Agrometeorológia
Érdekes, errefelé már csak elvétve fordul elõ lábon álló kukorica, a többit learatták. Nagyjából 2 hete kezdték, jó eséllyel végeznek is a héten.
Nem szeretnék a költséget szárítással növelni, mert szép száraznak néz ki ugyan a kukorica, de a szemek még nedvesek ahhoz, hogy tárolni lehessen. Itt felénk lassan végeznek a vágással, de döntõ részét szárítani kellett.
Milyen termés van kukoricából Zalában ? Apósoméknál a múlt héten letörtük, de siralmas volt. Eleve rosszul kelt a májusi aszály miatt, majd a vihar megdöntögette. A nyári szárazság miatt a maradék rosszul szemesedett, az eredmény gyenge-közepes. Persze tavaly még rosszabb volt, mert a sok esõ és vihar még több kárt tett. Akkor a szeptemberi esõk miatt már csírázott szedéskor, most meg a szárazság és égetõ nap jellemeztea szedést...
Ma délután-este feltûnõen nagy por volt a levegõben, Nagykanizsa felé autózva aztán láttam miért: elkezdték aratni a kukoricát.
Gondolom kapcsoltak, hogy pénteken vége a melegnek és a szárazságnak, de addig már nem fognak végezni.
Nem is értem, az aszály és a meleg miatt 1,5 hónapja lehetne aratni a kukoricát, ennek ellenére a táblák döntõ része még lábon van.
Mi a szöszre vártak?
Gondolom kapcsoltak, hogy pénteken vége a melegnek és a szárazságnak, de addig már nem fognak végezni.
Nem is értem, az aszály és a meleg miatt 1,5 hónapja lehetne aratni a kukoricát, ennek ellenére a táblák döntõ része még lábon van.
Mi a szöszre vártak?
Mi paradicsomlevet csináltunk. Idén több fajta paradicsommal próbálkoztunk: volt faparadicsom, sárga, szendvics, sárga balkon, koktél. Ezek közül a koktélparadicsom bizonyult a legellenállóbbnak, míg a többi teljesen vagy nagy részben elpusztult (paradicsomvész), addig a koktélból egy tõ se ment ki. A baj az volt, hogy késõn voltak permetezve, na meg a júliusi hûvös, esõzések..
Mi is csináltunk idén elõször ketchup-öt oregánóval, kakukkfûvel, bazsalikom sajnos nem volt, de szerintem nagyon finom lett. Emellett persze készült hagyományos paradicsomsûrítmény is több tíz üveggel. Még most is bõven van a kertben: Link Link Fügébõl is csemegézhetünk: Link Melóban: Link Link Ha elmegy egy autó, jó nagy port kavar: Link (az elmúlt 2 hónapban kb 5mm csapadék hullott) néhány tájkép: Link Link Link Link
Akkor majd élvezhetitek a hideg télen a finom mediterrán-füszeres paradicsomot!
Nekem meg még mindig nem akarnak pirosodni a paradicsomok.
Nekem meg még mindig nem akarnak pirosodni a paradicsomok.
Imént fõztünk be 6 üveg koktélparadicsomot egy kis bazsalikommal és oregánóval fûszerezve. Pikáns. És mind saját termés.
Már nálam is elõfordult, hogy õsszel egyes gyümölcsfán megjelent néhány virág. De olyat még nem láttam, hogy egy egész fa virágba borult volna õsszel. A fénykép alapján itt sem az egész fa borult virágba. Így a jövõ évi termés még egyáltalán nincs veszélyben emiatt.
Ahogy írod, a metszéskor ennél több termõ gallyat is levágunk.
Ahogy írod, a metszéskor ennél több termõ gallyat is levágunk.
Hát ezek szép, szabályos körte-virágok. Nem olyan csökött, alig-szárasak, mint pld. az orgona.
Attól viszont nagyon tartok, hogy itt látjuk a jövõ évi termést is!
Félek, hogy ezzel kevesebb lesz a jövõ évi termés, hacsak ugye lesznek valami "rejtett" termõrügyek.
Érdekes egy dolog ez, ha a fa életerõs, edzett, akkor esetleg úgyis lemetszenénk tavasszal ezt a termõ nyársat.
Meg aztán a virágzás " 2 hete" a döntõ még, hogy hogyan kötõdik a gyümölcs.
Attól viszont nagyon tartok, hogy itt látjuk a jövõ évi termést is!
Félek, hogy ezzel kevesebb lesz a jövõ évi termés, hacsak ugye lesznek valami "rejtett" termõrügyek.
Érdekes egy dolog ez, ha a fa életerõs, edzett, akkor esetleg úgyis lemetszenénk tavasszal ezt a termõ nyársat.
Meg aztán a virágzás " 2 hete" a döntõ még, hogy hogyan kötõdik a gyümölcs.
Apropo, ültettünk fügefát. A fényképed pedig mehetne egy fügelekváros üveg oldalára is.
Az idei gyümölcstermésünk döbbenetesen jó, minden szõlõ tökéletes minõségû, a jonatán alma mézédes, 90%-a hibátlan, 2 ládányit szüreteltem.
Az idei gyümölcstermésünk döbbenetesen jó, minden szõlõ tökéletes minõségû, a jonatán alma mézédes, 90%-a hibátlan, 2 ládányit szüreteltem.
Bizony nincs párja és valóban nagyszerû érzés nézni a felásott földet.
Amennyit bírok, fel is ások.
Nekünk is marharépa nagyságúak a céklák, he-he!
Mentem is ki a kertbe.
Amennyit bírok, fel is ások.
Nekünk is marharépa nagyságúak a céklák, he-he!
Mentem is ki a kertbe.
Azért a kézi ásásnak nincsen párja, és hozzá az az érzés,hogy minden röget Te magad mozgatsz meg.
Pár évvel ezelõtt még a mi kertünket(közel 800négyszögöl!)apu és papa is kézi szerszámmal ásták fel kb 2hét alatt.
Most már szántatunk, egyrészt mert már nincs idejük ásni, apu hétvégén is dolgozik, másrészt meg nagypapi már 86éves nem nekik való már ez munka.
Cékla fotókat fogok hozni a jövõ héten, nem hazudok de akkorák lettek mint egy jó nagy ember fej. ekkorákat még sosem láttunk!
Pár évvel ezelõtt még a mi kertünket(közel 800négyszögöl!)apu és papa is kézi szerszámmal ásták fel kb 2hét alatt.
Most már szántatunk, egyrészt mert már nincs idejük ásni, apu hétvégén is dolgozik, másrészt meg nagypapi már 86éves nem nekik való már ez munka.
Cékla fotókat fogok hozni a jövõ héten, nem hazudok de akkorák lettek mint egy jó nagy ember fej. ekkorákat még sosem láttunk!
Mozzarella-paradicsom-bazsalikom megöntve olivaolajjal és balzsamecettel, só, bors
Köszönjük!
Bizony, mindig a legmélyebben és legjobban megforgatott földbe tesszük õket, most se az átkos kertrészben voltak.
A borsó nekünk jól sikerült, bizony locsoltuk is a kezdeti idõszakban.
Ami még kimaradt: Mindössze két sor cékla leadott fél mázsát...
Szilvi, köszönöm!
A mai penzumot 15óra körül kezdem meg.
Bizony, mindig a legmélyebben és legjobban megforgatott földbe tesszük õket, most se az átkos kertrészben voltak.
A borsó nekünk jól sikerült, bizony locsoltuk is a kezdeti idõszakban.
Ami még kimaradt: Mindössze két sor cékla leadott fél mázsát...
Szilvi, köszönöm!
A mai penzumot 15óra körül kezdem meg.
Én inkább a tárkonyt javasolnám....egy kis tárkonyos paradicsomsalátánál nincs is jobb...
Így magában nem, csak fûszernek. Paradicsomlevesbe szoktam tenni alapban. :-) (lehet holnap fõzök is, ma még van lóbab-levesünk )
Szép termés gratulálok hozzá!
Az ásáshoz meg részvétem. Nálunk szántásra vár a kert, trágya már szétterítve, de a traktorosunk a napokban volt megnézni azt mondta addig nem vállal szántást még meg nem ázik a föld. Két helyen is eltört az ekéje a héten, szóval nem kockáztat.
Az ásáshoz meg részvétem. Nálunk szántásra vár a kert, trágya már szétterítve, de a traktorosunk a napokban volt megnézni azt mondta addig nem vállal szántást még meg nem ázik a föld. Két helyen is eltört az ekéje a héten, szóval nem kockáztat.
Sok munkátok lehet benne, de megéri, gratulálok!!!
A répafélék a laza talajt szeretik, a kötöttben nem nagyon tudnak nõni. Ha van lehetõséged, akkor a répák helyére keverj valamit, amitõl lazább szerkezetû lesz, perlitet vagy esetleg egy kis homokot.
Borsónál a jó fajtaválasztás és a virágzáskori tõlocsolás segít sokat a hozamban, ha nem kap elég vizet, nem köt meg rendesen a virág s ebbõl lesznek a szemhiányos hüvelyek. Sok éve, amikor egy barátunk kertjét volt lehetõségünk mûvelni, egy ismerõstõl olyan fajtákat kaptunk vetni, hogy Hunter, meg Weawertop, mindkettõ zsenge fajta, hosszú hüvelyû, bõtermõ s igen jó ízû volt, éretten is édes és zsenge. Ezek akkor valami kísérleti fajták voltak, én boltban sose láttam egyikbõl se, általában csak a szokásos rajnai törpe kapható, ami nem a legjobb ízû szerintem.
A répafélék a laza talajt szeretik, a kötöttben nem nagyon tudnak nõni. Ha van lehetõséged, akkor a répák helyére keverj valamit, amitõl lazább szerkezetû lesz, perlitet vagy esetleg egy kis homokot.
Borsónál a jó fajtaválasztás és a virágzáskori tõlocsolás segít sokat a hozamban, ha nem kap elég vizet, nem köt meg rendesen a virág s ebbõl lesznek a szemhiányos hüvelyek. Sok éve, amikor egy barátunk kertjét volt lehetõségünk mûvelni, egy ismerõstõl olyan fajtákat kaptunk vetni, hogy Hunter, meg Weawertop, mindkettõ zsenge fajta, hosszú hüvelyû, bõtermõ s igen jó ízû volt, éretten is édes és zsenge. Ezek akkor valami kísérleti fajták voltak, én boltban sose láttam egyikbõl se, általában csak a szokásos rajnai törpe kapható, ami nem a legjobb ízû szerintem.
Én is nagyon szeretem a paradicsomot. Egy pár csepp olivaolajjal, sok zúzott fokhagymával hintve isteni. :-)))))
Köszönöm a tippet, de ezek bio-paradicsomok; nem kapnak semmit, csak vízet, napot és egy kis "szeretetet"
Mások a fajták. Esetleg ne nitrogénezd,(N) hanem kálium-foszforos levéltrágyával (K-P)próbáld gyorsítani az érést.
Két különbözõ fajta tõn van még éretlen, zöld paradicsomok és valahogy nem akarnak beérni, pedig kapnak vizet, sok meleg napsütést. Vajon mi lehet a baj? Másik két tõn rendesen pirosodnak a meleg napsütés "segítségével".
Elõre is köszönöm a válaszokat!
Elõre is köszönöm a válaszokat!
Rég jártam itt.
A tavalyi belvíztaposás miatti hiányos felásás és a nyárvégi-õszi csapadékmentes idõjárás ellenére meg vagyunk elégedve a hozamokkal.
Amilyen áldatlan körülményekkel kezdtünk a szezont, annyira szép lett a vége.
Összesítés, nagyjából (325m2-rõl):
-Zöldbab (30m2): Gyönyörû hozam, kb. 40db 1 literes üvegekbe berakva,
-Tökfélék (25m2): Mázsaszámra, a múlt hétig folyamatosan,
-Uborka (40m2): Átlagos, kb. 30liter uborkás-üvegekbe, 20 liter csalamádéba (sajnos ez vett káposztával...)
-Borsó (35m2): Erõs 10kg, már lefagyasztva,
-Paradicsom (80tõ, a száraz augusztus a kezdeti paradicsomvészt hála Isten elvágta): Gyönyörû hozam: 40l paradicsomlé lett belõle, a többi a asztal mellett a lecsóba került, ami kb. 40 literes üveggel lett, ebbõl 30üvegnyi saját anyag (10üvegnyihez kellett paprikát vennünk),
-Hagyma-fokhagyma (15-5m2): fél q-10kg,
-Paprika (85tõ): Nem sikerült túl jól, lecsóba került (plusz az édes-pirospaprika 2liternyi mennyiségben megõrölve, üvegekbe berakva pörköltalaphoz).
-Burgonya (40m2): Gyengus lett, bõ egy mázsa.
-Sárgarépa-petrezselyem (10-10m2): Gyengus, 25kg-10kg,
-Káposzta-félék (a borsó helyére): Szór sem érdemes...
A tavaly õsszel és tavasszal félig feláshatatlan kert böjtje most jön el, az ominózus felét muszáj felásóznom, mert rotációs gép nem viszi és bizony már nagyon kellene földnek a forgatás.
A kötött, fekete öntéstalaj (jó kis csernozjom) az elõzmények és a száraz idõjárás miatt kegyetlen kemény és repedezett: Link
Így a fájós derekammal lassan haladok: Link
Igen rögös: Link
A tavalyi belvíztaposás miatti hiányos felásás és a nyárvégi-õszi csapadékmentes idõjárás ellenére meg vagyunk elégedve a hozamokkal.
Amilyen áldatlan körülményekkel kezdtünk a szezont, annyira szép lett a vége.
Összesítés, nagyjából (325m2-rõl):
-Zöldbab (30m2): Gyönyörû hozam, kb. 40db 1 literes üvegekbe berakva,
-Tökfélék (25m2): Mázsaszámra, a múlt hétig folyamatosan,
-Uborka (40m2): Átlagos, kb. 30liter uborkás-üvegekbe, 20 liter csalamádéba (sajnos ez vett káposztával...)
-Borsó (35m2): Erõs 10kg, már lefagyasztva,
-Paradicsom (80tõ, a száraz augusztus a kezdeti paradicsomvészt hála Isten elvágta): Gyönyörû hozam: 40l paradicsomlé lett belõle, a többi a asztal mellett a lecsóba került, ami kb. 40 literes üveggel lett, ebbõl 30üvegnyi saját anyag (10üvegnyihez kellett paprikát vennünk),
-Hagyma-fokhagyma (15-5m2): fél q-10kg,
-Paprika (85tõ): Nem sikerült túl jól, lecsóba került (plusz az édes-pirospaprika 2liternyi mennyiségben megõrölve, üvegekbe berakva pörköltalaphoz).
-Burgonya (40m2): Gyengus lett, bõ egy mázsa.
-Sárgarépa-petrezselyem (10-10m2): Gyengus, 25kg-10kg,
-Káposzta-félék (a borsó helyére): Szór sem érdemes...
A tavaly õsszel és tavasszal félig feláshatatlan kert böjtje most jön el, az ominózus felét muszáj felásóznom, mert rotációs gép nem viszi és bizony már nagyon kellene földnek a forgatás.
A kötött, fekete öntéstalaj (jó kis csernozjom) az elõzmények és a száraz idõjárás miatt kegyetlen kemény és repedezett: Link
Így a fájós derekammal lassan haladok: Link
Igen rögös: Link
Szerintem az idei év eddig legszebb fügefotója, ma reggel készült az ültetvényben Link
Floo jól mondja, egy rakás embert ismerek, aki akkor se enné meg a gombát, ha az élete múlna rajta. De én pl. a tojás szagától hányok sugárban, már elnézést, de szó szerint. Nem vagyunk egyformák, szerencsére. :-)
Lujó, én egy csomó kaját csak azóta eszem meg, mióta én fõzöm, hasonlóan elrontott ételek élményei miatt. A muterom fõzelékeit a mai napig nem enném meg, mert rettenetesek, mind csak rántásízû vacak, holott a fõzelék lényege a zöldség, amibõl készül. :-) A menzán, óvodában ezeket nyilvánvaló anyagi okokból csinálták olyan rántásos rettenetté. Az elsõ férjem anyja pl a zöldbabfõzeléket úgy fõzi, hogy fele zöldbab, fele krumpli, na most akkor döntsük már el, hogy zbfõzelék, vagy krumplifõzelék, amit csinált. :-))) Szóval sokan szerintem eleve azért nem szeretnek egyes kajákat, mert nem kaptak belõle jót abban az idõben, amikor kialakult az ízpreferenciájuk.
Lujó, én egy csomó kaját csak azóta eszem meg, mióta én fõzöm, hasonlóan elrontott ételek élményei miatt. A muterom fõzelékeit a mai napig nem enném meg, mert rettenetesek, mind csak rántásízû vacak, holott a fõzelék lényege a zöldség, amibõl készül. :-) A menzán, óvodában ezeket nyilvánvaló anyagi okokból csinálták olyan rántásos rettenetté. Az elsõ férjem anyja pl a zöldbabfõzeléket úgy fõzi, hogy fele zöldbab, fele krumpli, na most akkor döntsük már el, hogy zbfõzelék, vagy krumplifõzelék, amit csinált. :-))) Szóval sokan szerintem eleve azért nem szeretnek egyes kajákat, mert nem kaptak belõle jót abban az idõben, amikor kialakult az ízpreferenciájuk.
A hét végén betakarítottuk a szilvóriumot. 10 l felett adta hektója, pedig a fele mirabolán volt. Az idei nyár csodát mûvelt a gyümölcsökkel, már ahol nem fagyott el tavasszal. Most az almapálesz elõkészítése folyik. At elmúlt 50 évben még nem kóstoltam kifejezetten mézízû starkingot, ma sikerült. Szõlõ: Attól függõen, hogy a 2000. évet hová számítjuk ("évszázad bora"), az idei év borminõsége sok helyen legalábbis elérheti azt a minõséget.
Ui: Floo, Gogo: Valamit lehet szeretni, vagy nem szertetni tényleges minõségétõl függetlenül. Én abszolút mindenevõ vagyok, de azért a minõség az elsõdleges. Az egyetlen, amivel minõségétõl függetlenül ki lehetne kergetni a világból, a szárazbab fõzelék - óvodás legénykorom óta. Az étel: forró, csirizes, csomós rántással készült förmrdvény volt, amit fizikai erõszakkal próbáltak megetetni velem. Szegény dadus nénim, amíg élt, mesélte a történetet(nem õ volt a tettes).
Ui 2: Rossz borral, pálesszel szintén ki lehet engem kergetni a világból.
Ui: Floo, Gogo: Valamit lehet szeretni, vagy nem szertetni tényleges minõségétõl függetlenül. Én abszolút mindenevõ vagyok, de azért a minõség az elsõdleges. Az egyetlen, amivel minõségétõl függetlenül ki lehetne kergetni a világból, a szárazbab fõzelék - óvodás legénykorom óta. Az étel: forró, csirizes, csomós rántással készült förmrdvény volt, amit fizikai erõszakkal próbáltak megetetni velem. Szegény dadus nénim, amíg élt, mesélte a történetet(nem õ volt a tettes).
Ui 2: Rossz borral, pálesszel szintén ki lehet engem kergetni a világból.
Úgy lehet, hogy amennyire Neked nem ízlik, annyira másnak igen.
Van aki utálja a gombát, vagy a halat, Te meg szereted.
Azon túl, hogy én sem szeretem a karfiolt (csak Cb9-ben ), de van aki a fügét nem szereti, én meg azt igen.
Ez ilyen!
De nem ítélhetünk el senkit azért, mert szeret valamit, amit mi nem, és más sem ítélhet el bennünket azért, mert mi szeretünk valamit, amit Õ nem!
Ez így lenne rendjén.
Amíg volt kertem, karfiolt addig sem termeltem benne, mert a kellemetlen szagától hányingerem van, nem is értem, hogyan lehet ezt a szörnyû bûzfészket jó étvággyal megenni.
Minden évben csodálattal nézem a karfiol termésedet, és most is csak azt tudom mondani,hogy elismerésem!
Összefut a nyál a számban mikor belegondolok mennyi rántott karfiolt és levest vagy rakottat lehetne belõlük csinálni.
Összefut a nyál a számban mikor belegondolok mennyi rántott karfiolt és levest vagy rakottat lehetne belõlük csinálni.
Párás levegõ miatt, a nagy meleg az oka hogy le kellett szedni egyszerre.
Ha nincs megnyomódva a rózsája akkor 2 hétig is kibírja így.
Ha nincs megnyomódva a rózsája akkor 2 hétig is kibírja így.
Szép gyûjtemény! Miért is kell ventilátorozni? Jobban hül? Nem barnul meg?
Szüret !
1 éves füge kb 1,2 m magas és már ennyi van rajta.
Link
maga a bokor mindössze ilyen piciny:
Link
ez már kb 1,5 m-es fügebokor 2 éves és rengeteg van rajta (míg le nem szedtem):
Link
ez ugyanaz a bokor , kicsit közelebbrõl:
Link
és a mai puha érett termés:
Link
Naspolyatermés:
Link
Ilyen bõ termés még sose volt rajta.
Más már nincs a kertben, a körte leszedve, illetve van még a birsalma, de az kegyetlenül hull és romlik.
1 éves füge kb 1,2 m magas és már ennyi van rajta.
Link
maga a bokor mindössze ilyen piciny:
Link
ez már kb 1,5 m-es fügebokor 2 éves és rengeteg van rajta (míg le nem szedtem):
Link
ez ugyanaz a bokor , kicsit közelebbrõl:
Link
és a mai puha érett termés:
Link
Naspolyatermés:
Link
Ilyen bõ termés még sose volt rajta.
Más már nincs a kertben, a körte leszedve, illetve van még a birsalma, de az kegyetlenül hull és romlik.
Na igen, ez olyan mint a ragadozó préda fejlõdése, mindig vannak újítások, amire a másik válaszol egy más újítással, alkalmazkodik vagy kipusztul, és fordítva, ilyen az élet, alkalmazkodás...
Kovács Gyula gondolkodású emberekre lehetne csak bízni az irányítást. Nagyon jó példa-tanítás. Lehet a tév-ét ilyenre is használni.
Ez a füge olyan mint a pattogatott kukorica a mikrosütõben. Szépen lassan elkezd pattogni ahol eléri a csúcsát, a végére alig marad valami. A füge épp ilyen szépen megdagad 1-2 nap alatt, kivilágosodik, majd a végén már majd kicsattan és hirtelen megpuhul. Remélem kitart még 3 hétig mert sok rajta a zöld. Jó lenne ha minnél több beérne. Ilyen 20-25 még talán elég szufla lesz hozzá szept. végén okt elején /közepén/. Csak már reggel lesznek nagyon hûvös idõszakok.