Agrometeorológia
Nem sok, szinte semmi csapadék nem esett az országban az elmúlt hónapban, de még augusztus elsõ felében sem.
Felhívnám a gyümölcs és dísznövény tartókat arra, hogy veszélyesen lecsökkent a talaj víz telítettsége a 30-70 cm.-es rétegekben is. A csonthéjas gyümölcsöknél most van a termõrügy differenciálódás, kifejlõdés jövõ évre.
Aki teheti öntözze be a fák alját, akár 1-1,5 méteres körgyûrûs sekély katlant kialakítva, nagyságtól függõen 10-50-100 liter vízzel. Meg fogja hálálni a növény, még akkor is ha már letermett. Ne hagyjuk magára Õket!
Horitazi: ha már nincs mód irtásra, próbálj széles szájú bádog edénybe kitenni egyszerû itatókat, hogy ne szomjazzanak. Jobb a békesség, és nem fogják a szõlõ bogyókat felszúrni. Még most, érés elõtt, mert késõbb már az betanult túlélési ösztön ráviszi õket a szõlõ evésre.
Felhívnám a gyümölcs és dísznövény tartókat arra, hogy veszélyesen lecsökkent a talaj víz telítettsége a 30-70 cm.-es rétegekben is. A csonthéjas gyümölcsöknél most van a termõrügy differenciálódás, kifejlõdés jövõ évre.
Aki teheti öntözze be a fák alját, akár 1-1,5 méteres körgyûrûs sekély katlant kialakítva, nagyságtól függõen 10-50-100 liter vízzel. Meg fogja hálálni a növény, még akkor is ha már letermett. Ne hagyjuk magára Õket!

Horitazi: ha már nincs mód irtásra, próbálj széles szájú bádog edénybe kitenni egyszerû itatókat, hogy ne szomjazzanak. Jobb a békesség, és nem fogják a szõlõ bogyókat felszúrni. Még most, érés elõtt, mert késõbb már az betanult túlélési ösztön ráviszi õket a szõlõ evésre.

Egy agro-szakember árulja el nekem,hogy milyen növényt láttam:
Néhány hektár volt belõle, hasonlított a repcére, de fehér virágja volt és egy hete még virágzott, bár már a virágzás nagyjából lement. Hüvelytermésében apró, éretlen, zöld magok voltak, maga a növény 50-80 cm magas volt.
Néhány hektár volt belõle, hasonlított a repcére, de fehér virágja volt és egy hete még virágzott, bár már a virágzás nagyjából lement. Hüvelytermésében apró, éretlen, zöld magok voltak, maga a növény 50-80 cm magas volt.
Már írtam valahol, hogy a fészken ülõ darazsak ellen a legjobb a csavarlazító spray. A munkahelyemen munkavédelmi felszerelésként használjuk. Petróleum tartalma miatt a hatása azonnali, míg bármilyen méreg esetén a lefújás után van erejük támadni. Ezzel a királynõt és a lárvákat is elpusztítod. A bábok védve vannak, az azokból kikelõ dolgozók miatt a fészek látszólag újra benépesül. Királynõ nélkül a fészek halálra van ítélve: a dolgozók meddõk.
A csapdázással kapcsolattban el kell, hogy keserítselek: semmi érdemi hatása nincs, ha a környék többtízezres darázsdolgozó állományából néhányszázat kiiktatsz.
A csapdázással kapcsolattban el kell, hogy keserítselek: semmi érdemi hatása nincs, ha a környék többtízezres darázsdolgozó állományából néhányszázat kiiktatsz.
Karate rovarölõ is megteszi erõsebb dózisban.
Nem kell a drága spray-t venni.
Jó kis permetszer is megöli õket.



"Szerencsére" nem itt lakunk, de bárminemû munka,buli van a szõlõben bármikor megtámadhatják az embert. Fokozatosan próbáljuk õket kiírtani. Most egész jól elültek, mert a "kertitó" kiszáradt, ahova eddig inni jártak. Évrõl évre rosszabb a helyzet sajnos.
Holnap megkapják a biostopot,hétvégéig várunk a hatással,ha rohamosan fogdossa össze õket a csapda, akkor az megfelelõ lesz egy darabig. Tavaly protector márkájú darázsírtó sprayt használtunk. Azzal lefújtuk a fészket és vége.
Eddig még nem találtam sehol boltokban,de holnap bemegyek gazdaboltba.
Holnap megkapják a biostopot,hétvégéig várunk a hatással,ha rohamosan fogdossa össze õket a csapda, akkor az megfelelõ lesz egy darabig. Tavaly protector márkájú darázsírtó sprayt használtunk. Azzal lefújtuk a fészket és vége.

Eddig még nem találtam sehol boltokban,de holnap bemegyek gazdaboltba.
A darázsfészket mindenképpen keresd meg és "nyírd" ki õket. Ezek a darazsak már az emberre is veszélyesek, ha a ház körül van a fészkük.
Üdv!
Valakinek van már tapasztalata BioStop Darázscsapdával kapcsolatban? Ma vettem egyet, holnap ki fogom helyezni a szõlõben az egyik oszlop végére. Sajnos nagyon sok darazsunk van a fásban. Félek,hogy a késõi barackok,szõlõ bánja majd.
Permetezéskor kaptak a darazsak is, amit eltalált,kívül volt épp az elpusztult,de ez csak ideig óráig csökkentette a számuk.
Ilyen képünk van róluk: Link
Ebbõl esetleg meg tudja valaki mondani milyen fajták?
1 fészket látunk, de biztos,hogy több is van a sarokban,csak senki se mer bemenni.
Az az 1 fészek amit látunk az nyitott,és rajta ülnek a darazsak, úgy tudom ezek padlás darazsak, 1 flakon darázsirtó hajnalban/este és végük. De a képen szereplõk lakhelye még nincs meg, valószínû lódarázs is lehet bent, mert szoktunk látni a kisablakon mászni hatalmas darazsakat is...
Valakinek van már tapasztalata BioStop Darázscsapdával kapcsolatban? Ma vettem egyet, holnap ki fogom helyezni a szõlõben az egyik oszlop végére. Sajnos nagyon sok darazsunk van a fásban. Félek,hogy a késõi barackok,szõlõ bánja majd.
Permetezéskor kaptak a darazsak is, amit eltalált,kívül volt épp az elpusztult,de ez csak ideig óráig csökkentette a számuk.
Ilyen képünk van róluk: Link
Ebbõl esetleg meg tudja valaki mondani milyen fajták?
1 fészket látunk, de biztos,hogy több is van a sarokban,csak senki se mer bemenni.
Az az 1 fészek amit látunk az nyitott,és rajta ülnek a darazsak, úgy tudom ezek padlás darazsak, 1 flakon darázsirtó hajnalban/este és végük. De a képen szereplõk lakhelye még nincs meg, valószínû lódarázs is lehet bent, mert szoktunk látni a kisablakon mászni hatalmas darazsakat is...
A "félénk" paradicsomod neve a leírtak alapján: "Magyar faparadicsom". Termése nagy, bõ víztartalom, és "húsos". A másik pedig sima faparadicsom.
Azért ne feledd, hogy a savtartalom a paradicsomnál is fajtafüggõ, mint a szõlõnél. Nyilván a leszedéskori érettségtõl is függ (a bótit Isten tudja, milyen állapotban szedték), de a savtartalom a kényszerérlelés alatt csökken, a cukortartalom viszont nem növekedhet. Nálam két fajtából van 3-3 tõ, az egyik valamilyen kereskedelmi fajta, éretten is ölni lehet vele, a másikat felénk faparadicsomnak nevezik, félkilós termése is lehet, éretten puha, kis savtartalmú. Nagy hibája, hogy gyakran felreped és olyankor rohadhat. Kb. egy hete kezdett érni mindkét fajta. Anyukámnál már két hete érnek, fejlettebb palánákat ültettem nála.
Sziasztok.
Tegnap leszedtem az elsõ szatyornyi paradicsomot. Ha összehasonlítanám a boltival; inkább az édes íz van túlsúlyban, mintsem a savanykás.
Tegnap leszedtem az elsõ szatyornyi paradicsomot. Ha összehasonlítanám a boltival; inkább az édes íz van túlsúlyban, mintsem a savanykás.
Igen, jól látod a tavalyi sarjakkal dolgoztam tovább, tehát 1 évesek.
A sarjak akkor tavaly lettek leválasztva és akkor is telepítetted, vagy még az az elõtti évbõl való sarjakkal dolgoztál? Ezt azért kérdem, mert ha tavalyi a sarj is, akkor most kb 1 éves lehet és még nincs a terméshozamának maximumán (az a 2. évben van), ez is lehet az oka, hogy nem virágzott újra július elején. De ez csak tipp. Én tavaly ilyenkor leválasztott sarjakat telepítettem tavasszal (tudom nem jókor, de ekkor kerültek sorra...) és azokon néhány kivételtõl eltekintve nem volt második hullám. Az öregebb (most 2 éves) töveken viszont igen.
Csak hangosan gondolkodtam...
Csak hangosan gondolkodtam...

Pont ezt írtam!!!
Tavaly ilyenkor újra telepítettem, az új sarjakkal.
Mindent jól csináltam szerintem, csak épp termés nem akar lenni.
Tavaly ilyenkor újra telepítettem, az új sarjakkal.
Mindent jól csináltam szerintem, csak épp termés nem akar lenni.
Szaki!
A földieper, helyesebben a szamóca töve elöregszik, ezért 3 évente újra kell telepíteni. A telepítést pont most, augusztusban célszerû elvégezni, az anyatõ által nevelt, meggyökeresedett sarjak elültetésével. Következõ évben már böven fog teremni az új tõ, de a termõképessége az idõ elörehaladtával folyamatosan csökkenni fog.
A földieper, helyesebben a szamóca töve elöregszik, ezért 3 évente újra kell telepíteni. A telepítést pont most, augusztusban célszerû elvégezni, az anyatõ által nevelt, meggyökeresedett sarjak elültetésével. Következõ évben már böven fog teremni az új tõ, de a termõképessége az idõ elörehaladtával folyamatosan csökkenni fog.
4 éve vettem a Sieb...-tõl, és az elmúlt 3 évben folyton is termett.--na jó, inkább 3 hullámról beszélek--. Aztán tavaly õsszel hagytam az új indákat megnõni, megerõsödni és a régieket eldobtam. Aztán földcsere, trágyázás, majd tavasszal egy kis táp. Májusban jöttek a virágok, igaz nem annyi mint szokott, de tavasszal bolond volt a természet, erre fogtam. Az elsõ hullám után vártam a következõket, de semmi. Az új termések egyébként mindig az "anya növényen" jönnek. És igen, az új indákat eddig is levágtam, hogy a növény erre ne pazaroljon energiát. De ilyen mértékben nem is jöttek az új hajtások, hisz tele volt virággal. De most 2 hónapja nincs virág, csak az új hajtások. ..
Ja, az új hajtásokat azért is levágtam, mert olyan szinten sûrûsödött be a szamóca, hogy már kezelhetetlen volt.
Ja, az új hajtásokat azért is levágtam, mert olyan szinten sûrûsödött be a szamóca, hogy már kezelhetetlen volt.
Köszönöm a választ, nem vagyok ugye szamócás, esetleg málnás. Tavaszi érésû nagy szemü málnáink vannak, de csak egy nekifutásra terem. Olvastam folyton termõrõl is, azért ugrott be a téves következtetésem az eperre.
Hogy vannak a szõlõk? Nekem a júniusi perenosz kissé megtépázta a fürtöket, nem is a levelet.Kicsit meglepett a sörétes bogyók fonnyadása.De maradt még bõven.
Már éredik a csemege szõlõm, (egy tõke van, de még a szilvafára is feltekeredett,olyan 2 m.-es hajtással.)
Hogy vannak a szõlõk? Nekem a júniusi perenosz kissé megtépázta a fürtöket, nem is a levelet.Kicsit meglepett a sörétes bogyók fonnyadása.De maradt még bõven.

Már éredik a csemege szõlõm, (egy tõke van, de még a szilvafára is feltekeredett,olyan 2 m.-es hajtással.)
Biztos, hogy folyton (inkább 2-3x) termõ szamócád van? Bocsánat a buta kérdésért, de errõl kell elõször megbizonyosodni. Nekem (a nem túl ideális termõhely ellenére) már pár hete beértek a második hullám termései. Indákat nem nagyon piszkálom. Ami letörik azt elültetem, de õszig én nem szoktam kitörögetni/leválasztani a hajtásait. Lehet nem a legszakszerûbb, azt szokták mondani, hogy a nagy termés érdekében távolítsunk el minden új indát, de én nem szoktam... Bár ezt a "sima" szamócáról olvastam.
Bubu: A második/harmadik termés is az anyatövön, nem a sarjain képzõdik, azok nem is csinálnak semmit (a gyökéreregetést és bokrosodást leszámítva) következõ évig.
Bubu: A második/harmadik termés is az anyatövön, nem a sarjain képzõdik, azok nem is csinálnak semmit (a gyökéreregetést és bokrosodást leszámítva) következõ évig.
Az indák végén lenne új termõalap. Ezt csak gondolom, kár volt levágni õket. A folyton termés nem a régi alapokon fejlõdhet, hanem az új indákon. Bocs, hogy ezt gondolom, de a neve lehet kúszó-eper is.

Szakik!!
A folyton termõ eprem mitõl nem terem folyton??
Tavaly õsszel átültettem és megújítottam, mert az új indákat preferáltam. Tavasszal még tápot is kapott, majd hozott egy elég gyenge termésátlagot.(30 tõrõl van szó). Aztán azóta semmi. Minden nap locsolom, de csak új indákat hoz, amiket eltávolítok, hogy inkább a termésképzésre koncentráljon, de lassan 2 hónapja semmi...
A folyton termõ eprem mitõl nem terem folyton??
Tavaly õsszel átültettem és megújítottam, mert az új indákat preferáltam. Tavasszal még tápot is kapott, majd hozott egy elég gyenge termésátlagot.(30 tõrõl van szó). Aztán azóta semmi. Minden nap locsolom, de csak új indákat hoz, amiket eltávolítok, hogy inkább a termésképzésre koncentráljon, de lassan 2 hónapja semmi...
Black Prince fajtájú "fekete" és Goldkrone fajtájú sárga koktélparadicsomaim:
Link A fekete bohókásan néz ki, de ízre nem tér el a hagyományostól, ellenben a sárga koktél igazán édes!
Link A fekete bohókásan néz ki, de ízre nem tér el a hagyományostól, ellenben a sárga koktél igazán édes!
A magfogás bizony megér egy misét. 
A paradicsom mivel jórészt öntermékenyülõ, azaz a virág szerkezeténél fogva még azelõtt megtermékenyül, hogy teljesen kinyílna, valószínûleg nem fog hibridizálódni más paradicsommal, így itt a fajtaazonos mag elõállítása nem nehéz feladat. Teljesen érett termést szedjél le, de ne túlérettet, vagy régóta földre pottyantat, mert abban a magok idõ elõtt csírázásnak indulhatnak. Kapard ki a magokat, sûrû szûrón mosd át, hogy a nyálka egy része leázzon, majd egy tálcán szárítsd ki és már mehet is a vetõmagos zacskóba.
A paprika macerásabb növény. Annál a hibridizáció elég nagy eséllyel megtörténik, hogyha több fajtát termesztesz egymáshoz közel. Ráadásul a csípõs paprikák "elõszeretettel" csípõsítik meg az édeseket (mármint nem magát a termést, hanem a csípõssel keresztezõdött magot, amibõl a következõ évben szeretnél palántát nevelni). Itt tehát praktikákhoz kell folyamodni.
Az idegentermékenyülõ növényeknél általunk már használt és ajánlott házi praktika a virágzat kinyílása elõtt azok izolációja oly módon, hogy egy átlátszó mûanyag zacskót húzunk rá, megvárjuk míg ezalatt kinyílik a virág és azt mi magunk porozzuk be, majd visszarakjuk a zacskót még pár napra, amíg a terméskezdemények meg nem jelennek. Utána levehetjük. Ezt természetesen azokra a virágokra, majd termésekre értem, amit magfogási célból akarunk használni, a fogyasztási célra való virágokat és azokon kialakult terméseket nem "bántjuk". Így pl. többféle paprikát is tudunk egymás szomszédságában termeszteni.
Persze néhány növénynél macerásabb, pl. kukorica vagy spenót (egyivarú vagy kétlaki), de itt sem kivitelezhetetlen. Szerencsére a legtöbb növénynél nem ilyen bonyolult a mûvelet. Arra kell ügyelni, hogy a zacskó elég nagy legyen ahhoz, hogy a virág(zat) kényelmesen elférjen benne, ne törjön össze, ne ragadjon a zacskóhoz, átlátszó legyen a zacskó, legyen elég levegõ a légzéséhez ("pufi" legyen) és a virágzat alatt jól kössük el a száját, hogy a nem kívánatos idegen pollen, kíváncsi méhecske ne férjen hozzá. Az is megoldás lehet, hogyha a kívánt növénybõl 1-2 tövet kiásuk és izoláltan kezeljük, pl. a lakás ablakában belül, vagy a kert távol esõ szegleteiben a fõ termesztési területtõl távol.
A paprika magját ne a fogyasztásra érett állapotban szedd meg, azaz pl. a tv paprikánál ne a zöldes-sárga termésbõl vedd ki, mert az jó eséllyel még biológiailag nem érett (léha, papírszerû, meddõ a mag, nem fejlõdött ki benne a csíra). Magfogási célra (a már leírt izolált módszerrel megtermékenyített virágot használva) a paprika termését hagyd sokáig a növényen, az nyerje el a fajtára jellemzõ érett színt, akár még "szottyadhat" is a növényen és csak utána szedd le! A legszebb, legegészségesebb termésekbõl szedj magot, ezzel te magad is szelektálod a fajta tulajdonságait. A magok tisztítása, szárítása, eltárolása hasonló a paradicsoméhoz.
Tavasszal vetés elõtt érdemes házi kotyvalékban (több receptet is találsz a neten) csávázni a magot, hogy a palántabetegségeket elkerüld.
Mindig csakis egészséges növényrõl szedj le termést, mert a betegségek a magokba is átöröklõdhetnek!
A magfogásról bõvebben: Link

A paradicsom mivel jórészt öntermékenyülõ, azaz a virág szerkezeténél fogva még azelõtt megtermékenyül, hogy teljesen kinyílna, valószínûleg nem fog hibridizálódni más paradicsommal, így itt a fajtaazonos mag elõállítása nem nehéz feladat. Teljesen érett termést szedjél le, de ne túlérettet, vagy régóta földre pottyantat, mert abban a magok idõ elõtt csírázásnak indulhatnak. Kapard ki a magokat, sûrû szûrón mosd át, hogy a nyálka egy része leázzon, majd egy tálcán szárítsd ki és már mehet is a vetõmagos zacskóba.
A paprika macerásabb növény. Annál a hibridizáció elég nagy eséllyel megtörténik, hogyha több fajtát termesztesz egymáshoz közel. Ráadásul a csípõs paprikák "elõszeretettel" csípõsítik meg az édeseket (mármint nem magát a termést, hanem a csípõssel keresztezõdött magot, amibõl a következõ évben szeretnél palántát nevelni). Itt tehát praktikákhoz kell folyamodni.
Az idegentermékenyülõ növényeknél általunk már használt és ajánlott házi praktika a virágzat kinyílása elõtt azok izolációja oly módon, hogy egy átlátszó mûanyag zacskót húzunk rá, megvárjuk míg ezalatt kinyílik a virág és azt mi magunk porozzuk be, majd visszarakjuk a zacskót még pár napra, amíg a terméskezdemények meg nem jelennek. Utána levehetjük. Ezt természetesen azokra a virágokra, majd termésekre értem, amit magfogási célból akarunk használni, a fogyasztási célra való virágokat és azokon kialakult terméseket nem "bántjuk". Így pl. többféle paprikát is tudunk egymás szomszédságában termeszteni.
Persze néhány növénynél macerásabb, pl. kukorica vagy spenót (egyivarú vagy kétlaki), de itt sem kivitelezhetetlen. Szerencsére a legtöbb növénynél nem ilyen bonyolult a mûvelet. Arra kell ügyelni, hogy a zacskó elég nagy legyen ahhoz, hogy a virág(zat) kényelmesen elférjen benne, ne törjön össze, ne ragadjon a zacskóhoz, átlátszó legyen a zacskó, legyen elég levegõ a légzéséhez ("pufi" legyen) és a virágzat alatt jól kössük el a száját, hogy a nem kívánatos idegen pollen, kíváncsi méhecske ne férjen hozzá. Az is megoldás lehet, hogyha a kívánt növénybõl 1-2 tövet kiásuk és izoláltan kezeljük, pl. a lakás ablakában belül, vagy a kert távol esõ szegleteiben a fõ termesztési területtõl távol.
A paprika magját ne a fogyasztásra érett állapotban szedd meg, azaz pl. a tv paprikánál ne a zöldes-sárga termésbõl vedd ki, mert az jó eséllyel még biológiailag nem érett (léha, papírszerû, meddõ a mag, nem fejlõdött ki benne a csíra). Magfogási célra (a már leírt izolált módszerrel megtermékenyített virágot használva) a paprika termését hagyd sokáig a növényen, az nyerje el a fajtára jellemzõ érett színt, akár még "szottyadhat" is a növényen és csak utána szedd le! A legszebb, legegészségesebb termésekbõl szedj magot, ezzel te magad is szelektálod a fajta tulajdonságait. A magok tisztítása, szárítása, eltárolása hasonló a paradicsoméhoz.
Tavasszal vetés elõtt érdemes házi kotyvalékban (több receptet is találsz a neten) csávázni a magot, hogy a palántabetegségeket elkerüld.
Mindig csakis egészséges növényrõl szedj le termést, mert a betegségek a magokba is átöröklõdhetnek!
A magfogásról bõvebben: Link
Paprika,paradicsom magot hogy lehet "fogni" bevált fajtánál?Én tavaly próbálkoztam,hogy a paprika magot kiszárítottam,de egy szem se kelt ki.
Ötletek ami bevált?
Ötletek ami bevált?
Sziasztok.
A Yucca filamentosa 'Golden Sword' virágzás után eszeveszetten hajt. Link
Yucca gloriosa variegata a lemenõ Nap fényében. Link
A rozsdás kapura vetül a Yucca glauca árnyéka. Link
Az Echinocereus triglochidiatus (260.9, SB159
iskola. Link
Az Echinocereus coccineus v gurneyi (191.258, SB351) úgy gondolta, hogy hajt még egyet. Link
A darázspók sivatagi körülmények között. Link
Az összes képet eredeti méretben linkeltem, de itt elérhetõ az összes, egyben. Link
A Yucca filamentosa 'Golden Sword' virágzás után eszeveszetten hajt. Link
Yucca gloriosa variegata a lemenõ Nap fényében. Link
A rozsdás kapura vetül a Yucca glauca árnyéka. Link
Az Echinocereus triglochidiatus (260.9, SB159

Az Echinocereus coccineus v gurneyi (191.258, SB351) úgy gondolta, hogy hajt még egyet. Link
A darázspók sivatagi körülmények között. Link
Az összes képet eredeti méretben linkeltem, de itt elérhetõ az összes, egyben. Link
A múltévi hajtásokon van a füge, vagy az idei hajtásokon lévõ levelek tövébõl jön ki?
De az elsõ. Még most is olyan kemény és most kezdett el nõni. Kanyarba nincs esély hogy min 2 hétnél korábban leszedjem az elsõ termést. Nem tudom milyen fajta. Vagy elsõ termés nem is lesz és az már mind másod termés lesz majd.
Jó is ám a fõtt kukorica.
Ma én is befaltam kb. 5 darabot. Én is jó alaposan megsózva szeretem.
Ma én is befaltam kb. 5 darabot. Én is jó alaposan megsózva szeretem.

De nem az elsõtermése ugye?
Egy hónap múlva már a másodtermés érik.
Sajna nincs gépem, meg idõm sem szedni sem fotózni, így csak hébe-hóba van egy-két képem.
Ez 4 nappal ezelõtti, egy kis fajtaválaszték a teljesség hiánya mellett Link
Egy hónap múlva már a másodtermés érik.
Sajna nincs gépem, meg idõm sem szedni sem fotózni, így csak hébe-hóba van egy-két képem.
Ez 4 nappal ezelõtti, egy kis fajtaválaszték a teljesség hiánya mellett Link
Én eddig a kukorica fõzésével nem szórakoztam. Nyersen tunkolom befelé, majd ha unatkozok akkor fõzõcskézek.
Ma szedtem fel pár db répát. A föld jó kemény volt. Szinte vésni kellett az ásóval, de egész pofás 30 dekás darabokat bányásztam ki.
siheone! Fõzzétek be a paradicsomokat. Télire nagyon jó. Itthon a vett palánták szépen termelték a friss fogyasztásra valókat, míg a kertben eddig a saját vetésnél esõerdõre futotta. Itt is akadnak termetes negyed kilós példányok.
Idén a szilva termés is igen jóra sikeredett. Itthon eddig nagy nulla volt, de most megy ezerrel a lekvározás. Sajnos a legtöbb helyen széthasadtak a fák. Amint az idõm engedi hozok képeket.


siheone! Fõzzétek be a paradicsomokat. Télire nagyon jó. Itthon a vett palánták szépen termelték a friss fogyasztásra valókat, míg a kertben eddig a saját vetésnél esõerdõre futotta. Itt is akadnak termetes negyed kilós példányok.
Idén a szilva termés is igen jóra sikeredett. Itthon eddig nagy nulla volt, de most megy ezerrel a lekvározás. Sajnos a legtöbb helyen széthasadtak a fák. Amint az idõm engedi hozok képeket.
Az Igen....az én fajtám majd egy jó hónap mulva érik. Kellene több fajta füge nekem.
Van valakinek évelõ õszirózsája? Nálam imitt-amott már nyílnak rajta a virágok. Akkorát nõttek, hogy az valami kegyetlen. 170 cm körül van már a magasságuk. Ezek a legnagyobb fajták lehetnek.
Én azért teszek a vízbe, mert erõsíti a só ízét. Alapból szeretem a sós fûszerezést minden kajánál, az édes csemegekukinál meg pláne jól jön a kontraszt miatt. :-)
Óóó, hát nálunk nagy a család. Most már mondhatom, hogy kiválóan finomak, zsengék.
Nyamm.
Cukor kell rá? Enyémek maguktól is elég édesek.

Cukor kell rá? Enyémek maguktól is elég édesek.
Én megelégedtem két csõvel is, félbetörtem, néhány levél társaságában kis cukor és só rá, 25-30 perc fõzés, és már kész is. Már egy órája hûlnek a lében, mindjárt neki is esek. :-)
Recept:
-kifli vagy zsemlébe
-vaj(nem margarin!)
-reszelt sajt
-paradicsom szeletek
Mennyei.
Én sokszor ilyet reggelizek. Lassan viszont saját parikkal.
-kifli vagy zsemlébe
-vaj(nem margarin!)
-reszelt sajt
-paradicsom szeletek
Mennyei.


A héten én is leszedtem az elsõ pár szem sárga koktélt, mézédesek! A városban a benapozott helyeken pedig már nyílnak az árnyékliliomok!
Sziasztok. A koktélparadicsomok már fokozatosan érnek, esszük õket. A faparadicsomoknak nagyjából még 1 hét kell. Az a baj, hogy egyszerre fog érni rengeteg.

Nem emlékszem már.
Kiváncsi leszek az Amana Orange és a Ponderosa Pink pari fajták mit fognak alkotni, idén elõször vannak ezek, majd ha pirosodik, akarom mondani narancsosodik és rózsaszínesedik
hozok róluk képet.
Kiváncsi leszek az Amana Orange és a Ponderosa Pink pari fajták mit fognak alkotni, idén elõször vannak ezek, majd ha pirosodik, akarom mondani narancsosodik és rózsaszínesedik

Köszönöm a hozzá szólásokat! Reggel 7-kor locsolás,majd bekeverek egy lezáró permetet a papi-parinak,a rothadás,és lisztharmat ellen,oszt annyi. Várakozási idõ 3-5 nap. Most kezd érni a pari, a gyümölcsön semmi gond,csak az oldal leveleket dobja el. A paprikának (tv.és cseresznye) semmi baja,kicsit beljebb vannak a meggyfa félárnyékában.
Amúgy nem vagyok nagy zöldséges,csak pár tövet vett a nejem tavasszal, hogy ne sivár legyen az elõkert. Pont azon a vonalon van az évi legtöbb besütés,napfény, gondoltam paradicsom meglesz ott.
Amúgy nem vagyok nagy zöldséges,csak pár tövet vett a nejem tavasszal, hogy ne sivár legyen az elõkert. Pont azon a vonalon van az évi legtöbb besütés,napfény, gondoltam paradicsom meglesz ott.

A Morouga-t mikor vetetted, hogy még ilyen kicsi?
Érdekes módon nekem a Long Slim van késésben, már vagy egy hónapja lógnak rajta a termések, de még egyik sem akar pirosodni.
Érdekes módon nekem a Long Slim van késésben, már vagy egy hónapja lógnak rajta a termések, de még egyik sem akar pirosodni.
Én megjegyezném hogy a " nem szabad délben locsolni, mert kifõ a növény, kiégeti a nap a levelét" egy tévhit. Ami átöröklõdött pár generáción... Sõt, a karfiolt, brokkolit, káposztát kell is öntözni délben, ugyanis a megfelelõ fejlõdéshez 85-90%-os páratartalmat igényelnek. Ezt csak napi többszöri kis vízadagú öntözéssel lehet biztosítani. Nagy melegben a paprikának, paradicsomnak is szoktam adni hûsítõ (párásító) öntözést délben-kora délután. Semmi bajuk, sõt. Az viszont igaz lehet hogy a hirtelen hideg víz ilyenkor sokkot okozhat, éppen ezért kis víznyomáson permetszerûen végzem ezt. Aki nem hiszi, próbálja ki (egy-egy növényen ha nem hiszi) semmi bajuk nem lesz.
"18 óra után" Ehhez azt szeretném hozzáfûzni, ha tehetitek inkább reggel locsoljatok, esti locsolást kerülöm, egész éjszaka ott van a víz a leveleken, gombafertõzés veszélye jelentõsen megnõ.. Este a füvet szoktam locsolni.. Ja és a reggel az nem 9 óra, hanem mondjuk fél hét, hét óra..