Agrometeorológia
Floonak is; A mostani szeptember havi szárazság nem tesz jót a gyümölcsöknek se, pláne amik még a fán, bokrokon vannak. A füge is érzi ezt, és diszkréten,de magára hagyja a termést szünetelteti az érést.
Egy fontos szempont; A hydro-sztatikai víznyomás lecsökken ilyenkor, és a fa a felszívó erejét arra használja, hogy a vesszõk és a jövõ évi rügyek fejlõdjenek. Ha csak egy-két vödörrel belocsoljuk, mindjárt könnyebben veszi fel a víz éltetõ erejét.
Én mindig be szoktam alaposan öntözni érés elõtt a meggy-barack-szilva fáimat, most szept.derekán is kaptak, a termõ rügyek jó differenciálódása miatt.
Hosszú még az október, 31 nap alatt sokat fejlõdnek a rügyek.
Persze a trágyázással várni kell, az a novemberi aláforgatás hónapja lesz.
Egy fontos szempont; A hydro-sztatikai víznyomás lecsökken ilyenkor, és a fa a felszívó erejét arra használja, hogy a vesszõk és a jövõ évi rügyek fejlõdjenek. Ha csak egy-két vödörrel belocsoljuk, mindjárt könnyebben veszi fel a víz éltetõ erejét.
Én mindig be szoktam alaposan öntözni érés elõtt a meggy-barack-szilva fáimat, most szept.derekán is kaptak, a termõ rügyek jó differenciálódása miatt.
Hosszú még az október, 31 nap alatt sokat fejlõdnek a rügyek.
Persze a trágyázással várni kell, az a novemberi aláforgatás hónapja lesz.

Szerintem a végefelé tarthat, gondolom mostanában már csak az ország északabbi tájain takaríthatják be.
Tudnátok-e infót mondani arról, hol tart a napraforgó betakarítása?
A parlagfû akkor rúgja (belénk) az utolsókat, amikor a leszárított napra táblákba bemennek a gépek, és jól felverik a port...
Komisz asztmám van tõle, és már alig várom, hogy vége legyen...
(meg egy kis levegõ-tisztító országos esõt [esõ] is alig várok...)
Köszönöm szépen a segítséget.
A parlagfû akkor rúgja (belénk) az utolsókat, amikor a leszárított napra táblákba bemennek a gépek, és jól felverik a port...

Komisz asztmám van tõle, és már alig várom, hogy vége legyen...
(meg egy kis levegõ-tisztító országos esõt [esõ] is alig várok...)

Köszönöm szépen a segítséget.
Csak kicsit agro a kérdésem: minden évben szoktam almát venni leginkább szedd magad, de idén mindegyik környezõ forrásomon a tavaszi fagyok leszedték az almát. Kérdésem: Szeged felé esetleg nem tudtok ilyen forrást (hétvégén arra autózom, Solt-Kiskõrös-Soltvadkert-Majsa...), idared és/vagy jonathán érdekelne, nem kereskedelmi méretekben

Az igen.
Nekem a tulipán nem akar beérni. Plusz lepik a poloskák..nem egy már le is rohadt zölden.
Nekem a tulipán nem akar beérni. Plusz lepik a poloskák..nem egy már le is rohadt zölden.

Jó étvágyat kívánok hozzá, meg dörzsölésmentes, tûzálló WC papírt. 
Szép példányok. Remélem nincs szükséged az összes magra.

Szép példányok. Remélem nincs szükséged az összes magra.

Nagyon szépek a diók. Ahogy a fényképen látszik, egészségesek, semmilyen gombafertõzés nincs.
Nem csak karácsonyig kell elállnia diónak. Nekem még van most is tavalyi, az is szép, egészséges.
Nem csak karácsonyig kell elállnia diónak. Nekem még van most is tavalyi, az is szép, egészséges.
Érik, hull a dió! Pénteken még csak egy kiskosár- 1 kg. szedtem össze, ma reggel meg össz: 7,8 kg. lett.
Érdekes a diók közt volt olyan szilánkosra tört példány is, tavaly is volt. Igaz,olyan papírhéjú, Milotai fajta, lehet hogy a kocsibejáró betonján pattan szét.
Link
Aztán vittem a mérlegre:
Link
Régi erdõkertesi ismerõsöm pedig mondja lehetõ leghamarabb fel kell szedni a diót, hogy az esõ és pára ne érje, ha lehet ki kell rakni szárítani a napra. Így megmarad épen karácsonyig, és nem penészedik meg a magbél. Így tettem;
Link
Remélem nem esik holnap, és azután.
Érdekes a diók közt volt olyan szilánkosra tört példány is, tavaly is volt. Igaz,olyan papírhéjú, Milotai fajta, lehet hogy a kocsibejáró betonján pattan szét.
Link
Aztán vittem a mérlegre:
Link
Régi erdõkertesi ismerõsöm pedig mondja lehetõ leghamarabb fel kell szedni a diót, hogy az esõ és pára ne érje, ha lehet ki kell rakni szárítani a napra. Így megmarad épen karácsonyig, és nem penészedik meg a magbél. Így tettem;
Link
Remélem nem esik holnap, és azután.

Egy pici darabot.
Kisujj körömnyit. Így azért vállalható.
A felkerült képen gagyi a fény. Azt aláírom. Az a paprika szép csoki színû volt.

A felkerült képen gagyi a fény. Azt aláírom. Az a paprika szép csoki színû volt.
Azt elfelejtettem írni, hogy vágd fel (legalább ketté) a kínai paprikákat, egészben az istenért nem akar megszáradni. Meleg helyen meg lehet próbálni egy tányéron kiszárítani, de egy aszaló biztosabb eredményt hoz (az aszaló tányérjait ezután másra nem használnám, csak chilire). Érdemes összeszedi jónéhány darabot és egy menetben kiszárítani.
Nálunk az idei nem egy nagy év, sem a paradicsom sem a paprika terén, de a paradicsomfõzésbõl már ígyis elegem van. Vagy 40 liter cukkinis lecsó és legalább ennyi paradicsomlé készült, de még hol a vége, ezen kívül egyszer már a chiliknek is neki kéne kezdeni érdemben, mert a fejemre nõnek...
Nem fogok unatkozni az elkövetkezõ bõ 1 hónapban, az tuti...
Nálunk az idei nem egy nagy év, sem a paradicsom sem a paprika terén, de a paradicsomfõzésbõl már ígyis elegem van. Vagy 40 liter cukkinis lecsó és legalább ennyi paradicsomlé készült, de még hol a vége, ezen kívül egyszer már a chiliknek is neki kéne kezdeni érdemben, mert a fejemre nõnek...
Nem fogok unatkozni az elkövetkezõ bõ 1 hónapban, az tuti...
Érdekesen csíp a csokihabi, lassan indít, de fütyülni kéne tõle a füleidnek. Hogyha szendvicsbe simán belevagdosod, akkor vagy teflonbélésû a szád, vagy valami gebasz van. Ez fél millió szkóvil körül kell, hogy legyen, nem igazán szendvicsbe vagdosós paprika. Egyébként a képednél amit a kesztyûs szeletelésnél láttam kérdezni akartam, hogy a fények olyan furák, vagy tényleg hóka olivás színû az a paprika, mert akkor nem érett meg rendesen és azért fogyasztható könnyedén. A teljes színesedés után még több hétig hagyd a tövön, mert folyamatosan erõsödik, ne szedd le egybõl, amikor késznek látod, mert még nincs kész (sokan elkövetik ezt a hibát és azt hiszik, hogy az 1 millás paprikát eszik, holott "csak" mondjuk 200 ezres...).
Jól csinálod! A levélfoltosság ilyentájt nem csak a dión, de a meggyen-cseresznyén is látszik.Azért ez még nem pusztítja a fát, csak élõsködõ gomba betegség. Akkor van baj, ha nyár derekán támad, és korai lombhullást okoz. Épp láttam a mellék utcában egy õsszel kicsinosított gesztenyefát, de utána semmivel se védték, leette a geszt.aknázómoly. most csak a zöld levélnyél látszik, szenved, megfullad szegény. Tehát a szempont; minél tovább védjük a leveleket,a természetes lombhullásig.


A 2. képen a dió baktériumos levélfoltossága látható, amely terméskiesést, végsõ soron pedig a fa pusztulását okozza, illõ komolyan venni. Nekünk több ismerõsünk is panaszkodik, hogy hasonló betegség tizedeli a diófáit. A fa közepét kimetszem a francba, túl sûrû, nem lehet rendesen bepermetezni sem... Fagélt természetesen vettem, anélkül manapság nem érdemes metszeni.
Itt van úgyis a dió szüret ideje. Diófákat inkább csak vissza nyesni, fûrészelni kell, a lelógó rossz felé növõ oldal ágakat az elsõ alsó ez évi hajtásig.
A népnyelvben ugye "verik a diót". Ezt inkább hagyjuk el. Rázással,vagy a szél majd megoldja.
A lepottyant diókat viszont szellõs kosárban, vagy kiterítve szárítjuk, mert vizesen berohadhat a magbél karácsonyig.
Ha nagyobb ágat,10-50 forintos vastagot vágunk le, azért érdemes sebkezelõvel, akár valami olajfestékkel lekenni, mert a dió fõként tavasszal könnyezik, nedvezik.
A második képen látható rozsdásodás még nem veszélyes, az máshol is van. Viszont a lehullott levelet ne forgasd be máshol, mert egy esztendõig csíragátló a hatása.
A népnyelvben ugye "verik a diót". Ezt inkább hagyjuk el. Rázással,vagy a szél majd megoldja.
A lepottyant diókat viszont szellõs kosárban, vagy kiterítve szárítjuk, mert vizesen berohadhat a magbél karácsonyig.
Ha nagyobb ágat,10-50 forintos vastagot vágunk le, azért érdemes sebkezelõvel, akár valami olajfestékkel lekenni, mert a dió fõként tavasszal könnyezik, nedvezik.
A második képen látható rozsdásodás még nem veszélyes, az máshol is van. Viszont a lehullott levelet ne forgasd be máshol, mert egy esztendõig csíragátló a hatása.
Többszöri kóstolás után nem is olyan durva ez a csoki habanero. Nagyon jó például szendvicsbe, pörköltbe szelve.
Ami van abból meg majd õrlemény készül. Valakinek ez ügyben tapasztalata?
Elvileg túl vastag a húsa, ezért csak karikázva szárítható.
Eddig idén cirka 10 kg paradicsom befõzve, pár kg még összejöhet.
2 beföttes üvegnyi cseresznye paprika savanyítva, még pár üveg összejön szezon végéig (remélem).
Szõlõ: saját+nagyszülõk 4,3 mázsa. Tavalyit sikerült megfejelni 40-50 kg-val. Már forr is.Lesz mit inni jövõre is
Almát amint kicsit szárazabbra fordul az idõ, leszedjük és ládákban eltesszük télire, legalább meg lesz a vitamin. Fajtánként változó, de összességében szép mennyiség. Jonagoldból (elvileg) 420 grammos gyümölcs is összejött.
Ami van abból meg majd õrlemény készül. Valakinek ez ügyben tapasztalata?
Elvileg túl vastag a húsa, ezért csak karikázva szárítható.
Eddig idén cirka 10 kg paradicsom befõzve, pár kg még összejöhet.
2 beföttes üvegnyi cseresznye paprika savanyítva, még pár üveg összejön szezon végéig (remélem).
Szõlõ: saját+nagyszülõk 4,3 mázsa. Tavalyit sikerült megfejelni 40-50 kg-val. Már forr is.Lesz mit inni jövõre is

Almát amint kicsit szárazabbra fordul az idõ, leszedjük és ládákban eltesszük télire, legalább meg lesz a vitamin. Fajtánként változó, de összességében szép mennyiség. Jonagoldból (elvileg) 420 grammos gyümölcs is összejött.
Ilyen módú csili fogyasztás után jöhet rá a zember, hogy a WC használat elõtti alapos kézmosás legalább olyan fontos, mint a használat utáni. Van, akinek már volt része benne...
Eltudom képzelni
. Ma volt egy riasztásunk, egy 57 éves emberhez, akinek fogadásból egy Trinidad Moruga-t kellett megennie és leinni 1 dl Borovièkával. Mikor odaértünk kb. a halálán volt, óriási hasi fájdalmakkal(kb. egy alkoholistával volt dolgunk akinek gyomorfekélyes panaszai voltak). Végül elkezdtem érdeklõdni, hogy honnan van az anyag


Mintha csak én írtam volna
Czaki: egyszer szárított thai csilit csipegettem valami kajába. Utána 2 hétig minden kézmosás alkalmával aládugták a körmöm alá a tüzes spaklit. Kiváló élmény volt az is

Czaki: egyszer szárított thai csilit csipegettem valami kajába. Utána 2 hétig minden kézmosás alkalmával aládugták a körmöm alá a tüzes spaklit. Kiváló élmény volt az is

Nálam most egész szépen termett a jalapeno és én is elkezdek csuklani tõle, már amelyik csíp, mert egy-kettõ nem is csíp...

"De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!" Igen, ez nekem is sokszor eszembe jut. A sima TV paprika gyakorlatilag natúr, enyhe paprika ízû, de inkább olyan semleges, vízízû, már egy kosszarvúhoz képest is. Nem is beszélve a kápia típusokról, a pritaminról vagy a kaliforniaiakról. De van számos más édes paprika, ami nagyon finom, viszont nálunk gyakorlatilag ismeretlen (pl. a marconi, vagy a bébi snack paprikának árult yummy).
A chilik pedig egy teljesen más ízvilágot hoznak, a fûszer típusok vagy a jalapeno még csak-csak hasolít a mi paprikáinkra, de a kínaiak teljesen új íz (és csípõsség) dimenziót hoznak. Olyan érzésed van, mintha gyümölcsöt ennél, azzal a különbséggel, hogy lemarja a fogzománcodat is.
A chilik pedig egy teljesen más ízvilágot hoznak, a fûszer típusok vagy a jalapeno még csak-csak hasolít a mi paprikáinkra, de a kínaiak teljesen új íz (és csípõsség) dimenziót hoznak. Olyan érzésed van, mintha gyümölcsöt ennél, azzal a különbséggel, hogy lemarja a fogzománcodat is.

Ez a tünet nem köthetõ a nemesített fajtákhoz, ez egyszerû rovar fertõzés. Gondolok én a gyampjas tetûkre, szeretik az orgona vesszõket is, fehéres-lisztes bevonatot képezve az ágakon,levélnyélen, de nem a levélen. Hát én megpermeteztem vagy háromszor idáig a diófámat, Most ritkább a bebarnult-fekete gubó,de van ilyen is. A mostani meleg õszi hetek okozhatják, meg a csapadékhiány (száraz lombozat.)
Még a körte levélbolhára tippelek, az is okozhat ilyen tünetet,fehéres- mézgás harmatos a levél.
Utolsóra érdemes egy gomba-rovarölõs kombival szétfújni a fára, és környezõ növényre, kevesebb lesz a jövõ évi fertõzés. Tavaszi induláskor pedig rezes,vagy nevikénes lemosó. Sajnos permetezni kell már minden haszon növényt valami védõ réteggel.
Még a körte levélbolhára tippelek, az is okozhat ilyen tünetet,fehéres- mézgás harmatos a levél.
Utolsóra érdemes egy gomba-rovarölõs kombival szétfújni a fára, és környezõ növényre, kevesebb lesz a jövõ évi fertõzés. Tavaszi induláskor pedig rezes,vagy nevikénes lemosó. Sajnos permetezni kell már minden haszon növényt valami védõ réteggel.

Szerencsétlen diófánk vergõdik egy kicsit. Valakinek volt már gondja pajzstetûvel? Olyan, mintha kókuszreszelék lenne a fán. Undorító és elég nehezen irtható. Továbbá gombás betegség is jelen van. Sajnos megdõlt az a közhely, miszerint a diófákat nem kell permetezni.
Kérdés, hogy ez az egyre nagyobb fertõzési nyomás miatt van, vagy pedig egyre szarabb nemesítéseket forgalmaznak.. Esetleg a kettõ egyszerre.

Kuriózumként tegnap még egy utolsót csobbantam a még 23-24 fok közötti vízhõfokú Mályi-tóba. 
Nem gyakori, hogy szeptember második felében még megtehettem, úgy, hogy nekem a fürdés csak 23 fok feletti vízhõfok felett történik meg.
A ma délutáni már nem valósul meg, mert lehûlt levegõ és víz is ebben a szeles, hûvös idõben (nomeg most kaptam vezénylést a 12 órás éjszakai készenlétre).

Nem gyakori, hogy szeptember második felében még megtehettem, úgy, hogy nekem a fürdés csak 23 fok feletti vízhõfok felett történik meg.
A ma délutáni már nem valósul meg, mert lehûlt levegõ és víz is ebben a szeles, hûvös idõben (nomeg most kaptam vezénylést a 12 órás éjszakai készenlétre).
Nem vagyok szakértõ a témában, nagyon szeretem, de nem igazán bírom a durván erõset: volt, hogy már pepperónitól is instant heveny csuklás kapott el az elsõ harapásra
- a kedvencem amúgy a jalapeno (pl. ecetben), de savanyítva cserkópaprika is sajttal, stb. Após is nagyon finom darálmányt csinál (házi erõs pista), illetve amikor tõlük kapunk étkezési paprikát, akkor a pirosas árnyalatúakkal nem árt vigyázni: volt olyan, hogy a kés, amivel kivágtam ez erét, még mosogatás után is csípett
De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!


De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!
A szószok, krémek is szerintem akkor a legjobbak, ha meghagyjuk a paprika ízét dominálni, nem csinálunk agyonsózott, agyonecetezett, meg agyoncukrozott, sûrített ragacsot.
Én a natúr készítmények híve vagyok, de ha valamit rakok is bele, azt úgy szoktam, hogy a paprika ízét inkább kiemelje, azzal harmonizáljon.
Egyébként a szuper chilik is nagyon finomak, van amelyik kicsit füstös (a barnák), van amelyik édeskés, virágillatú (trinidadi fajták és változatok), mind nagyszerû a maga módján, de csak ízesítõként, fûszerként adjuk az ételhez, mert legyilkolná töményen az idegvégzõdéseket.
Nekem is valahol a habaneronál van az elfogyasztható plafon, igaz attól is szuszogok, lever a víz, de az élmény pont "jó" és még elviselhetõen kínoz. Az íze, állaga is szuper.
Én mindenkit óva intenék a nagyüzemi, szintetikus kapszaicin hozzáadásával elõállított mûborzalmaktól, ha valaki igazi minõségi chilire vágyik, akkor keressen a közelében egy kistermelõt, aki a mennyiség helyett a minõséget helyezi elõtérbe.
Én a natúr készítmények híve vagyok, de ha valamit rakok is bele, azt úgy szoktam, hogy a paprika ízét inkább kiemelje, azzal harmonizáljon.
Egyébként a szuper chilik is nagyon finomak, van amelyik kicsit füstös (a barnák), van amelyik édeskés, virágillatú (trinidadi fajták és változatok), mind nagyszerû a maga módján, de csak ízesítõként, fûszerként adjuk az ételhez, mert legyilkolná töményen az idegvégzõdéseket.
Nekem is valahol a habaneronál van az elfogyasztható plafon, igaz attól is szuszogok, lever a víz, de az élmény pont "jó" és még elviselhetõen kínoz. Az íze, állaga is szuper.
Én mindenkit óva intenék a nagyüzemi, szintetikus kapszaicin hozzáadásával elõállított mûborzalmaktól, ha valaki igazi minõségi chilire vágyik, akkor keressen a közelében egy kistermelõt, aki a mennyiség helyett a minõséget helyezi elõtérbe.
Mondjuk én imádok szenvedni tõle, fõleg mikor kaja után elfeledkezek magamról és megvakarom a szememet és 2 napra megvakulok(vizelésrõl nem beszélve, az is nagy élmény)
.


Amúgy ezen a szinten már teljesen mindegy, hogy 2 millió, 2,5 millió vagy 16 millió. Emberi fogyasztásra nyersen gyakorlatilag alkalmatlan mindegyik. Legalábbis úgy, hogy beszálljon a kulináris élményekbe. Szószok készítéséhez lehetnek jók, de ott is jól meg kell vállogatni a fajtákat,mind a paprika, mind az egyéb összetevõk (pl paradicsom, egyéb fûszerek) terén, különben szintén fogyaszthatatlan lesz.
Bellone Zoli errõl sokat tud mesélni

Nekem amúgy nagy kedvenc a habanero. Csíp is, ízletes is, nem ver pofán egy baseball ütõvel; szóval pont jó. Felette is lehetne jó csiliket csinálni, de inkább rámentek az erõsségre, mint az ízekre, és így nem olyan jó élmény.

Megtoldottuk még 2 liter paradicsomlével és 2 liternyi lecsóval.
Ma pedig még további 3-4 liter paradicsomlé lesz lefõzve (nagybátyám újra hozott két vödörrel, mert nem tud már vele mit kezdeni).
Most már jöhet a tél (pláne, hogy a nyáron kint szellõztetett 6m3 tûzifa ma délelõttre beraktam zárt helyre).
Ma pedig még további 3-4 liter paradicsomlé lesz lefõzve (nagybátyám újra hozott két vödörrel, mert nem tud már vele mit kezdeni).
Most már jöhet a tél (pláne, hogy a nyáron kint szellõztetett 6m3 tûzifa ma délelõttre beraktam zárt helyre).
Kelt ki. Az aji és a madárszem fõleg. De eléggé gyalázza a CMV az állományt, idén nem lesz túl sok termés sajna. Azért valami csak lett, meg fõleg lesz, a kései vetés miatt.
Nana, megeszem.
Kezdõ habaneros vagyok.
De ismerkedés szintjén nem árt az óvatosság. Elõször a gyomorütés szerû erõ ijesztett meg, de szokható. Ma szósz készül belõle, legyen mivel befûteni télen.

De ismerkedés szintjén nem árt az óvatosság. Elõször a gyomorütés szerû erõ ijesztett meg, de szokható. Ma szósz készül belõle, legyen mivel befûteni télen.


Ha így félsz a csoki habanerotól, felesleges a bhut jolokiaval probalkozni fogyasztás szintjén
Szeletelés közben nyugodtan megfoghatod kézzel is bármelyik habanerot (hacsak nem vagy túlérzékeny a kapszaicinre), nem kell bedõlni a sok netes hülyeségnek. Persze szemre vigyázni, a köröm álá nem masszírozni és utána kézmosás
500k SHU alatt nem kell túlóvatoskodni.
Apropó! Debrecenben legalább kelt ki valami azokból az öreg magokból, amiket küldtem?

Szeletelés közben nyugodtan megfoghatod kézzel is bármelyik habanerot (hacsak nem vagy túlérzékeny a kapszaicinre), nem kell bedõlni a sok netes hülyeségnek. Persze szemre vigyázni, a köröm álá nem masszírozni és utána kézmosás

Apropó! Debrecenben legalább kelt ki valami azokból az öreg magokból, amiket küldtem?

Volt carolina reaper magom,egysem kelt ki 
Viszont van ghost csili magom,amit majd januárban elrakok.Remélem kihajt.

Viszont van ghost csili magom,amit majd januárban elrakok.Remélem kihajt.
Én a moruga scorpionnal fogok most próbálkozni, küldött az egyik haver pár magot aki nagyban csinálja. Én is majd szószt szeretnék csinálni belõle+száritani is pár darabot. Kóstoltam a múltkor és nagyon megfogott, tulajdonképpen gyilkolni lehet vele
. Jövõre meg majd jöhet a carolina reaper is(jelenleg a legerõsebb paprika a világon)
.


Nekem csak a barátomtól kapott (nevenincs) paprikám van, most már érik az alja. Kóstoltam, olyan édeskés, gyenge erõs fajta lehet; 2-3 egy fazék pörkölbe..
Link
Link
Még két-három naponta öntözöm,- agromet szerint nem lesz számottevõ csapadék a 10 napban - de mikor látni az érett papit? Ha fonnyad a bõre? A tetején középen még vannak zöldek is.

Link
Link
Még két-három naponta öntözöm,- agromet szerint nem lesz számottevõ csapadék a 10 napban - de mikor látni az érett papit? Ha fonnyad a bõre? A tetején középen még vannak zöldek is.