2025. február 25., kedd

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#32926
Meglett "csinálva" a pagoda karfiol leves. Nagyon finom lett,majdnem hasonlított egy halhús ízére,és zöldségek befõzése után is majdnem maradt a halovány zöld színe. laza
Elõtti képek,a zöldséges tükrös bemutató polcjáról, telefonos- mûfény és aut. beállítással.
Mind kettõ látvány számba ment.
Link
Link
vidám
#32925
Éjszakai "kis szines": megint megcsodáltam Tomi kutya hallását nevet Vacsora után elaludtam ülve (korral és kórral jár sajna) és "váltásidõben" ébredtem fel (ez a beidegzõdés nem múlt el nyolc év után sem miután 2005 karácsonyán életmentõ szívmûtétet kaptam "ajándékba"). Kimentem a teraszra körülnézni levegõzni és kicsit tornászni. Az ajtónyitásra valahonnan odaszaladt a kertkapuhoz a kint kószáló Cira macska. Nincs szellõ se, "áll a levegõ" a szagát nem érezhette a kutya, látni se láthatta mert a mellvéd takarta elõle. Mégis felkapta a fejét és arra fordította fejét ahol a cica szaladt. Nem panaszkodhatom a hallásomra mert a macska járását 2-3 m-es közelségben meghallom (jellegzetes halk surrogó nesz a fûben, az avar zizeg ha rálép, néha körme is megkoppan szilárd tárgyakon) de most nekem hallótávolságon kívül volt kb. 10 m-re, csupán egy "sötét tömeg" gyors mozgását vettem észre. Mindig is megcsodáltam a kutya hallását mert akkor is figyel ha a házak takarásában mozog valami - valóságos "élõ akusztikai radar" fülét hegyezi és fejével követi a hangforrás mozgását amit én nem is látok-hallok. Érdekes a kutya "testbeszéde" ilyenkor, megfigyeltem hogy tartásáról "homlokráncolásáról" jól felmérhetõ hogy ember vagy állat neszezhet kb. 150~200 m sugarú körben. Ugatni akkor kezd, ha a nesz forrása felénk közeledik. Egy kivétel van, ha sündisznó motoszkál bárhol, azt mindig megugatja. (A sünik "bátrak" mert akkora zajt csapnak avarban-fûben, mintha ember vagy nagytestû állat járna arra). A kutya ugatásából is jól megítélhetõ hogy takarásban mozgó embert, állatot vagy csak autót hall. Örülök hogy kilenc éve ideköltöztem a zajos füstös Pestrõl, mert korom ellenére látásom hallásom szaglásom kiélesedett az itteni tiszta levegõben és csendben ahol a legnagyobb zajt a földeken dolgozó traktor kelti (kimértem mûszerrel a "háttérzajt", nappali átlaga 30 dB éjjel 10 dB körül; a zaj spektrumából jól elkülöníthetõ egy stabil sáv, a Duna "frekvenciája"; néha elmegy egy autó a távoli "nagyúton" akkor annak tipusa szerint felugrik 40-60 dB-re ami kb. a tévé közepes hangerejével egyezik zárt szobában)
#32924
Bubu jó étvágyat kívánok hozzá vagy ha már elfogyott, kedves egészségedre váljék laza
Régebben beszéltünk róla Hari "land-art" tanulmányai idején. Nolival-Harival kitárgyaltuk a Fibonacci számokat és aranymetszést, "járulékosan" a fraktálokat és káoszt. A prímszámok mellett még mindig kedvenceim a fraktálok és a káoszelmélet, engedelmetekkel felidézek néhány akkori képet csatolásokban, nem tagolom szét az oldalt:
- levelek Fibonacci elrendezõdése animálva: Link
- néhány természetbõl ellesett példa Link
DE ami a "legvarázslatosabb" hogy meglepõen jól lehet "száraz" képletekben leírni a matematika nyelvén és alkalmas szoftverekkel ábrázolva "modellezni" is jelenségeket, fejlõdési folyamatokat környezetünkben, növényektõl akár a felhõkig.
Számítógéppel (Chaoscope ill. Chaos Pro 4 szoftverekkel) készített képek:
- lombok Link
- a "fraktálfa" matematikai modellje szemlátomást hasonlóan növekszik és lombosodik a monitoron mint a valóságban egy növendék fa Link
- egy "jellegtelen" fraktálképbõl kiindulva, paramétereinek változtatásával virágszirom keletkezik Link
- a montázs (virtuális fraktáltájak-növények) képei Link fraktálgenerátorral készültek, az alsó sorban analóg természeti képekkel vegyítve.
A bemutatott virtuális "természeti" formákat matematikai képletek hozták létre, bizonyítva hogy a MATEMATIKA törvényei szabják meg az élõ és élettelen világ "mûködését" MINDENBEN.
Ráadásnak kedvenc animációm az "Utazás a fraktál mélyére" Link (nem eredeti méretû, lekicsinyítve is 15 Mb!)
#32923
Szép Fibonacci-spirálok... Ha az íze is ilyen, mint a látványa, akkor nem fogtál mellé laza
#32922
Haza gyüvet egy különleges zöldséget láttam az árúsnál; pagoda karfiol. Megvettem.
Link
Akár egy leguán szemei.
Meg is fogom enni;
Link
laza

#32921
Ezért pedzegettem hogy nem elég egyetlen forrás, hanem SZÉLESKÖRÛ tájékozódást/ellenõrzést igényel MINDEN internetes idézet/hivatkozás mielõtt "hiteles TUDOMÁNYOS forrást" idézünk állításunk igazolására:
"A Science újságírója egy érdekes kísérlettel tesztelte a folyóiratok hitelességét, és lesújtó eredményre jutott...~...A Science szerzõje összetákolt tehát egy ordító módszertani hibáktól és fájdalmas tudományos bakiktól hemzsegõ kéziratfélét, amelyet 10 hónap leforgása alatt nem kevesebb mint 304 folyóiratnak nyújtott be közlésre."
"És még ahol szemlátomást rápillantottak a kéziratra, ott is zömmel csak apróbb formai korrekciókat javasoltak, amelyek természetesen mit sem változtattak a munka reménytelenül tudománytalan jellegén."
Forrás: Link
Ui: érdemes a hozzáfûzött kommenteket is elolvasni mivel "érzékletes körkép" hogy manapság még a fenti, újságírói kísérlettel igazolt valóságban is sokan kételkednek szegyenlos Forrás: ugyanott
#32920
Az ioncserélt vízrõl utoljára, ma láttam egy gazdaboltban: Víz gõzölõs vasalókhoz. Ioncserélt víz. Vezetõ képesség maximum 10 (mikro)S/cm. Emberi fogyasztásra nem alkalmas az alacsony sótartalma miatt: sót von el a szervezetbõl. Abszolút korrekt gyártói tájékoztatás. Nem ad módot laikus találgatásra, hogy esetleg a toxicitás miatt nem fogyasztható.
#32919
"Turista egészségtan" intelme tökéletesen igaz. Ez vonatkozik a desztvízre és az ioncserélt vízre is. Pontosan annyira "mérgezõ" általában desztvíz és az ioncserélt víz is, mint a hólé, vagy esõvíz.

Az ipari ioncserélõk általában kettõs, sorba kötött ioncserélõk: víznél a kationokat H+ ra, az anionokat OH- ra cserélik. Ezeknek az ioncserélõknek a regenerálása tömény savval, ill. lúggal történik. Használatuk esetén a végeredmény egy 1x-desztvíznél lényegesen olcsóbb, de azt iontartalomban jól megközelítõ víz. Még úgy is sokkal olcsóbb, ha az ioncserélõk regenerálását az ioncserélõ gyártója végzi, vagy végezteti.
A kereskedelemben kapható ioncserélt víz nem csak a gépjármûvek hûtõberendezésében használatos, hanem az akkumulátorokban is. Az akkuknál vízben mindenféle kation és anion tartalom a vízben problémát okozhat, az ioncserélõ nem cserélheti a kationokat pl. NH4 re (nem egy oldhatatlan gáz, kémiailag oldódik jelentõs mennyiségben), ha az a víz esetleg megfelelne pl. a hûtõvíznek, ha az esetleg olcsóbb lenne is. Nem lenne célszerû többféle ioncserélt vizet forgalmazni a home felhasználóknak. Ezért a kereskedelmi forgalomban kapható ioncserélt víz korlátozás nélkül bármire felhasználható, bár nagy mennyiségben inni belõle nem célszerû (ozmózis)

Más téma pl. az otthoni melegvíz ellátó elõtti vízlágyító - ioncserélõ, ami az olcsó Ca - Mg eltávolítás mellett a következõknek is meg kell felelnie:
- Nem juttathat mérgezõ ionokat a vízbe,
- Nem tolhatja el a pH-t lényegesen,
- Olcsón, beépített állapotban regenerálhatónak kell lennie.

Erre tökéletesen megfelel egy Na ioncserélõ, ami tömény konyhasó oldattal regenerálható.

Ha valakinek nem elég tiszta az ioncserélt víz, RO-víz (fordított ozmózissal elõállított víz) használata javasolt. Ez már megfelel ppb(1E-9)nagyságrendû koncentrációkat mérõ mûszerek nullpont kalibrálásához is. Ez még mindig olcsóbb, mint a desztvíz.

Ha valaki ...-ra egészségesen és tudományosan akar vizet inni, megteheti, ha van pénze, hogy a ro-vizet ppm tisztaságú sókkal akár személyre szabva fûszerezheti, legfeljebb úgy jár, mint az öreg Schirilla: Isten tudja, miben halt meg alig 60 évesen. A nagyanyóm, aki az ásott kút vizét itta és sózott szalonnát evett reggelente vöröshagymával, 98 évig élt.

Számomra a speciális vízminõség a szilvórium szeszfokbeállításához kell, hogy semmilyen mellékíz ne terhelje. A megye legalacsonyabb sótartalmú kútjának a vizét használom, ha meg nincs idõm 50 km-re menni érte, megveszem a benzinkúton az ioncserélt vizet, vagy a laborunkból kérek pár litert. Ez a hülyeségem még mindig lényegesen olcsóbb, mint ha mindenféle delejezett vizet innék folyamatosan.

Egy kis érdekesség, kb. 20 évvel ezelõtti infóm egy volt munkatársamtól (helyessége nem garantált, de már néhányszor elõfordult, hogy ismeretlen forrásból származó megerõsíthetetlen információ is lehet helyes). Összeesküvés elmélet helyett inkább tisztességtelen üzletpolitika:

Egy üdítõitalokat gyártó cég részáramban ioncserélt vizet használt a termékeihez.
A hatásmechanizmus: A szervezet a víz eltávolításával reagál, még szomjasabb az ember, iszik, de még jobban szomjazik.

#32918
A mindennapi 300-2000mg káliumot bõven tartalmazzák alapból az élelmiszereink Link A burgonya is dúskál káliumban.
Ha a sót valóban keverik KCl-el azt illene feltüntetni.
Ha nagy mennyiségben (5-10%) tartalmaz a bolti só KCl-t, az vajon okoz gondot hosszabb távon én nem tudhatom. Meg kell vizsgálni, vagy maradjunk a jól bevált NaCl-nál.

Az ásványi anyagok nagyságrendekkel nagyobb mértékben és feldolgozható formában vannak az élelmiszereinkben mint az ivóvízben.Az viszont tény, hogy ahol nincs a vízben jód ott gyakoriak a pajzsmirigy betegségek, ahol van ott ez a betegség ismeretlen (van más helyette).

Az, hogy sokak bizalma a sóban, ivóvízben "elveszett" nem jó. Okait érdemes lenne megszüntetni.
Én bevizsgált (99% NaCl)lengyel jódozott sót vagy Himalája(remélem az) sót használok. Egri alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvizet iszom a borok mellett. Nem veszek adalékokban gazdag kenyeret.
#32917
Az elpusztult expedícióknak tüzifájuk se volt miután minden éghetõ eszközüket elégették. Spirituszkockával pedig nehéz Jókai-bablevest fõzni, csak havat lehet olvasztani. Azt vélem, egy jó honvédségi babgulyással is beérték volna Jókai bableves helyett kacsint EGY dokumentált esetben elfordult hogy véletlenül tudtak lõni egy jegesmedvét. Mivel megtalálták holttestüket, kiderült hogy orsóféreg volt a medvében- húsát nem tudták megsütni, nyersen ették, õk a féreg miatt legyengülve pusztultak el. Hazánk nem sarkvidék, mégis van "közeli" tapasztalat 1945-bõl Budapestrõl: az ostrom alatt ivóvíz nem volt, a budapestiek hólevet (ami desztillált víznek tekinthetõ) ittak, az éhség miatt akár napi 5-6 litert. Csak felfúvódtak tõle, de szomjúságérzetük alig csökkent és az ásványi sók hiánya lassacskán megölte azokat akik nem jutottak egy elhullott ló húsához sem. "Audiatur et altera pars~Hallgattassék meg a másik fél is" jegyében a desztillált vízben hívõknek annyiban igazuk van hogy "átlúgozza" mintegy kimossa a szervezetet. DE nemcsak a káros anyagokat "mossa ki" hanem a szervezet számára hasznos elemeket is - és NEM PÓTOLJA. Egészséges élõszervezet magától elvégzi a "méregtelenítést" minden nap, a káros vagy elhasznált anyagok távoznak a vizelettel, verejtékkel (leszámítva a felhalmozódó nehézfémeket [pb-cd-as] és vegyületeket mint a DDT de ehhez speciális orvosi kezelés szükséges, nem "távgyógyító" természetgyógyász). Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagokat NAPONTA PÓTOLNI KELL. Erre külön felhívják a figyelmet azon gyógyszerek esetében melyek egyes anyagok távozását felgyorsítják, mint pld. a Ca melynek hiánya csontritkuláshoz vezet. Emellett hasonló hatású minden "vízhajtó" élelmiszer (pld. a hagyma) és élvezeti cikkek (dohány, kávé nem sorolom) mely felfokozza az anyagcserét és vizeletkiválasztást. Hányás-hasmenés esetén is gondoskodni kell a folyadékpótlásról és az "elvesztett" ásványi anyagokról (kolerás betegekkel sós vizet itatnak). A desztillált vízben nincs SEMMI, egyszerûen csak egy oldószer mely kimos (ahogy írják "átlúgozza") a szervezetbõl mindent akár lombikból az elõzõ kísérlet maradványait. IGEN, valóban jó eséllyel kimoshatja a májban és vesékben lerakódott mérgezõ anyagokat is melyeket a városi levegõbõl szívunk be "hála" az ipari tevékenységnek és a belsõégésû motoroknak. De "a fürdõvízzel kiöntjük a gyereket is" amikor a szervezet számára nélkülözhetetlen elemeket IS eltávolítjuk mert a desztvíz "nem válogat" - viszi ami oldható.
Ilyen a célra inkább alkalmasabb egy "léböjt-kúra" gyümölcslevekkel mint a desztillált víz.
Az emberi szervezet számára szükséges elemek, nyomelemek, ásványi sók pótlása létfontosságú ezért gondosan megválogatott táplálkozást követel. Pld. a banán kiugróan magas K tartalmú (egységsúlynyi aránya 450:1 narancs 250:1 répa 75:1) Mindenki azt tesz magával amit akar- alkoholizál, drogozik stb. DE ha már valaki desztillált víz ivására szánja el magát, szinte "patikamérlegen" KELL pótolnia a szervezete számára hasznos anyagokat táplákozásában, mert megbetegszik. A két kezemen nem tudnám megszámolni hány ilyen "csodaszert" reklámoztak eddig, aztán szép lassan el is hallgattak róla. "Csodadoktorok" üzlete az egész akik tudják amit a magyar közmondás így fejez ki: "Ahol lócitrom van, ott verébek is lesznek".
A "mérgezés" elkerülésére célszerûbb lenne a környezetszennyezést csökkenteni amit manapság nem lehet az ipari tevékenység és belsõégésû motorral mûködõ gépeink használata miatt. Továbbá: az embereket elsõsorban az évezredes ("Idõ igazolta") orvosi ajánlásokra alapozott életvitelre kellene hangsúlyozottan inteni. Sajnos ez sem megy mert -tisztelet a kivételnek- sokan fegyelmezetlen önpusztító életet élnek vagy rosszul értelmezett függetlenségérzetük miatt nem hagynak "beleszólást életükbe". Maradnak a félmegoldások és az egyre szaporodó "csodadoktorok" csodaszerei. A káliumról lentebb írtam, most csak annyit: a K-hiány súlyos betegségeket okozhat, a kálium a szervezetbõl víz és nátrium leadása mellett ürül ki, valamiképp pótolni kell mert sajnos nem telik mindenkinek banánra, narancsra.
Záradékul a magyar "Turista egészségtan" intelme, idézem:
"Esõvíz és hólé az ásványi sók hiánya miatt ivásra nem alkalmas."
Nem a szennyezõdés/fertõzés lehetõségét emeli ki hanem az ásványi sók hiányát a desztillált vízzel lényegileg azonos csapadékban. Forrás: Link (7. pont Ivóvíz)
A desztvíznek lehet alkalmi közérzetjavító hatása, DE senki ne felejtse a magyar közmondást:
"Amit megnyersz a réven, elveszted a vámon" nevet
Ui: ioncserélt desztvizet pedig végképp ne igyon senki mert olcsóbb de mérgezõ. Ha van rá elszórni való pénze, lehetõleg gyógyszertárban vegyen "igazi", kétszer-háromszor lepárolt desztillált vízet, egyúttal fokozottabban ügyeljen táplálkozására IS.
#32916
Meg a butaság gonoszsággal vegyítve...
#32915
A legnagyobb méreg a butasággal kevert hiszékenység...
#32914
A sarki expedíció pusztulását az élelem hiánya okozta. Ha hólében fõztek volna Jókai bablevest, utána ittak volna jó magyar borokat túlélhették volna.
Ha a konyhasó KCl tartama grammokban mérhetõ szerintem az nem tisztességes és lehet, hogy az egészségnek sem használ hosszútávon.
#32913
Leganyi1 fórumkollega, nem huzakodom Veled, DE... azért egy halk laikus vélemény nevet
Ha ez így igaz- hogy az ivóvízben jelentéktelen/elhanyagolható az ásványi anyag, akkor hogy létezik hogy víz nélkül 3-4 nap alatt elpusztul egy ember, de ha van rendes IVÓVIZE akár negyven napig is kihúzza éhezve?
"Józan paraszti ésszel" laikusként is sejthetõ hogy nem elsõsorban a "dehidratálódás miatt". Ha szénhidráthoz-zsiradékhoz fehérjéhez nem is jut, de a szervezetet mûködtetõ sejtszintû életfunkciókhoz szükséges ásványi anyagokat még megkaphatja a "rendes" ivóvízben. A sejtszintû ionforgalom mûködésével "külsõ táplálék" hiányában képes "felélni szervezetét" (korábban "eltárolt" zsírját izomzatát) és eljuttatni a legfontosabb szervekhez (ezeket is fokozatosan "kapcsolja le" a szervezet, utoljára az agyat is emészteni kezdi). Testünk mûködését a sejtszinten történõ ionforgalom biztosítja, ha ez leáll mert "nincs hozzá ionutánpótlás" (mivel a vizelettel kiürül javarészt) elhal a sejt és rövidesen pusztulásnak indul a sejtek milliárdjaiból felépülõ emberi test is. Sok sarkvidéki expedició pusztult el pusztán azért mert ivóvizük-élelmük elfogyott és olvasztott havat-jeget (lényegében desztillált vizet) ittak hogy szomjukat oltsák, éhségüket a folyadék keltette teltségérzettel próbálva elnyomni.
Még annyit: az ásványi anyagok általában MÉRGEZÕK nagyobb mennyiségben (ld. az USA ivóvizeinek orvosi problémája lentebb; hazánkban a "nitrátos víz") Még SZERENCSE hogy szinte elhanyagolható mennyiségük az egészséges ivóvízben. Tetszik-nem tetszik, igenis szükségesek az emberi szervezet számára az ivóvízzel felvett ionok, nyomelemek.
És egy klasszikus eset: a Rómát ostromló Brennus galljainak elfogyott az ivóvizük, szerezni sehonnan nem tudtak. "Kínjukban" bronzsisakokban lehûtve a saját vizeletüket esõvízzel keverve itták amíg végül Róma megadta magát (elhangozhatott a híres "Vae victis")
#32912
Siheone fórumkollega elõrebocsátom, semmi bajom nincs Veled. Számos értékelhetõ megjegyzésre érdemes érdekes "lucidus" kommentet írtál már korábban. Most azonban úgy érzem hogy inkább önérzeted véded mert úgy érzed Te nem tévedhetsz. Sajnos MINDENKI téved, ami az illetõ egyéni ismeretei szintjének és alaposságának megfelelõ mértékben fordul elõ vele. Lentebb említettem, az Internet archívuma hihetetlenül kibõvíti az emberi agy képességeit. Az ember feje nem káptalan, ezért forrásokat "irodalmat" keres állítása alátámasztására. Régebben jó volt erre könyvespolcod vagy a könyvtári tagság. Azonban a könyveknél sem volt mindegy hogy milyen forrást idéztél állításaid igazságtartalmának bizonyítására - az Internet estében ez már fokozottabban fennáll, hiszen számos "profitorientált" vagy "áltudományos" forrásra akadhatsz - ez sajnos egyaránt igaz magyar és külföldi forrásokra. Itt már sokat számít a jó szövegértelmezés, tiszta józan logikus gondolkodás (felismerni a mögöttes sugallt szándékot) ezért át kell gondolni, milyen forrásanyagot idézel és honnan.
Alapvetõ gond hogy a világban eluralkodott a káosz és "vígan halásznak a zavarosban" azok akik saját érdeküket keresik. Egyszerûen nem lehet mindenkiben feltétel nélkül megbízni csak alapos mérlegelés után - és ez a mérlegelés nem alapulhat országok-emberek iránti egyéni szimpátián sem azok körmönfontan fogalmazott tetszetõs/hangzatos állításaiban.
Mondhatnám- "mindenki a vasárnapi arcát mutatja" különösen ha el akar "adni" valamit. A porszívóügynökök csodaszereket árulók is "megbízható komoly embernek" mutatják magukat.
Az embernek tudnia kell felismerni tévedéseit, mert az ügyesen fogalmazott szólamok mögött nemegyszer "közönséges" politikai illetve haszonkeresési szándék lapul. Ennek alapján sosem szabad feltétlen megbízni egyetlen forrásban és néhány "hasonszõrû" közlésben (rendszerint egymásra hivatkoznak) hanem SZÉLES KÖRBEN ellenõrizni kell a szóbanforgó állításokat és az ellenvéleményeket IS. Elismerem fáradtságos dolog, a napi munka után kinek van kedve hozzá?
Igazad tudatában idézel forrásokat, de a vita helyzete már a klasszikus tréfára emlékeztet: tévedésbõl az egyirányú útra forgalommal szembe felhajtó autós mérgelõdik azon hogy minden hülye szembe jön vele az úton...
Remélem nincs harag, azért javasolnám hogy gondold át és ellenõrizd alaposabban "miért is jön Veled mindenki szembe". Ettõl NEM lesz kisebb a becsületed-emberséged-tekintélyed. Megkockáztatom, még növekednek is, ahogy mindenkinek aki képes felismerni és beismerni hogy "célzatosan megvezették" ezért tévedett.
#32911
Az ásványi anyagok nagy mennyiségben az élelmiszerekbõl kerülnek a szervezetbe. Az ivóvízbõl csak igen csekély - akár elhanyagolható - mértékben.
#32910
A desztillált víz körüli hozzászólásokon megakadt a szemem nevet
NAGYON NEM MINDEGY hogy milyen módon kezelt "desztillált vizet" ajánlanak fogyasztásra zavarban
A "valódi" desztillált vizet (a "pálesz" fõzéséhez hasonlatosan) forralással-elgõzöléssel és külön edényben történõ hûtéssel-lecsapatással állítják elõ. "Visszakacsintva" Arisztotelészre, "Meteorologia" c. mûvében (II.3, 358b16) is utal a desztillációs eljárásra. Ez, hacsak nem került szennyezõdés a rendszerbe, teljesen ártalmatlan. Többszörösen lepárolt desztvizet használnak a biológiai sejtkultúrákhoz vagy pld. ismeretlen oldatok kvalitatív/kvantitatív analíziséhez (anion-kation elemek ill. mennyiségük az oldatban) használják. (Iskolai laborgyakorlataim felidézve- a csapvíz tele van ásványi anyagokkal ami meghamisítja az eredményt ezért a lombikokat/kémcsöveket sokszor át kellett öblíteni desztvízzel és gondosan kiszárítani mivel nemcsak az oldat ionösszetétele volt fontos hanem azok mennyisége is, utóbbinál 0,0001 g pontossággal kellett dolgozni).
A lepárlással létrehozott desztvíz élettani szempontól nem mérgezõ, semmilyen káros hatása nincs azon kívül hogy NEM tartalmazza az emberi szervezetnek szükséges ásványi anyagokat. Ahol nem áll rendelkezésre biztonságos tiszta ivóvíz, ott -ideiglenesen- pótolható desztvízzel (kényszerhelyzetben forralt esõvízzel és hólével) a szervezet folyadékigénye, természetesen változatos táplálkozással pótolva a hiányzó anyagokat.
Hasonlóan (gondoljuk végig az esõ-jég-hó keletkezési mechanizmusát) desztillált víznek tekinthetjük pld. az esõvizet, havat-jeget melyet évezredek óta napjainkig használ az ember öntözésre, tisztálkodásra, fõzésre. Természetes állapotában meginni persze NEM ajánlatos mert általában biológiai szennyezõdések miatt nem alkalmas emberi fogyasztásra akárcsak a kerti kutak szûretlen/kezeletlen vize. Szükséghelyzetek adódhatnak persze, pld. "katonáéknál" oktatják hogy legvégsõ esetben egy tisztább pocsolyára terített ruhadarabon át lehet inni vagy kulacsba merni; bár ehhez adtak még egy fertõtlenítõ tablettát is amit a kulacsba kellett dobni még forrásvíz merítése esetén is mivel a forrásvizek is lehetnek fertõzöttek. Egyszóval, a lepárlással készített desztillált víz ártalmatlan, iható HA a rendszer tiszta volt.
A régebbi (nem zselés) akkukba és hûtõkbe használt, "köznéven" gyakran desztillált víznek nevezett folyadék azonban nem lepárlással hanem ioncserélõben készül és emiatt valóban ALKALMATLAN emberi fogyasztásra. Az ioncserélõben egyfajta mûgyantán eresztik át a vizet, amely megköti a vízben oldott ionokat, helyükre olyanokat juttatva melyek elpárolognak, ezért nagy hõterhelésnél nem rakódnak le ("vízkõ"). Pld. Ca2+ helyett NH4+, ami elpárolog. Elõnye, hogy olcsóbb-gyorsabb eljárás, hûtõrendszerekbe ez is tökéletesen elég de emberi fogyasztásra ALKALMATLAN. Ebbõl senki NE igyon!
Láthatóan "felkapott" lett a desztillált víz (akár pár éve a "mágnesezett PI-víz") talán nem jogtalan a feltételezés hogy üzleti okok dominálhatnak a gyakori ajánlások mögött.
Egy régebbi tanulmány szerint az ásványvíz fogyasztás negatívan korrelál a szív és érrendszeri betegségek kialakulásával ami azt jelenti: akik ásványvizet fogyasztottak, azok kisebb mértékben betegedtek meg az ionmentes vizet fogyasztókkal szemben. A tanulmány végkövetkeztetése elnagyolt magyarításban: "Mivel Észak-Amerika ivóvízforrásai túl magas szinten tartalmaznak Na, Ca, Mg ionokat, az orvosok biztassák betegeiket ivóvízük ásványianyag tartalmának ellenõrzésére és a számukra megfelelõ kiválasztására".
Forrás: Link Journal of General Internal Medicine 2001 március Vol.16. Ez "csak" orvosi intelem.
Az ajánlgatott desztillált víz sztem már a "másik véglet" melynek forgalmazását "a valamibõl élni kell" elv motiválhatja inkább, mintsem alapos orvosi megfontolások.

Záradékul, mégegyszer kihangsúlyozom NEM MINDEGY hogyan készült a desztillált víz amit fogyasztani akarunk. A lepárlással készült víz bátran fogyasztható DE megfelelõ táplálkozással ellensúlyozva hogy elkerüljük a nyomelem- és ásványianyag-hiányos állapotot (nem beszélve a vitaminhiányról).
Az ioncserélt víz amit a "köznyelvben" gyakran desztvíznek neveznek- MÉRGEZÕ senki ne igya!
#32907
A minap egy kedves barátom ajánlotta figyelmembe ezt a cikket: Link

Úgy néz ki több fronton támadnak minket. zavarban
#32906
Elkezdted feszíteni azt a bizonyost. Találkoztál már vele személyesen? Tudod, hogy mi õ, ki õ? Félek, ebbõl rosszul fogsz kijönni, bár van rá esély, hogy nem süllyed a szintedre, hanem inkább megpróbál a sajátjára emelni. Bár, az is veszélyes lehet..... zavarban
#32905
Tudjátok nekem mi a véleményem a média, ami cenzúrázva butít, és az internet között? Az, hogy az utóbbinál MÉG az igazságot is meg lehet találni.
Télember. És mi a véleményed azokról a magyar orvosokról és professzorokról, akik nem úgy gondolkodnak, mint te? Pl; Prof. Dr. Papp Lajos.
Érdekes, hogy véleményed mindig van, de képtelen vagy cáfolni a dolgokat. Most már tényleg olvasnék tõled egy hosszab írást, cáfolatokat.
Dr. Weixl-Várhegyi László a sóról, mint "lakosságcsökkentõ". Link
#32904
Tegyük fel -tényleg csak a lehetõség kedvéért-, hogy konyítok valamennyit az élettanhoz.
Nos, ha ez így van, akkor viszont tudom, hogy neked halvány lila f...god sincs róla. nyelvnyujtas

Egyébként nem bosszantasz, csupán magadat járatod le, ám miheztartás végett leírom, hogy mit gondolok rólad (miként minden, a témában csak az általános iskola felsõ tagozatának szintjét megütõ társunk is): ráadásul direkt így írom, mert különben nyomkodnád a piros gombócot.
Tehát: az ilyen fazonokra mondjuk baráti körben, hogy Pink Floyd. (Kicsit segítek: 1973.) nyelvnyujtas

Jó éjszakát, jó tanulást!

#32903
Nekem is érdekes ez a dolog. Például a szalámi-félék evése nem kicsit járul ehhez? Kálium-magnézium sók mint tartósítószerek, vagy mérgek? A szegedi Pick szalámi receptjét se árulják el a gyártók. szomoru
#32902
Sziasztok.
Nem hagyott nyugodni a dolog és kutakodtam egy kicsit.
Mivel azt mondjátok, hogy a káliumos sóval nincs gond... Mivel magyarázzátok az utóbbi idõben rengeteg fiatal sportoló halálát, akik mind SZÍVIZOMGYENGESÉGBEN hunytak el? Mikor edz az ember, izzad. A nátrium sokkal jobban és gyorsabban kiürül, mint a kálium. Magyarán, a nátriumot pótolni kell, mert felborult a szint. Ha nincs pótlás, a szervezet elkezdi felélni a (vész)tartalékokat. Na és honnan kezdi el felélni? Télember? Én tudom a választ, csak kiváncsi vagyok, hogy te is tudod-e.
A nátrium-kálium egyensúly alapvetõ dolog a szív mûködéséhez. A sportolók baromi sok nátriumot veszítenek, de a káliumos sóval ezt képtelenség szinten tartani.
Kérdezem én. Ha a káliumot nem úgy "veszítjük" el mint a nátriumot, mi a fenének tömik belénk pont az ellenkezõjét. Miért halnak meg, lesznek rosszul fiatal sportolók szívizomgyengeség által? Mi a magyarázat? Várom!
#32901
Köszönöm-köszönjük!


Lord, dolgozgatok.
Néhány évig még (remélem....) biztosan, ám nem szeretnék abba a hibába esni, mint megannyi társam, így idõben szeretném befejezni a mindennapos hajszát. Szerencsémre -egyelõre legalábbis úgy tûnik- a fiam jó úton halad, hogy folytassa a munkámat. Neki szeretném -mondom, még idejében- átadni a dolgaimat. Munkám akkor is lesz (valakinek helyettesítenie kell.... nyelvnyujtas ), ám az eszement munkamennyiség talán már nem lesz olyan nyomasztó.
#32900
Télember örülök és gratulálok, szívbõl kívánom hogy még sokáig gyógyíts nevet
Csákányi László anno sokszor játszott "klasszikusa" jutott eszembe:
"Szép feladat, hogy valaki doktor, bár ha nem pihen is az ágyában sokszor
Mert ide kéri egy, oda várja más"...~...
"Jaj, ugyebár meggyógyít engem? Azt azért senki sem kérdezi meg a doktortól:
-Doktor úr, a maga szíve sose fáj?"
Szerettel ajánlom Neked és orvosainknak: Link

#32899
Ez a szép egészséges, jó tenyérnyi darab kolompér az imént került elém, érdekes a formája laza

beillesztett kép

#32898
Vagyis a második, csak úgy emlékeztem, hogy egyben mondja. nevet Mindegy is. Hanyagolhatjuk ezt a témát. A facebook az õ igazi hazája...
#32897
Hazafelé menet útba ejtettem a gombászhelyemet. Eredmények: egy nagy szatyor laska, a mai forró szél hatását erõsen magán viselve majdnem szárítmány állapotban, valamint hasonló mennyiségû és állapotú lilatönkû pereszke. Találkoztam még pár elöregedett sárguló csiperkével, valamint a mérgesebbek közül néhány mezei tölcsérgombával. Várom az esõt és a lehûlést.

Más: Az erkélyen szoktunk diót törni. A hulladék néhány napig a virágvályúban szokott maradni. A cinkék már megtalálták a potyát.


#32896
Emir. Hab. Prof. Dr. Martyn Poliakoff a káliumról: Link Az elsõ mondat már maga a gyönyör.
#32895
Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész a káliumról. Link

#32894
Én sem gondoltam halálkomolyan, csak egy másik (pálinkász) fórumon azon riadoztak egyesek, hogy az ioncserélt vízre rá van írva, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, ezért inkább a sokkal drágább desztvizet használják a pálinka szeszfokának beállítására. Ott sem lehet elmagyarázni bizonyos dolgokat.

Szerk: azért elég jelentõs mennyiséget kellene egyszerre elfogyasztani a desztvízbõl ahhoz, hogy érdemi tünet alakuljon ki.
#32893
Természetesen nem kell komolyan venni azt a hozzászólásomat. nevet (Bár aki képes lemondani a káliumról, annak egy kis ozmózis már meg se kottyan

beillesztett kép

)
#32892
Lord!

Megtisztelsz, de szerencsére még nem vagyok annyira idõs, hogy nyugállományba vonuljak. (Ámbár ilyen megnyilvánulások hallatán sokszor elvonulnék egy lakatlan szigetre. Mellékesen nem véletlen, hogy gondolkodók, írók, értelmes emberek közt egy életkor elérése után gyakran jelentkezik az alkohol, drog illetve magány utáni vágy....)

Nano tökéletesen jellemezte a helyzetet. Nem szeretnék olyan embereket gyõzködni, akik verkliszerûen hajtogatnak valamit.
#32891
Ne javasold senkinek a desztvizet: Létezik olyan, hogy ozmózis. Nagyobb mennyiségben a desztvíz, ioncserélt víz "mérgezõ": úgy szétrobbantja a sejteket, mint amikor a héját megvágott retek vízben áztatva rózsaként kinyílik.
#32890
Mi történik, ha a Siheonehoz hasonlók "lemondanak" a káliumról? Semmi.
Ha esznek növényeket, vagy állatokat, gombákat, egysejtûeket, vagy ürüléket, talajt, akkor is kerül a szervezetükbe belõle. Hacsak nem tartanak egy jégkocka-fogyókúrát (igaz, annál is fontos, milyen vizet fagyasztanak meg; erre az esetre javasolt a desztillált víz).
Komolyan megnéznék egy olyan valakit, akinek sikerül teljesen 0-ra redukálnia a K-bevitelét (mert "méreg"). Érdekes látvány lenne.
laza
#32889
Jól sejted kacsint

Amúgy hiába szólal meg szakember. Ha az õ véleményt támasztja alá, akkor az az igazi tisztaszívû orvos/biológus stb, de ha nem igazolja az õ véleményét, akkor meg a gyógyszermaffia, világkormány stb embere.
1; Erre mondtam én, hogy a hívõkkel nem tudsz mit csinálni. Nem tudsz észérvekkel sem tenni semmit. Ha õ ezt olvasta a hogyaneljunkegeszsegesenesrazzuklemagunkrolavilaghatalombeklyojat.hu-n, akkor ennyi. Azok a tények! Mi vakok vagyunk.
2; Nem is kell tenni semmit (aki persze menthetõ, ott illik megpróbálni). Hülyéknek is lenni kell. Kárt az esetek döntõ többségében nem okoznak, sem maguknak, sem másnak.

Ezt általánosságban is mondom, nem csak feltétlen a lenti esetre.
#32888
Télember fórumkollega ismeri a pszichoszomatikus hatást mely akár komoly klinikai tüneteket is produkálhat, de legjobb gyógyszere többnyire a placebo...
#32887
"Kálium ügyben" hiányolom orvostanhallgató, képzett orvos fórumkollegáink véleményét. Télember fórumkollega tudtommal fõorvos (praktizál még vagy már nyugállományba vonult nem tudom). Közbevetõleg- Nano* kollega, nem "huzakodásiból" mondom, de Télember félmondata a pásztorokról szerintem nagyon is érthetõ... ha jól sejtem Te is azonnal hozzátetted gondolatban amit nem írt le csak kipontozta kacsint
Szívmûtétem, magas vérnyomásom és vércukrom okán viszonylag "képzett beteg" lettem. Nem akarok örökké élni, ám kissé mélyebb ismereteket is szereztem hogy a halálból visszarángató orvosaim erõfeszítéseit "meghálálva" igyekezzem kihúzni a "beígért" 18-20 életévet (mûtétemben a "hivatalos mortalitás" egyébként 10-15 év és SENKI ne mondja hogy csak az adófizetõk nyakán élõsködöm mert 40 évet dolgoztam és volt benne pár év nehéz fizikai munka IS amikor nem sportból emelgettem 50-150 kilós vasakat puszta kézzel miután édesapám 56-os becsukása rám is "hatással" volt. Volt, elmúlt, fiatal embernek nem is árt talán.)
Átnéztem a netet és úgy látom, ebben a "felkapott" ügyben több a gazdasági motívum mint a megalapozott egészségügyi indok. Ezért várnám az ügyben valóban kompetens képzett orvos fórumkollegáink véleményét is. Én laikusként annyit tudok hogy káliumjodidot (KI) mindig is adtak a sóhoz hogy elkerüljék a pajzsmirigy jódhiányos állapotát. A KCl-ról annyit tudok hogy vízhajtóm mellé Kaldyum tablettát kapok amiben 600 mg KCl van kapszulánként és még élek. Vegyészi képzettségem révén gyógyszervegyészeti ismereteim is vannak, talán joggal filozofálhatnék a felvetett problémáról de ezt nálam képzettebb orvos-biológus fórumkollegáinkra hagyom.
Egy dolog jutott eszembe: a pácolt húsokat szinte évszázadok óta Na-K vegyületek hozzáadásával tartósítják és nem pusztultak ki országrészek a sonka kolbász és hasonlók fogyasztása miatt. Sok a mendemonda, pld. híresztelések szerint kálium-nitrátot ad/tak/nak a katonáknak, ez se igaz mert KBr ("úszkált" a reggeli tea tetején) és tudtommal ettõl senkinek nem lett semmi baja (maga a kálium-nitrát egyébként hatékony szer a magas vérnyomás kezelésére). Az élelmiszereket szükséges tartósítani sajnos a szállítás-tárolás miatt. Az ehhez használt vegyszerek mindegyike MÉREG de ne feledjük, a gyógyszer IS méreg ami kis mennyiségben adagolva gyógyít. Ahogy Nano* említetette szinte az összes fontosabb élelmiszert megvádolták már káros hatással. "Józan paraszti ésszel" közönséges üzleti versengés lapulhat mögötte, "urbánus legendák" keringetésével keltenek tömeghisztériát a konkurrensekkel szemben és próbálnak helyet szorítani maguknak. A "tudatos "mérgezés" sztem logikátlan, hiszen -tisztelet a kivételnek- a "jónép" nagy része amúgyis önpusztító életet él. Részben (munkahelyi) kényszerbõl részben egyéni fegyelmezetlenségbõl rendszertelen, mozgásszegény élete, ráadásul sokan máj- és vesepusztító alkohol drog és egyéb szerek "segítségével" tudják elviselni életüket (bár nem elhanyagolható mindez, vélhetõen sokkal nagyobb kárt okozhat egy szét- és összezilált egészségügyi rendszer).
A "homogénezett" tej valóban nem "alszik meg" mert az erõs hõkezeléssel az élesztõgombák is kipusztulnak. Viszont a létfontosságú ásványi sók és fõleg a Ca "benne marad". A kenyér problémája sztem elsõsorban a "gyorskelesztés" adalékanyaga, nameg úgy vélem, ahány pék annyiféle kenyér. Vélhetõen a konkurrenciaharc miatt gyakran ugyanarról az élelmiszerrõl gyökeresen eltérõ "tudományos vélemények" olvashatók amibõl végül csak annyi tanulság vonható le hogy jó pénzért mindenre akad ember. Sztem ami NEM kifejezetten SÚLYOS MÉREG, mindenbõl lehet egy KEVESET enni. A magyar mondás szerint: "Jóból is megárt a sok". Ázsiai mondás: "az vagy amit megeszel" és ez igaz DE azt is hozzáteszik: legalább 32-szer rágj meg egy falatot és sose egyél teljes jóllakásig. A lélegzetvétel is számít: hosszú-mély belégzést erõs-gyors kilégzés kövesse. Nem hinném hogy sokan betartják manapság ezt az alapvetõ élettani (alapos oxigéncsere és "tüdõszellõztetés") intést. Egy arab mondás szerint "Mindenkinek ki van mérve születésekor egy ételadag; aki elõbb fogyasztja el, az elõbb hal meg". Mértékletesség mindenben, sok mozgás, rendszerezett tevékeny fizikai-szellemi élet, idõben és mennyiségben szabályozott táplálékfelvétel az emberi szervezet évmilliók alatt kialakult életritmusának megfelelõen (természetesen lehetnek "egyéni alkat" szerinti eltérések de mindenképp fontos a saját életritmusnak megfelelõ szabályozott életvitel, amihez kellõ önfegyelmezettség KELLene). Persze ezek egy laikus nézetei nevet

Orvos-biológus fórumkollegának kellene bõvebben megszólalni és orvosi ismereteit közreadni, úgy vélem, nélküle csak "szócséplés" minden laikus vita.
Saját szemszögembõl: én az agyam tekintem "központi egységnek" aminek testem csak a "manipulátora" mely végrehajtja agyam utasításait. Ahogy autónkat-gépeinket, úgy testünk "üzemeltetését/karbantartását" is megfelelõ üzem- és adalékanyagokkal kell megoldani sajátos igényeinek és adott terhelésének megfelelõen, követve a "használati utasítást" (az orvosok évezredekre visszanyúló ajánlásait) lehetõleg kerülve a túlterhelést.
Visszatérve a vitatémára, utánaolvasva látható hogy az orvosok nem ok nélkül ajánlják régóta a Na felcserélését K-ra. A problémát ott látom hogy megszokás nagy úr, a konyhasó "sósabb ízû" és hozzászoktunk a sós-fûszeres-zsíros ételekhez, ami a magyar konyha lényegét adja. Bár nagy tápértékû és egészségeses mindegyik, a polipot, kagylót, algát, szóját nem tudom megenni mert más "ízvilágban" nõttem fel (jobban "smakkol" egy jó darab füstölt kolbász friss kenyérrel csípõs zöldpaprikával nyelvnyujtas ) Azt vélem nálunk ez a fõ probléma, de ha NEM visszük túlzásba, vélhetõen nem olyan ártalmas. Olvastam hogy rizsbõl 145 gr a napi ajánlás a II-es diabetesz elkerülésére. A távol-keleti népek fõ tápláléka a rizs õk azt szokták meg. Az olaszok sok tésztát esznek mégsem hallani onnan sem tömeges diabeteszrõl.
Az én véleményem csak egy vélemény a sok közül, orvos-biológus kollegának kellene véleményt nyilvánítania nevet Jó napot, jó kedvet Bioszféra/Metnet nevet
#32886
"Eddig a káliumos sóval készített ételek után mindig megfájdult a fejem. Ma ilyenrõl szó sem volt. 1 évtizedes fejfájásom problémája is megoldódott."

Hiper-szuper-mega LOL! laza
#32885
Kálium helyett potassium-ra keress!
Pl. itt is megtalálható a helyettesítõ használat:

Link

Link
#32884
Elnézést nem tudom mit variáltam, de gyors kapkodó írás közben egyszerre leütött több billentyû kombinációja miatt elküldte a szerkesztés a fél(ig se)kész szöveget zavarban duhos
#32883
Lujó. Elárulom, hogy a "gazdagabb" országokban nem tesznek káliumot a sóba. Ezt mivel magyarázod? Csak a szegény magyarokat akarják vele "gyógyítani"?
Biztos ennél maradok. Eddig a káliumos sóval készített ételek után mindig megfájdult a fejem. Ma ilyenrõl szó sem volt. 1 évtizedes fejfájásom problémája is megoldódott. Köztudott, hogy a túlzott kálium-bevitel fejfájást okoz sokaknál. Ez tény!
#32882
Ugyanezt megveheted lényegesen olcsóbban: A mosogató gépekhez árusítják a NaCl-t vízkõ ellen. Ott csak a tisztasággal összefüggõ kristályméret számít. Ha hiszel benne, a te dolgod. Szerintem általánosan hasznos, célszerû lenne a középiskolában oktatott kémia ismerete egy kis önképzõ biokémiai ismerettel. A Mengyelejev féle periódusos rendszer ismerete szerintem alapkövetelmény, legalább is a 8 fõ oszlop és azok fõbb kémiai tulajdonságainak ismerete. A lantanoidákkal és az aktinoidákkal nem javaslom, hogy foglalkozz (f elektonpálya feltöltõdése). A D-elemekkel azért célszerû foglalkozni (10 aloszlop). Fonfos elemek találhatók bennük, pl a Fe.

Szerk: kolbász készítéséhez mindenképpen a durva aszatali sót kell használni, nem az agyontisztított finomított pároltat
#32881
Sziasztok.
Ma végre megjött a 99%-os NaCl. Ég és föld a különbség. Sajnálom, hogy eddig vártam. szomoru
#32880
A felvetõdött témához illeszkedõen megváltoztattam avatarom laza
Hogy "dekódolásával" ne küszködjön senki, megfejtése:

beillesztett kép

#32879
yakin fórumkollega, rövid kérdésedre hosszú válasz nyelvnyujtas
Nem látok ellentmondást, mivel Dél- és Kelet-Ázsia több kultúrájára is nagy hatással volt Kína. A történelem különbözõ korszakaiban kínai írást használtak a japánok, a koreaiak és a vietnamiak, hatása máig jelentkezik nemzeti írásaikban is. A kínai írás elterjedése felmérhetõ itt Link A zöld-sárga területeken egyúttal erõs társadalomirányítási, technikai és kulturális hatásuk volt a kínaiaknak. Mivel jó ideje tanulom a koreai nyelvet, sok koreai-kínai történelmi filmet/sorozatot néztem és nézek (sok érdekességet is megtudni pld. az 1400-as években "Immortal" Admiral Yi Soon Shin megalkotta a világ elsõ páncélozott hadihajóját a "teknõshajót". Arisztotelész után újabb "Metnetes vonatkozás" ezúttal Koreából: a kínai írást egyszerûsítõ és saját írással felváltó Szedzsong király utasítására dolgozták ki az ESÕMÉRÕT, majd a király 1441-ben országos csapadékmérõ-jelentõ hálózatot hozott létre a várható termés becslésére, ami fontos volt a súlyos aszályokat követõ éhinségek és a gyakran háborúzó katonák élelmezése miatt. Még annyit, a kínaiak 1247 óta mérték a leesett hó mennyiségét hasonló eszközzel).
A koreai nyelv jó bevezetõ a kínai és japán nyelvhez (köszönhetõen Sejong király jól átgondolt logikájú írásbeli-nyelvtani reformjának), filmjeiket már eredeti nyelven nézem (nyelvgyakorlásul a South Korea, Seoul~Gugak rádió Link szól házimunkák idején a háttérben). Egy ideje kínai filmeket is nézek, azokból is megértek már hallás után néhány mondatot, felismerem írásjeleik egy részét (habár 74 féle nyelvjárásuk van, hivatalos nyelv a mandarin, mert tai-chi klub vezetõ unokahúgom szerint kínai mestereinél tapasztalta hogy más tájegységeken született két kínai se érti pontosan egymás szavát "tájszólásuk" miatt) Eddigi szerény koreai-kínai eredményeim okán mertem belevágni avatarod visszafejtésébe, habár nagy a hibalehetõség. A japán írás három rendszert használ - kanji, hiragana, katakana. A több ezer kanji fogalmat, nem hangzást jelöl. A toldalékokat hiraganával, a nem kínai jövevényszavakat katakanával írják. A jövevényszavakon túl, az idegen neveket is általában hangzásuk után így "honosítják". Ennek alapján nickneved a "yakin" ezt a

beillesztett kép

formát öltheti nevet A japánok, nem lévén saját írásrendszerük, i.sz. 400-ban átvették a kínai írást, a 6. és a 11. szd-ban módosították nyelvük sajátosságaihoz, majd 1900-as évektõl megreformálták és alakítgatják napjainkban is a kor követelményeihez. Kérdésedre a válasz:
- a nicknevedhez tartozó avatar (kanji jegy) jelentése MAJOM kiejtése "szaru" (saru). kacsint
Sok ezer kanjit néztem át, nehogy sértésnek tekintsd! A majom folklórja a buddhizmus megérkezése után a 6. század közepén kezdõdött és a japán sinto-buddhizmushoz kapcsolható. Japánban a majom hol az istenek hírnöke, hol az istenek fizikai megtestesülése. A néphagyomány szerint a majmok védelmet nyújtanak a démonok-betegségek ellen, segítik a termékenységet, gyerekszülést és harmonikus házasságot.
A "kifogásolt" videoklipeket avatarod miatt csatoltam. Úgy véltem, érdekel Téged a Távol-Kelet filozófiája, szinte emberfeletti teljesítményekre képes harcmûvészete melyet esetleg gyakorolsz is. Nem látok a fejedbe, így a "yakin" nick lehet ismert focista de mivel ragaszkodsz a kisbetûs íráshoz, a "yakinimi" japán sült hús rövidítése is nevet Összegezve, úgy gondoltam nem lesz "idegen" a két klip nevet Azóta láttam a neten hogy rendszeres és eredményes tájfutó vagy, tán jobb lett volna szép természeti tájakat mutató klip esetleg blogodon felsorolt kedvelt zenei klipjeid közül valamelyik kacsint
Megkedveltem a koreai és kínai zenét. Történelmi filmjeik/sorozataik látványosak, részleteiben kidolgozottak, ruházatuk fegyverzetük korhûek (újabban a "csillogó" idealizálás csökken, reálisabbak lettek, az akkori, józan ésszel átlátható életkörülményeknek megfelelõen). A sorozatok részeikben is felérnek egy "egész estés mozifilmmel" teletûzdelve látványos, nagy tömegeket mozgató csatajelenetekkel, kiemelkedõ hõseik puszta kezes és fegyveres harcmûvészeti összecsapásaival. Többségében városállamok, országrészek egyesítését mutatják be (mint Koreában a Goguryo-Shilla-Baekje-Gaya harcai, a Tang és Qin birodalom küzdelmei, Kínában a hadakozó fejedelemségek kora) Ezek a filmek a tunguz, mongol, kínai, koreai területek közé zárt "Nagy Síkság" birtoklásért folyó küzdelmek során felvonultatják a korabeli félvad nomád törzseket is- mongolok, tunguzok, jurchenek, nem sorolom. Mivel õseink is arról a tájékról származhatnak (amit Nolival anno kitárgyaltunk- egyes koreai szavak hangzása is megerõsíteni látszik ezt mint pld. a koreai "apuci" hangzása és értelme; eddig tucatnyi "magyaros" hangzású és értelmû szóra figyeltem fel) a nomád törzsek zenéjével is bõvült távol-keleti "zenei palettám". Ezekbõl ajánlok néhányat szeretettel Link Link Link Link Link (utóbbi japán taiko)

Köszönöm a türelmet (különösen a T. Modiknak), jó napot jó kedvet Bioszféra/Metnet nevet
#32878
Dejóóóó, gratula!
Én már napok óta készülök vargányászni, de nem bírok odaérni!
#32877
Hello Leganyi, végre valaki.
Az egyik legpofátlanabb dolgog a világon, az a kenyérnek TUDATOS szárítása. Van egy titokzatos szürke adalékanyag, amire azt hazudják, hogy lisztjavító szer meg mittudomén. Gyakorlatilag a "módszerváltás" óta kihagyhatatlan kelléke a kenyértésztának. Nehogy már másnap is ugyanabból a kenyérbõl egyél. Másnapra olyan hülye íze lesz, hogy nem kívánja az ember. Végülis a péknek meg kell élni, na de ilyen áron!?
A másik probléma az tényleg a tej. Azt hazudják itt is, hogy a pasztõrözött, homogénezett tejben ugyanúgy megmaradnak a "hasznos" dolgok.
Valamelyik nap gondoltam, hogy sütök valami kelt tésztásat, de csak tartós tej volt itthon. Mikor felfuttatam volna az élszetõt, valami baromi lassan az edény feléig ment csak fel. Nagyjából fél óra alatt azt vettem észre, hogy "kivált" az edény aljára a tejnek nevezett valamibõl a víz. Holott a zacskós, nem tartósnál ilyen probléma sosem volt, és mindig gond nélkül felfutott. Magyarul: nem elképzelhetetlen, hogy tényleg vizezik a tejet. Aki nem hiszi el, próbálja ki!!!

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-02-25 16:55:42

Pápa - Tókert

9.5 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

136531

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.