2025. május 11., vasárnap

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#6346
Mivel holnap reggelre a fagy valószínû véget vet a kiskerti szezonnak, ezért az idei év mérlege:
Cukkini : 3 bokor volt,szépen indultak, de augusztusra öntözés mellett is kiszáradtak.
Paradicsom: ~30 bokor volt, 25 kg fölött szedtünk le.
Paprika(cseresznye,almapaprika,fehér,zöld hegyes,stb): Mindegyikbõl 4 tõ, pár marékkal lett, és még ma szedek is nevet
Fokhagymából 100 fej õszi és 20-25 fej tavaszi lett. Szép darabok és ízletesek.
Összességében jobban sikerült, mint tavaly.Évrõl évre nagyobb tapasztalattal indulunk neki nevet
Gyümölcsbõl az almán kívül minden szépen termett.
Az idei bor pontos mennyiségérõl hétvégén tudok mondani bármit is nevet
#6345
Szaknyelven ezt nevezik pontmutációnak, a tulipán az egyik iskolapélda erre. Egyetlen megoldás van a problémára, ha a bibe csúcsát levágod vagy a különféle fajták között tisztes távolságot tartasz.
#6344
Sziasztok. nevet
Ma délután még napsütés is volt, mely mesésen megcsillogtatta az Echinocereus coccineus tüskéit.

beillesztett kép


Eredeti méret: Link
Képtár: Link
#6343
Nem pénz. Ha csomagolt, a fajta valószínû az ami a csomagoláson van, ha ömlesztett, ismeretlen fajták keverékéke is lehet. Ahoz, hogy korcsot vegyél, elég az, hogy egymás melletti ágyásban nõtt két különbözõ fajta. Az átporzásnak a hagymára is hatása van. Minden fajtát saját, egyedi víruskolónia alakít ki. Az átporzásnál a vírusok is átadódnak és hatásuk lesz, vagy lehet a következõ évben a virág színére, mintázatára, alakjára.
Valószínûnek tartom, hogy nem üzleti célú virágtermesztés miatt kérdezted, nem feltétlen van szükséged egyöntetû, azonos idõben nyíló virágokra, hanem csak a díszítésre.
#6342
15 Ft-ért árulják a piacon a tulipánhagymát. Jó árnak számít?
#6341
Már el kellett volna, de én sem ültettem még el. Aktuális.

Rossmann: Kösz! Citromsav: ez az átka minden szerves anyagnak. A lebontó szervezetek jól ki vannak találva. A dioxinon kívül nincs stabil.
#6340
Tulipánhagymát mikor szoktatok ültetni?
#6339
- Nincs tapasztalatom a kökény cefrézés terén.
- Olasz nevezetû nick-el vedd fel a kapcsolatot a pálinkás fórumon (amit linkeltél lentebb ), ha õ nem tud gyógyírt, és csodaszert a gondodra, akkor hiába is keresgélsz. Privát vélemény: Tavaly volt téli alma cefrém, még csak víz sem kellett hozzá fõzésnél, nagyjából ekkortájt cefréztem , darálás, gond nélkül kierjedt, natúr pektinbontó. Szerintem mindenszentekig a következõ napokban fogjuk a leghidegebb idõszakot élni. Komoly tétben mernék rá fogadni. Hosszú évek alatt mindig kierjedt a birs, kései körte, alma, szõlõ, törköly fûtés nélküli helységben.
- Ott a pont a cukortémánál nálad! A magas aroma, de alacsony cukortartalmú gyümikhez nem bûn, de szarvashiba ha nem rakunk napfényt!! (Nálam a birshez.)
- A citromsav péhá beállításhoz egy irgalmas kiáltás nem ér....Ha el is érne valaki eredményt vele, valamelyik baktérium (?) pillanatok alatt felzabálja. Ezt a nagyon okosoktól hallottam . Kerülendõ. Az akkusav (kénsav) a leginkább elérhetõ, megfizethetõ, de én nem igazán vagyok híve. A Vilmos másik titka lehetett az idén, hogy optimális hõmérsékleten tudott erjedni.
#6338
Black Prince és Goldkrone folytonnövõ. Itt részleteztem: Link
#6337
Néhány cefrészeti kérdésem lenne, ha tudsz segíteni:

- Tudok szerezni egy üstre való magozott kökényhúst. Milyen, az általánostól eltérõ cefrézési technikája van a kökénynek? Csak az élesztõ tápsó igényre találtam rá.
- Ismersz-e olyan pektinbontó enzimet, ami hidegben is mûködik? Most dolgozom fel a téli almát, és úgy néz ki, a fõzdében le fogják harapni a fejemet a csak lapátolható cefre miatt. Melegebb helyre vinni nem tudom az anyagot.

Egy szomszédomnak ajándékoztam egy kis tavalyi körte-alma vegyes pálinkát. Szerintem a leggyengébb minõségû volt a szezonban a többi között. Anyagmentési okok miatt éretlenül szüreteltük a téli körtét: pár napon belül lába kelt volna. A szomszéd orvul benevezte egy pálinkafesztiválon, és bronzérmes lett.

A következõket nem Neked írom, de másoknak hasznos lehet:

A cefre (nem korlátlan idõtartamra való) tartósításának egyik módja a cukrozás-> magasabb alkohol tartalom, egy másik a pH csökkentés 3,0-ra (kénsavval, foszforsavval, semmilyen káros íz rontó, vagy egészségtelen hatása nincs), csak a káros baktériumok, gombák szaporodását gátolja. Én nem szeretem a cukrozást: csak az alkohol mennyiségét növeli, az aroma anyagok mennyisége változatlan marad. Nekem nem több alkohol kell, hanem jóféle pálinka, amit nem szégyen kínálgatni. Van, amikor szükséges cukrozni: pl. birs, csipkebogyó, bodza, stb, de ilyenekkel csak nyugdíjazásom után fogok tudni veszõdni.
Egy harmadik, jó, de nem 100%-os védelem a levegõtõl való elzárás: A hordó peremén túlnyúló fólia a (kierjedt) cefre felszínére, arra pedig víz, leterhelni, hogy a fólia ott is maradjon. Így nem jutnak a szükséges oxigénhez a romlást okozó baktériumok, gombák, meg a muslica sem fér hozzá.

A pH csökkentésrõl még annyit, hogy pl. a körte savazás nélkül nem tud kierjedni teljesen: az erjesztést végzõ élesztõ gombák csak savanyú közegben képesek optimálisan mûködni, a körtében pedig nincs elég sav. Az idei körte 11 liter/100kg helyett savazás nélkül adott volna max. 7-8 liter/100 kg-ot.
Aki a kénsavtól, foszforsavtól idegenkedik, használjon citromsavat, (gazdaboltokban kapható, nem is drága): legalább 5 dkg/ 100 kg cefre.
#6336
Valóban, meglepõen jól adja a Vilmos! A hosszú tenyészidõ miatt lehet? Tavaly már majd leballagott mind, amikor az idén rendesen érni kezdett. Bódi / ringló remix elég szépen muzsikált, de vastagon a tavalyi kihozatal alatt. A veres szilvát én még csak bõ egy hét múlva csurgatom, szeretem a szilva cefrét utóérlelni (tökös szilva), és szept 10. - e körül érett le a vége a fáról. A kajszi mesés lett ha nem is sok, fekete cserkó bõven adott, a faeper szokás szerint, a nyári alma is biztató kihozatalt produkál.
Szép hogy cukkermentes páleszra biztatod a nagyérdemût, nagyvonalakban egyet értek, simább zamatosabb , teltebb íz, és illatvilágú a pálesz cukker (alias napfény) nélkül, de aki kénytelen hosszabban tárolni a cefrét, nem tudja fõzni, fõzetni amikor kell, jobban jár ha megkínálja cukorral (max 3%), mert a cukorból nyert + alkohol védi a cefrét a a különbözõ eredetû minõségrontó folyamatoktól. Savazni pedig nem fognak nevet .Fogok lõni néhány képet az utolsó "reménységrõl", remélem tetszeni fog. nevet ( ...Egy "öreg" zugdesztestõl)
Kert jól sikerült viszonylag, a zöldbaba kiemelkedõen teljesített, a paprika gyengébb a tavalyinál, a csemege ubi zavar nagyon! Új gyártó, kiszerelés a mohikán F1 -nél, gyenge kötés jellemezte, nem tudom miért, évjárat, vetõmag, vagy a tenyészidõszak eleji iszonyat sok csapadék, betegségfészek (?)
#6335
Kicsi, körte formája van a sárga paradicsomnak. Bocsi, de ezt nem írtam le.
Te idén összesen mennyi fajtával próbálkoztál? Nálam a fa, a koktél, és a bébiszilva volt a nyerõ.
#6334
Szia! Javaslom, hogy eredeti magot vess, a sárga koktél kivadul és olyan piros koktél lesz, ami még akkor is nagyon savanyú, amikor már szép piros.
#6333
Sziasztok.
Még tegnapelõtt szedegettem a koktélparadicsomokat. Sajnos már nincs ízük, csak kényszerérettek. Arányaiban 10-bõl 2 volt csak édes.
Ma viszont szereztem sárgát, amibõl már ki is szedtem a magokat. nevet
#6332
Június elejétõl szakaszosan (holott ált. ápr. legvégétõl jún. elejéig szoktam) és sajnos olyan helyre, amely csak délelõtt kap érdemi napsütést (korán beültettem a kertet, így nem maradt hely neki). Tavaly a termés kb. 75-80%-a az õsz folyamán érett be, az utolsó érett paprikákat épp mikuláskor szedtem le. Idén is ilyen jó õszben reménykedtem, amilyen a tavalyi volt - helyette nagyot koppantunk. Vettem fekete fóliát, majd azzal fogom takarni éjszakánként a paradicsomot és a most pirosodó paprikát, valamint a céklát is - nem szeretném ha október elején néhány fagyos nap miatt kárba veszne az éves munka. Az október még nincs elveszve.
#6331
Hogyha nem tudsz locsolni vagy öntözni, akkor bizony a legtöbb zöldségféle termesztése kérdéses, mert a fejlõdésük teljesen az anyatermészet kiszámíthatatlan kedvére lesz bízva. A haszonnövény akkor fog jól fejlõdni, akkor lesz erõs, egészséges amely szép és kielégítõ termést ad, hogyha rendszeres vízutánpótlást kap. A burgonyafélék (paprika, paradicsom, padlizsán) különösen vízigényesek, termesztésük öntözés nélkül számomra elképzelhetetlen. Persze lehet az embernek szerencséje, jöhet mindig akkor az esõ amikor pont locsolni kéne, de ez nem nagyon valószínû.
Esõvizet sem tudsz gyûjteni és eltárolni ott ahol kertészkedsz? Legalább abból valamennyit kilocsolgatva "életben tartani" a növényeket amíg jön egy felmentõ zápor? Mert enélkül én csak a legellenállóbb növényekre szavaznék. De most hirtelen egy példát sem tudnék mondani, hogy mivel kísérletezz bátran.
Szerintem a keserû fehér uborka és egyéb sikertelenségeid is az öntözés hiányában kereshetõek. szomoru
#6330
Miso, a paprikapalántákat mikor ültetted el?
#6329
Én is Black Prince-t vetettem. Sajnos locsolni nem tudok, mert nincs fúrt kút. Így teljesen esélytelen a padlizsán?
#6328
A tegnap délutáni felhõszakadás a néhány hete ültetett téli retket, borsót a földbe döngölte. A fûszerpaprika még zöld, nem akar érni - amelyre tegnap a kerítés egy fa tartóoszlopa rá is dõlt.
Idén a cékla kiváló lett, hasonlóan a hagymafélék is. A sárgarépa magba ment.
#6327
A Black Prince paradicsom színe szerintem leginkább a bordós-vöröshöz áll közel. Némi zöldes beütéssel, ami fõleg a csuma környékén dominál, ahogy írod. Egyébként jóval rostosabb mint a legtöbb paradicsom, sûrûbben kell tisztítani a paszírozót, mint más fajtánál. Erõs sötétvörös színe miatt pedig ideális a befõzéshez. Mi vagyon finom (szinte barnásvörös) sûrûn folyó, majdnem egybaálló, édeskés paradicsompürét készítettünk belõle. A terméshozama is kielégítõ. Itt a probléma a kunkorodó levelekkel volt, nem bírtuk annyit öntözni amennyit felvett volna és a termés itt-ott foltosan felsült. De feldolgozni isteni, konzervként talán a legjobb fajtánk (a közel 20-ból).

A fehér padlizsán itt nagy sláger volt, elég jól is termett. Padlizsánkrémnek nagyon ajánlom. Lágy, krémes (az állaga és az íze is) és könnyen hámozható. nyelvnyujtas Jövõre ezt mindenképpen próbáld meg újra, de ezúttal locsold is (akár kis árkot, tányért is csinálhatsz köré), mert nagyon vízigényes növény!
#6326
Összeszedtem 3 vödörnyi diót az udvarról. Olyan Sparos-narancsos 8 literessel lett, kb.15 kiló. Még a fele fenn van. Voltak köztük félbehasadt is, ahogy a betonra koppantak, elégé "papírhéjú" fajta, vagy a nyári aszály vékonyította a burkot. nevet
#6325
Nálam az idei év mérlege:
A kísérleti jelleggel vetett sárga cukkini nagyon jól teljesített, ami nem kis mértékben köszönhetõ az igen csapadékos tavasznak. Jövõre biztosan földbe kerül ismét.
A szintén kísérleti jelleggel vetett fehér uborka keserû volt, jövõre nem bajlódok vele.
A fehér padlizsán megszenvedte az aszályos nyarat, még virágot sem hozott.
A kimondottan édes, rendkívül ízletes sárga koktélparadicsom idén jobban teljesített, mint tavaly, de nem érte el a 2011-es hozamot. A poloskák idén is jelentõs károkat okoztak benne.
A szintén kísérleti jelleggel ültetett fekete paradicsom jól tejesített, bár ezt támadta leginkább a szívogatók hada. A színe ellenben nem fekete, de még csak nem is lila. Én zöldes-pirosnak mondanám. További probléma vele, hogy miközben a bogyók jelentõs része már teljesen érett, addig a csuma körüli rész gyakran teljesen éretlen volt.
#6324
Nálunk a paradicsom még most is szépen (bár lassabban) érik. Fertõzés nem igazán jellemzõ, csak némi öregedés a leveleken. De nem is csoda, másfél hónapja nem volt permetezve (addig is csak bioszerekkel), kötözve és kacsolva sem az utóbbi hetekben. Csak érik. Mi meg nem gyõzzük szedni, feldolgozni (sûrített paradicsomnak, ketchupnek, salsa szósznak, szicíliai pestonak, aszalványnak, meg még a fene tudja minek laza).
#6323
Paradicsom: Ahol öntözték, jó termés. Pénteken szedhetek pár mázsát a szabadföldi konzervgyárnak valóból. Az elmúlt esõs, hûvös idõszak lefertõzte a paradicsomot, a kiskerti szezonnak vége. Most az utolsókat rúgja. Paprika: Ahol öntözni tudtak, jó a termés. A fûszerpaprika, ha nem égett meg, nagyon jó minõségû lesz.
#6322
A krumpli nálunk is nagyon szép lett.
Borsó is lett elég, de a bab az nagy nulla. Utóbbit kinyírta a száraz forróság, pedig rengeteg virág volt a növényeken, de szinte az összes lesült.

#6321
Hello.
A krumpli itt igen jó lett. Április elején vetettük. Mire bejött az afrikai forróság, már szedhettük is fel. A borsó nálunk azért lett kiadós, mert mindig õsz végén vetjük. Rengeteget számít...
#6320
Lassan lezárul az idei kert-szezon.
Meghatározó volt a június végével lezárult csapadékosság, a júli-aug. kettõs kivételes szárazsága (összes kéthavi hozam 30 mm...) alaposan megnehezítette a dolgunkat, azaz a véget nem érõ locsolás és a pontosan adagolt lombtrágyázás adott közepes termésmennyiséget.
Pedig május végén még nagyon jól állt a kert (üde-zöld volt minden, aug. végére kiégett majd minden): Link

Részletek:
Az uborka nagyon jó lett, 50 liternyi berakva, legalább 20-25 kg csemegének megéve (lúgosítottuk szervezetünket).
A hagyma közepes lett, kb. 20 kg lett, fele a tavalyinak.
A fokhagyma igen gyengus, alig 2 kg, fele se a tavalyinak.
A paprika jó lett, a kivételes tavalyi hozamot azért nem érte el.
A paradicsom közepes lett, ráadásul fele annyi lett ültetve mint tavaly (akkor belefulladtunk), kb. 25 liter lé lett befõve (a tavalyi fele).
A hagyma-papr.-par. hármas 40 literes üvegnyi lecsót adott, ami a tavalyi kétharmada.
A borsó illetve a tökfélék hozama igen gyenge lett, ellentétben a tavalyi helyzettel.
A zöldbab évek óta nem, látott gyönyörû lett, több évre való adag berakva.
A sárgarépa közepes, a petrezselyem igen gyenge lesz (még a földben van).
A burgonya igen gyenge lett.

A szeptember már 40 mm-en felül van, így talán már lehetõség lesz a föld õszi átmozgatására.
A gyümölcsfák is nagyon megszenvedtek, további fapusztulást hozva...

Jobb jövõ évet.
#6319
Én Szarvason hétszilvafás nemes vagyok, 5 vörös + 2 besztercei, kb. 20 éves fák. A többi még csemete állapotban van. Idei termés 4 mázsa, 7 q körüli a tettestársaké.

Arra vigyázz, hogy az a gyümölcs való pálinkának, amit amúgy jóízüen elfogyasztana az ember. Inkább legyen 10-20 %-kal kevesebb, de jóféle pálinka, mint több, de postásguggoltató (amilyen esetén a postás csak guggolva mer elmenni az ablak elõtt, nehogy behívják egy feles pálinkára).

A technológiáról, remélem, ismered: Link
Valamikor a zugfõzõk fórumaként indult, egy nagyon jó szakmai fórum. Minden reggel megjelenik egy linkgyûjtemény az alapvetõ pálinkász dolgokról.

Néhány alaptétel:
- Pálinkát csak egészséges, érett gyümölcsbõl szabad készíteni
- Tisztaság, tisztaság, tisztaság... A gyümölcsöt mosni kell, Káros baktériumok, gombák távoltartása,
- A gyümölcsöt zúzni, darálni, pépesíteni kell, hogy az élesztõgomba hozzáférjen.
- Élesztõvel beoltás: lehet borélesztõ, akármilyen fajélesztõ, sõt sütõélesztõ is (az sörélesztõ). Mindegyiket az alkoholkihozatal maximalizálására szelektálták.
- cefrekezelés: pektinbontás, pH beállítás, stb, stb...
- ...

A jelenlegi idõjárás okozta problémák: Az általában használt ésesztõk 15 oC felett mûködnek, feltétlen szükséges hidegtûrõ élesztõt venni, ha nem valamilyen zárt, melegebb, vagy fûtött helyen erjeszted a cefrét. Van, ami 3 oC-on már mûxik. Nem kapható minden gazdaboltban, de nagyobb nehézségek nélkül beszerezhetõ.
#6318
Úgy 80 db szilvafánk lehet, a zöme besztercei. A fák már rendesen dobálják lefelé a termést, a mostani szeles idõ is rásegít. Augusztus végéig alig hullott talán 3 hordónyi, viszont szeptemberben eddig 8 hordónyi került betározásra. laza Ezen kívül nagyjából 1 hordónyi mennyiség került elfogyasztásra, vagy készült lekvár, aszalt szilva télire.
Elõre fáj a derekam a szombati naptól, van még pár hordónyi a fákon, földön. vidám
#6317
(C)Rejtõ Jenõ: Néhány "állandó jellegû tettestársammal" tegnap fõztünk úgy 200 l pálinkát.

Tapasztalatok:

Nyári körte, Vilmosig bezárólag: 11,2 l/100 kg,
Nyári alma: 10,1 l/100 kg,
Vörös szilva: 8,0 l/100 kg.

A körte, alma kellemes meglepetés, a szilva kellemetlen: 11-12 l/100 kg között szokott adni. A szilva nem volt teljesen érett szeptember 5. körül annak ellenére, hogy aug. 20. körül szokott érni. A késõi virágzás miatti késedelmet a száraz, napos nyár nem tudta csökkenteni. Úgy látszik, hogy a szilva az érési idõpont programozásához nem a napsütéses órák számát, hanem a virágzástól eltelt naptári napokat számolja. Tovább nem várhattam a szilvaszürettel, éppen hogy kierjedt a fõzési idõpontig.

Még hátra van a téli alma, a téli körte és a kökénypálesz fõzése.

Más: Megmutattam a cefrének a cukrot: Kivittem egy zacskó cukrot a cefréshordókhoz és azt mondtam a cefrének: "Látod, ez a cukor, de te ilyet nem kapsz." laza
#6316
Boros témára visszatérve: nálunk az a szokás, hogy az vörösbornak szánt szõlõt bogyózóval történõ darálás után egész a forrás végéig a héjon hagyjuk.Ez idõjárástól függõen 2-3 hét is lehet. Ugye a kocsány az nincs már benne,így azzal nincs gond. Ilyenkor mindennap kimegy valaki és lenyomkodja ,átmozgatja az anyagot. Miután teljesen elforrt amit lehet szivattyúval lenyomunk hordókba,majd a törkölybõl préseléssel nyerünk még jó pár liter bornak valót. Elsõ pár vödör még szép tiszta,majd egyre zavarosabb. Ilyenkor hagyjuk vödörben ülepedni 1-2 napot,majd hordóba/ballonba kerül. Fejtéskor ezzel szoktuk pótolni a veszteséget. A borunkban fõként kadarka,kékfrankos és szlanka van. Ebbõl egész kellemes, bár a borvidékre jellemzõ száraz vörösbor jön össze.
#6315
A szeptember-októberi idõszakot adják meg általában érési idõnek, nem tudom, hogy milyen különbségek vannak az egyes fajták között e téren, és mennyit nyomnak a latba az egyéb tényezõk. Én próbáltam a legárnyékosabb helyre ültetni õket, de úgy látom, a tûzõ napot is gond nélkül elviselik. Az ültetés évében persze azért nem árt árnyékolni õket.
Az enyémek -a porzás miatt én is kettõt ültettem- 5, illetve 6 éve nevelkednek kint, ez a második évük, h. virágoztak, és az elsõ, h. megtartották termésüket. Igaz, a magról kelt csak egyet, míg a nemes elég sokat.
Az íze? Olyan asiminás..de határozottan nem rossz. Ha mégis valamihez hasonlítanom kellene, akkor a banán-mangó keveréket mondanám, engem arra emlékeztet. Eléggé telít egyébként, egyszerre egy bõven elég belõle, nekem legalábbis.
#6314
ez jó hír, hogy sikerült szeptember közepére megérnie..
nálam is nõ 2 db kis facsemete.. de az egyik már szinte az összes levelét ledobta. kiszáradt a földje szerintem..

de mégis milyen az íze? van olyan jó mint egy érett körte? vagy sárgadinnye? nevet
#6313
Asimina triloba 'Wells' elsõ, érett termése: Link Link Link Link Link Link
#6312
Hát erre is megterem, de vigyázni kell a téli takarásra,(tõkenyak)a homokverésre(bevakult rügy) és itt nincs délnyugati lejtõs lanka,csak reggeltõl napnyugtáig erõs nap, és szárazság.De azért leszalad a gyökérzet és mélyebb helyrõl kap nedvességet. laza
#6311
Ittam én nagyon finom kiskunsági kékfrankost, a kadarka (Gál Tibor) olaszrizling (Kaló) is jó bort ad felénk. Ahogy Kaló Imre mondja: Ott a jó élni az embernek ahol a szõlõ megterem.
#6310
Hú, Kaló Imréhez nekünk is volt szerencsénk, júliusban jártunk nála. Gyakorlatilag nem volt középszerû bora, mindegyik kitûnõ volt. Csak ajánlani tudom!

A vörös aszúval nem tudtunk mit kezdeni, én most ittam ilyet elõször. Hiába, sohasem fogyasztottunk édes vörösbort.
#6309
Hát igen, apjuktól örökölték és finomították ki a borokat. Csak hát ne lenne olyan drága menü a bor, kezd kereskedelmi nívós magyar termék lenni, tudom rengeteg befektetés,ápolás, pincészet kialakítása jár vele, de mégis...

Tájjelegû borunk itt a Kövidinka, és Kadarka, egy két termelõ foglalkozik vele. Esetleg felfutóban telepítik Soltvadkert- Halas környékén. Igazi "homoki" borok, visszafogott 11-12 Maligant fokkal. Visszavonulóban vannak viszont a tömegbornak számító Rizling,Kékfrankos, Sárfehér fajták.
laza
#6308
Én sem vagyok borász, de itt Egerben elég sok borász ismerõsöm van. Ami eddig rám ragadt: fontos a jó borhoz jó klímájú dombos terület déli fekvéssel (legjobbak a délnyugati dombtetõhöz közeli tõkék)
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak nevet .
Jó borozgatást.
#6307
Az elmúlt 5 napban és ma is myrabolán alanyra szemeztem (T-szemzés), döntõrészt szomszédoktól szereztem be a nemes részt (kajszi és a Champion õszibarack kivételével), az alany pedig helyben volt. 3 Julian õszibarack, 3 zöld ringló, 4 kajszi (nem tudom milyen fajta, július elõ felében érik és igen nagy termése van, rendkívül zamatos, sajnos fagyérzékeny), 3+1 Steanley szilva, 2 Champion õszibarack lett az eredmény. Majd 1.5-2 hét múlva derül ki, hogy megeredtek-e a szemek (nagyon remélem, hogy a sebkezelõ-oltóviasz és a kötözés megteszi a hatását és nem szárad rá a levélcsonk az alanyra). Most szemeztem életemben elõször, ha legalább egy is sikerül típusonként, elégedett leszek.
#6306
Nem vitatok semmit. A borászat is egy szakma. Az, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni. Az elõzõ hsz-om utolsó mondata a legfontosabb.
#6305
Az igen! Eger és Tokaj környéke és pince szinten. nevet laza Erre felé sajnos nincsenek "igazi" pincék, csak -2 3 méteres ház alá vájt pincék, ami csak -4-6 fokot produkál a kinti idõ mellett.

#6304
Ittam ez egri borvidéken olyan bort, amit október végén szüretelt szürkebarátból készült (2012) , Húsvét elõtti héten még a kádban a héján volt. Igen finom zamatos szép színû remek bor volt ( Kaló Imre pincéjében Szomolyán ).
#6303
Igen, aki selymes,minõségi bort akar készíteni, a kocsány eltávolítása elsõdleges. Én fürtöstõl daráltam le, és törkölyöstõl préseltem ki, 24-36 órán belül. Más kérdés az is, hogy meddig préselem. + párnafák (10-15 cm) rátéte után is préseltem, akkor már csak víztiszta,de aromás savas must jött le, a nem kívánatos, csersavas fürtökbõl is. De az elsõ fejtés után ez eltûnik,elõtte meg a forrás során harmonizál az alap mustal. Olyan ez mint a birka-hal fõzõ verseny, csak ezt magunknak készítjük. laza vidám
#6302
Legalább 40-50 éves szõlészeti-borászati szakkönyv (Prohászka) él valamennyire az emlékezetemben. Ezek szerint a szõlõ érésekor (túlérésekor pláne) csökken a savtartalom. Erre a tartós meleg idõjárás rátesz egy lapáttal. Ezek miatt nem lehet például Egyiptomban elfogadható minõségû bort készíteni. A törkölyön erjesztéssel a héjból, magból nyilván "szabadulnak ki" savak, de az a bor már nem ugyanaz, mint amit a mustból erjesztenek. A lebogyózás amúgy tényleg szükséges ilyenkor, mert egy csomó nem kívánatos sav is kioldódna a kocsányból.

Csak kertesházi szinten foglalkoztam kölyökkoromban szõlészettel, nyilván a helyszín sem ér nyomába az egrinek.
Szerk: Semmiképpen sem akarom beduin létemre magyarázni az eszkimóknak, hogyan kell jegesmedvére vadászni.
#6301
Még egy kiegészítés; a régi hordó lefejtése, leszívása során az alja bort, ami ülepedett seprõ,3-4 liter,(hordótól függõ) azt öntsük ki, ne kerüljön bele a fejtésbe. Ezután azért nyitott dugóval figyeljük az "anyagot", mert elõfordul új utó-forrás, rendezõdés esetleg eltarthat 1-2 hétig is. nyelvnyujtas
#6300
Na új gépen írok, az elpunyúlt,(nyúlós) óbor feljavítását még átfejtéssel és köztes 10 literes vödörben oldott borkõ-savval lehet rendbe hozni, ami felér egy szellõztetéssel is. A Bp.-i Hermes-Áfész árul mindenféle borászati dolgokat, és teríti az országban.(Iparcikk-gazdabolt) laza
#6299
Bocs, olvastam a lebogyózást, igazad van. (írtam elõbb egy majd féloldalas szerkesztést, de a fránya szolgáltatómnál akadozik az internet, elszállt a semmibe). duhos

Azért a több hétig hagyás kicsit sok, mert ott fog megvénülni a must-újbor a kádban. Mielõbb hordóban a helye. (48-72 óra). laza
#6298
Ötvös Tamás; hogy érted azt, hogy "elégnek"? Bebarnul, erõs donga-vénült íze van?
A savhiányt esetleg új bor esetén citromsavval (kristályos) lehet deríteni. Régi bornál meg háziasítással, bekeveréssel.

Horitazi; a szlanka eleve alacsony cukorfokot ad, a kései-túlérett módszer fenéje a bogyó-potyogás, és a penészedés.

Leganyi1; a mártai körzet szüretei mások, mint az alföldieké, van benne valami más, a tõkén hagyás, aszalódás ott természetes. Annál jobb a bor.(lásd: Tokaj környéke)
A héjon, magon hagyás több napon keresztül se jó, mert a kocsányból is kioldódnak nem kívánatos anyagok, és túl sok oxigén jelenléte eltolhatja a zamat anyagok megmaradását, magyarán oxidos, jellegtelen "vénült" must fog kerülni a hordóba.Nem véletlenül alkalmazzák a bogyózást, a kocsány mielõbbi leválasztását. laza
#6297
Éretten (esetleg túléretten) szüreteld le. Lebogyózva hagyd kádban 2-3 vagy akár több hétig, had ázzanak ki a magból és a héjból az értékes anyagok. Utána szûrd le. Ha így is kevés a sav lehet házasítani.

Utolsó észlelés

2025-05-11 00:04:32

Ercsi

8.4 °C

00000

RH: 74 | P: 1016.4

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139548

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.