2025. május 11., vasárnap

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#6396
Nem próbáltam a narancs utó-érlelését, mert még meg sem veszem, majd mikulás után. Most nálam a gránátalma a sláger, ez viszont meg majdnem túlérett, kívülrõl nagyon tetszetõs, de felvágva már lé szegény példányt is vettem. A kemény héjúak a jók.
#6395
Sziasztok.
Az olvastam, hogy "a KORÁN betakarított narancs utóérésre nem képes."
Ha már majdnem érettek, de még valamelyest savanyúak, akkor szerintem még lendíthet rajtuk valamennyit az etilén. Narancssárgának narancssárgák, de nem az igaziak. 6 darab narancs mellé egy kettévágott almát tettem. Megnézem, hogy 3-4 nap alatt mire mennek. Lehet semmire, de próba szerencse.
A következõ gyümölcsöket viszont 100 % meg lehet érlelni 3 nap alatt: kivi, datolyaszilva, banán.

Kaszabubu! Gondolom nem vetted a fáradtságot, hogy kipróbáld a narancsos-almás módszert? szegyenlos
#6394
A vetéshez egyébként egy 104-es palántanevelõ tálcát ajánlok, ez nálunk bevált. A paprikához ideális a lyukmérete és a fiatal növényt a gyökerének sérülése nélkül pikírozhatod át 2-4 leveles korban. Mivel a palántanevelõ alul lyukas, így könnyû alulról öntözni egy tálca segítségével (ami a leírtakban is látható, hogy a palántadõlés elleni védekezés egyik legfontosabb lépése). Szépen lehet a fajtákat, sorokat megjelölni benne, az meg a kelési arány, idõ, fejlõdés összehasonlítása végett hasznos. Link
#6393
Ne feledkezz meg a növényvédelem 0. lépésérõl sem, a csávázásról. Hiába sütöd ki a földet, hiába próbálsz gombaölõzni magonc korban, hogyha a növénykórokozók már a magokban is jelen vannak. Márpedig számos gombás és bakteriális fertõzés a maggal is terjed. A vírusokról nem is beszélve, bár azok ellen úgysem tehetsz semmit...
A csávázást vetés elõtt végezzük el. Számos készítmény kapható erre a célra, a kemikáliák, szintetikus gombaölõ szerek mellett szerencsére biokészítmények is, pl. a Natur Biokal 01 Link
De ígértem én neked anno házi biolétyó receptet is:
Csávázás bio módra: A felhasznált magot 2-3 óráig áztathatjuk kamilla és fokhagyma lébe csávázásként. Majd a vetést ezzel a lével és 1,5%-os Bordóilével öntözzük be.
Jól bevált Krisna-völgyi recept: A következõ növényeket egyforma mennyiségben keverjük össze szárazon: körömvirág, macskagyökér, tölgyfakéreg, cickafark, csalán. Forraljunk fel 1 liter vizet, majd rakjunk hozzá a keverékbõl 1 evõkanállal. Zárjuk le a lángot és hagyjuk
állni 10 percig. Ezután szûrjük le, majd a még langyos teába áztassuk be a vetésre szánt magot. Apró magokat 3-4 órán át, nagyobb magokat 1-2 napon át kell áztatni.
Meg van itt még pár dolog összefoglalásként és nevelési tanácsként a palántadõlésrõl: Link Link Link
Nálunk az idén a paprikafélék egyik leggyakoribb betegsége, a bakteriális levélfoltosság volt a "sláger". Idõvel arra is jó lesz figyelni, bár talán a fertõzés elõfordulása és lefolyása egy izolált balkonon, udvarkában nem annyira vészes, mint kint a természetben, de azért nem árt odafigyelni.
Jó próbavetést! Majd számolj be a fejleményekrõl. Ne feledd, a paprikák ideális csírázási hõmérséklete 30 °C körül van, abban a tartományban 25 °C és 35 °C között több nappal, akár hetekkel hamarabb is kibújhatnak a magoncok, fõleg a magas hõigényû, nagyon lassan kelõ kínai paprikáknál látványos a különbség. nyelvnyujtas
#6392
Úgy látszik, idén dec. 14. a magyar kóbásztõtés napja. Nálunk is aznap lesz ünnep! kacsint
#6391
Én december elejére terveztem, de ahogy nézem az idõ nem nagyon fogja engedni. Így megpróbálom péntek-szombat földbe rakni.

Augusztus végén csináltam õszi vetést egy sorban. Eredmény: szép nagy bokrok, sok virággal. Mostanra kifejlõdtek a hüvelyek. Nem tudom még mennyire futja. Sajnos véletlen a nagy melegben közepes tenyészidejû raktam a földbe. Szerintem egy röviddel már szépen bearathattam volna.
#6390
Sziasztok. Most kell elvetni a borsót!!!
#6389
Lesz közte az is (habanero red, habanero gold) nyelvnyujtas Plusz aji lemon meg rawit nevet
#6388
A habanerotól szerintem hamarabb felakad a szeme bárkinek, mint az elõbb említett alternatívától. laza
#6387
Csak nehogy félreértse valaki a termesztett növényt!

Kolbásztöltés: Azonos idõpont a mienkkel, optimális. Egy-két hét és ott lesz a zanyag.

Szerk: sürgõs, halaszthatatlan pálinkafõzésem volt.
#6386
Mivel nemsokára meg akarok ejteni egy próbavetés az amúgy is átteleltethetõ fajtákból (van néhány felesleges növényekre specializált akváriumi fénycsövem) így reményeim szerint addigra túl lesznek már 1 átültetésen, és akkor már mehetnek dézsába is akár nevet

Lesznek még biztos kérdéseim, szóval közben nyomonkövethetõ lesz, ha sikerrel járok.

Apropó paprika! Dec 14-én kolbásztõtés... kacsint laza
#6385
Arra azért gondolj, hogy amikor már lehetséges (ápr. vége felé) ki kell ültetni, különben vagy a hatóanyag lesz bennük kevés, vagy a kártevõ gombáknak, rovaroknak lesz ideális terepe az ültetvényed.
#6384
Köszönöm! Valószínûleg ez lesz akkor. Legfeljebb elsõ locsoláskor kap egy kis gombaölõt is nevet
#6383
Ezt én is kipróbálom...

Az idén katasztrofális pusztulásom volt, ráadásul vásároltam direkt palántaföldet, amiben egyrészt 10 palántázóból 9-ben elvitt mindent a palántadõlés, másrészt mintha hiányzott volna valamilyen tápanyag, mert a palánták 2-3 cm után megálltak a növekedésben. Így kellett átültetnem õket és azután fejlõdtek tovább...
#6382
Kb 15 percig. Mivel ez a talajgõzölés házi változata lenne alufóliával le szoktam fedni, és a hõkezelés elõtt illetve közben spriccelõvel nedvesíteni.
Most, hogy jobban utánanéztem azt írják több helyen, hogy 30 percen keresztül ajánlatos 85-90 °C körül tartani a talajt, és utána néhány napig pihentetni.
#6381
Japán birs: Link
Biztosan az októberi fagyok tévesztették meg. (Pontosabban az azt követõ enyheség.)
#6380
Köszi mindkettõtöknek! A földet kb meddig szoktad "sütni"? Gondolom nem extremofilek, szóval egyszer átmelegszik, oszt' jóvan (?) nevet
#6379
Palántadõlés ellen én meg szoktam sütni sütõben a magvetésre szánt földkeveréket. Nekem ez vált be a legjobban. A Bubu által javasolt szer (mankoceb) is segítségedre lehet.
Az eddigi tapasztalataim alapján tovább mérsékelhetõ a kidõlt palánták száma, ha nem veted túl sûrûn a magokat, illetve ha kelés után hagyod néha kiszáradni a talaj felsõ rétegét. Kisebb mennyiségben ha van rá mód nem árt sekélyen felkarcolgatni a tömörödött talajfelszínt pl.egy százasszöggel.
Volt már hogy több ezer fûszerpaprika palántát neveltem az ablakokban a pikírozásig (2-4 leveles állapot) ezzel a módszerrel.
#6378
Bõvebben;
Link
laza
#6377
Szártõrothadás ellen van valakinet "tuti" módszere? Paprikapalántáknak szánt földet kezelnék vele. Elõre is köszönöm!
#6376
Nem kell takarni, bírja a hideget!
#6375
A tulipánfát az elsõ években szükséges takarni vagy sem. Nem tudom a fagyérzékenységét.
#6374
Nálam a káki felsõ hajtásain lettek friss hajtások, de azok már szeptemberben megindultak. Ráadásul nálam csak talajmenti fagy volt, és ahogy Szeke írja, itt is tele van virággal és kispaprikával a paprika. Érdekes módon anyáméknál, akik légvonalban 300m-re és kb 25m-rel feljebb laknak (domboldalon) ott kiterjedt fagyok voltak, az akkor zöldellõ kukorica is teljesen elfagyott, nem beszélve a többi növényrõl...
#6373
Ez nem tudom, mennyire általános, de ma láttam az egyik paprikán egy virágot!
#6372
Szerintem nyugodtan tedd alájuk-köréjük. A sekély gyökeres növényekhez viszont keverd be saját földel. A marhatrágya nem annyira égetõ, mint a baromfi- galamb-disznó trágya.Pláne most a nyugalmi idõben lesz ideje oszlani, nem mint tavasszal.Tavasszal pedig elég egy felszíni kombi mûtrágyával meghinteni. A tavaszi beindulás után figyeljünk a talaj nedvességre,a kiszáradás növelheti az un.gyökér zónai perzselést, de szerintem ez nem jellemzõ.
laza
#6371
Szép a kerted!
Látom a fák törzsét te is lemeszeled.
Sikerült szereznem marhatrágyát. Sajnos még elég friss. Arra gondoltam, hogy a gyümölcsfák törzséhez, fekete és piros ribizli tövéhez meg a szamócákhoz tennék belõle. Szerintetek kiégeti a növényeket, vagy a télen elbomlik és beszivárog a talajba?
#6370
Egyre több helyrõl hallom, hogy az ország középsõ és keleti felén az október eleji fagytól lehullottak a levelek, majd az azt követõ melegben újrahajtottak a növények, kivi, füge, barack és egyéb gyümölcsök.
Egy ismerõsöm mondta tegnap, hogy az õszibaracknak 5 centis friss hajtásai vannak, tehát a fa áprilisi fenológiai állapotban van.
Azaz a tél valószínû ki fogja nyírni.
Ez a kivi is nagy veszélyben van, a magyar-román határnál készült a kép néhány napja, az október eleji fagy után hajtott újra, szintén tavaszi állapotban várja a telet.
Nem tudom mennyire jellemzõ ez, ahol -5-9 fok között volt a minimum október elején, ott jó eséllyel így reagált rá a növényzet.
#6369
Képhegyek a hétvégérõl; novemberi színek és ízek. nevet
11.08.:
Link Link Link
11.09.:
Link Link Link Link Link
11.10.:
Link Link Link Link Link
Link Link Link Link Link
Link Link

beillesztett kép

#6368
A hétvégén nyugalomba helyezett kert és gyümölcsös fotói (részben): Link
#6367
Sõt már a kaktuszok terméseit is lehet szedni. Semmihez sem hasonlítható az ízük. Mikor kettévágom, majd kicsordul az a cukros lé, az maga a gyönyör.
#6366
A naspolyát most már lehet szedni !
#6365
A rEcept ami alapján készült:3kg szilva
1liter víz
literenként 5g citromsav
literenként 25dkg cukor
A ledarált és kimagozott szilvát 21kg volt tisztán a szilva,felöntöttem 7litervízzel,és állni hagytam 36órát,jó sûrû állagú lett,gondolkoztam is sokat hogy mivel szûrhetném le,lehet nem volt a legjobb választás ,de paradicsom passzírozón nyomtam át elég katyvaszos lett,de gondoltam majd ugyis kiforrja,le is jött ebbõl kb 20liter tettem bele 5kg cukrot és 50g citromsavat,be tettem hûvös helyre,el is kezdett forrni szépen jött is ki belõle az szépen a sûrû rész 2hónap,még forr egy kicsit tegnap gondoltam szívok belõle,hogy milyen lehet az állaga színe íze,talán sûrûbb lett mint mikor az elején bele tettem,így hát tegnap átszûrtem ,és így viszonylag elég tiszta lett,és a kb 20literembõl lett 12liter!
#6364
Átszûrted többször is? Ha leírnád, hogyan készült akkor lehet okosabbak leszünk. Arra gyanakszom, hogy 2 hónap alatt ecetes lett.
Én most csináltam almabort. Egész jól sikerült, inkább pezsgõre hajaz az íze és szépen pukkan. Készítettem csipkebogyó szörpöt, de az is felforrt a hûtõben. Pedig csak nagyon kevés cukrot adtam hozzá a fõzésnél. laza
#6363
Mandula termése lepotyog magától vagy szedni kell? Köszönöm a választ elõre is.
#6362
Lenne egy kérdésem!Itt már valaki házilag készített szilvabort?ha igen akkor megtudná mondani milyen íze van,mert én most készítettem elõször kb.2hónapos,és megnéztem most hogy tisztult-e már,és meg is kóstoltam nekem elég fura,majdnem olyan mint a pálinka fõleg az utóíze,ráadásul elég sûrû is,és nemcsak az alja?!
#6361
Gyönyörû táj! nevet
#6360
Egy kis õsz, egy kis Hegyalja: Link Link Link Link Link

beillesztett kép



#6359
Örülök, hogy nem tévedtem.
Ha van még fiatal gomba, akkor szedjél belõle és kóstoljátok meg. nevet
#6358
Más ismerõseim is azt mondták h gyapjas tintagomba. Utánanéztem én is, szerintem is az lehet.
#6357
Valamelyik csiperke fajta ez, (utolsó kép) de egy ilyen képrõl persze felelõtlenség lenne biztosan állítani. Már van közel két hete hogy lilatökû pereszkét szedtem a kert végi szilvásból, pár darabot. igen korai kezdés, de hát hideg volt abban az idõszakban. Kíváncsi vagyok mikor bújnak elõ az újabb termõtestek.
#6356
A fagy által megkopasztott (50-60%) fügebokron tömegesen kezdett megduzzadni és beérni a füge. Néhány - gondolom a sok esõtõl - szinte kettérepedt.
#6355
Legközelebb készíts profilképet és alulnézetit is, ha gombát fényképezel. Nem tragédia, ha leszedsz egy gombát, az csak termés, termõtest. A vegetatív rész a földben van, az évellõ.

Szerk: A téma inkább a Bioszférába tartozik, kivéve, ha pl. némi öntözéssel segítesz a természetes élõhelyén termõ gombának.
#6354
Õszi ágak;
Link
#6353
A fajta nem azonos a fajjal. Minden fajta faj, de egy faj sem fajta, viszont ha faj, még lehet fajta. Bonyolutnak hangzik, de tök egyszerû. Egy guglizást megér. kacsint
#6352
Az elsõ 2 kép ha jól látom gyapjas tintagomba. Nagyon finom pörköltnek, vagy töltve. A tönkjét ne edd meg. A kalapját is csak fiatalon, amíg hófehér. Rózsaszínesen, feketén már nem, mert mérgezõ. Fehéren is hosszú (legalább 20-30, de inkább több perc) hõkezelést igényel. Ja és "tintázáskor" ne egyél belõle, mert meggátolja az alkohol lebontását a szervezetben, az meg elég kellemetlen... laza
Egyébként az egyik legfinomabb gombának tartják, én is szeretem. Sós vízben elõfõzve le is fagyaszthatod. Idõnként tavasszal is megjelenik, de õsszel (fõleg október-novemberben) tömeges is lehet a tápanyagban gazdag nedves legelõkön. Amikor megjelenik a kis fiatal még ki nem nyílt kalap, akkor szedd le és gyorsan (pár órán belül) dolgozd fel, mert álltában is hamar megöregszik (amikor darabolod látod, hogy a hófehéren szedett gomba már rózsaszínesedik).
Azért egy megerõsítést várj meg, lehet tévedek a meghatározásnál. szegyenlos
A második gombát sajna nem ismerem. szomoru
#6351
Ilyen gombákat találtam a házunk elõtt. Link Link Sose láttam még ilyent. Ismeri valaki milyen fajta ez? Ja meg van még egy ilyen is.Link
#6350
Sziasztok.
Újra van datolyaszilva a boltokban, amelyeket 3 nap alatt csodássá lehet érleni a kettévágott almás módszeremmel.
A kivi 2 nap alatt lett puha a zacskóban. Hihetetlen.
#6349
Szerintem locsolni kár, mert mediterrán növényként a szárazsághoz van szokva!
#6348
Kicsi ország, hatalmas különbségek.
#6347
Az idei fügetermés baromira nem jött be. Annak ellenére hogy tavasszal nem nagyon fagyott el, szép kis bokornak indult. Locsoltam a nyáron. Elsõ termés nem lett semmi. :-(. Második termése egy pár szem volt, 4 bokorról alig 10-12 szemet tudtam csak leszedni, máris lefagyott. Vagy 120-180 szem maradt a 4 bokron rajta, ami már éretlenül fog lehullani.

Utolsó észlelés

2025-05-11 09:02:48

Kõszeg

15.6 °C

00002

RH: 59 | P: 1017.3

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139548

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.