2024. november 30., szombat

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#7335
Feketeribizli telepítés elõtt állok, de nem tudom, hogy alacsony, vagy magastövût vegyek. Valaki?
#7334
És nem is vagy ezzel egyedül. Hiába mondm Foltinak, a macskánknak, hogy szedje már össze magát, csak egy rigótetemet volt képes fogni... vidám
#7333
Nálam rákapott a rigó az érett fügére. A füge mellett lévõ szõlõ egy részét is betermelte a tollas fenevad júliusban mire észrevettem.
#7332
Nálunk is vándorolnak a zöld színû poloskák. Más nem, össze kell gyûjteni õket, és kuka. Többet ér mint a vegyszerezés. Lassan kezd lomb leejtõ lenni a meggy. Viszont a s.barack(C253) meg virul,zöldel. Az orgona vesszõ tövi rügyeinek nem kell 1 hét, és kifakad. laza
#7331
Sikerült beazonosítani a kert kártevõjét. A vándorpoloska az, amely megszúrja a paradicsomot állandóan. De már nemcsak a paradicsomot stívogatja, hanem a kis cukkinikat is, a málnát, sõt, a szegedi 178-as csípõs paprikát is szinte kivétel nélkül megszúrta, a fele már le is rohadt. Teljesen tanácstalan vagyok, mert ellene csak vegyszeres permetezéssel lehet küzdeni, amit viszont elvbõl kerülnék. zavarban

Mákvetés elõtt vagyok. Ti hány szemet szoktatok rakni egy fészekbe?

A fügék bõdületes másodtermést produkálnak, tegnap is egy nagy kelesztõtálnyit szedtem le. Sajnos a rigók is elõszeretettel zabálják. zavarban
#7330
A mostani esõ pont jól jött a kikelõ hagymának, reteknek és salátának. Fokhagymából mindenképpen akarok még pár sort. 1 hónap múlva lehet vetni a borsót is. Még van egy kis paprika, cukkini, bab és cékla. Igazán kellemes fagymentes nyárutónk van.
#7329

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#33494)
#7328
Húúú gyerekek! Olyan mézédes sütõtököt eszek éppen, hogy az nem igaz. Ma hoztam be a kertbõl. nevet
Ma megláttam az elsõ varjakat is. hideg
#7327
Azóta még annyi idõm se volt, így maradnak a tõmondatok a 300 m2 körüli kiskertrõl:
- Borsó: hatalmas termés lett, a tavalyi 3 kg után idén 12 kg lett lefagyasztva.
- Hagyma: Komoly termés, 35 kg volt.
- Uborka: Hatalmas termés volt, szinte rekord.
- Paradicsom: Bõdületes termés volt
- Paprika: Közepes temrés
- Sárgarépa: Átlagos lett (ma ástuk ki, 30 kg körüli )
- Petrezselyem Közepes, még a földben.
- Burgonya: gyenge-közepes lett.

A több hónapi csemegedömping mellett több mint 50 üveg lecsó, 30 liter paradicsomlé, 50 liter feletti beüvegezett uborka jött össze.

Így az idei kertszezon összességében sikeres lett.

A mai nappal a kert nagy része le lett takarítva, a hatalmas porta egésze két nap alatt lefûnyírózva, megnyugodtam.
A kert beásása még ráér.
#7326
Jó szokott lenni így is. Vannak akik így készítik, és karakteres, bár biztosan jobb ha az utóérlelést is megkapja, aromafokozódás, és még sok keményítõ cukorrá alakul e folyamat közben. A birset mindig utóérlelem , csak azt dolgozom fel elõtte ami rohadásnak indul. (kivágva a rohadt részt.
#7325
Állandó jellegû tettestársaimmal tegnap és ma betakarítottunk és feldolgoztunk: mostunk, megtisztítottunk, féreg- és rothadásmentesítettünk, ledaráltunk és minden erjedés segítõ-szabályozó anyaggal elláttunk 8 mázsa téli körtét. Sajnos a kézi szedést és a 2-3 hetes utóérlelést nem tudjuk finanszírozni, úgyhogy az arany minõsítésre nem is gondolhatunk, de azért iható lesz a végeredmény. Még röpke 8 - 10 hét és lepárolható lesz a szenteltvíz. Utána 6 - 9 hónap, és máris fogyasztható is lesz. Elõtte barbár tett volna elpusztítani.
#7324
Sziasztok.

Segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik télálló kaktuszokat szándékoznának felnevelni magról, de nincs meg a kellõ ismeret, illetve a rendelkezésre álló körülmények, felszerelések hiánya ezt nem teszi lehetõvé. Igyekszem közérthetõen fogalmazni.
Most leírom "dióhéjban" a módszeremet, továbbá a tényeket és tévhiteket, amelyek ezen növények magról történõ felnevelésérõl tévesen kialakult...
Sokat töprengtem azon, miképpen lehetne megoldani üveg és fóliaház hiányában a magok csíráztatását. És végül mindig ugyanoda jutottam: egy keltetõre lesz szükség!
Az internetet böngészve rátaláltam a mini üvegházakra, vagyis a propagátorokra. Link A kínálatban vannak elektromos, azaz fûthetõek is. Ezek teljesen feleslegesek a mi esetünkben. Sokan a csíráztatást - fõleg pozsgás növények tekintetében - párosítják a meglehetõsen magas (30 °C körüli) hõmérséklettel. A kicsi csíranövények számára legideálisabb az állandóan, de mérsékelten nedves közeg, megfelelõ páratartalom és a 20 °C körüli hõmérséklet. Ezek a feltételek teljes mértékben kivitelezhetõek egy sima propagátorral. A természetben gyakorlatilag a nullával egyenlõ az esélye, hogy csíranövényeket találjunk. (Egyedül a medvetalpak magjai képesek az árnyékban nedvesebb részeken szerencsés körülmények között kikelni.) Vettem egyet, majd áprilisban kitettem a legvilágosabb, déli tájolású ablakomba. Nálam - idõjárás függvényében - napi 4-5 órát napfürdõznek. A megfelelõ körülmények együttes hatása mellett, nagyjából egy hét után megkezdõdött a magok csírázása, de a kelés vontatottan, még a harmadik hét körül is fennállhat. És itt kell megjegyeznem, hogy végig esõvízzel permeteztem õket. A klóros csapvizet totálisan hanyagolni kell. Amint lezajlott a csírázás, azután éjszakákra már leszedtem a propagátor tetejét, mert az állandóan párás közeg a gombás fertõzések melegágya lehet, így a dédelgetett magoncainkat is veszélynek tehetjük ki. Nappal megfelelõ páratartalmat kell biztosítani a tetõ felhelyezésével, de estére mindig vegyük le, hadd levegõzhessenek. Ez nagyon fontos!
Hónapról hónapra egyre szebben fejlõdtek a kaktuszok. A magoncokat nem lehet huzamosabb ideig magukra hagyni. Felelõsséggel jár a nevelésük. A vegetációs idõszakban napi szinten foglalkozni kell velük... Õsszel jön el az az idõszak, amikor muszáj kitenni a szabad levegõre õket. Ha nincs más lehetõség, akkor az erkélyre. Ez már a szabad levegõhöz való szoktatás elsõ lépése, vagyis a helyes teleltetésre felkészülés...


Az alábbi felsorolásban leírom miket ültettem, és miképpen alakult a kelési arányuk:
Mesa Garden Link
198-engelmannii v variegatus SB844 20/19
191.2104-coccineus JRT593 10/8
191.2105-coccineus SB236 10/4
191.2106-coccineus SB243 10/10
191.20454-coccineus AG12 10/2
191.20456-coccineus AG11 10/8
Link
Link

Remélem néhányan kedvet kaptatok és tavasszal belevágtok. kacsint
#7323
Nagyon sok füge érik, ennyi még nem volt nálam.
#7319
Szerintetek van még fekete ribizli levél felvásárlás az országban valahol?
#7318
Sajnos nem vagyok igazán szakember a szõlõ-bor kultúrában , csak azt tudom, ami Egerben rám ragadt az idõk során.
#7317
Elkezdtem szedni a diót: nagyon gyenge a termés. A tavalyi katasztrofálisnál egy kicsit, de csak éppen, hogy jobb. Harminc fa alól majdnem sikerült összeszedni 30 kilót úgy, hogy a fákon alig maradt. A diók nagysága fele a szokásosnak. Alig nagyobbak egy kövérebb mogyorónál.
Mogyoró: a tavalyi rekordtermés után az idei katasztrofális volt, gyakorlatilag nyomokban termett. 200 bokor alól nem szedtünk össze 20 kilót.

Aki száraz, hûvös helyen tárolta a tavalyi termést, ne nagyon tüzelgesse el a tavalyi "avas" diót! A nagyanyónak szüksége lehet még rá. Egy kóstolást minden esetre megér. Egy nyáron - a férgeseket leszámítva - nem megy tönkre. Eltüzelni amúgy is bûn: a cinkékre ki gondol olyankor?
#7316
A ma reggel még elmegy, remélem egy darabig nem lesz reggel ettõl hidegebb, kell még néhány növény éréséhez a meleg. fõleg: szõlõ, füge..
#7315
Üdv! Milyen szõlõ lehet(ett) , vörös , festõ levû a törkölye, 17.- én szedték. Egy cimbi vásárolt ilyen vörös szõlõ törkölyt a borvidékrõl. Éppen hogy erjed , betaposva, fóliázva, fólia tetején víz. 22 fokos (!) volt állítólag a mustja, elég húzós áron adták a törkölyét. Pár nap múlva tudtam csak ránézni, nem tudom megállapítani már hogy héjon erjesztett volt e, vagy frissen préselt. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy szeptember közepén héjon erjesztett, préselt törkölyt adnának el, hiszen legalább két hét a héjon erjesztés idõtartama. A szokatlanul gyenge intenzitású erjedésnek lehet oka a magas cukortartalom, az alacsonyabb cukortartalmú dolgoknak hevesebb a zajos erjedése. Fõleg hogy még szórtak is rá 1 mázsa/2kg cukor körülit, és ha tényleg magas cukorfokú volt a szõlõ.... Mindenesetre ilyen gyenge erjedésû törkölyt még nem láttam, én fehér szõlõ törkölyt szoktam venni annak még mindig elég heves volt a zajos erjedése. Van valami tipped ezekre a dolgokra?
#7314
Nincs tele, muslinca minimális, de van sajnos úgyis ,hogy fóliával le van takarva minden egyes "lenyomkodás" után. Hát a préselés az nálunk olyan hagyományos dolog,de az abból kinyert lét külön hordóban szoktuk tárolni.
#7313
Egyik rokonomnál van néhány szõlõ tõke a kertben itt a közelemben ( nem foglalkozik vele senki), szombaton voltam náluk kíváncsiságból megkóstoltam hogy milyen ízû: borzalom zavarban
Savanyú és vizes, vízízû, mintha agyon citromozott, túlhigitott limonádét ittam volna.

---------------------------

Van a sziklakertünkben egy bokor a kert szélén.Szép nagy, jól megtermett bokor volt.
Megtámadta egy zöldes színû selyemhernyó raj, és 1-2 nap alatt lezabálták a bokrunk felét.
A sárgás részeket levágtuk, most fele akkora a bokor, már 3 alkalommal volt permetezve, de újra és újra találni selyemhernyókat, némely elég kövér.
Elõször pókhálónak hittük, aztán jobban megnézve látszódtak a kártevõk.

Egyébként ez új keletû dolog, ha jól értelmeztem idén ütötték fel a fejüket hazánkban ezek a kizárólag kuszkuszokat irtó kártevõk.
#7312
Ne legyen tele az erjesztõ kád. Ecetmuslica ne férjen könnyen hozzá. Mikor csendesül a forrás fóliával zárd el a levegõtõl. Forrás után ne préseld csak szûrd le. A rost mehet a pálinkafõzõbe.
Egyébként a Egerben is a tavaszi kora nyári "jó termés" remények szertefoszlottak. Jelenleg sokaknak kevesebb és gyengébb minõségû a szõlõ. Helyenként nagy a vadkár is.
Amit apósomnak én metszettem kb. 900 tõke királyleányka annak a cukorfoka most 20 és lesz belõle kb. 20-25q. Ha marad a napos idõ szüretre (2 hét) lehet lesz 22 is a cukorfok. A fürtök most még épek egészségesek.
#7311
Cukor gyenge(14-es a vegyesé), a mennyiség a fele a tavalyinak. De illatra már most kellemes a must is. nevet Sajnos ez most nem úgy alakult, ahogy vártuk még nyár elején.
De legalább a Szekszárdi Szüreti Napok még mindig nagyszerû, sikerült pár finom tételt kóstolni. Bár nem voltam elragadtatva a fuxlitól, pedig nagyon vártam az elsõ találkozást. (szekszárdi siller, némi nemû egységes arculat, jó néhány pince készít már sajátot.)
Kérdés: gondolkozom, hogy 40-50 litert elrakok üveg demizsonba miután elforr a héjon. Mire figyeljek?
#7310
Nekem is éreget csak a legyek támadják meg mivel a sok esõ miatt szétreped az utolsó napokban érés elõtt.
#7309
Érdekes lehet, végül is lehet alapja, de nálunk az évi pár száz literes mennyiségnél nincs idõ erre. nevet
Idõvel a hordós érlelést szeretném részben acéltartályra cserélni.
A nagyok elsõ körben szinte már csak így csinálják Szekszárdon, utána kerül barrique vagy egyéb másik hordóba.
#7308
Kalónál Húsvét elõtt még a kádban volt héján a vörös igaz novemberi szedésû volt. Kóstolgattuk serényen. Igen finom volt.
#7307
Nincs fehérünk, de a vöröst így készítjük. Igaz csak addig van héjon amíg el nem forr.2-3(4) hét persze ez is meg van. :-)
#7306
Tegnap megkóstoltam egy multibolti friss fügét (egy ismerõs kínált meg) közelébe nem ér az idén termett saját fügének. A kukában végezte.
#7305
Próbád meg a fehéret lebogyózva 3-4 hétig (vagy tovább is) kádban lefedve (muslica ne férjen hozzá) a héján hagyni utána leszûrni hordóba. Kaló Imre is így szokta a kiváló borokat készíteni.
#7304
Persze, figyelni kell rá, de akitõl veszünk ért hozzá, meg mástól is hallom + itt ez a cikk, hogy 100ft alatt kilója.
Link
Ha lehet így én például nem is fizetnék(fizetek) érte többet.
Nem lesz az idei év egy csúcs, ahhoz hosszú meleg õsz kéne, ami javíthat.
Viszont mivel a saját és a vásárolt szõlõ 2 hét csúszással lesz feldolgozva, így kicsit kísérletezgethetek, külön tarthatom, készíthetek újra rozét. nevet
#7303
Az árnál érdemes nézni a minõséget, érettséget(feketére érett mag), magas cukorfok, termõhelyet (dombtetõn termett a zamatosabb) stb...
#7302
Idén az egészséges kékfrankosért is 70-80 Ft-ot adnak, 2-3 mázsa vörösbor szõlõt mi 100ft/kg áron veszünk idén. Ami ilyen mennyiségben bõven jó,de 10-15 mázsánál már 100ft/kg alá illik menni. Nem érdemes venni,ha többért adják.
Amúgy Szekszárdon nagyon sok a kár, 25-30% a nagyoknál, háztájinál akár 50% fölött. Nyár eleji lisztharmat, majd idõvel peronoszpóra. Erre sok esõ, kirepedt bogyók amik a botritisznek nagyon jó, a gazdának nagyon rossz. Ja és a darazsak, legyek(!!), lepkék és egyéb lények kártételérõl ne is beszéljünk.
#7301
Az öregasszonyok nyara remélem megteszi hatását.

Nálam a füge repedezett szanaszét.
#7300
Szerintem 120 Ft/kg körül már lehet majd venni minõségi (20 cukorfok vagy feletti) érett szõlõt. Javaslom fokold meg vétel elõtt. Gépekkel nem lehet még rámenni a táblákra, de ha marad a száraz idõ fokosodik, érik a szõlõ és lehet szedni.
#7299
150-200 ezer Ft értékben, közel 15 mázsát, otellót, fehér szõlõt ( hárslevelû) és egy kevés cabernet franc -ot.

Nagyjából 1300 liter bor összességében reális lehet, közel fele- fele arányban fehér - vörös bor és egy kis cabernet.
Apámmal idén is hasonló mennyiséget szeretnénk, mint az elmúlt években, eddig mindig Gyöngyösrõl hoztuk, csak érdekelt, nem verte-e szét a jég, vagy a sok esõ nem tett-e ott kárt benne.
#7298
Egerben még szépek a szõlõk, jég nem volt idén. 1 hete a leánykát 17 cukorfokosnak mértük. Napos hosszú õsz esetén lehetnek még kiváló borok. Mennyiért vennél borszõlõt és milyen fajtát?
#7297
Idén is vennénk szõlõt Gyöngyösrõl ahogy eddig is minden évben bor -készítés gyanánt.

Szerintetek milyen állapotban van a gyöngyösi helyen, érdemes a szokásos 15 mázsát venni onnan, vagy olyan rossz, hogy más helyrõl kéne hozni!?

Nem szeretnénk ha tönkremenne az idei bor, bár kétségkívül nem a legjobb évjáratok közé fog tartozni a 2014-es.
#7296
Az utolsó kép a legjobb ez jut róla eszembe.. Link Nyami. nevet
#7295
Az utolsón szép aszús-botritiszes fürtök.
A kékbõl milyen bor lesz ?
Az idei jó aszús év lehet.
#7294
Hát ez már mûvészet a köbön! Az utolsó kép mire céloz? nevet
#7293
Néhány tegnapi szõlõs kép a hegyrõl:
Link Link Link Link
Link Link Link Link
#7292
Dr. Kalmár Gergely barátunk szerint az ember számára a borszõlõk táplálkozás szempontjából értékesebbek mint a csemegeszõlõk. A szõlõ pedig igen hasznos táplálék ilyenkor tél elõtt. A borszõlõk magjából sajtolt olaj is igen finom és értékes, igaz ezzel itthon még kevesen foglalkoznak.
#7291
Másik hasonló fajtája az Izabella. Házasítva két lórúgás. nevet
#7290
Készíthetõ belõle bor, de az úgynevezett "rókazamatú" mellékízét sokan nem szeretik. Vannak olyanok, akik pedig kifejezetten igen. A mellékízt néhányszori átfejtéssel, levegõztetéssel elveszti. Használják pl. festõszõlõként is más borokhoz. A direkttermõ szõlõk borának magas metilalkohol tartalma többek (laboratóriumi mérései) szerint baromság.

A levelei nem, de a fürtjei érzékenyek a peronoszpórára.

A minõségérõl: idõjárástól függõen néha képes (cukormentesen/erjedés borász általi leállítása nélkül) félédes bort produkálni. Olyankor rúg, mint a ló.
#7289
Pálinkának kiváló, ittam otelló bort is régebben az Alföldön, hogy milyen volt arra már nem emlékszem (rég volt) nevet Azért megkóstolnám újra...
#7288
Az othello direkt termõ szõlõ, így nem csoda, hogy ellenálló. Viszont bor nem készíthetõ belõle, csak kiskertekben lehet. Csemege szõlõként fogyasztható.
#7287
Milyen fajta? Ha fehér és vékony héjú csemege szõlõ, akkor csak madárkás ritka bogyók maradnak meg. Ha meg tömött fehér-vörösbordó borszõlõ, abból még lehet valami, talán a jövõhét után ki tud száradni, és a nap hatására szinte minden nap édesebb lesz. Nincs még vége a szõlõnek, még 20 nap sokat jelenthet.
vidám
#7286
Az otelló nagyon jól bírja, nem reped szét és a peronoszpóra sem támadja meg igazán.

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2024-11-30 15:04:34

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

7.0 °C

04502

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

131646

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.