2025. május 15., csütörtök

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#8949
Van ez így, pláne az augusztus hónap kedvezõ mikró klímájának. Ha lehet, hagyd fenn a szárán egykét napot, annál zamatosabb lesz. nevet
#8948
Hihetetlen, hogy ez az ökörszív pari egyik napról a másikra világos narancssárgáról beérik.

Most egyébként összességében lelassult az érés a pariknál, azonban kezdõdik a koktél.
#8947
Sziasztok.
Rengeteg videó van fent a neten, de nagyjából ez alapján készítettem el. Link
Kifõzésnél amúgy tök mindegy hogy szárított vagy friss zöld a levél. Hozzávetõlegesen 2-3 nagy marokkal szedtem leveleket és utána úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Legalább két órán keresztül forraltam, utána már csak az emberre van bízva, hogy meddig fõzi, sûríti koncentrátumot. Fél évig eláll a hûtõben.
Elõször nagyon furcsa volt az aromája, de egy hét után azt mondom, megkedveltem. Ma kamillateával próbáltam ki és nagyon finom lett.
#8946
Igen, az idei gombás fertõzések rendesen odacsapnak. Még most is érdemes gomba ellen szórni. Nekünk szerencsére tetvek ellen csak kétszer kellett szórni, de akkor is inkább csak megelõzésképpen. A levélfoltosság miatt viszont vagy 5-6 alkalommal biztosan. De a biztonság kedvéért a mostani hétvégén még szórok egy zárót, õsz közepéig fent hagyom a ragasztót a fatörzseken, aztán tavasszal kezdõdik egy lemosóval minden elölrõl. nevet
#8945
Igen, jó lenne tudni a konkrét receptet (mennyi levélhez mennyi víz, mennyi ideig fõzve). A végeredmény egy sûrû sztívia tea lett a kép alapján. Nem buggyan meg? Mit csinált még vele, hogy elálljon.
#8944
Ez igen! Koncentráció? Mennyire édes a kapott szirup? Mennyire fõzted föl?
#8943
Sziasztok! nevet
Itt vannak az ígért képek a folyékony stevia édesítõ készítésérõl. Még biztosan lesz némi utánpótlás, mert a bokrok kegyetlenül nõnek. laza
Link
Link
Link
Link
Link
Link
#8942
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#321402 - 2016-08-09 09:48:03)

Levélbetegség okozza, gombaölõ szeres permetezés jó ellene.
Felénk is betegek a fák,a sok esõ miatt. Az idõs emberek mind azt mondják, hogy korán jött az õsz, pedig csak betegek a fák laza
Blumerilla a neve nevet
#8941
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#321401 - 2016-08-09 09:24:33)

Nem.A levelek nem barnák hanem sárgák voltak.A kertben lévõ meggyfámnak is van néhány sárga levele is szomoru
#8940
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#321400 - 2016-08-09 09:18:00)

Vadgesztenye fák voltak? Aknázó támadta meg, megbarnulva lehullnak. Solymáron a hegyen van egy fa, amely a meredek kerti oldalon 3 héttel hamarabb barnul, mint a jobb vízellátású utcain, ezért azt gondolom, hogy a gyökerek levegõ és vízellátása is belejátszik.
#8939
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#321399 - 2016-08-09 09:04:17)

De azt mi okozhatja hogy ilyen korán hullatják a fák a leveleket?Több utcát is láttam tegnap és azokon a helyeken már söpörni is lehet a leveleket zavarban
#8938
Én modtam! kacsint
Amolyan paprika ízû paprika. Semmi extra, csak a színe. nyelvnyujtas
#8937
Az Andromeda illatra nagyon karakteres paprika illatú. Az íze azonban kevésbé karakteres, édesebbre számítottam. Dekorációnak kiváló.
#8936
Na kíváncsi vagyok a létyód receptjére! nyelvnyujtas
Mi idén is megkínoztuk szegényeket, nem lettek kiültetve, remélem õsszel az üvegházban lesz azért pár termés rajta és akkor majd egyszer vetek, nevelek rendesen belõle szedhetõ növényeket...
Paradicsomsûrítmény édesítésére és teabetétnek kéne fõleg (utóbbira megfelel a szárított levél is, bár ha belegondolok a paradicsomba is teszek zöldfûszert, így senkinek sem tûnne fel még egy kis zöld benne. vidám) A fûzet azért érdekelne! nyelvnyujtas
Meteor: Csináljatok belõle ajvárt, padlizsánkrémet, akkor nem kell elosztogatni. Mi így szoktuk feldolgozni amit nem tudunk eladni. Mindenki dicsérte eddig. nyelvnyujtas
#8935
Sziasztok.
Kifõztük az elsõ sztíviákat. Durvább, mint hittem. Tényleg ezt kéne erõltetni.
Dokumentáltam. Majd feltöltöm valamikor a képeket is.
#8934
Szépek a termések, kertek mindenhol, nekem most sikerült rendbe tenni, a sok esõ után volt mit gyomlálni. El is kezdtem agroszövettel takarni a paradicsomot, csak elfogyott jövõ héten jön a paprika padlizsán. Az epret már tavasszal így ültettem. Idén is túlvállaltam magamat sok munka van vele és kevés az idõ, jövõre már nem akarok ilyen sok fajtát ültetni. Idén 5 féle paprika és 13 fajta paradicsom lett. Majd holnap hozok képeket ha lesz idõm fotózni. @szeke, szép az a fekete paprika, az íze is jó? @Bellone, nem tudom sajnos milyen fajta a padlizsán, mert palántaként vettem és nem kérdeztem a fajtát, idén volt elõször nekem de már nem gyõzzük elajándékozni annyi lett rajta majd lefotózom azt is ha nem felejtem el. nevet
#8933
Köszönöm szépen a választ. nevet
#8932
Igen, ez valami fûszer típus, rengeteg van belõle (csak Magyarországon több tucat fajta), olyan cayenne-re hajazó, de be nem tudnám azonosítani, csak azt látom, hogy közönséges paprika (annuum fajba tartozik). Bõtermõ, folytonnövõ, a tenyészidõszak alatt érdemes végig kitördelni az elsõ nódusz, azaz Y elágazás alatti hajtásokat, én a leveleket is le szoktam többnyire szedni. Lehet drasztikusnak tûnik, fõleg ha eddig nem csináltad és már virágzik az alsó hajtás (ilyenkor már inkább hagyd meg, de a kicsiket feltétlen csípd ki), de a növény a termésre megy, nem a hajtásra, az éredõ paprikák szépen napoznak, csüngenek lent. Könnyebb kezelni, átlátni az egész növényt. Ezt a mûveletet érdemes 1-2 hetente ismételni, mert állandóan ki akar törni (az én munkám a paradicsom kötözésen kívül fõleg erre irányul). Munkaigényes, de megéri.
Az érésrõl. Ezt leginkább ki kell tapasztalni. Az annuumok hamarabb érnek, fõleg a fûszer típusúak, de ha nem olyan sürgõs, akkor hagyd rajta teljes színesedés után még 2-3 hétig a paprikát, addig is termelik a mirigyek a kapszaicint, édesebb, finomabb is lesz a megerõsödött csípõsségen kívül.
Az öntözés szerintem jó, 2-3 naponta növényenként 5-10 mm-nyit adjál neki. Ez a fajta nem annyira vízigényes, úgyis jelzi, ha szomjas, mert lógni fog a levele. Amikor már jó régóta piros, akkor szedd le õket és árnyas verandán a melegben szárítsd a szárán átfûzött cérnával. Ez a fajta tuti kiszárad egyben is.
Végezetül, ha nem vagy elégedett a csípõsségével és teflon bélésû a szád, akkor adok neked õsszel valami durvább fajtát. kacsint De kezdõ paprikásoknak ez a fûszer jellegû tökéletes, csak a metszésre figyelj oda. nyelvnyujtas
#8931
Bellonét kérdezném, mint paprika szakit.
A nevenincs paprikáim szépen fejlõdnek, már van egy csapat piros paprika is. Pár napja szedtem egyet, de még zöld ízû, éppen csak erõs volt nyersen.
Tudom két fajta irányzat van, az étkezési csemege, és a fûszerpaprika. Na most ez ugye a fûszerpaprikákhoz sorolandó.
Link
A teteje még ontja az új paprikákat, de kérdésem lenne; érdemes lecsípni az alsó leveleket, hogy több napfény érje?
Link
Nem vagyok paprikás szakértõ, de ugye a napfény+meleg a kettõ fõ konponens a jó terméshez. Talán még a víz? Meddig kell öntözni, ( 2-3 naponként csinálom) hogy végül cérnára tudjam fûzni?
Mikor látszik az érett (fûszer) paprikán, hogy leszedthetõ?
Végül egy kosárka szilva, az biztos megérett már;
Link
laza vidám

#8930
Nyamm! Sült-bundás csirkéhez kenyér helyett.. nevet vidám
#8929
Tegnap leszedtük az elsõ Andromédát:

Link
#8928
Ezt jó, hogy mondod, nem tudtam. Köszi!!! Pont tegnap este gondoltam, hogy meg kéne ízlelni zölden, de aztán elhesegettem a gondolatot...
#8927
A biztonság kedvéért azért írjuk ki a növény teljes nevét. Pari-papi.. Másoknak is.
Ha a paradicsomról van szó; a sok esõ miatt állandó a vízfelvétel. Az érést ez befolyásolhatja, úgy mint a vontatott halovány pirosodás. A kálium-foszfor felvételét a gyökérközi nedvesség lejjebb moshatja, és kicsit túlsúlyba billen a nitrogén, a hajtásnövekedés, lombosodás.
Gondoljunk csak a cseresznyére, ha sok esõ esett érés elõtt, és zsendüléskor, akkor fajtára függetlenül kissé "vízízû"- jellegtelen a termés, akkor is ha már jó piros is volt leszedéskor.
Várni kell pár napot, akkor is ha úgy látszik hogy mélypiros. Esetleg felszíni talaj lazítás, sarabolás jót tesz, az éjjeli kipárolgáskor vigyorgó penészgombák ellen.
#8926
A veteményes kertünkbe idén is 20 tõ, többségében K3- as és fürtös paradicsom lett kiültetve.
3 hete jelentek meg rajta az elsõ narancssárga parik, 2 hete pedig már lehet szüretelni a piros, érett példányokat, egyre nagyobb számban. Hihetetlenül finomak, lédúsak, viszont az elmúlt 3 hétben lehulló 170 mm csapadék hatására kb. az 50 %- uk kisebb - nagyobb mértékben megrepedezett.

Viszont a sok csapadék ellenére akadt bõven napsütés, és meleg július folyamán, így az érést érdemben nem akadályozta az idõjárás szerencsére. Csupán 16-17- én voltak 20 fok alatti Tmax- ok.

Szerencsére a gombás fertõzések eddig idén egyszer sem ütötték fel a fejüket a kertben.

horitazi : Az biztos, itt is rengeteg, és jó minõségû idén ( is ) a paprika.
Van sok apró chili is, késõbb lesz mit szárítani, és majd az ételbe morzsolni.
Tavalyról még azért maradt. Én sokszor morzsolok bele egy egészét, pl. levesbe otthon.
#8925
Na ez az, ma megnézem történt e változás az elmúlt 2 napban. nevet

Viszont a paprikákon dömping van, még 2 hónapig el leszünk látva kapszaicin utánpótlással egy jó darabig, az biztos. laza
#8924
Nálam folyamatosan érnek a parik. Hetes eltolással ültettem a különbözõ fajtájú palántákat. Türelem piros parit terem. nevet
#8923
A jalapenot zölden ildomos szedni (kifejlett méretben, sötétzölden, amikor repedezni kezd a felszíne), akkor a legfinomabb és legcsípõsebb. nyelvnyujtas
Persze ha vetõmagra gyúrsz, akkor nem szóltam. laza
#8922
Lassan érnek nálam is. Pedig azért volt napsütés rendesen.
#8921
Üdv!

Más is jár(t) úgy, hogy csak nem pirulnak a paradicsomok? Rengeteg a zöld, ránézésre több kilónyi, méret is elég jó már, de csak azért sem pirulnak Érdekes jelenség.
Remélem egyszerre szakad a nyakunkba vagy 10 kg. nevet Befõzésre ideális lenne.
#8920
A paradicsomok úgy érnek, hogy nem gyõzöm szedni. A nagy hétvégi vendégseregbõl még volt, aki haza is vitt és még úgy is több kilót szedtem tegnap. Az ökörszív is kegyetlenül beindult, igaz az azóta is leesett esõk miatt a paradicsomok 30-40 % repedezik, de nem rohad. Ilyen lédús paradicsomokat nem is ettem még (nyilván a kereskedelmi forgalomban repedezés szélén álló, a létõl kicsattanót nem is lehet kapni...).

Kicsit rendezgetni kéne már mondjuk õket, ma lehet, hozzá is tudok fogni.. "Kicsit kesze-kusza, kicsit gazos, de a miénk!"

Az egyik jalapeno paprika is beérett, a többi még zöld (hamarabb éri árnyék).

Az idén nem annyira szép õszibarack tulajdonképpen nagyon finom, csak kevés (lehet azért ennyire finom). A cukkinik is alakulnak, de az már szinte biztos, hogy nem lesz olyan zseniális, mint tavaly. Mondjuk azt nehéz is lenne überelni.

(A 300 literes csapadékvíz tároló OBI-s hordó meg egyszer csak hosszanti síkban elrepedt és a felriadó macskák mellett kizúdult. A kis macsekok utána olyan arcot vágtak, hogy egyértelmûen a halálfélelmet lehetett rajtuk látni.) 4 évet bírt a hordó.. hát igen, az UV sugárzás csodákra képes... Most kereshetek ilyen, vagy még jobb hordót.... szomoru


A szomszéd felõl jövõ gomba viszont nem állt meg, azon a részen lehet, hogy vége lesz a dalnak, szerencsére ott nincs olyan sok, de így is örülök, hogy eddig kihúzta.
#8919
Sziasztok. nevet
A sziklakertem.
Link
Link
#8918
Rendben. nevet

Szerencsére megtérült a fáradozás a vándorpoloskákkal. Annyira megritkultak, hogy ma összesen egyet találtam. Valószínûleg ott nyertük meg a csatát, hogy a kifejlett példányok azelõtt össze lettek szedve, mielõtt petét tudtak volna rakni. A málna is szép emiatt.
#8917
És Õ honnan kapta? laza
Arra vagyok kíváncsi, hogy tengerpartról vagy honnan való?!
#8916
Na ez az Amana Orange megtetszett nekünk, õsszel cserélhetjük a csoki kaliforniaira! vidám Szedjél belõle nekünk magot lécci! nyelvnyujtas
#8915
Reggelihez a Meteo-tól kapott szuperfinom Amana Orange paradicsomot és érett Black Prince fekete paradicsomot ettem, ami belül leginkább olyan színû, mint a marhahús és az íze fennséges. nevet

Ezúton is köszönöm, Meteo!
#8914
Ma megpillantottam az elsõ fekete paprikát! Tényleg fekete. vidám
#8913
Köszönöm az infókat. Ma akartam egy nyomást végezni, de a permetezõ nem akarta. Elindult, de leállt. Május végén volt használva. Azóta nem is tudtam volna itthon nyomatni, mert egymás hegyén hátán vannak a gyümölcsfák. vidám Mindig van valami, hogy ne unatkozzon az ember.
#8912
Osztom petrol véleményét, ez a megy- de inkább a cseresznye nyárvégi-õszi gombás betegsége. Levélhullásig jó a Dithane, de majd Októberben a félig levél hulláskor már rezes lemosóval permetezd. A lehullott leveleket meg felgereblyézve elégetni , nem beleforgatni az aljára.
( ha már kissé felkopaszodott egypár oldalvezér ág, érdemes visszavágni most augusztusban az egészséges leveles rügyes termõ nyársakig.- éves ifjítás -)
laza
#8911
Hát én nem vagyok szaki, de ez "sima" levelfoltossag. Eloszor foltosak lesznek a levelek, majd a lemezek meglazulnak es kipottyannak. Csapadekos tavasz es nyar eseten gyakori gombas betegseg. Vedekezes bio modszerrel polyversum, nem bio esetben pl. Dithane. Ki fogja heverni, de tobbszori kezelest igenyel. Mi is nehezen jottunk ki belole...
#8910
A húgomtól kaptam ajándékba pár éve, de az övé is így terem.
#8909
Link
Jelenleg ez a helyzet. Leginkább a tetején észlelhetõ. A rügyek viszont épek. Köszönöm az infót, zaklatom a szakikat. nyelvnyujtas
#8908
Fotózd le. Tudom ajánlani a gazdabolt.hu fórumait, illetve a gazlap.hu-t. Szívesen segítenek, nem mellesleg akadnak szakemberek is.
#8907
Nálam évek óta ugyanez..a vége game over, és fûrész lesz majd õsszel.
Majd szép sorban szárad el, de ne legyen igazam. (nálunk ez van/volt).
szomoru
#8906
A cseresznyefák levelei sárgulnak és rozsdásodnak. Valaki valami védekezési módot? beteg
#8905
Csak mert a nagy növekedés a terméshozás ellen szól, de akkor inkább második termést nem szokott hozni, nem pedig elsõt.
Honnan van a növény?
#8904
Ja szépen nõ, majd csinálok róla képet nevet
#8903
Floo tudja mi a baja! laza
Semmi!
Ha sosem hoz elsõtermést, akkor ez ilyen fajta.

Csaucsi!
Nagy növekedésben van?
Bár ha 3 év alatt 3 méteres akkor nagy.
#8902
Hmm... El nem fagyhatott, mert akkor egyáltalán nem jönne levél se. Lehet, hogy nem kap elég vizet? Floo biztos tudná, mi a baja... nevet
#8901
Tavasszal nincs semmi, és elég lassan hoz levelet is, most is csak 1-2 kisebb termés van rajta.
#8900
Tavasszal nincsenek rajta apró terméskezdemények, már a levelekkel együtt elõbújó?
Ez furcsa, mert ez még nálunk a fél méteres palántán is megvolt...
3 is volt rajta, 1 elfagyott, egy elszáradt, az utolsót leverték focival a névnapi kerti partimon.... hát, majd jövõre nevet

Utolsó észlelés

2025-05-15 22:51:50

Romhány - Dózsa György út.

0.3 °C

00000

RH: 86 | P: 1013.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139635

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.