Agrometeorológia
Hát akkor szerencsések vagyok, ha nálatok még csak idén kezdődik. A Dunántúlon ez már hároméves történet. Eléggé reménytelennek tűnik a helyzet. A legújabb okosság szerint alacsony diófát kellene nevelni, hogy permetezni lehessen.
Nekünk a régi fajta, a gabonalégy hemzseg a diók kabátkájában, de az egyébként egészséges diók sajnos idén kisebbek: talán az aszály miatt.
Hát ez nem tűnik ígéretesnek. Képet tudsz feltölteni? Akár gutaütés is lehet, de reméljük nem az...
A kajszi fám igen korán, már augusztus közepén elkezdte ledobni a leveleit. Ráadásul mindegyik levél mint a feltekert szőnyeg, úgy néz ki. Maga a levél ép, nincs rajta semmilyen látható betegség, csak szivar alakúra össze pöndörödik... Tippek, szakik??
Mi történik idén a diófával? Az összes termés elkezd feketedni még fent az ágakon, persze tök feketén hullik le...szétnyitom (ez túlzàs, inkább szétf@sik az egész) az egyébként még normális években zöld terméshéjat és nyüzsögnek a kukacok. Mi ez a kártevő? Honnan jött?
Nem tudom hogy kit érdemes követni Youtube-on. Én a FB-on kertészeti/mezőgazdasági oldalakat követek, illetve ha konkrét témával kapcsolatban érdeklődöm akkor megpróbálok szakkönyvet, szakcikket keresni. Manapság nagyon sok a felkapott "influenszer", akiknek általában nagyobb a szájuk, mint a tehetségük/tudásuk, ezért igyekszem szelektálni a forrásokat. Persze ez nem egyszerű a mai információ cunamiban.
Jó szívvel ajánlom a Csapody Vera Növénybarát Kör honlapját.
Stressztűrő növények honosítása és kertbarát kultúrába illesztése a "hitvallása" a körnek, kb.170 botanikus kerttel vannak kapcsolatban, szép házi kiskerteket "tettek le" az asztalra, többeknek saját honlapja is van. A Csapodys honlap nem olyan rég indult, érdemes megnézni!
Stressztűrő növények honosítása és kertbarát kultúrába illesztése a "hitvallása" a körnek, kb.170 botanikus kerttel vannak kapcsolatban, szép házi kiskerteket "tettek le" az asztalra, többeknek saját honlapja is van. A Csapodys honlap nem olyan rég indult, érdemes megnézni!
És szerinted ki az a kertész, akit érdemes követni youtube-on? Én néztem anno a Bálint gazdát is, de minden tiszteletem ellenére nekem sokszor tűnt úgy, hogy csak nagyon alapszinten adja át a dolgokat, általában hiányérzetem volt.
Ja, meg követem a Mcmenemy Márkot is, de ő inkább ilyen "kertészeti praktikákban" utazik, ott sem a "mély szakmaiság" a lényeg. De megértem, ez a videós műfaj népszerű szinten ennyi mélységet bír el.
Ja, meg követem a Mcmenemy Márkot is, de ő inkább ilyen "kertészeti praktikákban" utazik, ott sem a "mély szakmaiság" a lényeg. De megértem, ez a videós műfaj népszerű szinten ennyi mélységet bír el.
Lehet hogy tesz le hasznos tartalmat is, de a szakmaisága nagyon gyér, sok hülyeséget hord össze. Tolja ezerrel a vállalkozást, ezzel a részével nincs baj, mindenki azt csinál amit akar.
Örülök az Amalgerol-t illetően a pozitív visszajelzéseknek, én is használtam a nyáron a gömbjuharok talajkezelésében, de annyi mindent kaptak hogy már nem tudom mi okozhatott fejlődést náluk.
Örülök az Amalgerol-t illetően a pozitív visszajelzéseknek, én is használtam a nyáron a gömbjuharok talajkezelésében, de annyi mindent kaptak hogy már nem tudom mi okozhatott fejlődést náluk.
Az igaz, hogy egy kicsit túlmozgásos, nyomulós, mindenhol ott van, sokszor érezni a videóin, hogy nagyon el akarja adni a portékáját, viszont szerintem rengeteg olyan tartalmat gyárt youtube-ra, amit senki más, és nekem laikusként hasznosnak tűntek eddig a videói. Amellett pedig tud beszélni is. Én alapvetően bírom, amit csinál.
Az egyik legjobb stimulátor. Viszont érdemes figyelni rá, magas ph mellett okozhat hiánytüneteket, mivel lúgos kémhatású
Persze.
Hosszú évek óta használják felénk, főleg búzára és árpára.
Első osztályú lombtrágya, és nem is egy ökör ára ahhoz képest, hogy mennyit dob a növényen, főleg aszályos időszakokban.
Hosszú évek óta használják felénk, főleg búzára és árpára.
Első osztályú lombtrágya, és nem is egy ökör ára ahhoz képest, hogy mennyit dob a növényen, főleg aszályos időszakokban.
Talán ez egy erős vélemény volt, talán kicsit túlzó is. Fogalmazzunk úgy, hogy ő egy elég extrovertált személyiség, jól felépített marketinggel, kevés szakmaisággal. Többet nem mondhatok.
Visszatérve a fákra nagyon sajnálom hogy az utcakép miatt nem lehetett gömbkőriseket ültetni, mert kifejlődve gyönyörű fák. Nem mellesleg majdnem kétszer akkora lehet felnőtt korában, mint egy gömbjuhar. De ha gömbjuharos a környék, akkor nincs mit tenni, próbálom feljavítani a talajt és jó kondícióban tartani őket, hátha megindulnak.
Mindenesetre szerintem jól döntöttél, a gömbkőris meg fogja hálálni a törődést, jó választás.
Visszatérve a fákra nagyon sajnálom hogy az utcakép miatt nem lehetett gömbkőriseket ültetni, mert kifejlődve gyönyörű fák. Nem mellesleg majdnem kétszer akkora lehet felnőtt korában, mint egy gömbjuhar. De ha gömbjuharos a környék, akkor nincs mit tenni, próbálom feljavítani a talajt és jó kondícióban tartani őket, hátha megindulnak.
Mindenesetre szerintem jól döntöttél, a gömbkőris meg fogja hálálni a törődést, jó választás.
Ez a felfogás nagyon hiányzik hobbikertészek gondolkodásából. Végigmész egy random családi házas környéken, minden van ház előtt minden van, amit el lehet képzelni. A környékemen látszik, hogy régebben azért volt ennek egy kultúrája. Az egyik utcában diók voltak, a másikban almák, a harmadikban juharok. Én nem akarok nagyon szervezkedni, ültetek 3 gömbkőrist a ház elé, aztán bízom benne, hogy követik a példámat a soron. Elég szűk, beépített utca, nagyon korlátozottak a lehetőségek, voltak is mindenféle elbukott kísérletek dióval, sima juharral, esetemben szilvával, úgy érzem, hogy most sikerült megtalálni a megoldást. Mondjuk a gömbkőris is nagy koronát tud nevelni 15 év alatt, de szépen vissza lehet metszeni.
A gömbkőris volt a favorit, de mivel az egész környék gömbjuharral van tele, így azt akartuk hogy illeszkedjenek a fák a "sorba". Nem lesz egyszerű menet...
Megyeri Szabolcs szerint bár gyorsan nő, de ennek az az ára, hogy hamar elöregszik.
Na, ezt részben cáfolom. Nekem sövény van belőle. Ami ok: jól alakítható, hirtelen növő. Egy évben 3-4 métert simán, még sövényként is. A nem túl magasat cáfolnám, elvileg 20-25 méter magasra megnő fának hagyva. Amúgy minden mással egyet értek.
Ha jól alakítható, hirtelen - nem túl magasra növő fát szeretnél, a turkesztáni szil igénytelen, apró levelű, verhetetlen.
Van itt valaki aki ért a Dosatronokhoz?
Nekem ilyen van, ahogy a képen is látható. Ebből van 3 db. Sajnos a problémám az, hogy szinte évente tönkre megy mind a három. Már szürő, szürő hátán és egyszerűen nem tudom mi lehet a baj. Egy darabig szépen viszi a tápanyagot, de egy idő után elkezd csökkeni a teljesítménye, majd a végén már csak komoly erőlködések után veszi fel az előre bekevert törzsoldatot.
Fúrt kútról öntözök, a dosatron közbe van iktatva.
Nekem ilyen van, ahogy a képen is látható. Ebből van 3 db. Sajnos a problémám az, hogy szinte évente tönkre megy mind a három. Már szürő, szürő hátán és egyszerűen nem tudom mi lehet a baj. Egy darabig szépen viszi a tápanyagot, de egy idő után elkezd csökkeni a teljesítménye, majd a végén már csak komoly erőlködések után veszi fel az előre bekevert törzsoldatot.
Fúrt kútról öntözök, a dosatron közbe van iktatva.
Ajánlom helyette a gömbkőrist, ha kivágnád a juharokat. Oltványként lehet kapni, a gömbjuharhoz hasonlóan gömbkoronát nevel, virágzik, ősszel nagyon szépen változtatja a színét. Annyiból szimpatikusabb nekem, mint a juhar, hogy egészen magasan is lehet oltani, tehát jobban el lehet férni alatta. Nálam ez szempont volt, ezért döntöttem a juhar helyett a kőris mellett. És úgy látom, hogy a strapát is sokkal jobban bírja.
A gömbjuharokat a szakkönyvek ellenálló, strapabíró fának írják le. Sajnos ez nincs így, a városi klímát nehezen tűrik. Én Alginitet szórtam a töveikhez, Amalgerollal öntözöm őket kéthetente, növénykondícionálóval és szöveterősítő lombtrágyával kezeltem őket 2-3 hetente. Ennek hatására megindultak a növekedésben, de a leveleik nem szépen, foltosodtak, égettek. A környéken az összes gömbjuhar ilyen, valamelyik jobban, valamelyik kevésbé, de összességében nem túl rózsás a helyzet. Ennél többet nem tudok tenni, ha nem fejlődnek akkor jövőre kivágom őket.
A juharfélék érzékenyek a talaj nedvességtartalmára(üde nedves), mésztartalmára(mészkedvelő),nem kedvelik a száraz levegőt. Sajnos városi sorfaként sokszor jelentkezik az általad leírt tünet. Kecskemét környékét váztalajok jellemzik(homok) gyenge víz és tápanyag szolgáltató képességgel. Én megpróbálnám mésziszappal vékonyan megszórni a fa csurgójáig a talaj felszínét és belocsolnám
A mi szépséges vörös levelű korai juharunk akkor tért magához, amikor a mellette lévő - jól szigetelt - derítőt esővizessé alakítottuk, és odébb megépült a csatorna-bekötés. A szerves trágyának nem igazán örülnek a juharok, a szürke vizet - úgy látom a környékben - meghálálják. A gyökerük érzékeny bizonyos szimbionta gombákra is. Ameddig Iris volt alatta, egy Glomus rhizobiontával, addig szektorban a gyökér és a lomb kiszáradt! - átültettem, erre az a szektor is elszállt! - elvittem az Irist, erre megépült a fa és benőtte a sebet... a kiscserkészeket igen jól tűri, de a gyökere "válogatós".
Nem kaptak vegyszert, locsolva is voltak. Rengeteg juharon látom ezeket a tüneteket a városban, nem csak a gömbféléken.
a gyökere nem kapott véletlenül valami vegyszert? - és biztosan elegendő vízhez jutottak?
Kinek mi a tapasztalata a különböző juharfélékkel? Gömbjuharok vannak a ház előtt és hiába adok meg nekik mindent (tszerves és műtrágya, növénykondícionálók, talajjavítók), bebarnulnak a leveleik, gyakorlatilag megégnek.
Nem a növényt ették meg, hanem a termést. Amikor a kis tök kb 10 cm hosszú, megkezdik a végét, megeszik, csak a szára tövében marad fél cm a héjából.
Egy cimborámnál szedtem vagy 150 kg szabadföldi paradicsomot (barter némi pálinkáért). Valami konzervipari fajta. Magas a szárazanyag tartalma, a vízért nem vizet a gyár. Befőttes üvegbe kerül a "lé", túl sűrű a boros üveghez. A hét végén lesz némi munkám a lecsó körül is.
A tökre (cukkinire, néha uborkára) rá szoktam húzni a csigaveszélyes helyeken egy levágott aljú fél literes tejfölöspoharat. Eddig majdnem mindig működött, bár volt néha 1-2 trükkösebb csiga Miután megfelelően életképes a növény, a védelmet leveszem.
Nálunk a fagyok miatt csak az almán és a szőlőn maradt értékelhető mennyiségű gyümölcs, Őszi, kajszi, cseresznye semmi, meggy, szilva 3-4 m fölött. Most még a fügén lett kevés, remélem, beérik. Paradicsom nálam is nagyon sok lett, meg az új-zélandi spenót. Tököt megeszik a csigák még kiskorában.
Helsing junction / Csokibogyó cseresznye / Blush méhecske / Indigo kumquat / bolíviai vad, ebben a sorrendben.
Vastaggal a legfinomabbak - ami szubjektív persze.
Vastaggal a legfinomabbak - ami szubjektív persze.
Az 5 féle. A legjobb ízű számomra a hosszúkás, mellett a sima piros, és nyilván a jobb szélén a mézédes...
A két látványos dizájner pari ízre nem akkora nagy szám. Finomak azért, de semmi extra.
A két látványos dizájner pari ízre nem akkora nagy szám. Finomak azért, de semmi extra.
Jövőre termeszt komlót, és baltacint. Az Agrár ministráns is dicsérte.
Pároméknál is piszkosul nőnek/nőttek, valóságos paradicsomdzsungel volt, igaz, hagytuk is, hogy hadd nőjön, de a sok csapadék és az azt követő meleg idő komolyan megtámogatta a töveket. Teremnek is rendesen
Ilyenek ezek. Én már 2 hete a szilvafáról szedem a narancssárga koktélt
A 2 méteres karót már július közepére kiröhögte....
A 2 méteres karót már július közepére kiröhögte....
Sikerült a diófa első metszése, fertőtlenített ágvágóval. Nem könnyezik, és a formája is rendbe jött. Bekentem a metszéseket fagéllel, most arra leszek kíváncsi, valóban a metszett ág visszaszárad-e, mert hallottam, hogy megtörténhet.
Ezek szerint mi viszonylag szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen elég sok sárga és őszibarack termett idén, így elég sok befőtt lett elrakva. A bátyám házánál van még alma és körte, és azokon is viszonylag jó termés lesz, pedig elég fiatal fák még.
Nálunk az őszi 90%-a a fán elrohadt. Kajszi volt pár, de az is.
Körte 3 db van, de kicsi a fa. Az alma döglődik úgy ahogy van, az 5-10 szem szintén a fán elrohad.
Szilva iszonyat sok van és órásiak, és bár a fele ennek is elrohadt a fán, ami nem, azok között alig van kukacos, hatalmasak és nagyon finomak. A cseresznye mellett ebből tudjuk enni a legtöbbet.
Sajnos a hülye szél majdnem mindet le is szüretelte az éjjel és ma eddig.
Meggy moníliás, nem jelentős. Málna kevés volt, de finom.
Megnézem, a paradicsomból is mi maradt az idei sokadik orkán után.
Egyébként ez a "fán minden elrohad" dolog, ez csak nekem új? Régről ilyenre miért nem emlékszem? Mindez úgy, hogy rekord kevés csapadék esett itt éves szinten eddig....
Körte 3 db van, de kicsi a fa. Az alma döglődik úgy ahogy van, az 5-10 szem szintén a fán elrohad.
Szilva iszonyat sok van és órásiak, és bár a fele ennek is elrohadt a fán, ami nem, azok között alig van kukacos, hatalmasak és nagyon finomak. A cseresznye mellett ebből tudjuk enni a legtöbbet.
Sajnos a hülye szél majdnem mindet le is szüretelte az éjjel és ma eddig.
Meggy moníliás, nem jelentős. Málna kevés volt, de finom.
Megnézem, a paradicsomból is mi maradt az idei sokadik orkán után.
Egyébként ez a "fán minden elrohad" dolog, ez csak nekem új? Régről ilyenre miért nem emlékszem? Mindez úgy, hogy rekord kevés csapadék esett itt éves szinten eddig....
Mivel legtöbbször csak a rossz hírekkel, panaszkodással találkozom a gyümölcsterméssel kapcsolatban (meg minden mással kapcsolatban is...), ezért úgy gondoltam, hogy leírom, hogy szilvából rogyásig voltak és vannak a fák, volt körte is böcsületesen, őszibarack erős közepes, alma rogyásig, szőlő rendesen, ettünk egy csomó meggyet, volt cseresznye is, eper is... szóval ezek között a konstans mostoha viszonyok között azért kb. mindenből lehetett enni finom hazait Csóri sárgabarack így járt, de hát az mostanában nem újdonság.
A sárga kerek (bolíviai vad) mézédes, a hosszúkás sárga (blush méhecske) is elég édes, de van benne savanyú is több. Ez a kettő nagyon bejött, lesz jövőre is.
A többi ízre nem nagy szám, helyettük újjal próbálkozom majd.
A többi ízre nem nagy szám, helyettük újjal próbálkozom majd.
A legfontosabb, hogy ne tavasszal, mert akkor olyan nagy a gyökérnyomás, hogy rengeteg nedvesség kifolyik a seben keresztül. Been there, done that. Augusztusban tökéletes.
A koronaalakítási munkákat fokozatosan végezzed. Ez azt jelenti, hogy először a legkajlább, keresztbeálló gallyakat vágd ki és sebkezelővel vond be a vágási felületeket. Ezt az ősz folyamán- szárazabb periódusokban végezheted.