2025. február 22., szombat

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#9986
Mellé egy kis szárított parlagfüvet elszopogatni, hadd rettegjenek az imperialisták! nevet

#9985
A sárgabarack magokat érdemes napon kiszárítani, és üvegben elrakni. Ősszel-télen-tavasszal pár magot megtörni és a belét, mint a diót elrágcsálni. Persze csak módjával, áttételes cián származék miatt, viszont egészséges, a hosszú élet titka talán benne van.
Na ez egy pofon, megint a gyógyszer maffiának. Semmi adalék,% részarány, állagjavító, színezék,vivőanyag. ami a  egészség romboló főként.
#9984
Igen, én is néztem a miénket (jobban mondva a lányok akartak belőle már nagyon enni), de még kell neki szerintem 3-5 nap, hogy az érettebbeket leszedhessük. Addig meg egyék csak a még szegedről származó ehető barit, igaz azok már nem annyira szépségesek, hiába azt még a hétvégén szedtük, csak még maradt egy 5-8 kg ennivalónak.
Ja, még a keménnyebekből raktunk el befőttet is kb. 15 üveggel. A feleségem már majd kipurcant a végére, amit nem is csodálok, én már a magozást is nehezen viseltem a végén. 1 kg-mal se tudtunk volna többet elrakni, jó, hogy nem hoztunk többet, igaz, nehezen is fért volna be. Az üvegmosásnál döbbentem rá, hogy alig van feles (asszem 550-es) üvegünk, pedig én valahogy abban a hiszemben voltam, hogy egy csomó van, én abban szeretem a legjobban, ha el van téve (az olyan 1-2 napos adag), de így mentek a nagyba.

Jézusom, és még őszibarack lekvárt is akarunk eltenni..... (a nagyobbik lányomnak az a nagy kedvence, meg hát nekem is az egyik..), de azt szerintem majd aug. közepe-végefelé fogjuk.
#9983
Szia!

Baktó.

Volt egy ceglédi óriása is, de az kipusztult még fiatalon (vélhetően a magas vízállás miatt - ott Baktón ez gyakori probléma, de gondolom Szegediként ismered ezt a jelenséget onnan), az egy alacsonyabb  részen volt.
#9982
Az már mennyiség ,1 fáról. Kb úristen. nevet 
Szép Bergeron! Miénk 3 éves, kb 20 szem van rajta. Hétvégén már le lehet szedni.
#9981
Szia.
Nálunk is voltak néhányan csemegézni a nagy, megszakadt barackokból.nevetMost érik már a kopasz is. Melyik városrészben lakik az apósod?
#9980
Hétvégén szüret volt Szegeden. Az apósom 30 éves fájáról (szegedi mamut kajszi) 120-140 kg termett!! 8 éve szinte semmi nem volt rajta, az ágak 20 %-a száraz. Fantasztikus ízű barack. Kb 70-80 kg-ot tudtunk elhozni, lett is jó sok nagy üveg lekvár 1-1,5 napig csak ez volt a program. Kb. 50 nagy üveg lett belőle, ami tapasztalatok alapján kb. tavasz elejéig lesz elég szegyenlos.

Pár kép: Link
Link

Ezt meg a 4-5 éves bergeron fa produkálta (locsoltam rendesen) : Link
Link


Meg egy kis visszatekintés a kerti zöldségekből összeállított szendvicsemről: Link
#9979
Beszéltem egy szakival, aki azt mondta, hogy sokszor az ún. ál Ca hiányról van szó és az nem más, mint rossz vízellátottság. Lehet benne valami, mert nagyon laza  a talaj (friss komposzt miatt, amit mi nem tömörítettünk nagyon előtte) és lehet, hogy a mélybe elszökik a víz. Igenám, de egyébként meg szép zöld a növény, igaz volt, hogy a levelek "felfordultak", nem tudom, most megpróbálom minden nap locsolni... egyébként ő is mondta, hogy nem egyszerű a paradicsomtermesztés, főleg ott ahol valamilyen paraméter nem megfelelő.  Mondott még egy érdekeset: A parinál-paprikánál a gombás betegségek előtt valójában egy bakteriális fertőzés nyit terepet (az esetek nagy részében) a gombás betegségeknek. Mondjuk idén még nem volt gondom ezzel szerencsére, most, hogy majd naponta öntözöm....persze alulról, dehát a nagy dzsumbújban azért nem egyszerű. Nem szabad, csak sorba ültetni, hogy két oldalról hozzáférjen az ember, csak hát annyi palántánk lett, hogy....
A Scudo szer miatt hívtam fel egyébként a fickót, mert nem nagyon lehetett kapni itt a környéken. Javasolta is nagyon a szert, mert felszívódó rézkészítmény és nincs szermaradék.
#9978
Nem vagyok zöldséges, csak gyümölcs termesztő. Most próbálom a csili-paprikát is először.
A parit majd esetleg jövőre próbáld más helyre ültetni. 3-5-10 méter sokat számíthat esetleg. Lehet hogy nem is a Ca. áll a háttérben, lehet talaj untság is.
#9977
Igen, én is olvastam ezt az atagonizmust, és bevallom, ezért nem értem sokszor ezeket a kombó szereket, hogy ezekben pl. nincsen kalcium (egy picit én raktam volna bele, bár ki vagyok én, hogy felülbíráljam őket...)  Én úgy gondolom (bár hangsúlyozom, hogy ez az én kertemre vonatkozik, ahol a sok mésztartalom nélküli komposzt miatt száll el sokszor a N-Ca arány (másra egyelőre nem tudok gondolni) a N javára természetesen..), hogy kicsit  szerintem a kiskert művelőknek ezek a vegykó szerek nem biztos, hogy tökéletesek, mert a N kéne talán a legkevésbé, és ezekben mind ott van, de mondom, csak hangosan gondolkodom. Aztán lehet, hogy némi N kell az egyéb elemek beépüléséhez is? Fene tudja.

Igaz ugyan, hogy én az uborka termesztést nem pártolom a sok locsolás miatt, de a feleségem csak bevállalta egy délután 4 után már árnyékos helyre és igaza lett, szüretelünk is durván, mellette málna, az is szép lett, meg észrevettük az első patiszont is. Minden jó, csak a szívem csücske paradicsomnál ez a fránya Ca hiány nem múlt még el, pedig már 3-4- szer lefújtam 3 hét alatt....
#9976
Áthelyezve innen: Bioszféra (#34328 - 2017-07-12 23:14:02)

Ma megnéztem az eltett félfás füge- és olajfadugványaimat: és csoda történt a fügéből 6, az olajfából 2 legyökeresedett.
Tettem el szibériai mézbogyót, abból mindegyik gyökeret növesztett, bár maga a szára eléggé el van feketedve, de belül él.

Kipróbáltam a télálló vadcitrommal, kumquattal és a kákival is, a vadcitromból 1, a kákiból és a kumquatból 0 eresztett gyökeret. 

Velük megpróbálom majd másik gyökereztető hormonnal. Nincs esetleg valakinek tapasztalata ezekről?
#9975
Viszont a kálium túlsúlyos használatakor mindig adni kell hozzá kalcium nitratot mert akkor ha nem adsz előjöhetnek a kalciumhiány tünetei. A sok kalium a kalcium ellen dolgozik valami antagonisztikus hatás vagy mi egyszer olvastam valahol..
#9974
Hajnaltól viszont szeles lesz az idő, meg szombaton is, igaz egy-egy eső lehet előtte-közben.

Én meg leszedtem az első két paprikát (egy bogyiszlói, meg talán egy fehérözönt.) Létezik, hogy a bogyiszlói benarancssárgásodik?

A parinál viszont még mindig mutatkozik a Ca hiánytünet, pedig már összesen háromszor lefújtam kalciummal az elmúlt 2 hétben. Tapadássegítőnek Te mit használsz? Jó a sima étolaj is, vagy van a tetvek ellen paraffinolaj spray-m, az is jó?
#9973
Nagyon befülledt az idő mára, nyilván érdemes lesz lefújni a szőlőt, szilvát gombaölővel. A szilva már kezd potyogni, a kukacossa, de a földön fél nap alatt be szőrösödik, rohad gyorsan ebbe a nagy melegben. ( dithane+ kénpor keveréke, 25 fok alatt)--> estefelé.
laza
#9972
Köszi mindenkinek, be is szerzek ebből ma délután, holnap meg megszórom vele a veteményest, ha az idő engedi.
#9971
Jól mondja petrol én a Ferticare 10-5-26-ot használom.
#9970
Kálium túlsúlyos levéltrágya kell, mivel az felel a termés beéréséért. A foszfor már nem szükséges, az a vegetatív fejlődésért felel. 
#9969
Köszönöm, néztem én is a chiliket, basszus mennyi sarj volt rajtuk...eddig ez fel sem tűnt kezdő révén. kacsint
Idén már sok fajtával próbálkozunk, tavaly készítettem chilikrémet, hát isteni finom lett, pont kibírja a maradék krém amíg lesz új! vidám
#9968
Tavasszal be lett trágyázva a kert, úgy néz ki kevés volt. Lombtrágyát meg akkor veszek, azt kapnak. Hátha. Az eddigi 2 bokor/15-20 virágból eddig 1 szem cukkini lett. Elég rossz arány.

Köszönöm a tanácsokat.

ui: P-K  --> foszfor, kálium,ha jól sejtem?! nevet
#9967
Itt vannak az ígért képek a kertről, szép zöld minden köszönhetően a sok csapadéknak és a melegnek, lesz is még tennivaló velük nevet 
Áfonya Link    Link
Paprika  Link  Link   Link   
Paradicsom  Link  Link
Mini kígyó ubi  Link  Link
Cukkini  Link  Link
Szőlő  Link
A virágok is jól érzik magukat Link  Link 
#9966
Én is tápanyag zavarra gondolok, nem ismerem az említett növények tápanyag igényét, de ha nem érik, kötődik, akkor nitrogén túlsúlyban lehet. Kötődésben nagy szerepe van a foszfor-kálium felvételnek, lehet hogy ezt blokkolja a nitrogén. Sőt a calcium is nehezen tud beépülni. (paradicsom kifehéredés,foltosodás).
Gyors beavatkozásban esetleg P-K.ban gazdag levéltrágya permet.
A prit.papi esetleg fajtajellege ilyen.
#9965
Tápanyaghiány. Nálam pont az ellenkezője van, mert mindig beásom a komposztot, ezért most gigantikus méretű a cukkini-bokor és nem tudunk már mit kezdeni a sok terméssel.
#9964
Üdv!

Cukkini gondjaim vannak. Szépen ontja a virágokat, viszont azok nem kötnek meg.
Lombozat szép, de termés nem akar megmaradni.
Mitől lehet? 

Illetve pritamin paprikával meg úgy vagyok, hogy van rajta termés, de bő hónapja nem pirult be. Zölden lóg a növényen.
Erre ötlet? nevet 
Mellette más paprikák,paradicsomok rendben nőnek,érnek.
#9963
Meteo köszi!

Bellone. Itt van 3 kép.
Az első mutatja mind az 5 tövet. Kicsit sűrűre sikeredett, mert nem tudtam, hogy ekkorák lesznek, meg hely sincs sokkal több.
Link
Közelebbről.
Link
Egész közelről. Itt látni, hogy a tetejét már a kerítéshez kötöm és hogy a siheder rigók nem ijedősek...
Link
#9962
www.metnet.hu/keptar?i=40947
#9961
A paréj az nő minta dudva. Pénteken lerotáltam, mert a munka mellett jelenleg a locsolásra és betakarításra futja az időből hétköznap. A talajnedvesség nuku a műveletlen részeken. Sárgabarackból rengeteg van, de elég apró.   
#9960
Jól összefoglaltad a lényeget.  (Én amúgy ősszel nagyon ritkán permeteztem a gyümölcsfákat eddig,csak tavasszal meg nyáron.)
#9959
A félreértés elkerüléséért írom,hogy én is csak kényszerűségből permetezek időnként,és nem gyakran vegyszerekkel,mert egyre több a kártevő,és  növénybetegségek támadják a gyümölcsfákat manapság. Régen sokkal kevesebb volt ezekből,és a gyümölcsfák is ellenállóbbak voltak velük szemben.  A klímaváltozás,környezet rombolás és  globalizáció nem kívánatos hatásai ezek is.  Szóval bár tényleg jó lenne egy működő alternatíva a folyamatos vegyszerezéssel szemben,de nem,hogy nincs,inkább egyre rosszabb a helyzet úgy néz ki.
#9958
Amígy van hová futtatni addig hagyd, folyamatosan hozza (átlag 3-5 levelenként) az újabb virágokat, amiből még simán termésed lesz.
A folyamatos hónaljazást viszont csináld, ne bokrosodjon a növény. Én a lehetőségeim miatt (egy szál égig érő karó) 1 száron nevelem, de ha van hová futtatnod, szépen legyezőszerűen szétterítve a vezérágakat, akkor nevelheted 2-3 ágon is. Hogyha a legyező szerű művelést választod, akkor is legalább 40-50 cm magasságtól ágaztasd csak el, alatta kopasz legyen a szára, mert a földhöz közeli levelek könnyen besározódhatnak eső, locsolás után és viszed a növényre a gombaspórákat, ahogy Bububá is írta korábban.
Ahogy telik a tenyészidőszak, az elöregedő, esetleg betegedő leveleket alulról folyamatosan szedheted le, kopaszthatod a növényt felfelé, felül úgyis lesz elég új, hogy ki tudja nevelni, érlelni a terméseket.
Ahogy én tapasztaltam, az augusztus közepéig bekötő virágokból még jó eséllyel lesz érett termésed is, de szerencsés hosszú, meleg, napos őszön még a szeptember eleji terméskezdemény is beérhet (főleg a kis koktélpariknál), ha meg jön a fagyveszély, akkor az egész fürtöt levágva bent az ablakon, napos helyen még a félérett is beérik. Nem lesz már világbajnok ízű, kicsit "teszkó gazdaságos" jelleget ölt, de ősszel azért ez sem kidobni való.
A koktélokból is rengeteg féle-fajta van, habitusra, szár vastagságra, levélméretre és levélalakra nézve is.
Egy jó "teljes alakos" habitusfotó sokat segítene, hogy további tanácsokat adhassunk.
#9957
Isten őrizz, hogy visszavágd. Honaljhajtásokat kell kitörni és egy szálon vezetni. Nekem is 1,80-as karók mellett vannak, amikor túlnövik akkor legfelül odakötöm és utána visszahajlik, nöhet tovább megint  a karó hosszában a földig. A lugas f1 nálam most olyan 180 cm, lassan visszafelé fog már kunkorodni :-D
#9956
Kövér idő van ahogy mondták az öregek..  meleg van és sok eső ami megtette a hatását rekordtermés van a kertben. Minden szuper ilyen még nem volt :-D majd hozok képeket ha ráérek, nagyon elszabadult minden. Szőlő tetejezés kacsolás, paradicsomnál is stb.. 
#9955
Én egy mezőgazdasági cégnél dolgozom, amelynek egy ökokertje van az iroda mellett és évek óta vegyszermentesen kezelik a különféle zöldségkultúrákat. A gyümölcstermesztés valóban bonyolultabb, főleg egy kajszi esetében, de mondjuk egy meggy esetében elég helyesen megválasztani a nemest (pl. csengődi, feketicsi) és egyszerű a fa megvédése.
Természetesen a biogazdálkodás valóban nehezebb és korlátoltabb egyelőre, azonban hosszú távon semmiképp sem alternatíva a folyamatos vegyszerezés, ezt is be kell látnunk. 
#9954
Szakik!nevet
Kaptam tavasszal koktél parit. Most olyan 160 cm magas. Hagyjam az égig, vagy vágjam vissza?? 
#9953
A lényeg ebben a permetezzek- ne permetezzek dologban, az előrelátás, és az időben végzett beavatkozás. Meg aztán a mértékletesség. A legfertőzős időszak ugye a rügyfakadástól a terméskötődésig tart, majd utána csak célzottan kell vegyszerhez folyamodni. Mostanság én már felejtem a permetezőt, esetleg a csem.szőlő ( és a dió-mogyoró) fog egy lezáró külső kontakt védőréteget kapni zsendülés kor . Zöldségeknél is a lombozat megvédése az elsődleges, hogy a tápanyag felvétel ne szenvedjen zavart, azon túl meg a termés ne fertőződjön. Tehát permet csak módjával egyszer kétszer 3 hetente. 
Alma-körte .. az egyik legtovább kitolt érési szakaszban sajnos érdemes legalább 3-4 permetezés aug-szeptemberig, hogy ne legyen férges.
A másik lényeges időszak pedig a lombhullás kezdete-vége. Az áttelelő, levélen avarban, és a jövőévi rügyek pici pikkelylevelén megbúvó kártevő tojások, gomba spórák-micéliumok likvidálása. Pld. az őszibarackon látható beszáradt levél hegek letisztogatása, vagy az erősen fertőzött ágak (monilia) már ősszel való eltávolítása, és égetése.( nem aláforgatni a fa alatt)---> lemosó permet, rézgálicos, és vagy nevikénes lemosás, hogy csak úgy majdnem csöpögjön, + kap ilyenkor a talajfelszín is.

#9952
Én még nagyon az elején vagyok a dolgoknak, úgy 5-10 év múlva lesznek majd rendesen tapasztalatok. Eddig a fák tökéletesen egészségesek, kivéve az őszibarackot. /lehet köszönhető ez a hihetetlen szárazságnak iszavarban/
Őszibarackon (mindhármon) tafrina volt. Ebből a legidősebb, ami már itt lakott, kinőtte a dolgot, mostmár nincs tafrinás levele. A 2 kicsi javulgat.
Voltak pl. levéltetvek, de annyi a természetes ellenség, hogy esélyük sincs.
Lehet rosszul gondolom (igazából nem én, hanem pl. Alwin Seifert: Kertészkedés mérgek nélkül), de a növények olyanok mint az ember, (a hagyományosabb, nem túltenyésztett fajták, pl. nektarin, amivel meg sem próbálkozom) azaz ha egészséges vagy nem kell gyógyszer -> ha jól vannak a növények, akkor talán nem kell méreg. Persze igen, így, pláne az elején, biztosan lehet számolni terméskieséssel/csökkenéssel.
#9951
A hangulatjel félrenyomás volt,nem szándékos.
#9950
A teljes vegyszermentesség számos esetben kivitelezhetetlen pl. a gyümölcstermesztésben.Jó példák pl.: Sárgabarack,meggy-A tavaszi virág és hajtáshervasztó monília laxa nevű gombabetegség ellen főleg esősebb tavaszokon permetezés nélkül a termés túlnyomó része odavész,és gyengül a fa is. Vagy cseresznyénél: A cseresznyelegyek olyan mértékben elszaporodtak már,hogy rovarölő permetezés nélkül 90- 100 százalékban kukacosak lesznek a cseresznyék. Almánál az almamoly okozta férgességtől lesz ugyanilyen az arány permetezés nélkül.Körténél a körtemoly ronthatja le a gyümölcsöket. Szőlőnél a peronoszpóra,lisztharmat gombabetegség-kivéve a rezisztens fajtákat mint például a Néró.  A zöldség termesztésben sem minden esetben megoldhatónyelvnyujtasl földibolhák,liszteskék,krumplibogarak,hagymalégy,fitoftóra,burgonyavész,lisztharmat,stb tönkreteheti a zöldségféléket.
#9949
Igen talán kezd valami megváltozni (mint amikor Budapesten elkezdtek többen biciklizni) a fejekben, de ez egy lassú folyamat. Talán ennek egyik oldalága lehet a vegyszermentesség is (nálam nagyon kezdő permakultúra).
És ha már, akkor egy kis eredmény: a "mélymulcsos" ágyásban a paprika és az uborkák hihetetlenül jól teremnek egymás mellett. A vízszintesen ültetett paradicsom még a brutál agyagos talajban is egészen jól nő (ami nagyon jó, az a licsi paradicsom!), bár a parik csak most fognak érni a májusi fagy miatt.
Van egy ágyás brokkoli. Az elején jó volt, de egyszerűen nem lehetett eléggé locsolni. Most ő lett a "csali-ágyás". Tele van poloskával, viszont a poloskák semmi mást nem támadnak, pedig nincs messze a többi ágyástól. Eddig a paradicsomok mindig veszélyeztetettek voltak, most tünetmentesek.
#9948
Igen,sajnos sokan tényleg a tuját -bevallom én nem kedvelem egyáltalán - és a sznobpázsitot választja,viszont én úgy veszem észre mostanában,hogy van egy réteg,akiben világszemléleti változás indult be,és máshogy kezd hozzáállni a dolgokhoz,és ennek egy részeként megjelenik a tudatos kertészkedés. Legalábbis errefelé (Velence,Pázmánd,Kápolnásnyék). Remélem,jól érzékelem a folyamatot.
#9947
"Ez is a kényelemfetisiszta globalizáció terméke" Találó,nagyon jó megfogalmazás.nevet
#9946
Szarvason van néhány pálinkafám (13 Magyar kajszi és 11 Vilmos körte), amelyeken a lekvár- és befőttkommandó pusztítása legtöbbször meg sem látszik. Van 4 cseresznyefám, bár azok még keveset teremnek. A telek maradék része pázsit: Az, ha nem öntözöm agyon, megelégszik a háromhetente nyírással. A "konyhakert" kizárólag friss zöldségellátási célú: a kocsibejáró betoncsíkjai közti terület, hagyma, fokhagyma, retek, valamint a kerítés mellett pár tő paradicsom. Sem erőm, sem időm többre: Anyukámnál Békéscsabán is gondoznom kell a szőlőt, őszibarackot, kajszit. 
#9945
Egy kedves kertészkedő ismerősöm az ilyet nejlonkertnek hívja, a gazdáját Betonlábúnak. Ő kakukkfüvön jár az ösvényeken, és pusztai csenkeszből nyír pázsitot, és gond hogy a lonca átfutott Betonlábúék tujájára... a fás bazsarózsája akkora mint én, pici "botanikus kert" a sziklakertje, budai imolákkal, botanikai tulipánokkal. A tujasövény egyébként Húgoméknál is érdekes: a gazdája nyírja, mi nem, nagy rigó-lakta zöld dzsungel felőlünk nézve. Alig lehet ráismerni, ha átlép valaki az egyébként tényleg alacsony kerítésen. Ez a mi szomszédunk  rendes, a sziklakertet egybeépítettük és egységes a beültetése is, a szőlőt is a kerítés két oldaláról +/- együtt gondozzuk. így mindkét "birtok" nagyobbnak is látszik.
#9944
Én ezt az unalmas egyenfazonú kertet zöld sivatagnak hívom. Ez is a kényelemfetisiszta globalizáció terméke. Akinek jó, az csinálja nyugodtan. vidám
#9943
Szerintem kolleginánál más problémák is vannak. Én eddig Pesten laktam és nem volt más választásom, mint az agyon permetezett vackok, mégse lett tőle nagyobb bajom (remélemnevet), lehet húst/zsírt meg nem eszik?
Viszont igen, itt is látom, hogy a tuja nagyon megy, meg az egyenfű, gyümölcsfa meg már szinte csak az öregeknél, ami számomra teljesen érthetetlen. Közben itt beindultak a paradicsomok, paprikák, uborkák.
Viszont a tavaly ültetett gyümölcsfákért igencsak harcolni kell a locsolókannával. Ami nő "mint állat" az a visszafagyott (amúgy tavaly ültetett) gránátalma a fák közül, nomeg egy dió is nekiindult, mivel ő tavasszal elfelejtett nőni.
#9942
Nem értékelik, lenézik sokan a kerttel való foglalkozást. Golfpályát csinálnak a kertből és veszik a drága agyonpermetezett zöldséget és gyümölcsöt, mert ugye ez a trendi és nem a kertészkedés. Meg nem érnek rá...persze shoppingolni ráérnek. Az egyik munkatársam is egy ilyen divatmajom nő, aki egészségesen étkezik... megveszi a sok agyonpermetezett zöldséget és gyümölcsöt és most a gyomrával a korházakat járja a nagy egészségesen étkező hölgyemény.
#9941
Nálunk is az előző tulaj kivágatta a sárgabarack fát, mert csapkodta néha a tetőtzavarban,mi meg szívunk, mert nagyon hiányzik oda egy árnyékolás... Mondjuk ültettem oda egy bergeront, de mire az igazán árnyékolni tud.... bár nő, mint a gomba, tör az ég felé, alig győzök formát adni neki.
#9940
Az új tulaj akkor nem értékeli,nem becsüli meg a gyümölcsfákat. "Karistolta a faházat,meg lefagyott 1-2 tavasszal".Ilyesmik miatt kivágni egy csúcsminőségű sárgabarackfát nagy butaság. Kicsit meg kellett volna metszeni,időnként permetezni és kész.       A Ceglédi óriás egyébként részben (vagy teljesen) önmeddő.Viszont a Ceglédi bíbor kajszi jól porozza,szintén szép nagy gyümölcsű, rendkívül finom édes,lédús.Szóval még fullabb sárgabarack-nekem idén termett először.  A Ceglédi óriást meg 2005.-06.-ban ültettem,és idén sokszorosan több termés van rajta,mint az eddigi összes évben együttvéve. (Hatékony volt a monília ellenes permetezés,és a fagy se vitte el.)    (Tennék fel képet,ha tudnám,hogyan kell.)
#9939
Kalcium nitrátot szoktam szorni amikor megköt a termés, utána aztán locsolgatni hogy fel is vegye, ez jó, bevált csúcsroti ellen. 
#9938
P7030354
#9937
Az egyik nagy kedvencem lett a josta, hogy az mennyire ízletes... és jó tartós, igazából már 3 hete csipegetjük lefelé, de még teljesen jó. A málna is jó lett, a piros és fekete ribizke is (ez utóbbi picit apró lett, pedig locsoltam durván), a bergeron is gyönyörű, eddig eszméletlenül jó az év, viszont az 1 hetes Jósvafői nyaralásunk után hazatérve azt láttam, hogy megint beütött a paradicsomnál a Ca hiány tünete, a csúcsrothadás, egyszerűen nem értem mi lehet a baj, igaz idén csak egyszer fújtam le 5-6 hete Ca lombtrágyával. Az lehet, hogy túl sok a komposzt alatta? A levegőztetéssel biztos nem lehet baj, mert hetente fel van kisásózva... Szerencsére nem minden bogyónál jelentkezik, de az is fájó, ha a 20-40 %-át elviszi...
A paprikánál már 1 bogyiszlói van isvidám, meg az édesből is lassan egy-kettő szedhető lesz.

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-02-22 17:32:32

Szentmártonkáta

2.8 °C

na00

RH: 49 | P: 1028.3

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

136531

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.