2025. május 14., szerda

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#11896
Ilyenek ezek. Én már 2 hete a szilvafáról szedem a narancssárga koktélt vidám
A 2 méteres karót már július közepére kiröhögte....
#11895
Nálam  a paradicsom csak nő, csak nő, csak nő...
Link
Link
Link
#11894
Sikerült a diófa első metszése, fertőtlenített ágvágóval. Nem könnyezik,  és a formája is rendbe jött. Bekentem a metszéseket fagéllel,  most arra leszek kíváncsi,  valóban a metszett ág  visszaszárad-e,  mert hallottam,  hogy megtörténhet.
#11893
Ezek szerint mi viszonylag szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen elég sok sárga és őszibarack termett idén, így elég sok befőtt lett elrakva. A bátyám házánál van még alma és körte, és azokon is viszonylag jó termés lesz, pedig elég fiatal fák még.
#11892
Nálunk az őszi 90%-a a fán elrohadt. Kajszi volt pár, de az is. 
Körte 3 db van, de kicsi a fa. Az alma döglődik úgy ahogy van, az 5-10 szem szintén a fán elrohad.
Szilva iszonyat sok van és órásiak, és bár a fele ennek is elrohadt a fán, ami nem, azok között alig van kukacos, hatalmasak és nagyon finomak. A cseresznye mellett ebből tudjuk enni a legtöbbet. 
Sajnos a hülye szél majdnem mindet le is szüretelte az éjjel és ma eddig.
Meggy moníliás, nem jelentős. Málna kevés volt, de finom. 

Megnézem, a paradicsomból is mi maradt az idei sokadik orkán után.

Egyébként ez a "fán minden elrohad" dolog, ez csak nekem új? Régről ilyenre miért nem emlékszem? Mindez úgy, hogy rekord kevés csapadék esett itt éves szinten eddig....
#11891
Mivel legtöbbször csak a rossz hírekkel, panaszkodással találkozom a gyümölcsterméssel kapcsolatban (meg minden mással kapcsolatban is...), ezért úgy gondoltam, hogy leírom, hogy szilvából rogyásig voltak és vannak a fák, volt körte is böcsületesen, őszibarack erős közepes, alma rogyásig, szőlő rendesen, ettünk egy csomó meggyet, volt cseresznye is, eper is... szóval ezek között a konstans mostoha viszonyok között azért kb. mindenből lehetett enni finom hazait nevet Csóri sárgabarack így járt, de hát az mostanában nem újdonság.
#11890
Diófát legjobb augusztusban metszeni.
#11889
A sárga kerek (bolíviai vad) mézédes, a hosszúkás sárga (blush méhecske) is elég édes, de van benne savanyú is több. Ez a kettő nagyon bejött, lesz jövőre is.
A többi ízre nem nagy szám, helyettük újjal próbálkozom majd.
#11888
A kis paradicsom-szeretem: nevet

beillesztett kép

#11887
A legfontosabb, hogy ne tavasszal, mert akkor olyan nagy a gyökérnyomás, hogy rengeteg nedvesség kifolyik a seben keresztül. Been there, done that. Augusztusban tökéletes. 
#11886
A koronaalakítási munkákat fokozatosan végezzed. Ez azt jelenti, hogy először a legkajlább, keresztbeálló gallyakat vágd ki és sebkezelővel vond be a vágási felületeket. Ezt az ősz folyamán- szárazabb periódusokban végezheted.kacsint
#11885
Mostanság, tartós száraz időszak előtt.
#11884
Kérem szépen segítsetek nevet Diófát mikor szabad metszeni?  Szép, 12 cm átm. fiatal diófa van Solymáron, szépen terem,  az akácokat tavasszal kivettük mellőle. Utolsó pillanatban,  mert eléggé nyúlánkos szegény,  az alsó hosszú ágai földre lógnak. Ezeket szeretnénk kurtítani, ne tördelje a szél, és jég,  most már nincs körülbástyázva akáccal. A dió elég érzékeny,  ezért kérem a tanácsotokat.  Hálás köszönet nevet
#11883
köszönöm, fagélt szoktam használni.
#11882
kösziönöm, akkor tulajdonképpen a kora tavaszi piros bimbós időszakban történő metszést ezzel elkerülhetem.
#11881
Igen, most szabad a kajszit metszeni, ritkítani. Sokszor van, mint most az évben, hogy a fővezér- konkurens párhuzamos vezér az égbe tör, és nem lehet majd leszedni róla agyümit, csak lerázni, cefrének.
Nekem is volt C235-magyar kaszim, meg ceglédi óriás. ha nagyobb a metlap 5 forintosnál, akkor érdemes lekezelni sebpasztával, ha nincs más olaj-zom.feték is jó. (nagy sebekre, (csuklónyi) fapaszta. Fagyokig indul a forradás beszáradás. laza

beillesztett kép

#11880
Augosztusban KELL.Nézz ki az előrében egy 2 - 3 napos száraz időszakot és előtte metsszél. Be kell rendesen száradnia a metszési felületeknek.
Téli - tavaszi hideg, nedves időszakban történő metszéssel gombás baktériumos fertőzést "gutaütést" és a fa életét kockáztatod.
#11879
Korábban olvastam a szamuráj darázsról mint a poloskák természetes likvidátora, de ha jól emlékszem nem honos felénk.
Mint kezdő hobbi kertész szeretnék érdeklődni, hogy augusztusban meg szabad metszeni a kajszit?
#11878
Szerintem az egyik természetes és hatékony  rovarirtók a madarak egy része.   A vadak és a háziak is. Mára szinte teljesen eltűntek a teleülések szélén szabadon kapirgáló  tikok, amik a kullancsokat is elkapják így szabad az út .
#11877
"Elvileg az egészségünket védik": Pl. azzal, hogy betiltották az egyetlen hatékony kullancs elleni szert, olyan indokkal, hogy az "nem szelektív". A fertőzött kullancsokat meg kérjük meg arra, hogy csak olyanokba ragadjanak, akik kullancs-encephalitis ellen már felvették a teljes védőoltás sorozatot. Magyarul az ízeltlábúakat védik a zember egészségének kockáztatásával nem törődve. Különben is, minek megy olyan helyre a zember, ahol kullancsok  élnek? Sajnos már Békéscsaba belterülete is kullancs-fertőzötté vált. Minek ültet a zember mindenféle kullancs-élőhely növényeket a városaiban? Füvet, bokrokat, fákat?

Valahol olvastam, hogy meg akarják felezni a növényvédelemben használt vegyületek számát. Az, hogy ezzel a rezisztencia kialakulásának valószínűségét növelik, ki a f...t érdekel?
#11876
Elvileg az egészségünket védik, az unijó szeret téged, a régi is, meg ez az "új" is laza laza laza lazanyelvnyujtas
Én a kertben meghagytam némi "gizgazt". Nem mindenhol, csak szigetekben. A szárazabbakat meg vagdostam, parlagfüvet írtottam, utakon rendesen vágtam a növényzetet. Így a poloskáknak most megtetszett valami fészkesvirágzatú cucc a pari helyettnevet
Öröm az ürömben (abból csak néhány szálat hagytam meg rágcsálási célzattal), hogy jött is az PH-tól a levél, hogy gazos a kert, oszt jól megbüntetnek 200.000-2.000.000-ig (asszem valaki bejelentettvidám). Jól be is dobták a szomszédhoz, akinél már egy hete pihent, mer' ő meg kiadja a házát és nem nézi a levesesládáját laza

Donnie-nak: jó az új avatarodvidám Remélem télen lecseréled egy havazósra majd, annyi havunk lesznevet
#11875
Sajnos megjelent az első csapat, még gyerek méretű poloska a paradicsomon. Kíméletlenül kinyírtam őket persze, még az sem érdekelt, hogy büdös lett a kezem egy ideig. Mostantól minden nap csekkolni kell majd szomoru
Remélem hogy az egy hét távollét alatt nem durvulnak majd be nagyon...
#11874
Igen, de a  millió poloskára kellene valami kontakt szer is mellé, pl. Karate. Jó lenne a kettő helyett egyedül az Actara, de annak meg éppen visszavonták a felhasználhatóságát sok kultúráról, köztük a szilváról. Azt, hogy a zunijó mit mi a facér csinál, többek között a növényvédő szerek esetében sem igazán lehet érteni.
#11873
Szerintem a szilvamoly már lerajzott, a védekezésnek az ellen kell irányulni. Azokat a Spilán leviszi.  Lárvákat meg nem tudod rovarölővel kivenni.
Én inkább Teldor gombaölővel próbálnék a helyzeten javítani. 3nap élelmezés egészségügyi várakozási idővel.
#11872
Köszönöm! A spilan az jó rovarölőkent? 
#11871
Igen. Ez azonban semmire sem elég, ha nem használsz rovarölőt. A monilija ilyenkor a rovar okozta sérüléseken hatol be.
#11870
A szilva termés moniliajara milyen szert tudtok ajánlani? Vagy ugyanaz a szer kell mint a viragzsakor a meggyre, topas, chorus!? 
#11869
Elkezdett érni a füge, a rigókat megelőzvén sikerült leszedni néhányat! A szőlőt az összeset éretlenül már leették a szemetek.
#11868
Köszönöm.
nevet
#11867
Első ránézésre Tuta absolulta -paradicsom levéaknázómoly lárva kártételnek néz ki. A fertőzött leveleket le kell szedni és meg kell semmisíteni.
#11866
Mi lehet ez? - firkáló bogár? Már 2 hete történt.
A felső emelet 20 cm.-ként Alakul az augusztusi második érés, -kezdemények;

beillesztett kép


beillesztett kép

#11865
Nekem meg a piaci- neve nincs - erős, csili paprikáim maxoznak a cserépben, már indul a pirosodás- mérgessé válás. 
  

beillesztett kép

#11864
Nahát, a blush méhecskeként megvett, alul a középső képen látható, hosszúkás gyümölcs nemcsak hogy nem "nagyobb olíva" méretű (sokkal nagyobb!), hanem egyáltalán nem akar piros szinűvé sem érni, továbbra is sárga, zöldes csíkokkel. A brossúra szerint ilyennek kellene lennie:

beillesztett kép


Ehhez képest olyan, mint lent a harmadik képen, már éretten is.nevet
Mármint gondolom, hogy érett, mert már teljesen puha volt. Leszedtem az elsőt, nem olyan édes mint a bolíviai (abból most már 5-6 félig érett szem is van, egyet leszedtem és már bőven édes volt), viszont tényleg gyümölcsös, nagyon kellemesen aromás, nincs olyan erős, "bolti" koktélparadicsom íze egyáltalán.
A feketék még egyáltalán nem érnek, a kerek és a körte alakúak sem. Később is nőttek/virágzottak szóval minden OK.
#11863
A büszkeségeim: nevet

beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép

#11862
2-3 éve nő valami furcsaság a kertben. Meghagytam. Úgy néz ki, mint valami málna/szeder. Tegnap letiltottam a gyereket róla, mert semmi illata, persze azért megkóstoltam. Ízre nem rossz. Most rákerestem neten: japán szeder laza Persze málnához sokkal közelebbi az íze.
Asszony boldog lesz, imádja a málnát/szedretnevet
Viszont a paradicsomot tizedelik a poloskákduhos
#11861
Hatalmasak a termések, többször nagyobbak, mint amiket a honlap ír, hogy mekkorára kéne nőniük.
A növények is. 2,5-3 méter körül, felkúszva a környező fákra.
Középen egy kicsit sűrű valóban, de leszedtem sok régi levelet, meg egyébként is magaságyás, átmegy rajta a levegő folyamatosan, semmi bepállás - az érdi klíma mellett meg berohadás nem nagyon lenne amúgy sem vidám
Azt meg tudom érteni, hogy fóliában probléma a sűrű növés, de így kint a szabadban a "kakasülőn" nem látok semmi rizikót nevet

Egyébként a kacsok 80%-a így is lekerült, csak a maradék kevés is úgy megnőtt, mint a bolond, olyan 3-4 szár minden tövön lett végül.
#11860
Ezt találtam most: A fattyazást rendszeresen végezzük el, különben egy idő után hatalmas, kezelhetetlen bokorrá nő, a termései azonban aprók maradnak. 
Viszont emléxem egy másikra, aki a vízszintes ültetést is írta (ami történetesen meglehetősen jó módszer, ha nem dúskál valaki tápanyagban, meg vízben: azaz én), ő írta, hogy nem kacsol, merthogy igaz, hogy kisebb, de több és ízesebb termés lesz.

Saját tapasztalat: én sem kacsolok, mert nem nagyon van rá idő, mostanában virágokat szedegettem le, mert szeretnék már enni is a paradicsomból, kicsit lassan érik a saját árnyék miatt.
Némelyik parin akkorák az oldalhajtások, hogy külön ki kell karózni. Szerintem ha nem kacsolsz, az kissé hátráltatja az első termések beérését (legalábbis nálam), ami korai ősznél/fagyoknál lehet problémásabb talán (terméskiesés). Ja én azért sem kacsolok, mert akkor meg nagyon magas lesz (persze olyankor le kellene engedni időnként), maradok inkább a bokornál.
Az íz az itt is hihetetlen (nincs permetezés, vegyszer, stb.).

Eltett paradicsom: én soha nem szerettem, de kedves feleségem tavaly befőzött saját bazsalikommal. Hát az télen igazi ajándék voltnevet
#11859
Nincsenek írott szabályok.nevet Az a jó, hogy szabadon mindenki úgy neveli a növényeit, ahogy akarja. A kacsokat általában azért távolítják el, hogy nagyobb és egészségesebb bogyókat neveljünk. Jobban szellőzik, kevésbé gombásodik, szebben színesedik a paradicsom. Én akkor is kitöröm a kacsot, ha már nagy. A kacs arra is alkalmas, hogy oldalirányba elágaztassuk a növényt. Akár kordonszerűen is. A folyton növő fajták többet is teremnek akkor, ha eltávolítjuk a kacsokat.
#11858
"felmerül a kérdés: milyen gyakran kell metszeni? Általában bőven elegendő körülbelül hetente egyszer, kivéve, ha a paradicsom rendkívül erőteljes növekedésű."

Hát ezek 3 nap alatt tök nagyra nőttek, úgyhogy mondhatom rá, hogy rendkívül erőteljes növekedésűek nevet

Egyébként továbbra is full bio az összes. Eddig egyetlen egyszer találtam egy levelet poloska-petékkel, azt megsemmisítettem, azóta semmi. Erősen lekopogva. Csodás egészséges mindegyik!
#11857
Mi romlik, ha a kacsolás nem történik meg, vagy nem teljes?
Nálam amúgy olyan 70-80%-ban megvolt. A kacsoltak is az égbe nőttek ugyanúgy.

Na, gugli még megy: Link
Ez azt írja, hogy ha kicsiként nem tudtam leszedni, akkor már inkább ne is tegyem. 
Ennek tudatlanul is eleget tettem nevet

A tetején rengeteg virág van, ott figyelek most a kacsolásra. Az biztos, hogy ezek nem determinált típusúak, hanem a vadon burjánzó fajták nevet
#11856
Legyél rá büszke, milyen nehéz és alkotó munkát végeztél.nevetAz lenne ma is a természetes, ha a fiatalok kipróbálnák mennyit kell izzadni, hogy az asztalra kerül a szép, finom zöldség, gyümölcs. Vagy ma is így van? Itt felénk már egyre kevesebb fiatal adja ilyenre a fejét. Sok fóliasátrat megszüntettek, pedig nagyon sokan foglalkoztak hajtatással régebben.
Donnie: a kacsolásnál nem kell érzelgősnek lenninevetkönyörtelenül ki kell törni a hónaljhajtásokat.
#11855
Csináltam én amennyire rendszeresen csak tudtam, de ha elmentünk 2-3 napra, azalatt a kis kacsok (vagy kocsok?) 10 centisre nőttek, leveleket meg újabb virágokat hoztak stb. Az meg csak jó, nem? nevet
Ahogy írtam is, óriási és rengeteg a termés. Szóval nem panaszkodás volt az eredeti komment, sőt nevet
#11854
Remek meló, apámnál gyerekkoromban csináltuk eleget, a jó 50 fokos fóliában egy élmény volt... kész lenni vele vidám Utána viszont hálás volt nagyon a "gyümölcs" (nekem a paradicsom inkább zöldség).
#11853
Kacsozni kellett volna (a hónaljhajtásokat időben kitördelni.).
#11852
Szerencsére ennél a 8 tőnél nem fenyegetnek ilyen veszélyek, ezt mind megesszük nevet Ha esetleg nem bírunk vele, akkor lesz belőle lekvár vidám Annyira édes amúgy a bolíviai, hogy tényleg a lekvár a logikus. Asszem tán pálinkának nem jó, mivel az édessége főleg aszpartám miatt van, és nem cukortól.
A fürtök hatalmasak, 14-16 szem is van némelyiken, és tányérba nem férnének el. Van, amelyik Y  alakban elágazik. 

Davidfiok: ismerem az ökörszív parit, anyámék szoktak néha ültetni. Mi nem tervezünk elrakást, csak saját élvezetre ültettem, kíváncsiságból. Nagyon szeretem a különleges dolgokat. Nemrég találtam egy oldalt ahonnan több mint 400 féle paradicsom magot lehet ültetni: minden évben ki fogok próbálni pár újat nevet Persze a kedvencek maradnak, bolíviai pl, tuti lesz jövőre is.
#11851
Befőzésre való is lesz? Én épp tegnap este daráltam egy jó adag frissen termett paradicsomot, a bátyámnál ökörszív paradicsom terem, és akkora termései vannak mint az öklöm, akad ami még annál is nagyobb vidám Mi ezt a sok paradicsomot befőzzük és eltesszük későbbre, hogy legyen miből paradicsomos húsgombócot csinálni, tudom ajánlani ezt a fajta paradicsomot, mert ellátja az egész családot elég szépen vidám
#11850
A nagyobb méret részben a föld minőségnek, részben az éghajlatnak a  következménye. Egy cimborámnak két éve volt 4 hektár szerződött valamilyen fürtöse és nem vették át, mert túl nagyra nőtt. Gépi betakarításhoz meg túl apró volt és nem volt elég kemény, Kemény érvágás volt.
#11849
Köszi! Az ízzel semmi gond nevet egyet már le tudtam tesztelni. Mint a méz....
A méret sem "gyári szabvány". Unokatesómék évek óta ültetik a bolíviait "Sungold" márkanéven. 2-3 centis gömbök. Nálunk is ekkora volt az első, de amik most érnek, bőven 3-4 centisek. 
A "nagyobb olíva" méretűként eladott méhecske típusú akkora, mint egy ringló. A cseresznye méretű Indigo Kumquat-ok, meg mint egy dió.
Minden sokkal nagyobb (növény, termés), mint amiket a honlapjukon írtak, ahonnan a magokat rendeltük. Lehet, inkább biztosra mennek nevet

Azt azért tudni kell, hogy a magaságyás a következőképpen lett feltöltve: 2-3 zsák 1 éve rohadó zöld hulladék (főleg fűnyírásból). Pár zsák idei fű. Egy csomó gally (5 különböző fa tavaszi metszésének maradéke). Erre meg van 500L sima virágföld, megy vagy 200L palánta-meg zöldségföld.

Szóval van bőven tápanyag meg ásvány, amit szipkáznak lentről. Lefelé pedig nyitott, mehet a gyökerével a földkéregig, ha akar vidám 
#11848
Próbáld a foszfor-káliumban túlsúlyos tápoldatot, vagy a földbe szúrható gyufaszál műtrágya bombát mikroelemekkel dúsítva.. Az ízek, és az érés elősegítésére.  laza
#11847
Az normális, hogy a paradicsom-dzsungelunk most már az összes környező fára is felfutott?
Hagyjam? nevet Özön mennyiségű virág és apró gyümölcs van rajta.
Rég láttam bármit ennyire burjánzani vidám 

Bolíviaiból már érik az első fürt többi része, és végre-VÉGRE már másik fajtán is kezd megjelenni a zöldön kívül más szín.
Amint lehet megint fotókat feltenni, és beérnek az első fürtök, teszek fel majd.

Gourmet-ízbeszámoló is lesz, természetesen kacsint

Utolsó észlelés

2025-05-14 09:01:53

Kõszeg

16.5 °C

RH: 51 | P: 1017.8

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139635

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.