõl Link
Ok! Gyönyörûek. Ha van,ill.veszek parit,elteszem az uzsonnás táskámba, és délelõtt megeszem a meló helyen.Tutti jó a gyomor-idegre,ellazítja a gyomorégést,és a éhség-érzetet.Most szinte ösze folynak az évszakok, de télen is,ha van a zöldségesnél,pár szemet veszek. Vitaminbomba!
Az igen,szép példányok!
Reggelihez mindig eszek paradicsomot egy átlagos méretbõl kb 2 db-ot,de ebbõl egy fél is sok lenne.
Reggelihez mindig eszek paradicsomot egy átlagos méretbõl kb 2 db-ot,de ebbõl egy fél is sok lenne.
Igazad van, íme a 2 évvel ezelõtti 50 dekás példányok, ezekhez képest a mostani rekorder 40 - 50 %-al nagyobb. Link
Nagyon szép példány.Bár azért ha ilyet fényképezünk közelrõl,jó lenne egy viszonyítás hozzá, mondjuk egy gyufás doboz.Ismerem a Momertes mérleget, akkor ez olyan 12-15 cm.átmérõjû, a súlya is tekintélyes.
Itt is rengeteg volt,a legnagyobb Link Nagyon finom a reggeli szendvics mellé a frissen szedett paradicsom, paprika és uborka, bár az utóbbi már a végét járja.
Még mindig teremnek a paradicsomok a kertben, Link köztük még mindig ekkorák Link
Amióta termelünk a kis kertünkben(25 év), ennyi paradicsom még nem volt. 5 ládával befõztünk, de már megint van 3-mal. Életemben nem ettem ennyi paradicsomot egy nyáron sem, mint idén!
A legnagyobb egy 37,5 dkg-mos volt.
Amióta termelünk a kis kertünkben(25 év), ennyi paradicsom még nem volt. 5 ládával befõztünk, de már megint van 3-mal. Életemben nem ettem ennyi paradicsomot egy nyáron sem, mint idén!
A legnagyobb egy 37,5 dkg-mos volt.
Hello!
Már a harmadik éve teremnek termések a kaktuszaimon, de még csak most szántam rá magamat a leszedésükre és megízlelésükre. Egy topiktárs mondta, hogy kóstoljam már végre meg. Kint Mexikóban nagy hagyománya van ennek. Ott piacokon vannak ilyen standok. De talán a Földközi-tengerpart vidékein is sokfelé kapni. A trópusiaknak jóval nagyobbak azért a termései, de a télállók közül is van 1-2 figyelemreméltó fajta. Fõleg a phaeacantha családból. Szerencsére a legízletesebb fajtából van a legtöbb. Link Ebbõl ma kb. 10 db-ot szedtem le, de még van vagy 50-en rajta. Próbálok még párat azért a kaktuszokon is hagyni, mert kiváncsi vagyok, ill. gondolom, hogy a tél felé közeledve még édesebb ízûek lesznek vagy lehetnek.
Miso: Kaktusz kiállítás-és vásárokon próbálkozz. Egyébként köszi a linket, ezt még nem is olvastam.
Már a harmadik éve teremnek termések a kaktuszaimon, de még csak most szántam rá magamat a leszedésükre és megízlelésükre. Egy topiktárs mondta, hogy kóstoljam már végre meg. Kint Mexikóban nagy hagyománya van ennek. Ott piacokon vannak ilyen standok. De talán a Földközi-tengerpart vidékein is sokfelé kapni. A trópusiaknak jóval nagyobbak azért a termései, de a télállók közül is van 1-2 figyelemreméltó fajta. Fõleg a phaeacantha családból. Szerencsére a legízletesebb fajtából van a legtöbb. Link Ebbõl ma kb. 10 db-ot szedtem le, de még van vagy 50-en rajta. Próbálok még párat azért a kaktuszokon is hagyni, mert kiváncsi vagyok, ill. gondolom, hogy a tél felé közeledve még édesebb ízûek lesznek vagy lehetnek.
Miso: Kaktusz kiállítás-és vásárokon próbálkozz. Egyébként köszi a linket, ezt még nem is olvastam.
Utánaolvastam a kaktuszodnak. (Télálló fügekaktusz == Opuntia spp.) Link
Honnan lehet ilyen kaktuszokat beszerezni, mivel a cikk azt írja télálló és nem kell bevinni teleltetni és ehetõ a termése.
Remélem nem hagysz télire csemegét a madaraknak
Honnan lehet ilyen kaktuszokat beszerezni, mivel a cikk azt írja télálló és nem kell bevinni teleltetni és ehetõ a termése.
Remélem nem hagysz télire csemegét a madaraknak
Leesik a szõrös állam! Még ilyet nem láttam,azt hittem hogy csak ritka szép virágai vannak a kaktusznak.
Most a letermett ágakat kell figyelni, esetleg behasadt,letört, sûrûn növõ vesszõket lehet lemetszeni,fûrészelni.Az ötforintosnál nagyobb vágásokat már most érdemes lefesteni fabalzsammal,vagy rézgálicos,meszes oldattal ecsetelni.A törzsön az elhalt,száradt háncsot lekaparni.Okt.vége,nov.elején,ha az idõ engedi, egy lemosó-fertõtlenítõ permet védõpaplant húz a telelésre, a rügyek is jobban záródnak.
A lehullott levelet zsákba gyûjtve egy szabad szélvédett helyen elégetni, vagy gödröt ásva elföldelni.Ha van komposzt,(össze gyûlt levél,gally azt a fa ág csurgója köré beforgatni kis mûtrágyával,P-K foszfor-kálium-lassan bomló)
A lehullott levelet zsákba gyûjtve egy szabad szélvédett helyen elégetni, vagy gödröt ásva elföldelni.Ha van komposzt,(össze gyûlt levél,gally azt a fa ág csurgója köré beforgatni kis mûtrágyával,P-K foszfor-kálium-lassan bomló)
Kezd már érni itt Észak-Szabolcsban is most néztem ahogy jöttem hazafelé autóval, már kezdenek érni, nyilván ezeket is visszavágják azért csak az elsõ termés, amúgy lenne szerintem 2 termés itt is.