Agrometeorológia
Köszi szépen Bubu.
Mindenesetre törögetem őket, mert nem kevés megy majd el bejglire és a zserbóra.
Mindenesetre törögetem őket, mert nem kevés megy majd el bejglire és a zserbóra.

A belezett diót-mogyorót "érett" - szárított állapotban le lehet fagyasztani, de ahogy írtam "száraz állapotban" . Nejlon szütyő is jó, 10-20 dkg/zacskó.
Felhasználás előtt kell csak megdarálni, akár fagyott állapotban. Hidegen még jobban viszi a daráló.
Felhasználás előtt kell csak megdarálni, akár fagyott állapotban. Hidegen még jobban viszi a daráló.

Nem szabad a nyílt erkélyen hagyni, mert nem fog kiszáradni, csak penészedik.(pára lecsapódás) Be kell spájzolni, nyitott szellőzővel, vagy garázsba ,száraz levegőbe. 
A sok gesztenyéd is így járt, nem érte levegő, be pállot, rohadt.

A sok gesztenyéd is így járt, nem érte levegő, be pállot, rohadt.
Na szóval; a tavalyi dióm nec-zsákban volt, olyan krumplis-hagymás zsákban. És a kamrában,ahol végig nyitva van-volt a bukóablak, érte a levegő,+ felakasztva, hogy az esetleges egerek el ne érjék.
Az idei termést először B10-es müa. tálcára terítettem, és fedett-szellős teraszra, vagy kamrába tettem, kb.2-3 hete, ahogy estek lefelé a diók. A szárítás ilyen módszerrel is hatásos, de mondom 2-3 hét, szellős fedett helyen. Most zsákoltuk, megint nec-szitás zsákba, és majd dec. felé törjük meg. Addig is maradjon a héjában, mert érésben van, átveszi a csonthéj aromáját, egyéb összetevőket (hús barnulás, aromák..) Nyers diót kóstoltam, de kesernyés, jellegtelen volt. Várni kell a bél barnulására, éretté válására.
Az idei termést először B10-es müa. tálcára terítettem, és fedett-szellős teraszra, vagy kamrába tettem, kb.2-3 hete, ahogy estek lefelé a diók. A szárítás ilyen módszerrel is hatásos, de mondom 2-3 hét, szellős fedett helyen. Most zsákoltuk, megint nec-szitás zsákba, és majd dec. felé törjük meg. Addig is maradjon a héjában, mert érésben van, átveszi a csonthéj aromáját, egyéb összetevőket (hús barnulás, aromák..) Nyers diót kóstoltam, de kesernyés, jellegtelen volt. Várni kell a bél barnulására, éretté válására.

Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366416 - 2017-10-24 14:58:49)
Szia.
Légyszi írd meg hogy miként tartsuk télen a diót. Ez sokunknak segíthet. Télen az erkélyen maradhat, vagy inkább legyen végig szobahőmérsékleten? Olyan sok van, hogy idén sem végzek vele...
1 hete vettem a munkatársamtól 2 kg dióbelet, amelyet rögtön kiterítettem, mert láttam már nem egyszer bepenészesedettet nejlonzacskóban.
Néhány éve viszont szanaszét fagyasztottam 20-30 kg szelídgesztenyét, azok tavaszra ehetetlenné váltak.
Szia.

Légyszi írd meg hogy miként tartsuk télen a diót. Ez sokunknak segíthet. Télen az erkélyen maradhat, vagy inkább legyen végig szobahőmérsékleten? Olyan sok van, hogy idén sem végzek vele...
1 hete vettem a munkatársamtól 2 kg dióbelet, amelyet rögtön kiterítettem, mert láttam már nem egyszer bepenészesedettet nejlonzacskóban.

Néhány éve viszont szanaszét fagyasztottam 20-30 kg szelídgesztenyét, azok tavaszra ehetetlenné váltak.

Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366410 - 2017-10-24 12:58:33)
Ha nem töröd meg a diót, akkor 1-2 évig simán jó lehet, ha jókor szedted és kiszáradt gyorsan. Ha megtöröd...
Ha nem töröd meg a diót, akkor 1-2 évig simán jó lehet, ha jókor szedted és kiszáradt gyorsan. Ha megtöröd...
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366408 - 2017-10-24 12:42:10)
A szavatosságát... ahha.
A szavatosságát... ahha.
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366407 - 2017-10-24 12:22:17)
Azért kell, mert így hamarabb kiszárad.
Hol tartottad a tavalyit? Az meg már lehet avas! Állítólag hűtőben 2-3 évig is megőrzi a szavatosságát.
A mogyoró termés idén viszont katasztrofális lett.
Azért kell, mert így hamarabb kiszárad.


Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366406 - 2017-10-24 12:13:01)
Semmi extrém nem történhet a hónap végéig. Átlagos, az október idáig, esetleg a hagyományos mindenszentek előtti virág lefagyás be van kalkulálva most is.
Én is töröm a diót, de a tavalyit még. Az idei még kesernyés, nem "érett" barna.
A csapi összeg: 19,6+2,7 = 22,3 mm. nem nagy durranás volt, de elég.
Semmi extrém nem történhet a hónap végéig. Átlagos, az október idáig, esetleg a hagyományos mindenszentek előtti virág lefagyás be van kalkulálva most is.
Én is töröm a diót, de a tavalyit még. Az idei még kesernyés, nem "érett" barna.

A csapi összeg: 19,6+2,7 = 22,3 mm. nem nagy durranás volt, de elég.
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366400 - 2017-10-24 09:39:00)
Elég cudar idő van odakint.
Inkább török némi diót a jó meleg lakásban.
Elég cudar idő van odakint.


Új tagja van az udvarnak, vasárnap délután, még eső előtt elültettem egy Caldesi 2000-et. Kíváncsi leszek. Valakinek van tapasztalata ezzel a barackkal kapcsolatban?
A télen elfagyott, majd gyökérből újra kihajtó, és majdnem 1 méteresre megnövő fügénken levő 1 darab termés elkezdett érni 
Ráadásul jó nagy. 2-3 nap és ünnepélyesen elfogyasztjuk kettesben az asszonnyal. Előtte lefényképezem természetesen

Ráadásul jó nagy. 2-3 nap és ünnepélyesen elfogyasztjuk kettesben az asszonnyal. Előtte lefényképezem természetesen

6 hónap tél, hat hónap nyár.
Pár kép az áprilisi télzáró időről:
Link
Szőlő lugas:
Link
Málna sövény, -20% kiesés;
Link
csapi mérő akkor;
Link
Na most van az az idő, amikor tél előtt rendbe tegyük a termő, és díszfákat. Kb. kettő hét, és az alatt el kell végezni az ág-hajtás ritkításokat, azután pedig a rezes lemosó permetet, 1-2% ban.
Növényvédő szaki is a rezes fertőtlenítő lemosót ajánlja, majd március elején a kénes-olajos lemosót, rügypattanás előtt. (márc.10)
Az áttelelő kártevők ellen. Én az idén rácsesztem az atkák miatt, nyár közepén lelegelték a meggyfa közepét.
Pár kép az áprilisi télzáró időről:
Link
Szőlő lugas:
Link
Málna sövény, -20% kiesés;
Link
csapi mérő akkor;
Link
Na most van az az idő, amikor tél előtt rendbe tegyük a termő, és díszfákat. Kb. kettő hét, és az alatt el kell végezni az ág-hajtás ritkításokat, azután pedig a rezes lemosó permetet, 1-2% ban.
Növényvédő szaki is a rezes fertőtlenítő lemosót ajánlja, majd március elején a kénes-olajos lemosót, rügypattanás előtt. (márc.10)
Az áttelelő kártevők ellen. Én az idén rácsesztem az atkák miatt, nyár közepén lelegelték a meggyfa közepét.

Igen, ez igaz, az ubink nekünk is nagyon zamatos lett, meg a pritamin, bogyiszlói is, de.... a pari számomra mindent visz.
Itt az ősz újra. Bálint gazda szerint fogjunk neki a dió,mogyoró felszedésének, az esős napokban is, minél kevesebb vizet vegyenek fel a kihullott magok.
Indul a dió potyogása! Sajnos ez eltart pár hétig is. Aki gondolja, hosszú karóval meg lehet kopogtatni a szétnyíló zöldes tokot, de ne verjük erősen, mert sérülhetnek a most látszó új termő nyársak.
Mai 15 perces mókus kosaras felszedésem, kb. 2 kg.
Link
A mogyoró már 1-2 hete potyogott, a végső felszedés egy fa alól kb. 3 kg.
Link
Aki teheti szedje fel a kihulló termést a nedves talajról, és szikkasztó kosár, műa. rekeszben kell szárítani, több hétig. majd dobozolni karácsonyig.
Indul a dió potyogása! Sajnos ez eltart pár hétig is. Aki gondolja, hosszú karóval meg lehet kopogtatni a szétnyíló zöldes tokot, de ne verjük erősen, mert sérülhetnek a most látszó új termő nyársak.
Mai 15 perces mókus kosaras felszedésem, kb. 2 kg.

Link
A mogyoró már 1-2 hete potyogott, a végső felszedés egy fa alól kb. 3 kg.
Link
Aki teheti szedje fel a kihulló termést a nedves talajról, és szikkasztó kosár, műa. rekeszben kell szárítani, több hétig. majd dobozolni karácsonyig.
A paradicsom is jó tud lenni a kertből, de azért egy jó roppanós paprika, vagy most nálam pl. az uborka. Nem hittem eddig, hogy az uborka lehet ennyire jó, mostanában hagyom nagyobbra megnőni és simán jó cukkini helyett!
Én a paradicsommal sem tököltem sokat (persze az öntözésen kívül), volt 2 kötözés, mondjuk a paprikát csak elültettem és annyi (+öntözés), még ki sincsenek karózva.
Én a paradicsommal sem tököltem sokat (persze az öntözésen kívül), volt 2 kötözés, mondjuk a paprikát csak elültettem és annyi (+öntözés), még ki sincsenek karózva.
Ok, nagyját meghagytam
A paprikák egyszerűen csodálatosak, nincsenek rá szavaim, és nagyon finomak is, kicsattannak az egészségtől.
Érdekes, míg a paprika (legalább is az én eddigi tapasztalataim alapján) sokkal kevésbé fogékony betegségekre, a terméskötődés, termés nagysága, stb. sokkal kérdésesebb kimenetelű (idén pl. nekem most így a végén azt látom, hogy igen jó), addig a paradicsom terméskötődése, mennyisége szinte standardan jó, viszont oltári fogékony a gombákra, UV-ra, stb, a poloska is imádja... Én eddig nagyon jól jöttem ki belőle (Scudoval, Kalciummal, rengeteg öntözéssel, kötözésssel, stb.). Igaz, hogy több is a paradicsom tő, mint paprika, de kb. tízszer annyi a meló vele, ugyanakkor véleményem szerint a paradicsom a leginkább az a zöldség, aminek a kertben termesztett verziója (ízvilága, stb.) leginkább különbözik a bolti testvérétől és így számomra minden munkát megér!

Érdekes, míg a paprika (legalább is az én eddigi tapasztalataim alapján) sokkal kevésbé fogékony betegségekre, a terméskötődés, termés nagysága, stb. sokkal kérdésesebb kimenetelű (idén pl. nekem most így a végén azt látom, hogy igen jó), addig a paradicsom terméskötődése, mennyisége szinte standardan jó, viszont oltári fogékony a gombákra, UV-ra, stb, a poloska is imádja... Én eddig nagyon jól jöttem ki belőle (Scudoval, Kalciummal, rengeteg öntözéssel, kötözésssel, stb.). Igaz, hogy több is a paradicsom tő, mint paprika, de kb. tízszer annyi a meló vele, ugyanakkor véleményem szerint a paradicsom a leginkább az a zöldség, aminek a kertben termesztett verziója (ízvilága, stb.) leginkább különbözik a bolti testvérétől és így számomra minden munkát megér!
Jó részét meghagytam azért... Lehet, hogy Scudo-val letolom (az úgy is 0 napos aminosavas felszívódó rézkészítmény, lehet utána rögtön enni).
Azért ha begombásodna, én is inkább elvitetném, igaz van Trifenderem, amit a talajba öntözve elvileg elpusztítja a kártékony gombákat (par. vész, peronosz, stb..), de jobb a békesség...
Azért ha begombásodna, én is inkább elvitetném, igaz van Trifenderem, amit a talajba öntözve elvileg elpusztítja a kártékony gombákat (par. vész, peronosz, stb..), de jobb a békesség...
Ha jön a Thermometer által vízionált anticiklon jó kis melegekkel, akkor még simán lehet termés:
Link
Ha meg gombás lesz mehet a kukába, vagy elásni (nálam mondjuk megy a komposztba, bár lehet nem kéne, de úgyis van vagy 5 helyen komposzthalom, gödör, miegymás).
Tavaly itt a paradicsom hamar feladta, de a paprika októberben még simán termett annyira, hogy nem kellett érte boltba szaladgálni.
Link
Ha meg gombás lesz mehet a kukába, vagy elásni (nálam mondjuk megy a komposztba, bár lehet nem kéne, de úgyis van vagy 5 helyen komposzthalom, gödör, miegymás).
Tavaly itt a paradicsom hamar feladta, de a paprika októberben még simán termett annyira, hogy nem kellett érte boltba szaladgálni.
Én meghagynám még a paradicsomot, paprikát az első fagyokig (0+5). A csökkenő hőmi úgyse fogja macerálni már a gombákat.
Az a bajai fergeteg azért erre is szántott, esett vasárnap 13 mm. több lépcsőben. Szombat este 20 után volt nagy gust ömlés 10 percig-- 9 mm.többségében felhővillámokkal
Az a bajai fergeteg azért erre is szántott, esett vasárnap 13 mm. több lépcsőben. Szombat este 20 után volt nagy gust ömlés 10 percig-- 9 mm.többségében felhővillámokkal

Pécsen voltam hétvégén. A Barcsnál belépő SC-t innen figyeltem meg. Szekszárdot szerencsére csak súrolta,és inkább Bátaszék-Baja vonalon ment el.
Ok, a koktélt lehet én is meghagyom, de amin már csak pici zöld van, azt szerintem nem.
Nem volt arra nagy vihar Szombat este? Ahogy néztem a radart, arrafelé ment, meg egy másik Baját kaphatta telibe.
Nem volt arra nagy vihar Szombat este? Ahogy néztem a radart, arrafelé ment, meg egy másik Baját kaphatta telibe.
Még 1 hónapot hagyom, ami érik folyamatosan szedem.
Tervbe volt egy rezes, rovarölős permet is, de tegnap fenékre ültem , a farcsontom sajog, így kimélőüzemmódra kapcsoltam néhány hétig.
Tervbe volt egy rezes, rovarölős permet is, de tegnap fenékre ültem , a farcsontom sajog, így kimélőüzemmódra kapcsoltam néhány hétig.

Ezen a héten kb. 35-70 mm csapadékot mondanak 13-16 fokokkal. (Tegnap 38 mm volt). Ti mit csináltok a paradicsommal, paprikával? Mert én szerintem leszedem most mindet, aztán így dobom a komposztálóba magát a növényt, nem gombásan 1-2 hét múlva..., mert ez az idő szerintem elvinné, meg már úgy sem érik be, nem mondanak nagy melegeket már. Ti mit csinálnátok?
Köszönöm a tanácsot, megy a feldarabolás. Régen, és most is a húsos(pritamin-kápia) paprikákat csak darabolva veszik át a felvásárlók is. 

Bubu, felfűzés nem jó, be fog penészedni a belseje.
Darabokban ajánlják szárítani.
Tavaly csak egy fajtát próbáltam, ami ilyen húsos volt, és nekem is penészes lett a belseje.

Darabokban ajánlják szárítani.
Tavaly csak egy fajtát próbáltam, ami ilyen húsos volt, és nekem is penészes lett a belseje.

Kezdődött a cilli paprika szezon. A Habanerók közül a piros,sárga, és a csokoládé színű tetszik ízre is.
Szárazon felfűzve;
Link
Anyósom szerint ha felaprózva teszem el kis üvegben, sózzam be előtte;
Link
Azért én tovább vittem az eltevést, a lemetélt paprikákat lapos jénai tálban betettem a mikróba, 40% / 2 percre, hogy fertőtlenítsem a üvegbe rakás előtt, ( a homály nem víz, csak a címke ragasztója ss), majd melegen kupakoltam, mint egy dunsztot. Majd kihűlés után megy a fagyasztóba.
Link
Szárazon felfűzve;
Link
Anyósom szerint ha felaprózva teszem el kis üvegben, sózzam be előtte;
Link
Azért én tovább vittem az eltevést, a lemetélt paprikákat lapos jénai tálban betettem a mikróba, 40% / 2 percre, hogy fertőtlenítsem a üvegbe rakás előtt, ( a homály nem víz, csak a címke ragasztója ss), majd melegen kupakoltam, mint egy dunsztot. Majd kihűlés után megy a fagyasztóba.
Link

Link
Floo fügékkel
Mi ezen a hétvégén még ettünk egy rakás fügét és úgy tűnik, van esély a pici zöld fügék egy részének beérésére is idén.
Floo fügékkel

Mi ezen a hétvégén még ettünk egy rakás fügét és úgy tűnik, van esély a pici zöld fügék egy részének beérésére is idén.
Leszedett chilli-habanero egyveleg;
Link
Talán az utolsó lugas kép a szőlőről;
Link
Mérlegen a kiskosár;
Link

Lehet, hogy nem lesz több kép a régi házból. Sajnos el kell adni a régi házat. Hirdetve lesz a Rákóczi utcai 67. ház. , mindenestől. Megöregedtem, fájnak a lábaim, nem bírok már sokat csinálni a z udvarral. Ha megmarad tavaszig, akkor írok róla.
Link
Talán az utolsó lugas kép a szőlőről;
Link
Mérlegen a kiskosár;
Link

Lehet, hogy nem lesz több kép a régi házból. Sajnos el kell adni a régi házat. Hirdetve lesz a Rákóczi utcai 67. ház. , mindenestől. Megöregedtem, fájnak a lábaim, nem bírok már sokat csinálni a z udvarral. Ha megmarad tavaszig, akkor írok róla.

Hát csak elvétve, barna feketedő éles körülhatárolt besüppedő folt. Na mindegy, kap egy kis felületi védelmet, a jósolt "nagy eső előtt".
A parinál meg nem csinálhatsz mást, cérnakesztyűvel szedd össze a poloskákat. A hűvösebb esős idő úgyse kedvez nekik.
A csem. szőlőm utolsó kis kosárra valóját szedem le,eső előtt. Nagyszerű bogyók, alig magvas, édes muskotályos. A két ellentétes tőke kb. 12 kg. szőlőt adott.
A parinál meg nem csinálhatsz mást, cérnakesztyűvel szedd össze a poloskákat. A hűvösebb esős idő úgyse kedvez nekik.
A csem. szőlőm utolsó kis kosárra valóját szedem le,eső előtt. Nagyszerű bogyók, alig magvas, édes muskotályos. A két ellentétes tőke kb. 12 kg. szőlőt adott.

Ha a paprika csúcsától picit visszafele van 1-2 cm-es Barna folt (általában egy) akkor az valószínüleg "csak" vízhiány tünet (álkalcium hiány tünet). Felétek jó nagy esôket jeleznek mondjuk, úgyhogy gombaveszély persze attól még van, bár én azt vettem észre, hogy a paprika nagyságrendekkel kevésbé gombahajlamos, mint a pari. Közben nálam AZ egyik koktélt betámadták a poloskák,de nagyon.
Szép napot , ebben a nyárutós időben. Az elmúlt 30-33 fokos napok után újból locsoltam egy nagyot a fák, málnák, paprika alá árasztásosan.
Paprikák 5 nap után kaptak vizet megint. Ha beivódik, akkor mégis csak megfújom őket "szoknya alá" egy kis gombaölő Dithane M45 -tel, vivőanyagként meg fertikale lombtrágyával, érés előtt. Még nem voltak vegyszerezve, de néhol látszott barnulás, héjjas fertőzés, fenésedés, mint a paradicsomnál látni. Csak a termésen, a levelek épek, sőt ritkítani kell, hogy az alsó paprikák szellős helyen érjenek.
Hát megint süt a nap, nem nagyon hiszek a vasárnapi nagy csapadékban errefelé. Majd ha egy medi- ciklon tekereg fel az olasz-horvát partok felől...
Paprikák 5 nap után kaptak vizet megint. Ha beivódik, akkor mégis csak megfújom őket "szoknya alá" egy kis gombaölő Dithane M45 -tel, vivőanyagként meg fertikale lombtrágyával, érés előtt. Még nem voltak vegyszerezve, de néhol látszott barnulás, héjjas fertőzés, fenésedés, mint a paradicsomnál látni. Csak a termésen, a levelek épek, sőt ritkítani kell, hogy az alsó paprikák szellős helyen érjenek.
Hát megint süt a nap, nem nagyon hiszek a vasárnapi nagy csapadékban errefelé. Majd ha egy medi- ciklon tekereg fel az olasz-horvát partok felől...

Paradicsomból nagyon sok van már, oda jutottunk, hogy kell eltenni is.
Tálca pari: Link
Képek még a koktélokról, paprikákról: Link (ez egy igen édes fajta), Link
Link
Feleségem a még megmaradt karalábékból csinált krémlevest, nem is tudtam, hogy ilyen jó.
Cukkiniből idén sincs olyan sok, viszont ami van, azok csodálatosak.
Végül a karfiolból és a brokkoliból nem lett semmi, nem "bokrosodott" be.
Tálca pari: Link
Képek még a koktélokról, paprikákról: Link (ez egy igen édes fajta), Link
Link
Feleségem a még megmaradt karalábékból csinált krémlevest, nem is tudtam, hogy ilyen jó.
Cukkiniből idén sincs olyan sok, viszont ami van, azok csodálatosak.
Végül a karfiolból és a brokkoliból nem lett semmi, nem "bokrosodott" be.
Nálam tűnőben vannak a poloskák, a málna szüret idején voltak sokan.
A csemege szőlőmre jönnek a darazsak, de már leérésben van, lesz még egy kis kosár(4.-szer) 3 kg. Szépen hozott az áprilisi hózápor ellenére.
Hori; lassan érnek a nagy lombozat alatt a Habanérók! Négy féle színárnyalatom van, citromsárga -okker- piros és csoki színűek. Most csak müa. rácsos ládában egy soron kiterítve szárítom. Anyósom javaslata: ha megfonnyad, akkor daráljam le húsdarálóval apróra, és sózottan tegyem el üvegben szárazon. Jó megoldás?
A csemege szőlőmre jönnek a darazsak, de már leérésben van, lesz még egy kis kosár(4.-szer) 3 kg. Szépen hozott az áprilisi hózápor ellenére.
Hori; lassan érnek a nagy lombozat alatt a Habanérók! Négy féle színárnyalatom van, citromsárga -okker- piros és csoki színűek. Most csak müa. rácsos ládában egy soron kiterítve szárítom. Anyósom javaslata: ha megfonnyad, akkor daráljam le húsdarálóval apróra, és sózottan tegyem el üvegben szárazon. Jó megoldás?
