2024. november 24., vasárnap

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#123
Na itt van a levél nélküli káki, ma ismét sikerûlt megörökítenem:Link kb. 90 db gyümölcs.
#122
Cinegés ananászsör lesz a vége...
#121
Dugd le a nyakát a föld alá, hátha meggyökeresedik.
#120
Noli: ha termõre fordul a cinegéd :-D
#119
Hari: Link
Én a fenti leírás alapján csináltam. Egy éves a növényem, és úhy 30 centi átmérõjû, 25 centi magas. Szépen fejlõdik.
A leírás szerinti 3. lépés kihagyható, a lényeg azonban, hogy ültetés elõtt 5-6 napot száraz, sötét helyen legyen a megfelelõen elõkészített korona, különben kirohad.
#118
Noli! Nekem ananászt még nem sikerült kihajtatni, pedig már többször próbálkoztam vele. Te hogy csináltad?
#117
vidám Aa. Taki Lajos. vidám
#116
nevet
#115
Cinegelajos
#114
Cinegesör! vidám
#113
Nénikéd füle! :-) Megígérem, ha termõre fordul az ananászom, abból majd adok!
#112
Cinegelekvár !
Hm?? nevetnevet
#111
Sajnos semmilyen termõ egzotikumom nincs (egy még növõfélben lévõ saját szaporítású ananászon kívül), ám van cinegém.
Link
#110
Persze hogy van,de nem végeztem el a sulit...
Rámragadt ez-az nevet
#109
Csak mert ilyen szakszavakat használsz, azért csak van köze az egrárnak a növénytermesztéshez.
#108
Szibi!
Azért pont azért irtam hogy nehezen gyökerezik ezzel a módszerrel amit TE leirtál...
Arra figyelj oda hogy a hosszú növekmények mindig vizszintes helyzetben legyenek tavasztól,mert azokon lesz a termés...
Én csinátam neki egy támrendszert...

Amugy nem végeztem semmilyen biológiai szakon,jártam erdömérnöki egyetemre meg keszthelyre az agrárra,de egyik nem ment a másik meg pocsék hely volt...Mert?
#107
ha elég hosszú lesz az indája kipróbálom a szaporítást, nagyapám szõlõ példáján az egyik vesszõ mellé leások és az inda egy részét betemetem, de úgy, hogy a vége kiálljon, igy lesz 1 évig, ha a szõlõ legyökerezett ennek is le kéne, majd elvágom az indát és jöhet a saját élet+ az átültetés.

Te ilyen biológia féleség szakon végeztél?
#106
Ja és óriás kiwim van nevet
#105
Persze ugyanaz a fajta van nálam meg az ültetvényen is egy szomszédos faluban,mint ami a mediterránumban,a füge is a káki is és a kiwi is ugyanaz...

csökevényes a bibéje,és fejlett portokja=himivarú növény
fejlett bibe,fejletlen a portok,és nem termékenyitöképes virágpor van benne=nöivarú
Vagyis egy növényen nem tud összejönni a gyáreknevet,viszont
magvetéssel elõfordul hogy mutáció lép fel,és a himnösség kiegyenlitett lesz,de ez az állapot nagyon törékeny,pengeélen tánciol ezért nem válnak be a himnös példányok...
A szaporitás pedig elég nehéz,mert nehezen gyökerezik meg,igy a mikroszaporitás az egyetlen módszer...
#104
Az áfonyával is próbálkoztam már savanyú földel együtt, de 3 évig egyhelyben topogott, aztán megadta magát végleg.
#103
Nekem is volt kivim mini is meg rendes is, de a tavaszi fagy minden évben elvitte a hajtásait és nem volt képes teremni, amúgy már vannak önporzós kivik.
#102
Nem is csak a finomabb számít, hanem az, hogy nem kell ezer kilométereket utaznia...
#101
Azt mondod, hogy ez ugyanaz, mint a mediterrániumban és nem szelektációs folyamat eredménye?

Neked melyik fajta van? Van ugye az óriás kivi és van a mini kivi. Ma már ha jól tudom mind a kettõ egylaki, vagy a mini talán kétlaki?

Szerinted ugyanúgy szaporitsuk, mint a szõlõt, vagyis, hogy az indát lebuktassuk, vagy nem lehet így.
#100
Cauchy!
Amugy ismerem igen,meteorológus akar lenni nevet
#99
Te meg tiszta hülye vagy,halálra röhögöm magam a mai beirásaidon nevetnevet
#98
Szibi!
Nálam most 1,5 éves a kiwi,és jövöre várom az elsõ termést,utána éven pedig lesz már rajta dögivel....
Egyébként a kiwi azért érdekes,mert 80-ban behozták egy keszthelyi professzor ötlete volt hogy próbálják ki itthon,beültettek 1 domboldalt,csak azt nem tudták hogy fiut és lányt is kell ültetni,mert különben csak áltermést hoz...azt is hozott nevet
Aztán jött a 85-ös nagy tél mikor még Olaszországban is kifagyott a citron a narancs és minden,itthon is kifagyott a kiwi(de a cserszegtomaji káki ami 53 éves már annak meg sem kottyant),és erre azt mondták a szakik hogy a kiwi nem való ide....
Viszont olyan tél 50 évente van egyszer...
Aztán mégegyszer próbálkoztak a mecseki mediterránumban,de ott pont a meszes talaj miatt nem ment semmire...
Vagy a tájékozatlanság és a hozzá nem értés miatt nem honosodott el nálnk a kiwi...
Bár tölem pár km-re van egy család ahol már évek óta roskadásig van a kiwi gyümölccsel,szal persze hogy van létjogosultsága,a kákival és a fügével együtt...
Föleg hogy a boltokban vehetö kiwinél sokkal finomabb frissebb...
Na annyit irtam ezekröl hogy megéheztem eszek 1 kis fügét nevet
#97
Jó étvágyat...nyomi..nyomi
#96
Kimegyek megkóstolom a talajt, savanyú-e, ha nem, öntök rá ecetet.
#95
Nagyon fontos ezeknél a növényeknél a talaj, fõleg a kivi és az áfonya a savanyú talajokat szereti, itt náná
n nagyon sínylõdnek, vagy el is pustulnak, viszont vulkáni talajon remekül megvannak.

A talaj sokszor fontosabb, mint az éghajlat.

ja persze floo te jó helyen laksz, ha takarják errefelé is megmarad a füge, csak törõdni kell vele.

A citrom is jól megvan, csak télire be kell hozni.Igazán nagy durranás lenne lombhullató citromfát kikisérletezni, az a faszi biztosan milliomos lenne. Láttam a mediterrániumban mennyire igénytelen növény a citrom és narancs.Itt sem lennne rossz üzlet.

Érdekes, hogy a kivi már kezd meghonosodni, nálam 1,5 m-t nõtt 1 nyáron és láttam floo képein is, hogy milyen szépek. Nem tudom hány évre fog teremni.
#94
vidámvidám
Floo hoz kakit meg fügét a talira és csinálunk a helyszínen gyorslepárlású vegyigyümit!vidám Az lesz az izgalmas elõadás, lesz látogatottság!nevetnevet
#93
Esetleg csirkepálinkát is?
#92
vidám, a káki jó édes, szerintem simán lehet belõle pálinkát fõzni, már csak egy balek zöldségest kell keresni, akire épp kezd rárohadni 50-70 kiló.
#91
Van egy Csírke nevû észlelõ Becsehelyrõl: Floo ismered?
#90
Tehettek 1 szivességet.... nevet
Igazán akkor lesz baj ha Gyuri is idetéved,mert Õ is páleszpárti nevet

Amugy most ettem palacsintát,fügelekvárral,és nagggyyyon finom,kenhetö lett benne kisebb nagyobb fügedarabok,az állaga tökéletes és az ize is....
#89
józanon nem is lehet végignézni vidám
#88
Támogatom az indítványt (ott meg majd a falat) : )
#87
Csatlakozom Micihez, káki pálesz nélkül nuku 3. rész. nevet
#86
a-a,egyrészt mivel én nem iszok,ezért inkáb gyümölcs formájában fogyasztom,másrészt szerintem itt nálunk nem sokan föznek belõle pálinkát nevet
De a gyümölcsböl esetleg vihetek nevet
#85
Taki!
Ha a sörösdobozok körbe lettek volna támogatva kákikkal Te akkor sem vetted volna észre öket nevetnevet
#84
Floo: a januári talira hozhatsz (pálinka) termékmintát nevet Ha nem akkor kivonlunk a vetítésrõl.
#83
Noli!
Igen volt hogy miattam állt a sor mert nem tudták mennyibe kerül,telefonálgattak összevissza hogy mi az a gyümölcs nevet
#82
Micimaci de még milyet nevet
#81
Na igen pont az utcai fronton van a kerítés mellett, holnap megyek arra megnézem mi a helyzet vele és csinálok megint egy pár képet.
#80
Vajon kákiból lehet pálinkát fõzni ? vidám
#79
A múltkor négy féle sör volt akciós, azt sem tudtam, hová szaladjak! Kákit nem láttam. Mert az nem a söröknél volt.nevet
#78
De szerencsére van olyan vevõ, aki tudja, hogy az olcsót kell megvenni. Persze a pénztárosok még meg kellett tárgyalják, hogy ez datolyaszilva vagy gránátalma... :-)
#77
Söt!
Nyuli azt képezeld el mikor a vásárló megy be a bótba és megkóstolja örökre kiábrándul belõle...
A Sparban voltam multkor és 169 ft volt a káki darabja...mellette volt egy másik rekeszben nézem akciós káki 99 ft darabja...
A buta hozzá nem értö boltosok azt hitték a megpuhult kákira hogy túlérett(mint pl. az érettebb banánt le szokták akciózni),igy az utóérlelést igénylö káki drágább volt mint az egyböl fogyasztható érett...
Mókás volt....
#76
nevetnevet
#75
Tényleg nagyon finom nevet
Viszont állítólag vigyázni kell, van olyan fajta, amelyiket egy pár napig pihentetni (utóérlelni) kell, mert különben olyan savanyú, hogy még az ember hátsóját is összerántja, és van, amit azonnal lehet enni - Floo-tól tanultam nevet
#74
Hópihe!
Igen sokan kérdik hogy narancs paradicsom vagy miaz?? nevet
Egyébként gyönyörü a gyümölcse,fényes nagy méretü éretten erösen narancssárga,gusztusos nevet

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2024-11-24 04:17:26

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

3.0 °C

22505

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

130918

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.