Agrometeorológia
Kicsi, körte formája van a sárga paradicsomnak. Bocsi, de ezt nem írtam le.
Te idén összesen mennyi fajtával próbálkoztál? Nálam a fa, a koktél, és a bébiszilva volt a nyerõ.
Te idén összesen mennyi fajtával próbálkoztál? Nálam a fa, a koktél, és a bébiszilva volt a nyerõ.
Szia! Javaslom, hogy eredeti magot vess, a sárga koktél kivadul és olyan piros koktél lesz, ami még akkor is nagyon savanyú, amikor már szép piros.
Sziasztok.
Még tegnapelõtt szedegettem a koktélparadicsomokat. Sajnos már nincs ízük, csak kényszerérettek. Arányaiban 10-bõl 2 volt csak édes.
Ma viszont szereztem sárgát, amibõl már ki is szedtem a magokat.
Még tegnapelõtt szedegettem a koktélparadicsomokat. Sajnos már nincs ízük, csak kényszerérettek. Arányaiban 10-bõl 2 volt csak édes.
Ma viszont szereztem sárgát, amibõl már ki is szedtem a magokat.
Június elejétõl szakaszosan (holott ált. ápr. legvégétõl jún. elejéig szoktam) és sajnos olyan helyre, amely csak délelõtt kap érdemi napsütést (korán beültettem a kertet, így nem maradt hely neki). Tavaly a termés kb. 75-80%-a az õsz folyamán érett be, az utolsó érett paprikákat épp mikuláskor szedtem le. Idén is ilyen jó õszben reménykedtem, amilyen a tavalyi volt - helyette nagyot koppantunk. Vettem fekete fóliát, majd azzal fogom takarni éjszakánként a paradicsomot és a most pirosodó paprikát, valamint a céklát is - nem szeretném ha október elején néhány fagyos nap miatt kárba veszne az éves munka. Az október még nincs elveszve.
Hogyha nem tudsz locsolni vagy öntözni, akkor bizony a legtöbb zöldségféle termesztése kérdéses, mert a fejlõdésük teljesen az anyatermészet kiszámíthatatlan kedvére lesz bízva. A haszonnövény akkor fog jól fejlõdni, akkor lesz erõs, egészséges amely szép és kielégítõ termést ad, hogyha rendszeres vízutánpótlást kap. A burgonyafélék (paprika, paradicsom, padlizsán) különösen vízigényesek, termesztésük öntözés nélkül számomra elképzelhetetlen. Persze lehet az embernek szerencséje, jöhet mindig akkor az esõ amikor pont locsolni kéne, de ez nem nagyon valószínû.
Esõvizet sem tudsz gyûjteni és eltárolni ott ahol kertészkedsz? Legalább abból valamennyit kilocsolgatva "életben tartani" a növényeket amíg jön egy felmentõ zápor? Mert enélkül én csak a legellenállóbb növényekre szavaznék. De most hirtelen egy példát sem tudnék mondani, hogy mivel kísérletezz bátran.
Szerintem a keserû fehér uborka és egyéb sikertelenségeid is az öntözés hiányában kereshetõek.
Esõvizet sem tudsz gyûjteni és eltárolni ott ahol kertészkedsz? Legalább abból valamennyit kilocsolgatva "életben tartani" a növényeket amíg jön egy felmentõ zápor? Mert enélkül én csak a legellenállóbb növényekre szavaznék. De most hirtelen egy példát sem tudnék mondani, hogy mivel kísérletezz bátran.
Szerintem a keserû fehér uborka és egyéb sikertelenségeid is az öntözés hiányában kereshetõek.
Én is Black Prince-t vetettem. Sajnos locsolni nem tudok, mert nincs fúrt kút. Így teljesen esélytelen a padlizsán?
A tegnap délutáni felhõszakadás a néhány hete ültetett téli retket, borsót a földbe döngölte. A fûszerpaprika még zöld, nem akar érni - amelyre tegnap a kerítés egy fa tartóoszlopa rá is dõlt.
Idén a cékla kiváló lett, hasonlóan a hagymafélék is. A sárgarépa magba ment.
Idén a cékla kiváló lett, hasonlóan a hagymafélék is. A sárgarépa magba ment.
A Black Prince paradicsom színe szerintem leginkább a bordós-vöröshöz áll közel. Némi zöldes beütéssel, ami fõleg a csuma környékén dominál, ahogy írod. Egyébként jóval rostosabb mint a legtöbb paradicsom, sûrûbben kell tisztítani a paszírozót, mint más fajtánál. Erõs sötétvörös színe miatt pedig ideális a befõzéshez. Mi vagyon finom (szinte barnásvörös) sûrûn folyó, majdnem egybaálló, édeskés paradicsompürét készítettünk belõle. A terméshozama is kielégítõ. Itt a probléma a kunkorodó levelekkel volt, nem bírtuk annyit öntözni amennyit felvett volna és a termés itt-ott foltosan felsült. De feldolgozni isteni, konzervként talán a legjobb fajtánk (a közel 20-ból).
A fehér padlizsán itt nagy sláger volt, elég jól is termett. Padlizsánkrémnek nagyon ajánlom. Lágy, krémes (az állaga és az íze is) és könnyen hámozható. Jövõre ezt mindenképpen próbáld meg újra, de ezúttal locsold is (akár kis árkot, tányért is csinálhatsz köré), mert nagyon vízigényes növény!
A fehér padlizsán itt nagy sláger volt, elég jól is termett. Padlizsánkrémnek nagyon ajánlom. Lágy, krémes (az állaga és az íze is) és könnyen hámozható. Jövõre ezt mindenképpen próbáld meg újra, de ezúttal locsold is (akár kis árkot, tányért is csinálhatsz köré), mert nagyon vízigényes növény!
Összeszedtem 3 vödörnyi diót az udvarról. Olyan Sparos-narancsos 8 literessel lett, kb.15 kiló. Még a fele fenn van. Voltak köztük félbehasadt is, ahogy a betonra koppantak, elégé "papírhéjú" fajta, vagy a nyári aszály vékonyította a burkot.
Nálam az idei év mérlege:
A kísérleti jelleggel vetett sárga cukkini nagyon jól teljesített, ami nem kis mértékben köszönhetõ az igen csapadékos tavasznak. Jövõre biztosan földbe kerül ismét.
A szintén kísérleti jelleggel vetett fehér uborka keserû volt, jövõre nem bajlódok vele.
A fehér padlizsán megszenvedte az aszályos nyarat, még virágot sem hozott.
A kimondottan édes, rendkívül ízletes sárga koktélparadicsom idén jobban teljesített, mint tavaly, de nem érte el a 2011-es hozamot. A poloskák idén is jelentõs károkat okoztak benne.
A szintén kísérleti jelleggel ültetett fekete paradicsom jól tejesített, bár ezt támadta leginkább a szívogatók hada. A színe ellenben nem fekete, de még csak nem is lila. Én zöldes-pirosnak mondanám. További probléma vele, hogy miközben a bogyók jelentõs része már teljesen érett, addig a csuma körüli rész gyakran teljesen éretlen volt.
A kísérleti jelleggel vetett sárga cukkini nagyon jól teljesített, ami nem kis mértékben köszönhetõ az igen csapadékos tavasznak. Jövõre biztosan földbe kerül ismét.
A szintén kísérleti jelleggel vetett fehér uborka keserû volt, jövõre nem bajlódok vele.
A fehér padlizsán megszenvedte az aszályos nyarat, még virágot sem hozott.
A kimondottan édes, rendkívül ízletes sárga koktélparadicsom idén jobban teljesített, mint tavaly, de nem érte el a 2011-es hozamot. A poloskák idén is jelentõs károkat okoztak benne.
A szintén kísérleti jelleggel ültetett fekete paradicsom jól tejesített, bár ezt támadta leginkább a szívogatók hada. A színe ellenben nem fekete, de még csak nem is lila. Én zöldes-pirosnak mondanám. További probléma vele, hogy miközben a bogyók jelentõs része már teljesen érett, addig a csuma körüli rész gyakran teljesen éretlen volt.
Nálunk a paradicsom még most is szépen (bár lassabban) érik. Fertõzés nem igazán jellemzõ, csak némi öregedés a leveleken. De nem is csoda, másfél hónapja nem volt permetezve (addig is csak bioszerekkel), kötözve és kacsolva sem az utóbbi hetekben. Csak érik. Mi meg nem gyõzzük szedni, feldolgozni (sûrített paradicsomnak, ketchupnek, salsa szósznak, szicíliai pestonak, aszalványnak, meg még a fene tudja minek ).
Paradicsom: Ahol öntözték, jó termés. Pénteken szedhetek pár mázsát a szabadföldi konzervgyárnak valóból. Az elmúlt esõs, hûvös idõszak lefertõzte a paradicsomot, a kiskerti szezonnak vége. Most az utolsókat rúgja. Paprika: Ahol öntözni tudtak, jó a termés. A fûszerpaprika, ha nem égett meg, nagyon jó minõségû lesz.
A krumpli nálunk is nagyon szép lett.
Borsó is lett elég, de a bab az nagy nulla. Utóbbit kinyírta a száraz forróság, pedig rengeteg virág volt a növényeken, de szinte az összes lesült.
Borsó is lett elég, de a bab az nagy nulla. Utóbbit kinyírta a száraz forróság, pedig rengeteg virág volt a növényeken, de szinte az összes lesült.
Hello.
A krumpli itt igen jó lett. Április elején vetettük. Mire bejött az afrikai forróság, már szedhettük is fel. A borsó nálunk azért lett kiadós, mert mindig õsz végén vetjük. Rengeteget számít...
A krumpli itt igen jó lett. Április elején vetettük. Mire bejött az afrikai forróság, már szedhettük is fel. A borsó nálunk azért lett kiadós, mert mindig õsz végén vetjük. Rengeteget számít...
Lassan lezárul az idei kert-szezon.
Meghatározó volt a június végével lezárult csapadékosság, a júli-aug. kettõs kivételes szárazsága (összes kéthavi hozam 30 mm...) alaposan megnehezítette a dolgunkat, azaz a véget nem érõ locsolás és a pontosan adagolt lombtrágyázás adott közepes termésmennyiséget.
Pedig május végén még nagyon jól állt a kert (üde-zöld volt minden, aug. végére kiégett majd minden): Link
Részletek:
Az uborka nagyon jó lett, 50 liternyi berakva, legalább 20-25 kg csemegének megéve (lúgosítottuk szervezetünket).
A hagyma közepes lett, kb. 20 kg lett, fele a tavalyinak.
A fokhagyma igen gyengus, alig 2 kg, fele se a tavalyinak.
A paprika jó lett, a kivételes tavalyi hozamot azért nem érte el.
A paradicsom közepes lett, ráadásul fele annyi lett ültetve mint tavaly (akkor belefulladtunk), kb. 25 liter lé lett befõve (a tavalyi fele).
A hagyma-papr.-par. hármas 40 literes üvegnyi lecsót adott, ami a tavalyi kétharmada.
A borsó illetve a tökfélék hozama igen gyenge lett, ellentétben a tavalyi helyzettel.
A zöldbab évek óta nem, látott gyönyörû lett, több évre való adag berakva.
A sárgarépa közepes, a petrezselyem igen gyenge lesz (még a földben van).
A burgonya igen gyenge lett.
A szeptember már 40 mm-en felül van, így talán már lehetõség lesz a föld õszi átmozgatására.
A gyümölcsfák is nagyon megszenvedtek, további fapusztulást hozva...
Jobb jövõ évet.
Meghatározó volt a június végével lezárult csapadékosság, a júli-aug. kettõs kivételes szárazsága (összes kéthavi hozam 30 mm...) alaposan megnehezítette a dolgunkat, azaz a véget nem érõ locsolás és a pontosan adagolt lombtrágyázás adott közepes termésmennyiséget.
Pedig május végén még nagyon jól állt a kert (üde-zöld volt minden, aug. végére kiégett majd minden): Link
Részletek:
Az uborka nagyon jó lett, 50 liternyi berakva, legalább 20-25 kg csemegének megéve (lúgosítottuk szervezetünket).
A hagyma közepes lett, kb. 20 kg lett, fele a tavalyinak.
A fokhagyma igen gyengus, alig 2 kg, fele se a tavalyinak.
A paprika jó lett, a kivételes tavalyi hozamot azért nem érte el.
A paradicsom közepes lett, ráadásul fele annyi lett ültetve mint tavaly (akkor belefulladtunk), kb. 25 liter lé lett befõve (a tavalyi fele).
A hagyma-papr.-par. hármas 40 literes üvegnyi lecsót adott, ami a tavalyi kétharmada.
A borsó illetve a tökfélék hozama igen gyenge lett, ellentétben a tavalyi helyzettel.
A zöldbab évek óta nem, látott gyönyörû lett, több évre való adag berakva.
A sárgarépa közepes, a petrezselyem igen gyenge lesz (még a földben van).
A burgonya igen gyenge lett.
A szeptember már 40 mm-en felül van, így talán már lehetõség lesz a föld õszi átmozgatására.
A gyümölcsfák is nagyon megszenvedtek, további fapusztulást hozva...
Jobb jövõ évet.
Én Szarvason hétszilvafás nemes vagyok, 5 vörös + 2 besztercei, kb. 20 éves fák. A többi még csemete állapotban van. Idei termés 4 mázsa, 7 q körüli a tettestársaké.
Arra vigyázz, hogy az a gyümölcs való pálinkának, amit amúgy jóízüen elfogyasztana az ember. Inkább legyen 10-20 %-kal kevesebb, de jóféle pálinka, mint több, de postásguggoltató (amilyen esetén a postás csak guggolva mer elmenni az ablak elõtt, nehogy behívják egy feles pálinkára).
A technológiáról, remélem, ismered: Link
Valamikor a zugfõzõk fórumaként indult, egy nagyon jó szakmai fórum. Minden reggel megjelenik egy linkgyûjtemény az alapvetõ pálinkász dolgokról.
Néhány alaptétel:
- Pálinkát csak egészséges, érett gyümölcsbõl szabad készíteni
- Tisztaság, tisztaság, tisztaság... A gyümölcsöt mosni kell, Káros baktériumok, gombák távoltartása,
- A gyümölcsöt zúzni, darálni, pépesíteni kell, hogy az élesztõgomba hozzáférjen.
- Élesztõvel beoltás: lehet borélesztõ, akármilyen fajélesztõ, sõt sütõélesztõ is (az sörélesztõ). Mindegyiket az alkoholkihozatal maximalizálására szelektálták.
- cefrekezelés: pektinbontás, pH beállítás, stb, stb...
- ...
A jelenlegi idõjárás okozta problémák: Az általában használt ésesztõk 15 oC felett mûködnek, feltétlen szükséges hidegtûrõ élesztõt venni, ha nem valamilyen zárt, melegebb, vagy fûtött helyen erjeszted a cefrét. Van, ami 3 oC-on már mûxik. Nem kapható minden gazdaboltban, de nagyobb nehézségek nélkül beszerezhetõ.
Arra vigyázz, hogy az a gyümölcs való pálinkának, amit amúgy jóízüen elfogyasztana az ember. Inkább legyen 10-20 %-kal kevesebb, de jóféle pálinka, mint több, de postásguggoltató (amilyen esetén a postás csak guggolva mer elmenni az ablak elõtt, nehogy behívják egy feles pálinkára).
A technológiáról, remélem, ismered: Link
Valamikor a zugfõzõk fórumaként indult, egy nagyon jó szakmai fórum. Minden reggel megjelenik egy linkgyûjtemény az alapvetõ pálinkász dolgokról.
Néhány alaptétel:
- Pálinkát csak egészséges, érett gyümölcsbõl szabad készíteni
- Tisztaság, tisztaság, tisztaság... A gyümölcsöt mosni kell, Káros baktériumok, gombák távoltartása,
- A gyümölcsöt zúzni, darálni, pépesíteni kell, hogy az élesztõgomba hozzáférjen.
- Élesztõvel beoltás: lehet borélesztõ, akármilyen fajélesztõ, sõt sütõélesztõ is (az sörélesztõ). Mindegyiket az alkoholkihozatal maximalizálására szelektálták.
- cefrekezelés: pektinbontás, pH beállítás, stb, stb...
- ...
A jelenlegi idõjárás okozta problémák: Az általában használt ésesztõk 15 oC felett mûködnek, feltétlen szükséges hidegtûrõ élesztõt venni, ha nem valamilyen zárt, melegebb, vagy fûtött helyen erjeszted a cefrét. Van, ami 3 oC-on már mûxik. Nem kapható minden gazdaboltban, de nagyobb nehézségek nélkül beszerezhetõ.
Úgy 80 db szilvafánk lehet, a zöme besztercei. A fák már rendesen dobálják lefelé a termést, a mostani szeles idõ is rásegít. Augusztus végéig alig hullott talán 3 hordónyi, viszont szeptemberben eddig 8 hordónyi került betározásra. Ezen kívül nagyjából 1 hordónyi mennyiség került elfogyasztásra, vagy készült lekvár, aszalt szilva télire.
Elõre fáj a derekam a szombati naptól, van még pár hordónyi a fákon, földön.
Elõre fáj a derekam a szombati naptól, van még pár hordónyi a fákon, földön.
(C)Rejtõ Jenõ: Néhány "állandó jellegû tettestársammal" tegnap fõztünk úgy 200 l pálinkát.
Tapasztalatok:
Nyári körte, Vilmosig bezárólag: 11,2 l/100 kg,
Nyári alma: 10,1 l/100 kg,
Vörös szilva: 8,0 l/100 kg.
A körte, alma kellemes meglepetés, a szilva kellemetlen: 11-12 l/100 kg között szokott adni. A szilva nem volt teljesen érett szeptember 5. körül annak ellenére, hogy aug. 20. körül szokott érni. A késõi virágzás miatti késedelmet a száraz, napos nyár nem tudta csökkenteni. Úgy látszik, hogy a szilva az érési idõpont programozásához nem a napsütéses órák számát, hanem a virágzástól eltelt naptári napokat számolja. Tovább nem várhattam a szilvaszürettel, éppen hogy kierjedt a fõzési idõpontig.
Még hátra van a téli alma, a téli körte és a kökénypálesz fõzése.
Más: Megmutattam a cefrének a cukrot: Kivittem egy zacskó cukrot a cefréshordókhoz és azt mondtam a cefrének: "Látod, ez a cukor, de te ilyet nem kapsz."
Tapasztalatok:
Nyári körte, Vilmosig bezárólag: 11,2 l/100 kg,
Nyári alma: 10,1 l/100 kg,
Vörös szilva: 8,0 l/100 kg.
A körte, alma kellemes meglepetés, a szilva kellemetlen: 11-12 l/100 kg között szokott adni. A szilva nem volt teljesen érett szeptember 5. körül annak ellenére, hogy aug. 20. körül szokott érni. A késõi virágzás miatti késedelmet a száraz, napos nyár nem tudta csökkenteni. Úgy látszik, hogy a szilva az érési idõpont programozásához nem a napsütéses órák számát, hanem a virágzástól eltelt naptári napokat számolja. Tovább nem várhattam a szilvaszürettel, éppen hogy kierjedt a fõzési idõpontig.
Még hátra van a téli alma, a téli körte és a kökénypálesz fõzése.
Más: Megmutattam a cefrének a cukrot: Kivittem egy zacskó cukrot a cefréshordókhoz és azt mondtam a cefrének: "Látod, ez a cukor, de te ilyet nem kapsz."
Boros témára visszatérve: nálunk az a szokás, hogy az vörösbornak szánt szõlõt bogyózóval történõ darálás után egész a forrás végéig a héjon hagyjuk.Ez idõjárástól függõen 2-3 hét is lehet. Ugye a kocsány az nincs már benne,így azzal nincs gond. Ilyenkor mindennap kimegy valaki és lenyomkodja ,átmozgatja az anyagot. Miután teljesen elforrt amit lehet szivattyúval lenyomunk hordókba,majd a törkölybõl préseléssel nyerünk még jó pár liter bornak valót. Elsõ pár vödör még szép tiszta,majd egyre zavarosabb. Ilyenkor hagyjuk vödörben ülepedni 1-2 napot,majd hordóba/ballonba kerül. Fejtéskor ezzel szoktuk pótolni a veszteséget. A borunkban fõként kadarka,kékfrankos és szlanka van. Ebbõl egész kellemes, bár a borvidékre jellemzõ száraz vörösbor jön össze.
A szeptember-októberi idõszakot adják meg általában érési idõnek, nem tudom, hogy milyen különbségek vannak az egyes fajták között e téren, és mennyit nyomnak a latba az egyéb tényezõk. Én próbáltam a legárnyékosabb helyre ültetni õket, de úgy látom, a tûzõ napot is gond nélkül elviselik. Az ültetés évében persze azért nem árt árnyékolni õket.
Az enyémek -a porzás miatt én is kettõt ültettem- 5, illetve 6 éve nevelkednek kint, ez a második évük, h. virágoztak, és az elsõ, h. megtartották termésüket. Igaz, a magról kelt csak egyet, míg a nemes elég sokat.
Az íze? Olyan asiminás..de határozottan nem rossz. Ha mégis valamihez hasonlítanom kellene, akkor a banán-mangó keveréket mondanám, engem arra emlékeztet. Eléggé telít egyébként, egyszerre egy bõven elég belõle, nekem legalábbis.
Az enyémek -a porzás miatt én is kettõt ültettem- 5, illetve 6 éve nevelkednek kint, ez a második évük, h. virágoztak, és az elsõ, h. megtartották termésüket. Igaz, a magról kelt csak egyet, míg a nemes elég sokat.
Az íze? Olyan asiminás..de határozottan nem rossz. Ha mégis valamihez hasonlítanom kellene, akkor a banán-mangó keveréket mondanám, engem arra emlékeztet. Eléggé telít egyébként, egyszerre egy bõven elég belõle, nekem legalábbis.
ez jó hír, hogy sikerült szeptember közepére megérnie..
nálam is nõ 2 db kis facsemete.. de az egyik már szinte az összes levelét ledobta. kiszáradt a földje szerintem..
de mégis milyen az íze? van olyan jó mint egy érett körte? vagy sárgadinnye?
nálam is nõ 2 db kis facsemete.. de az egyik már szinte az összes levelét ledobta. kiszáradt a földje szerintem..
de mégis milyen az íze? van olyan jó mint egy érett körte? vagy sárgadinnye?
Hát erre is megterem, de vigyázni kell a téli takarásra,(tõkenyak)a homokverésre(bevakult rügy) és itt nincs délnyugati lejtõs lanka,csak reggeltõl napnyugtáig erõs nap, és szárazság.De azért leszalad a gyökérzet és mélyebb helyrõl kap nedvességet.
Ittam én nagyon finom kiskunsági kékfrankost, a kadarka (Gál Tibor) olaszrizling (Kaló) is jó bort ad felénk. Ahogy Kaló Imre mondja: Ott a jó élni az embernek ahol a szõlõ megterem.
Hú, Kaló Imréhez nekünk is volt szerencsénk, júliusban jártunk nála. Gyakorlatilag nem volt középszerû bora, mindegyik kitûnõ volt. Csak ajánlani tudom!
A vörös aszúval nem tudtunk mit kezdeni, én most ittam ilyet elõször. Hiába, sohasem fogyasztottunk édes vörösbort.
A vörös aszúval nem tudtunk mit kezdeni, én most ittam ilyet elõször. Hiába, sohasem fogyasztottunk édes vörösbort.
Hát igen, apjuktól örökölték és finomították ki a borokat. Csak hát ne lenne olyan drága menü a bor, kezd kereskedelmi nívós magyar termék lenni, tudom rengeteg befektetés,ápolás, pincészet kialakítása jár vele, de mégis...
Tájjelegû borunk itt a Kövidinka, és Kadarka, egy két termelõ foglalkozik vele. Esetleg felfutóban telepítik Soltvadkert- Halas környékén. Igazi "homoki" borok, visszafogott 11-12 Maligant fokkal. Visszavonulóban vannak viszont a tömegbornak számító Rizling,Kékfrankos, Sárfehér fajták.
Tájjelegû borunk itt a Kövidinka, és Kadarka, egy két termelõ foglalkozik vele. Esetleg felfutóban telepítik Soltvadkert- Halas környékén. Igazi "homoki" borok, visszafogott 11-12 Maligant fokkal. Visszavonulóban vannak viszont a tömegbornak számító Rizling,Kékfrankos, Sárfehér fajták.
Én sem vagyok borász, de itt Egerben elég sok borász ismerõsöm van. Ami eddig rám ragadt: fontos a jó borhoz jó klímájú dombos terület déli fekvéssel (legjobbak a délnyugati dombtetõhöz közeli tõkék)
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak .
Jó borozgatást.
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak .
Jó borozgatást.
Az elmúlt 5 napban és ma is myrabolán alanyra szemeztem (T-szemzés), döntõrészt szomszédoktól szereztem be a nemes részt (kajszi és a Champion õszibarack kivételével), az alany pedig helyben volt. 3 Julian õszibarack, 3 zöld ringló, 4 kajszi (nem tudom milyen fajta, július elõ felében érik és igen nagy termése van, rendkívül zamatos, sajnos fagyérzékeny), 3+1 Steanley szilva, 2 Champion õszibarack lett az eredmény. Majd 1.5-2 hét múlva derül ki, hogy megeredtek-e a szemek (nagyon remélem, hogy a sebkezelõ-oltóviasz és a kötözés megteszi a hatását és nem szárad rá a levélcsonk az alanyra). Most szemeztem életemben elõször, ha legalább egy is sikerül típusonként, elégedett leszek.
Nem vitatok semmit. A borászat is egy szakma. Az, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni. Az elõzõ hsz-om utolsó mondata a legfontosabb.
Az igen! Eger és Tokaj környéke és pince szinten. Erre felé sajnos nincsenek "igazi" pincék, csak -2 3 méteres ház alá vájt pincék, ami csak -4-6 fokot produkál a kinti idõ mellett.
Ittam ez egri borvidéken olyan bort, amit október végén szüretelt szürkebarátból készült (2012) , Húsvét elõtti héten még a kádban a héján volt. Igen finom zamatos szép színû remek bor volt ( Kaló Imre pincéjében Szomolyán ).
Igen, aki selymes,minõségi bort akar készíteni, a kocsány eltávolítása elsõdleges. Én fürtöstõl daráltam le, és törkölyöstõl préseltem ki, 24-36 órán belül. Más kérdés az is, hogy meddig préselem. + párnafák (10-15 cm) rátéte után is préseltem, akkor már csak víztiszta,de aromás savas must jött le, a nem kívánatos, csersavas fürtökbõl is. De az elsõ fejtés után ez eltûnik,elõtte meg a forrás során harmonizál az alap mustal. Olyan ez mint a birka-hal fõzõ verseny, csak ezt magunknak készítjük.
Legalább 40-50 éves szõlészeti-borászati szakkönyv (Prohászka) él valamennyire az emlékezetemben. Ezek szerint a szõlõ érésekor (túlérésekor pláne) csökken a savtartalom. Erre a tartós meleg idõjárás rátesz egy lapáttal. Ezek miatt nem lehet például Egyiptomban elfogadható minõségû bort készíteni. A törkölyön erjesztéssel a héjból, magból nyilván "szabadulnak ki" savak, de az a bor már nem ugyanaz, mint amit a mustból erjesztenek. A lebogyózás amúgy tényleg szükséges ilyenkor, mert egy csomó nem kívánatos sav is kioldódna a kocsányból.
Csak kertesházi szinten foglalkoztam kölyökkoromban szõlészettel, nyilván a helyszín sem ér nyomába az egrinek.
Szerk: Semmiképpen sem akarom beduin létemre magyarázni az eszkimóknak, hogyan kell jegesmedvére vadászni.
Csak kertesházi szinten foglalkoztam kölyökkoromban szõlészettel, nyilván a helyszín sem ér nyomába az egrinek.
Szerk: Semmiképpen sem akarom beduin létemre magyarázni az eszkimóknak, hogyan kell jegesmedvére vadászni.
Még egy kiegészítés; a régi hordó lefejtése, leszívása során az alja bort, ami ülepedett seprõ,3-4 liter,(hordótól függõ) azt öntsük ki, ne kerüljön bele a fejtésbe. Ezután azért nyitott dugóval figyeljük az "anyagot", mert elõfordul új utó-forrás, rendezõdés esetleg eltarthat 1-2 hétig is.
Na új gépen írok, az elpunyúlt,(nyúlós) óbor feljavítását még átfejtéssel és köztes 10 literes vödörben oldott borkõ-savval lehet rendbe hozni, ami felér egy szellõztetéssel is. A Bp.-i Hermes-Áfész árul mindenféle borászati dolgokat, és teríti az országban.(Iparcikk-gazdabolt)
Bocs, olvastam a lebogyózást, igazad van. (írtam elõbb egy majd féloldalas szerkesztést, de a fránya szolgáltatómnál akadozik az internet, elszállt a semmibe).
Azért a több hétig hagyás kicsit sok, mert ott fog megvénülni a must-újbor a kádban. Mielõbb hordóban a helye. (48-72 óra).
Azért a több hétig hagyás kicsit sok, mert ott fog megvénülni a must-újbor a kádban. Mielõbb hordóban a helye. (48-72 óra).
Ötvös Tamás; hogy érted azt, hogy "elégnek"? Bebarnul, erõs donga-vénült íze van?
A savhiányt esetleg új bor esetén citromsavval (kristályos) lehet deríteni. Régi bornál meg háziasítással, bekeveréssel.
Horitazi; a szlanka eleve alacsony cukorfokot ad, a kései-túlérett módszer fenéje a bogyó-potyogás, és a penészedés.
Leganyi1; a mártai körzet szüretei mások, mint az alföldieké, van benne valami más, a tõkén hagyás, aszalódás ott természetes. Annál jobb a bor.(lásd: Tokaj környéke)
A héjon, magon hagyás több napon keresztül se jó, mert a kocsányból is kioldódnak nem kívánatos anyagok, és túl sok oxigén jelenléte eltolhatja a zamat anyagok megmaradását, magyarán oxidos, jellegtelen "vénült" must fog kerülni a hordóba.Nem véletlenül alkalmazzák a bogyózást, a kocsány mielõbbi leválasztását.
A savhiányt esetleg új bor esetén citromsavval (kristályos) lehet deríteni. Régi bornál meg háziasítással, bekeveréssel.
Horitazi; a szlanka eleve alacsony cukorfokot ad, a kései-túlérett módszer fenéje a bogyó-potyogás, és a penészedés.
Leganyi1; a mártai körzet szüretei mások, mint az alföldieké, van benne valami más, a tõkén hagyás, aszalódás ott természetes. Annál jobb a bor.(lásd: Tokaj környéke)
A héjon, magon hagyás több napon keresztül se jó, mert a kocsányból is kioldódnak nem kívánatos anyagok, és túl sok oxigén jelenléte eltolhatja a zamat anyagok megmaradását, magyarán oxidos, jellegtelen "vénült" must fog kerülni a hordóba.Nem véletlenül alkalmazzák a bogyózást, a kocsány mielõbbi leválasztását.
Éretten (esetleg túléretten) szüreteld le. Lebogyózva hagyd kádban 2-3 vagy akár több hétig, had ázzanak ki a magból és a héjból az értékes anyagok. Utána szûrd le. Ha így is kevés a sav lehet házasítani.
Az szép,sajnos a nagyobb mennyiségû szlanka lehúzta a fokot + ráadásként volt 1 nagyobb lisztharmat fertõzés is a nyáron nálunk. Színre,illatra viszont már most kellemes a must. Ebben a hûs idõben legalább 2 hét,vagy 3 mire elforr. Reméljük jó hatással lesz rá.
Felénk volt darázskár, fõleg csemegén. Túl gyorsan szaporodnak..
Ötvös Tamás: valami ötlet, hogy lehessen javítani a savtartalmon? Persze csak szabályos keretek között.
Felénk volt darázskár, fõleg csemegén. Túl gyorsan szaporodnak..
Ötvös Tamás: valami ötlet, hogy lehessen javítani a savtartalmon? Persze csak szabályos keretek között.
Idén nem is a cukorfokkal van a nagyobb gond. Egy bor eltarthatóságát az alkohol mellett a savtartalom is befolyásolja. A forró nyár miatt ebbõl volt tavaly és idén is a kevesebb, egyszerûen "elégnek".
Floo!
Rövid "u"-val írd legközelebb, mert így totál helytelen. Egy ékezet rettentõ sokat számít.
Árú: melléknév
Áru: fõnév
Szerk: ilyen esetekben hiába van bekapcsolva a helyesírás-ellenõrzõ.
Rövid "u"-val írd legközelebb, mert így totál helytelen. Egy ékezet rettentõ sokat számít.
Árú: melléknév
Áru: fõnév
Szerk: ilyen esetekben hiába van bekapcsolva a helyesírás-ellenõrzõ.
Nálunk a vegyes 19,5-es lett, meg is lepõdtem!
Sem darázs, sem méhe sem madárkár nem volt, nagyon jó minõségû lett az árú.
Sem darázs, sem méhe sem madárkár nem volt, nagyon jó minõségû lett az árú.
Hát a szüret is meg volt,vegyes szõlõbõl, 16-os lett a mustfok(ebbõl a miénké kb 18-18,5es volt,amit nagyszülõktõl kaptunk,az lehúzta kissé,de az õ szõlõjük védettebb,árnyékosabb helyen van,és mindig is kevesebb volt a cukra), körülbelül 3 hekto bor lesz ,majd belõle. Sajnos kell hozzá egy kisebb mennyiségû cukor, hogy könnyebben eltartható legyen,de üsse kõ.
Sajnos a darazsak, csapadékos idõ miatt muszáj volt leszedni.
Bocs a meséért, de gondoltam megosztom, párszor jártam itt nyáron szõlõ témában
Sajnos a darazsak, csapadékos idõ miatt muszáj volt leszedni.
Bocs a meséért, de gondoltam megosztom, párszor jártam itt nyáron szõlõ témában
Szeretnék más fajtát is, ebbõl a mostaniból nekem 4 bokrom lett, de jó nagy a kertünk így 100 bokor is elférne benne, unokatesóm majd hoz Budaörsrõl, annak barna a színe ha megérik, szerintem az a fajta a Babits füge.
Kukoricaszárral próbálom novembertõl takarni ha sikerül, majd ki a Tiszához is ültetek ki az élményparkba, ott van 1 ha.-os területem, de a talaj ott se valami jó, a kivim itthoz tönkrement, Sülysápon viszont nagyon szép. Még a Tiszánál (5 km.-re tõlem kinn a telken) megpróbálom a kivit ha ott se jó neki a talaj akkor a kivis kísérletet itthon abbahagyom.
Kukoricaszárral próbálom novembertõl takarni ha sikerül, majd ki a Tiszához is ültetek ki az élményparkba, ott van 1 ha.-os területem, de a talaj ott se valami jó, a kivim itthoz tönkrement, Sülysápon viszont nagyon szép. Még a Tiszánál (5 km.-re tõlem kinn a telken) megpróbálom a kivit ha ott se jó neki a talaj akkor a kivis kísérletet itthon abbahagyom.
Nálam most kezd érni a füge, egyelõre néhány szem:
Link
Az elsõ termés teljesen kimaradt így majd most hétvégére szeptember közepére érik be az elsõ termés, bár sok van rajta, de kíváncsi leszek mennyi fog majd beérni. kb. egy jó hónapja van még az érdemi fejlõrédre október vége felé már kínkeserves a beérése.
Link
Az elsõ termés teljesen kimaradt így majd most hétvégére szeptember közepére érik be az elsõ termés, bár sok van rajta, de kíváncsi leszek mennyi fog majd beérni. kb. egy jó hónapja van még az érdemi fejlõrédre október vége felé már kínkeserves a beérése.
Igaz, hogy beszéltünk személyesen, de másokat is érinthet: Az elsõ évben, években gyengélkedõ szõlõoltványokat, gyümölcsfa csemetéket tapasztalatom szerint nem érdemes meghagyni: soha nem fogja utolérni az erõs példányokat. Az is mindegy, hogy már gyenge oltványként vásároltad (másodosztályú oltványokat ezért nem szabad megvenni), vagy az elmúlt száraz nyarak miatt nem fejlõdött: sose lesz belõle erõteljes szõlõtõke, gyümölcsfa.
Korábban már írtam arról, hogy milyen fajtákat ültettem (2011 elõtt még nem volt csemegeszõlõnk), ezeket kérésedre összegzem. Vegyesen, részben ismerõsök/szomszédok tapasztalatai alapján válogattam össze a fajtákat, semleges és muskotályosakat egyaránt [a meg nem eredt példányokat kihagyom a felsorolásból]:
2011 április: Néró, Teréz, Pölöskei musk. (tavaly elfagyott, idén hajtott elõször lehajtható erõs vesszõt), Augusztusi musk. (Palatina), Suvenir (1-1 db oltvány)
2011 december: Pannónia kincse (oltott)
2012 április-május: Eszter, Hamburgi musk., Csaba Gyöngye, Mathiász Jné musk. (leggyengébb, nem vagyok megelégedve vele, télen el is fagyott), Szõlõskertek királynõje musk. (1-1 oltvány)
2012 november: Zala Gyöngye, Afuz Ali (1-1 oltvány)
2013 május-június: 2 fehér Chasselas (Saszla), 1 Néró, 1 Otelló (cserépben/vízben gyökereztetett dugványok)
2014 tavasza (tervezett): Cardinal, Favorit vesszõket kapok ugyanattól a szomszédtól, akitõl a Saszlát kaptam.
Az, hogy melyik a világ legjobb ízû szõlõje - megoszlanak a vélemények - a Hamburgi muskotályt és a hazánkban is egyre népszerûbb Itáliát (nemesítés csúcsa) tartják. Az én szájízemnek a Csaba Gyöngye musk. tetszik a legjobban, ez az egyik szõlõ azok közül, ami le tud venni a lábamról. A családban inkább a semleges szõlõknek van keletje. Az Itáliát már 1-1 alkalommal (mindig õsszel) próbáltam ültetni 1-1 példányt, de sosem sikerült, valószínû azért mert késõn hajt ki és késõn fejezi be a vegetációt és korán (még éretlen vesszõvel) szedik ki a kertészek és a szakszerû téliesítés ellenére sem hajt ki. Tavaszra persze minden faiskolából elkel, mert újabban sokan ültetik.
Lujó! Én már oltott szõlõket nem tervezek venni, azon muskotályos példányokból próbálok majd szaporítani ami van (ami eddig már adott termést csalódást nem okozott nekünk). A Mathiász Jánosné muskotály még nem termett így nem tudom milyen ízû, de nem akar erõsödni, pedig ez már a második éve - a 30-40cm-es egyetlen vékony hajtással nem tudok mit kezdeni: jövõre (fájó szívvel) kiveszem, ha nem akar észbe kapni és legfeljebb tõled kérek majd tavasszal vesszõt. Az Itáliára továbbra is fáj a fogam, csak az a baj, hogy senkinek sincs ilyen szõlõvesszõje a környékben, akit ismerek (pedig ez a fajta könnyen gyökeresedik). A Hamburgi muskotályról meg annyit, hogy volt rajta egy mini fürt 7-8 szemmel, ezt szépen elcsemegézte brumi kutyus még a hónap elején, mérges is voltam érte, mert nem tudtuk megkóstolni. Egy szemet találtam a földön.
2011 április: Néró, Teréz, Pölöskei musk. (tavaly elfagyott, idén hajtott elõször lehajtható erõs vesszõt), Augusztusi musk. (Palatina), Suvenir (1-1 db oltvány)
2011 december: Pannónia kincse (oltott)
2012 április-május: Eszter, Hamburgi musk., Csaba Gyöngye, Mathiász Jné musk. (leggyengébb, nem vagyok megelégedve vele, télen el is fagyott), Szõlõskertek királynõje musk. (1-1 oltvány)
2012 november: Zala Gyöngye, Afuz Ali (1-1 oltvány)
2013 május-június: 2 fehér Chasselas (Saszla), 1 Néró, 1 Otelló (cserépben/vízben gyökereztetett dugványok)
2014 tavasza (tervezett): Cardinal, Favorit vesszõket kapok ugyanattól a szomszédtól, akitõl a Saszlát kaptam.
Az, hogy melyik a világ legjobb ízû szõlõje - megoszlanak a vélemények - a Hamburgi muskotályt és a hazánkban is egyre népszerûbb Itáliát (nemesítés csúcsa) tartják. Az én szájízemnek a Csaba Gyöngye musk. tetszik a legjobban, ez az egyik szõlõ azok közül, ami le tud venni a lábamról. A családban inkább a semleges szõlõknek van keletje. Az Itáliát már 1-1 alkalommal (mindig õsszel) próbáltam ültetni 1-1 példányt, de sosem sikerült, valószínû azért mert késõn hajt ki és késõn fejezi be a vegetációt és korán (még éretlen vesszõvel) szedik ki a kertészek és a szakszerû téliesítés ellenére sem hajt ki. Tavaszra persze minden faiskolából elkel, mert újabban sokan ültetik.
Lujó! Én már oltott szõlõket nem tervezek venni, azon muskotályos példányokból próbálok majd szaporítani ami van (ami eddig már adott termést csalódást nem okozott nekünk). A Mathiász Jánosné muskotály még nem termett így nem tudom milyen ízû, de nem akar erõsödni, pedig ez már a második éve - a 30-40cm-es egyetlen vékony hajtással nem tudok mit kezdeni: jövõre (fájó szívvel) kiveszem, ha nem akar észbe kapni és legfeljebb tõled kérek majd tavasszal vesszõt. Az Itáliára továbbra is fáj a fogam, csak az a baj, hogy senkinek sincs ilyen szõlõvesszõje a környékben, akit ismerek (pedig ez a fajta könnyen gyökeresedik). A Hamburgi muskotályról meg annyit, hogy volt rajta egy mini fürt 7-8 szemmel, ezt szépen elcsemegézte brumi kutyus még a hónap elején, mérges is voltam érte, mert nem tudtuk megkóstolni. Egy szemet találtam a földön.