2025. május 09., péntek

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#5596
Jelentem, hogy a kivik teljesen beértek, mindössze 3 nap kellett hozzá. Ennél gyorsabb érlelési eljárás szerintem nem létezik. nevet
#5595
Érdekes, akkor ezek szerint bírja. De ha éjszakára, ha fagyot mondanak letakarod egy karton papírral még jobban fogja.

Közben én is körbejártam a kertet, és egyenlõre rügypattanásnak nyoma sincs még a sárgabaracknál sem.
Ma kitakartam a petrezselymet a téli falevéltakaró alól, és láss csodát zöld levelekkel pompázik. vidám
#5594
Egyelõre semmi bajuk nincs. A Tmin itt -5,3°C volt.
Bebe: köszi!
#5593
Szerintem ez a borsó ma ki is nyíródott ebben a kemény fagyban.
#5592
Sziasztok.

A boltokban már 1-2 hónapja nem kapni datolyaszilvát, a kivi is lassan "kifújja" magát. Most megosztom a tapasztalatomat az alábbi két gyümölccsel kapcsolatban.
Az üzletek ugye azon vannak, hogy az éretlen, kemény portékájukat adják el a vevõknek, mivel ha eleve érettet árulnának, hamar rájuk rohadna.
Tudjuk, hogy az érésüket otthoni körülmények között is felgyorsíthatjuk. Például almát teszük egy zacskóba (etilén-gáz felszabadulása) a gyümölcsök közé és elkötjük a száját. Tapasztalataim szerint ezzel az eljárással minimum 1-2 hét kell a datolyaszilvának és a kivinek, hogy kellõképpen beérjenek. Azon gondolkoztam, hogy ezt az idõt vajon hogyan lehetne lerövidíteni... Elõször is "beáldoztam" egy almát, vagyis kettévágtam egyet. Majd az ismert eljárás szerint betettem a zacskóba a gyömülcsök közé. Nagyjából a 3. napnál lehetett érezni kákikon és kiviken, hogy elkezdtek puhulni. Az egész almánál valamikor ez még 1 hét után sem következett be. Mivel ez annyira bevált nekem, volt hogy 1 almával 3-4 zacskónyi, vagyis 12-15 darabnyi datolyaszilvát és még ennél is több kivit tudtam beérlelni. Csak ajánlani tudom eme érlelési eljárást. nevet Link
#5591
Szépek a fehér krókuszaid!
#5590
Fügerügy Link
#5589
Hoztam én is néhány, leginkább átlagos képet bemutatót; 02.28-03.01.:
kajszi (nem korai virágzású (se nem korai érésû)): Link Link
v.körte: Link
mandula: Link
cseresznye1: Link
cseresznye2: Link
aranyvesszõ: Link Link
03.02.
tüdõfû: Link
salátaboglárka: Link
a belvizek eltûnõben:
Link Link Link
Link Link Link
#5588
Hello.

Végre még valaki, aki IDÕBEN veti el a borsót. Arról sajnos nincs tapasztalatom, hogy egy hótakaró nélküli kemény fagy mit kezdene velük, de hó nélkül ritkán van már nagy hideg márciusban. Én holnap már itthon ültetem a paradicsommagokat is, amiket majd április közepén szeretnék majd palántázni. Tegnap a krémszínû bársonyvirágmagokat vetettem el.
#5587
Most mi itt tartunk borsóügyileg: Link kérdés majd, hogy mennyire bírja az elõrejelzett hideget. Van ilyen tapasztalatod, hogy hófedettség nélkül meddig bírja?
A hóvirág már elvirágzóban: Link Krókusz: Link Link Egy méhecske is megjelent: Link Mogyoró: Link Link
#5586
A diófákat augusztusban célszerû metszeni, felesleges ágakat levágni.
#5585
Volna még egy kérdésem; a diófát most kell ritkítani,elhalt ágakat lefûrészelni? Tudom,jobb lett volna október-novemberben,de elmaradt. kacsint
#5584
Adatokat látva bízok egy szép évi gyömölcs-gabona termésben, csak ne legyenek kiugró met.eltérések.
Még a nyár is hozhat akár egyik óráról a másikra meglepetést; az a jégesõ.
Ha nem lesz annyira elhatárolt helyi klíma-jelenség, talán megússzuk ezt is.Tavaly volt erre felénk is példa.Ez ellen már védekeznek itt ott kémiai-fizikai módszerekkel, a fagyok ellen is lehetne kitalálni hasonlót. Tudom ezt, a több ezer hektáros szabolcsi-alföldi táblákra nehéz elképzelni, a szlovén-olasz szépen eltervezett ültetvényeknél mûködik az esõztetõ rendszer.

A másik idõszerû téma lesz talán a mostan vizsgált rügy-állapot, virág differenciálódás.
A szõlõknél már ugye bevitték a hegybírók a vesszõ mintákat,hogyan hajtanak ki. A csonthéjasoknál is érdemes ilyet tenni, de szerintem nem szenvedtek téli fagykárt ezek.
A másik kérdés, a metszés erõssége a közeli hónapokban. Ha látszik, az a õszibarackon jobban, a termõrügy berakottság mértéke.
Kíváncsi leszek a szatymazi ültetvények rügy-differenciájára, gondolom most a tavalyi kihagyós év után túlsúlyban leszek a virágrügyek. Na most; messük le,2-4 rügyre,vagy hagyjuk meg hosszúra? Ha tudnánk a virágzáskori, azt az egy hét idõjárását, elõbb lennénk.

De sajnos ez csak 1 -2 hétre elõre jósolható meg,de a metszést márc.20-25 ig be kell fejezni,és ezért a totál virágzás ideje kb.pont Április eleje,5-20 ig, ami az ország területenkénti elosztásában is látszik.Sokan inkább kivárnak,ha fagy lesz, akkor az alsó állású virág rügyek még hozhatnak szép termést.Ha jó idõ marad, akkor pedig a rövidre metszés indokolt,mert az alsó rügyek nagyobb,szebb gyümölcsöt nevelnek, és nem söprûsödik, öregszik el a termõ alap.

Én most csak az õszibarack metszés technológiáját hoztam fel, a kajszi,és a meggy-cseresznye és az alma metszése külön téma lesz.

#5583
Végig olvastam a hozzászólásotokat, akkor más nem maradt, mint a remény arra, hogy az idei esztendõ nem fog szélsõségeket produkálni.
Kigyûjtöttem a majsai adataimat: 2012.jan.közép hõmérséklet: 1,9 átl.min: -1,5
2012.febr. közép: -4 átl.min: -8,3 (!)
2012.márc. közép: 8,7 átl.min: 1,6
2013. jan.közép: 1,8 átl.min: -0,6 fok.
Most nem volt az a februári 15-25 centis hófödte kisugárzás.Hó sem volt nagyon erre, most inkább felétek áll a víz.

Valami módszert majd csak kitalál az ember,a fagykárok kivédéséhez. Én már készülök valamivel.
Télrõl meg maradt pár liter "síkosság mentesítõ" vegyszer, valami újdonság a sózás,kloridozás helyett.
Egy jakabszállási kisüzem gyártmánya: 36%-os kálcium-magnézium-kálium acetát.Nem klorid,nincs káros hatása se talajra,se növényre. jég-fagyás mentesítõ -15 fokig, 20%-os kipermetezés a jegesedés ellen,40%-os a jégoldásra -15 felett.
Persze nem ezt használnám a virágzó meggy-cseresznyére, de kisérlet gyanánt egy két ágon ki fogom próbálni,ha jön a hajnali -3-5 és társai. szomoru
Szakmailag persze hozzászólhatna egy vegyész Béla ehhez, vagy növény-biológus. Annyit tudok,hogy a legérzékenyebb virág részeken a nedv-szállító edények ne roncsolódjanak el,és bírnák ki a kritikus 4-8 órát.
Szép lassú tavaszodást kívánok!
nevet



2013. febr.közép: +3,7 átl.min: +1,2
#5582
Így van!
Ez nagykanizsai napfényátlagot tudnál mondani az 1961-1990 közötti, vagy bármelyik hosszabb idõszakból?
Meg mellé egy pécsit vagy szegedit?
Köszönöm!

A kékestetõi adat a nyári ködös-hidegpárnás helyzetek miatt lehet ilyen magas, mert akkor ott fent napos idõ van.

Egyébként persze fontos a napfény, de valóban túl sokat foglalkoztak vele, ennél sokkal fontosabb paraméterek is vannak a gyümölcstermesztésben.
Az, hogy a napfényt ennyire fontosnak tartották, ami szinte felülír mindent, mutatja, mennyire rosszul ítélnek az emberek a dolgok fontosságát illetõen, mennyire nem tudják megragadni a kritikus pontokat.
#5581
A homoktalajra telepített gyümölcsültetvényeken valóban megvalósítható öntözés, azonban ez elsõdlegesen csak a tartósabb csapadékhiány okozta károk enyhítésére képes - általában mikroszórófejes vagy csepegtetõ technológiával. Ez jóformán semmit nem véd a tavaszi fagyok ellen, a termõrügyeket letaroló -25 fokos téli lehûlések ellen pláne nem. Ráadásul mind a szükséges vízmennyiség kitermelése, mind a megfelelõ helyre való eljuttatása komoly technikai és pénzügyi problémát jelent, költségesebb tehát a dombvidéki gyümölcstermesztésnél.

A napfényes órák számáról: ez szerintem egy olyan éghajlati elem, aminek hazánkon belüli jelentõségét sokan túldimenzionálják. Szeged környékén 2050 óra körüli a napfényes órák sokéves átlaga. Megdöbbentõ, de az ország legmagasabb pontján, Kékestetõn alig kevesebb, mintegy 2000 óra napfényre számíthatunk. Mindezt úgy, hogy a Mátra felett nyáron nagyon erõs a gomolyfelhõképzõdés - ez nyilvánvalóan a napos órák számát is csökkenti.

Az ország nyugati és északkeleti részei egyáltalán nem napfényhiányosak, egyszerûen csak nem megfelelõ elhelyezéssel mérték a napfényes órák számát. Ha az állomásokat völgyek mélyére telepítjük (pl. régi miskolci repülõtéri állomás, Jósvafõ, Szécsény, Nagykanizsa, Iklód, stb.) ezek két okból is alacsonyabb napfényes óraszámot mérnek a térségre jellemzõ átlagos viszonyoknál:

1. A reggeli órákban völgyi állomásokon gyakran jelentkezik néhány 10m vastag ködtakaró, amely csökkenti a napfényes órák számát a dombtetõn vagy hegyen lévõ mérõhelyhez képest.
2. Az állomást körülvevõ magaslatok alacsony napállásnál árnyékolják a közvetlen napfényt.

Az északkeleti határhoz közel fekvõ Kassa napfényátlaga évi 1950 óra körüli, ami alig kevesebb mint a Debrecenben, vagy akár Szegeden tapasztalható érték. Ehhez képest az OMSZ Jósvafõn, egy fekvése következtében árnyékolt állomáson 1750 órát hozott 1971-2000 között: Link Térségi átlagként a jósvafõi adatokat azonban nem lenne szabad értelmezni.

A kajszi Mátraalmáson például ugyanolyan biztonsággal és minõségben beérik mint Szeged környékén, ráadásul terméskiesés 10 évbõl 9-ben gyakorlatilag nincs nevet
#5580
Múlt év október 31-én szedtem le a kákikat a fáimról Link

Az utolsó darabok most kerülnek elfogyasztásra Link
Ilyen sokáig el lehet tartani õket, semmi bajuk, finomak, édesek Link Link
Holnapra is marad még, így elmondhatom, hogy õsztõl tavaszig ette a család.

beillesztett kép


#5579
A korai kajszik virágrügyei Letenyén Link Link
#5578
Itt teljesen felszáradt a talaj, holnaptól kezdõdik a kerti munka. kacsint
#5577
A napfény vegetációs maximuma annyiban érdekes, hogy az ország legnaposabbnak tartott(?) vidékén, Szeged mellett a szatymazi õszibarackosban a múlt éven a téli fagy levitte a termés egy részét, az április eleji fagy a második részét, a maradékot meg lerendezte az április 10-i fagy.
A végén csak mutatóban maradt a többszáz hektáros ültetvényekben.
Úgyhogy süthetett a nap ahogy csak akart 2012-ben, meg is dõlt a napfényrekord, 150 órát vert a 2003-as rekordra, csak épp a gyümölcs nélküli ágakat sütötte.
2001 nyarán a belvíz nyírt ki egy csomó fát ott, 2001 decemberében -25 fok volt a szegedi állomásom, 2002. április 8-án volt egy -5 fok a szegedi állomáson, tehát 2002-ben megint a semmit sütötte a nap.
Errõl ez a cikk is beszámol Link
Aztán 2003-ban megint -25 fok télen, április 9-én -7 fok, az megint lehetett akármennyi napsütés 2003-ban, nem igen ért semmit.
Ráadásul 2003-ban dõlt meg a napfényrekord, úgyhogy jó napos év volt, nagyon finomak lehettek a barack levelek.
2004. március végén volt egy -2 fok, az nem okozott kárt, úgyhogy 2004-ben volt termés.
2005. februárjában a téli fagy megint darált, úgyhogy a 2005-ös év sem a szatymazi barack éve volt, akármennyit sütött is a nap.
2006-ban, 2007-ben nem volt gond, 2008. március 21-én a -5 fok már azért rendet vághatott a virágrügyek között, bár biztos maradt elég.
2009, 2010 és 2011 rendben volt, aztán jött a 2012, ahol megint süthette a nap a semmit.
Tehát volt jópár év az elmúlt 10-12 évbõl, amikor a napsütéssel nem mentek semmire.
Ez egy dombvidék jó fekvésû dombján nem fordulhatott volna elõ.
Még ha feltételezzük is, hogy egy másik országrészben a dombon kevesebbet süt a nap, mint Szatymazon, akkor is biztosan aláírná minden gazda, hogy inkább a 2100 órás napfényátlagnál süssön kevesebbet a nap, mondjuk csak 2045 órát, csak minden évben legyen termés.

Az extrém kivételektõl eltekintve Magyarország 70-80 %-án elegendõ napfény van ahhoz, hogy finom, zamatos barackok teremjenek.
Nézd meg a 2011-es nyár globálsugárzás térképét Link , meg a 2012-es nyárét is Link

Itt a lényeg Link Link Link Link Link Link Link
#5576
Hidegség;
azért a kiskunsági-csongrádi homoktalajokat ma már kezdik módszeresen védeni a kisugárzás ellen, öntözéssel víztartó fel talaj mûveléssel. Nem a fóliázókra gondolok,azoknak már több évtizedes tapasztalatuk van a zöldség termesztésben (Csólyospálos-Sándorfalva) hanem a csillagos ég alatt több hektáron levõ õszibarackosokra,gyümisekre.( Szatymaz-Üllés-Mórahalom).

"Hazánk gyümölcstermesztésének nagy része egyszerûen nem oda koncentrálódik, ahová kellene neki. A régi rendszer vezetõi szinte csodálatra méltó érzékkel választották ki hazánk legszárazabb (pl. Kiskunság), a termõrügyeket is károsító erõs téli lehûlésre leginkább hajlamos, síkvidéken belül kisugárzási lehûlésre leginkább hajlamos homoktalajú területeket..."
Ez már nem igaz. És még ott van a napfénytartam vegetációs maximuma is, nemhiába olyan zamatos az itteni frissen szedett, és érésben lévõ- nem féléretten,zölden - szedett gyümölcs.
Pár kép a tavalyi áprilisi fagyokról:
Csacsaki szilvám a -3 fok reggelén:
Link
Szomolyai cseresznyém úgy szintén. A vascsövön kb.1 mm.jég, mert permeteztem:
Link
Ha már szomolyai fekete, ilyen amikor szedhetõ.Nem pirosan,mert akkor savas-keserû;
Link
A zamatok festõ levû bogyójai,s.bordón szinte feketén,akkor a legédessebb;
Link
nyelvnyujtas nevet




#5575
A Bükkben is van olyan almás - ahol midig roskadoznak a fák a gyümölcstõl(mikor máshol elfagy). Õsi zamatos fajták tucatjai vannak ott, most is azt eszegetem. Vastag viaszos héjjal. Ha jártok a Bükk déli fekvésû dombjain no az ott termõ gyümölcsök íze kiváló. (pl: Szomolyán a szomolyai cseresznye amitõl a nyelved is lila órákon át, vagy Kaló Imre szomolyai borai felejthetetlenek páratlanok ) Egy a baj az ott élõ emberek mára már nem foglalkoznak ezzel az örökséggel adottsággal. ( Nemhiábaszületettek... )
Idén a füge tökéletesen áttelelt !! Remélem idén fõzök én is fügelekvárt! 4 éve fõztem utoljára.
#5574
Így van!
Az ország gyümölcsöseinek döntõ része rosszul mûvelt, rossz helyen van, rossz fekvésben és rossz országrészben.
Szeged mellett például 1000 vagy 2000 hektár nem emlékszem pontosan, de mindegyik melyik mert mindkettõ óriási szám, szóval rengeteg barackot termesztenek....
.....illetve termesztenének, mert az elmúlt 13 évbõl 4 évben a téli fagykár elvitte a termés döntõ részét, 1-2 évben a belvíztõl rohadtak ki a fák, volt még tavaszi fagykár és aszály, szóval 13 év alatt alig volt normális termésû év.
Legalábbis ahhoz képest, ami az ország bármely dombvidékének dombján lehetett volna.
A tavaszi fagyokról jutott eszembe: hozzáértés és a szakemberek Link
És még hosszasan lehetne sorolni!
#5573
Ritkán írok ide, de a meteorológiai társalgóban egy új téma jelent meg, ami szó szerint "szöget ütött a fejembe": a tavaszi fagykárok valószínûségének latolgatása. Olyan gondolatok kaptak szárnyra, melyek szerint elkerülhetetlen, hogy a tavaszi lehûlések következtében évrõl évre más és más gyümölcsfáink különbözõ mértékben, néha akár totálisan károsodjanak. Ezzel kapcsolatban szeretném megosztani az elmúlt években összegyûjtött gondolataimat.

A fagykárokért véleményem szerint nem hibáztathatóak az évi rendszerességgel bekövetkezõ hõmérsékleti kilengések, a gond ott van, hogy az elmúlt évtizedekben, vagy inkább fél évszázadban a körültekintõ gondolkodásmód teljes mellõzésével sikerült kijelölni hazánk gyümölcstermõ körzeteit. Példának okán kezdjük az almatermesztéssel (ha már hozzám ez áll a legközelebb) - ennek helyzete nem tér el jelentõs mértékben kis hazánk többi régóta termesztett gyümölcsétõl.

Az 1960-as évektõl, de még inkább a 70-es évtizedben elõtérbe került a számunkra lényegében kimeríthetetlen szovjet felvevõpiac kiszolgálása hazai friss és feldolgozott élelmiszerekkel. Természetesen a kor szellemének megfelelõen a fejlesztések inkább mennyiségi, mintsem a minõségi növekedést célozták meg. A megtermelt alma esetében minden egyes ötéves terv egyre magasabbra és magasabbra tette a lécet, a cél hamar az évi egymillió tonnás termésmennyiség elérése lett - a fajtahasználat elavultságával, a (gyakran csapnivaló) gyümölcsmérettel, a gyenge színezõdéssel, cukor/sav aránnyal nem igazán foglalkozott senki. Meg kell hagyni, utóbbi tényezõk azért sem kerülhettek elõtérbe, mert a szovjet félnek nem voltak olyan "magasröptû" elvárásai az almáinkkal szemben, mint mondjuk egy német vagy skandináv nagykereskedelmi hálózatnak.

A mennyiségorientált szemléletmód kívánta meg, hogy az almaültetvényeket az ország északkeleti térségébe, nagyrészt Szabolcs megyébe telepítsék - hiszen a határhoz közel lévõ, erõsen koncentrált termõtáj megkönnyítette az áru gyors exportját a vigyázó szemével ránk tekintõ "Nagy Testvér" irányába.

Akármelyik gyümölcstermesztési könyvet nyitom ki, mindenütt azt látom, hogy a Nyírség döntõ részére jellemzõ évi 520-580mm-nyi csapadék vízháztartás szempontjából átlagos talajviszonyok mellett is édeskevés a megfelelõ gyümölcsméret, hektáronkénti termésátlag, stb. eléréséhez, hiszen ehhez optimális esetben 750-800mm közötti csapadékhozam szükséges. A problémát csak tetézi a szabolcsi almaültetvények homoktalaja, amelynek "víztartási" képességei messze elmaradnak a vályog vagy agyagtalajokétól.

A homoktalaj további nagy hátulütõje, hogy az éjszakai lehûlés lényegesen erõteljesebbnek mutatkozik ilyen talajtípus esetén. Ebbõl adódóan Szabolcsban - mint amúgy az országos összehasonlításban mélyen fekvõ, alföldi gyümölcsösök esetében - rendszeresek a komoly terméskieséssel járó tavaszi fagykárok.

Hazánk gyümölcstermesztésének nagy része egyszerûen nem oda koncentrálódik, ahová kellene neki. A régi rendszer vezetõi szinte csodálatra méltó érzékkel választották ki hazánk legszárazabb (pl. Kiskunság), a termõrügyeket is károsító erõs téli lehûlésre leginkább hajlamos, síkvidéken belül kisugárzási lehûlésre leginkább hajlamos homoktalajú területeket...

A "hideg, fagyzugos" Nógrádban, 560 méteres tengerszint feletti magasságban van egy apró falu, Mátraalmásnak hívják. A csapadékmennyiség sokéves átlaga közelíti a 800 millimétert, magas fekvése miatt a fagylefolyás tökéletes, a kiskertekben 20-25 éve nem fordult elõ egyetlen komolyabb fagykár sem. Utóbbi mondjuk annak is köszönhetõ, hogy a tengerszint feletti magasság kb. 3 héttel eltolja a virágzás idejét - így például a kajszi átlagos évben április 15-20. körül, az alma május elsõ hetében nyílik. Tavaly húsvétkor a leghidegebb éjszakán Mátraalmáson -1.5 foknál nem csökkent alacsonyabbra a hõmérséklet, a fagyra érzékeny gyümölcsfákat ráadásul csak a rügyduzzadási állapotban érte a hideg, így kár nem keletkezhetett. A környezõ völgyekben -6 és -7°c körüli értékek röpködtek... Mire eljött a virágzás ideje, már túl voltunk a fagyveszélyes idõszakon.

Szabolcsban nem csak tavaly, hanem pl. 2011 májusában is volt számottevõ fagykár, mikor a már elvirágzott almát érte -2, -3 fokos éjszakai lehûlés. Mátraalmáson +1°c-ig hûlt a levegõ a leghidegebb éjszakán, az alma éppen virágzásának csúcsán volt... hetekkel késõbb nézelõdve fagykár nyomait nem lehetett felfedezni.

Kinek mi a véleménye? Hazánkon belül az Alföldön, vagy a kedvezõ fagylefolyású és csapadékellátottságú, korábban "kedvezõtlennek" kikiáltott dombvidékeken találjuk meg a gazdaságos, évrõl-évre nyereséget hozó gyümölcstermesztés jövõjét?

Amit Endre kollégánk Dél-Zalában megtalált, az bizony a "hideg, fagyos" Nógrádban is jelen van: néhol, 300-400m feletti magasságban az adottságok egyszerûen kivételesek. Részben budapesti származású, ámde a természetet gyermekkora óta kedvelõ egyénként én abban a kis apró faluban próbálok szerencsét, amire rátaláltam az elmúlt években. A lehetõség azonban még számtalan helyen adja magát, csak észre kell venni nevet
#5572
Sziasztok! Hoztam pár mai képet a faluról, a portákról, tájról havazas és állatkáinkról nevet : Link
#5571
Nem akarok "offolni", de már elég sok gyártónak van defektálló külsõ gumija. Én a CST SALVO HIGH PROTECTION-t használom. Link Egyszer megveszed és elfelejtheted a ragasztást.
#5570
Tavaly nagyon kedvezett az idõjárás emme növénynek, rengeteg gumiragasztót adtunk el. nyelvnyujtas
#5569
Nekem a királydinnye tüskéje a "kedvencem" biciklizéskor... laza Tavaly volt olyan hét, mikor 3-szor is gumit kellett ragasztanom, és mindháromszor királydinnye-tüske volt a bûnös... zavarban Link
#5568
És ha 3 méterenként kaktusz tüske ereszti le a biciklit. laza Jó hosszú kert. nevet
#5567
Ja, ha biciklivel 15 perc, akkor tényleg messze van! laza
#5566
Hello Floo.
Bevallom, hogy a kert leghátsó felébe nem mentem el. Most már csak valamikor márciusban nézek ki legközelebb. Pedig biciklivel csak 15 perc. nyelvnyujtas

Hello Vikarel.
A mamám vetette, õ is valamikor novemberben. Sajnos fel kellett volna jegyeznem a pontos dátumot. zavarban
#5565
Szép!
Én is épp ma néztem a miénket: éppenhogy, de még a talajfelszín alatt van. Te mikor vetetted? Én november végén, és karácsony elõtt már a gyököcske megjelent.
#5564
Az igen!
Felétek sokkal melegebb most a talaj Link
Bár Szombathelyen is olyan, pedig ott is volt hó bõven.
A fügéd hogy áll?
Látszik rajta fagykár?
#5563
Sziasztok.

Tegnap a meteorológiai társalgóban megígértem (Alföld), tehát itt vannak az õszi vetésû borsó képei.
Link
Link
Link

+ Echinocereus triglochidiatus nyelvnyujtas Link
#5562
Köszönöm szépen, Sanyi! Majd tavasszal szép száraz, napos idõben, amikor majd éled a természet, én is nekiállok majd a zuzmókat lekefélni a törzsekrõl meg a vastagabb ágakról. nevet
#5561
Szerintem nem igazán nagy még a baj. A kérgen az extenzíven mûvelt kertek gyümölcsösök elõforduló fajai láthatóak. Melanelia subaurifera (Mf), Parmelia sulcata (Ps), Hypogymnia physodes (Hp), Physcia adscendens vagy tenella (Pa v. Pt), no meg némi algabevonat, ami még nem lichenizálódott (A). Usnea fajok szemmel láthatóan nincsenek a mellékelt képen, de azt Te is észrevenned, mivel szõrcsomóhoz hasonlító, 3-4-5-10 cm hosszú képletek. Szóval ha zavar, akkor erõs szõrû kefével le lehet tisztítani a kérget. Egy ideig jó lesz, de aztán az algák újra lichenizálódnak, vagy új szaporítóképletek érkeznek. A képet küldöm vissza privátban az azonosítókkal.
#5560
Szia Miso. nevet

Pedig a borsót is nyugodtan vetheted. (Az a baj, hogy az emberek nem eléggé tájékozottak.)
Mostani állapotról sajnos nincs képem, de van tavalyról egy olyan, hogy menyit ér az õszi vetés.
2012.04.04. Link
2012.05.04. Link
Tavaly direkt megfigyeltem, hogy akik tavasszal vetették, azoknak csak épp akkor kelt ki vagy még ki sem kelt, mikor az enyémek már ekkorák voltak. A kertnek a másik felébe vetettünk tavasszal ugyanabból(!) a vetõmagból és meg sem közelíti az õszi vetésnek a terméshozamát.
#5559
Saláta, spenót, bimbóskel, hagyma, fokhagyma gond nélkül áttelel, ezeket õsszel a fagyok elõtt is lehet vetni, de borsóról nemigen hallottam. Úgy tudom, hogy a tavaszi fagyokat elviseli (max. -4,-5°C-ig), kizárt, hogy télen ne károsodjon. Ha van képed tedd be. Érdeklõdve várom, hogy a fagytûrõ yukkák és kaktuszok mellett milyen fagyálló borsóid vannak! nyelvnyujtas
#5558
Sziasztok.
Reggel kitekertem a kertünkbe. A borsók már 1-2 centiméteresek. nevet
#5557
Elkészültek a zuzmós képek.
Gyümölcsfáink: Link
Egy szilvafa: Link
Zuzmó közelebbrõl: Link
#5556
2013-ban -ha a tél így folytatódik - nem fagy el a fügénk, ismét lehet bõ termés, lehet lekvárt is fõzni vagy pálinkát nevet!
#5555
Igen volt 3 necces nap én is ezt néztem végig. Szentmártonkáta van a legközelebb, onnan van is egy megbízható metnetes észlelõ. Sülysápon nincs, de domboldalban van, így a Szentmáronkátaiból 1-2 fokot levonva reális lehet.

Én is reménykedek benne hogy nem fagyott le, jövõre a kivik már szépen megerõsödhetnek. azaz nem lesznek annyira fagyveszélyesek.
#5554
Az bizony,minden évben jön valami "értelmes" dolog. hideg
#5553
A kivi biztosan nem, a füge meg elvileg nem.
Ez a két éjszaka volt a legneccesebb Link Link arrafelé, ha jól emlékszem.
A nem rendesen befásodott hajtásvégek lefagyhattak, de ennél jobban biztosan nem károsodtak.
Még egy hónap, és túlélték a telet.
Sokfelé egyébként, egyedül a déli(!!) és az északnyugati országrészben a síkon és a völgyekben lehetett bajuk.
#5552
Floo: Ugyen edig nem volt olyan hideg hogy a füge és a kivi lefagyjon. A talajon olyan -11 folt a Tmin.
#5551
Agyrém...: Link
#5550
Nálam már lassan vége a télnek, már a 2013-as év a kert szempontjából nagyvonalakban meg van tervezve. Elsõ ízben beáztattam langyos vízbe 15-15 magot a következõ paprikafajtákból: kaliforniai, pritamin, fehérözön (ez utóbbi a kedvencem, tavaly nyári kép róla: Link ). Holnap reggel elültetem õket az elõkészített edénykébe. Mindig február elején-közepén szoktam az étkezésre szánt példányokat, mert a márciusi ültetés augusztusnál hamarabb nemigen terem és a paprikamag lassan csírázik (10-14 nap). Tavaly szakaszosan vetettem (febr eleje - márc. közepe). Persze a paradicsomnál más a helyzet, hiszen az néhány nap alatt kicsírázik, gyorsan nõ és hamar virágzik, így márciusnál hamarabb nem szoktam.

Az egyik fórumban írtam, hogy külön metnetesek részére a szabadegyetemre magammal vittem kb. 100-150db paradicsommagot (fölösleg), mert kicsit elszámoltam magam a nyár folyamán és a szomszédoknak is adtam. Akinek kell dob egy PÜ-t db számmal (pl. 30db) és megy is. nevet Egy kép tavalyról: Link

Tavaly az aszályos idõ ellenére rendkívül jól sikerültek a paprikák (http://people.inf.elte.hu/dempaat/agro_2012/fuszerpapr.jpg Link )és a paradicsomok, gyakorlatilag a szeptember végi-októberi esõk hatására az októberi kötés a paprikáknál gyakorlatilag november végéig beért, ilyenre nemigen volt példa. December elején szedtem le az utolsó pritaminpaprikákat, amelyet mikulásnapkor vígan elfogyasztottunk, hiszen az még dec. 2-án még nem volt megfagyva.
#5549
Köszönöm szépen a válaszodat, Sanyi! Majd fogok képet küldeni. Annyit még elmondanék, hogy a szürkészöld színû zuzmóknak elég volt egy-két enyhe, ködös, csöpögõs éjszaka és már karácsonykor beborították a szilvafáinkat. Amúgy van egy olyan gyanúm, hogy madarak, vagy valamik azért eszik ezeket a zuzmókat.
#5548
A kérdés érdekes: Azért, mert hosszú évek óta azt tapasztalom, hogy a felhagyott gyümölcsösökben, ahol a környezeti feltételek megfelelõek és jó lichenizálódtak a fák igazából nem okoznak problémát. Az is tény, hogy az elszáradt koronarészeken jelentõsebb a borításuk. A szegélyeken lévõ kökénybokrokon, galagonyákon is azt látom, hogy csak az alászorult elszáradt idõs ágrészeken a legnagyobb a borítás. A zuzmók igazából a hozzájuk jutó nedvességbõl veszik fel tápanyagaikat, nem parazita, vagy félparazita módon élnek. A fát csak alzatnak használják. Hogy robbanásszerûen szaporodtak el, az azt jelenti, hogy a környezeti feltételeikkel elégedettek, szaporítóképleteket nagy mennyiségben tudtak produkálni. A zuzmósavak ráadásul elég jó gombaölõk a telepeken nem engedik elszaporodni a mikroszkopikus gombákat. Ez az elpusztult telepre is igaz, emiatt nem kell a zuzmópreparátumokat semmivel védeni, mert a zuzmósavak elvégzik a védelmet.
Tehát a zuzmótelep a gyümölcsfákat közvetlenül nem támadja, de a szálas, bodros, gyepes
bevonat között sok élõsködõ rovar és zuzmósavakra nem érzékeny kórokozók találnak menedékre, illetve a papirosszerû féllombos telepek beboríthatják a lélegzõ nyílásokat, így a gallyak és ágvégek elszáradását is okozhatják. A korona ritkítása, szellõssé tétele már önmagában szûkíti a zuzmók életlehetõségeit. A terület tisztítása, ritkítása, kaszálása ugyancsak a zuzmók megtelepedése ellen hatnak. A gyümölcsfákon már megtelepedett zuzmótelepeket kaparással, keféléssel el lehet távolítani, ahogy azt már írtad is. Érdemes néhány levakart kolóniát a szegélyben lévõ fákra áttelepíteni, így ezek a fajok továbbra is
gazdagítják az élõhelyet, és a védettséget élvezõ zuzmókat (szakállzuzmók – Usnea sp.) sem pusztítjuk ki. Ha tennél fel róluk esetleg fényképet, akkor ha érdekel közelíteni is tudnánk a faji hovatartozásra.
#5547
Sziasztok.

A segítségeteket szeretném kérni, egy burgonya beazonosításához.
Mamám két éve a piacon ültetni való krumplit keresett, majd egy hölgy az alábbi sárga héjút kezdte el neki nagyon dicsérni. Link Mamám úgy volt vele, hogy egy próbát megér. Vett is belõle egy 5 kg-ot.
2011-ben tehát elültettük és olyannyira megnyerte a tetszésünket, ha én nem gondolok a jövõre, akkor már lehet nem is írnám ezt a hozzászólást. 2012-re elraktam egy 10 kilóval, majd ismét gondolva a jövõre, nagyjából most 20 kiló van. Krumplipürének olyan jó, hogy még ízesítésnek sem kell bele tejföl, vaj. Ha nem kóstolom meg, el sem hiszem, hogy létezik ilyen.
Teljesen olyan az íze, mint a többi fajta megízesítve, de ahogy mondom ezt nem kell.
Sült krumplinak is valami eszméletlen. Én most annyira nagy becsben tartom ezt a fajtát, hogy jövõre már 40 kg-ot szeretnék belõle vetni, majd idõvel csak ebbõl ültetni. Gondolom így kép alapján képtelenség beazonosítani, de talán lehetne szûkíteni a lehetõségeket.

Csak nehogy úgy járjak mint Floo-ék, hogy egy fantázianevet kelljen neki adnom. nevet

Utolsó észlelés

2025-05-09 14:51:12

Romhány - Dózsa György út.

15.6 °C

04502

RH: 45 | P: 1018.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139227

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.