Agrometeorológia
Van persze, kb. 1000 db lesz az idén az én két tövemen.
Ha lesz idõm, válogatok össze Neked képeket.
Ha lesz idõm, válogatok össze Neked képeket.
Olyan 250 Ft/kg. a tisztességes ára felénk.Nem nagyon szokott csökkenni, esetleg 200 -ig.
Én ma szedtem cseresznyét, nagyon sok termés lett....kb. 5 vödör. És nagyon szép lett a termés nagysága is. Szerencsére a seregélytõl a 97%-át sikerült megóvnom. Mennyi is most a cseresznye piaci ára.
floo: Holnap hozzák a 2 termõs 1 porzós kivimet futárral. Rád halgattam. Olvastam errõl a Zöld kivirõl, elvileg ez a legnagyobb, van tapasztalatod?
floo: Holnap hozzák a 2 termõs 1 porzós kivimet futárral. Rád halgattam. Olvastam errõl a Zöld kivirõl, elvileg ez a legnagyobb, van tapasztalatod?
Ja igen, a madarak beetetése, és mégis maradjon valami. Fenn hagytam pár feltörõ ágat, az most a madár-hárító. Van is terméke, sok sok le csipedett, lerúgott vérzõ cseresznye . De azért a lombok takarásában sok szép megmarad. na szóval a középérésû fajták szürete most kezdõdik. a kifejezett Germersdorfi, még csak sárgul és növekszik a bogyó. A kemény magház születése sok kalcium felhasználásával.Kb.jún.15 után érettre fordul.
Nekem is van egy nem egészen szomolyai, de hasonló cserkóm, én vasbakokat állítok fel 3 szál padlót rá, táncolni lehet, nagyon kényelmes módszer. Az ágak lehúzva nagy kampóval, ha törne a metszés is megvan! Azért vigyázok a fára, a seregélyeknek is kell valami. Aztán jön a valódi szomolyai cserkó fa is, az picit késõbb érik ennél.
El köll gyünni Magyarországba, és .. leszedni a gyümölcsöt, saját kezûleg, és megfizetni ami jár.
Ezer köszönet a bö infóért!!
Egyébként nekem a Germersdorfi a kedvencem. Az a vicc, hogy Németország egy viszonylag nagy cseresznye termelö országnak számit, mégis keresni kell (szinte csak egy hires Müncheni piacon kapható), hogy hol lehet kapni és az áráról nem is beszélve!
Egyébként nekem a Germersdorfi a kedvencem. Az a vicc, hogy Németország egy viszonylag nagy cseresznye termelö országnak számit, mégis keresni kell (szinte csak egy hires Müncheni piacon kapható), hogy hol lehet kapni és az áráról nem is beszélve!
Köszönöm, akkor elnevezem szomonyai feketének! Sok van rajta, asszem holnap szabit kérek, és Peti Bá.. kitolós létráját. Nincs mese, szedni kell., ha nem a jégesõ szedje le.
A szomolyai cseresznyét kihagytad a felsorolásból! Ízben egyértelmûen õ a király! Ha festõlevû a fekete cseresznyéd, akkor könnyen lehet, hogy egy "egri fekete" fajtával van dolgod. Ennek egyik szelektált fajtája a szomolyai cseresznye is. Elég sokféle lehet ez a fajta, elõfordul nálunk vadon is apró szemû, de fekete, festõlevû válfaja. Õshonos kárpát medencei fajta, ráadásul behatárolt területen .
Kedves Barátom, (esõváró-virágesõ) és fiú/lány.:
A magyarországi cseresznyék teszik a dolgukat, és szépen érnek, és "éredeznek". Puff ki is pirosozott a helyesírás kivédõ-kommandó.
Na szóval; az itteni cseresznyék, és meggyek sok-sok változatát lehet most meglelni-megenni,de legyen kis összefoglalóm neked.
Kezdjük az évi hõ-összeggel.
Megint csak ide lukadok ki, mert ez az év különbözik a többitõl.
Kezdjük a tavaszi melegfronti betörésekkel, ebbõl jutott asszem Németorszgba is, tehát összegezve jóé indult az év, már márc.-Ápr. heteiben voltak szép meleg napok.
És szerencse, hogy utána nem jött erõs lehûlés, és itt ez a lényeg, elõbbre van általában minden gyümölcs-zöldség,, -de csak 1 héttel. Mert közben voltak hideg-frontok, és ekkor leáll a biosz-féra, 2-4 nappot.
Mégis most szépen van cseresznye és meggy is, a virágzás 3-6 napja jó idõben történt meg.
A fajtákról; vannak korai, szép lánynevû fajták, de ezeket még nem ismerem. ( a május 15.-i pirosodást, és bogyó méretet én is kivételesnek tartom.
Nekem van egy, (nem "van") nevû cseresznye fám az udvaron, nem tudom a fajtáját, mert 1996 óta él, de a lényege; akkor lehet szedni, amikor "feketedik", és akkor harmonikus az íze, több a cukor és a zamat, kevesebb a sav, a zöldíz.
Visszakanyarodva a fajtákhoz, akkor érett egy gyümölcs, amikor gyengéden le lehet szakítani a kocsányáról, vagy azzal. És bordó-sötét "pisos", inkább majd fekete. A primõr piacon kapható élénk piros cseresznye sajnos korán lett leszedve, részben útól érik, de nem olyan mint a fa alatt leszedett.
Ui: Most, jún. 1-8 és jún.12-20 ig érnek a csercsik; a Bigarú Burlatt, a Jabolay, a sok lánynevû fajta, majd a nemes eltevõs kemény húsú Germersdorfi-és Hiddel-befing-goldofri fajták. Meggyeknél majd jún 15-25 felé indul a szezon, a saját fajtám; az érdi bõtermõ.
A magyarországi cseresznyék teszik a dolgukat, és szépen érnek, és "éredeznek". Puff ki is pirosozott a helyesírás kivédõ-kommandó.
Na szóval; az itteni cseresznyék, és meggyek sok-sok változatát lehet most meglelni-megenni,de legyen kis összefoglalóm neked.
Kezdjük az évi hõ-összeggel.
Megint csak ide lukadok ki, mert ez az év különbözik a többitõl.
Kezdjük a tavaszi melegfronti betörésekkel, ebbõl jutott asszem Németorszgba is, tehát összegezve jóé indult az év, már márc.-Ápr. heteiben voltak szép meleg napok.
És szerencse, hogy utána nem jött erõs lehûlés, és itt ez a lényeg, elõbbre van általában minden gyümölcs-zöldség,, -de csak 1 héttel. Mert közben voltak hideg-frontok, és ekkor leáll a biosz-féra, 2-4 nappot.
Mégis most szépen van cseresznye és meggy is, a virágzás 3-6 napja jó idõben történt meg.
A fajtákról; vannak korai, szép lánynevû fajták, de ezeket még nem ismerem. ( a május 15.-i pirosodást, és bogyó méretet én is kivételesnek tartom.
Nekem van egy, (nem "van") nevû cseresznye fám az udvaron, nem tudom a fajtáját, mert 1996 óta él, de a lényege; akkor lehet szedni, amikor "feketedik", és akkor harmonikus az íze, több a cukor és a zamat, kevesebb a sav, a zöldíz.
Visszakanyarodva a fajtákhoz, akkor érett egy gyümölcs, amikor gyengéden le lehet szakítani a kocsányáról, vagy azzal. És bordó-sötét "pisos", inkább majd fekete. A primõr piacon kapható élénk piros cseresznye sajnos korán lett leszedve, részben útól érik, de nem olyan mint a fa alatt leszedett.
Ui: Most, jún. 1-8 és jún.12-20 ig érnek a csercsik; a Bigarú Burlatt, a Jabolay, a sok lánynevû fajta, majd a nemes eltevõs kemény húsú Germersdorfi-és Hiddel-befing-goldofri fajták. Meggyeknél majd jún 15-25 felé indul a szezon, a saját fajtám; az érdi bõtermõ.
Érdeklödni szeretnék, hogy M.o.-on mennyire érett már a cseresznye / meggy ill. milyen stádiumban vannak jelenleg?
Válaszokat elöre is köszönöm!
Válaszokat elöre is köszönöm!
"de olyan sajnos nincs amirõl a kis alig látható glochidiumok hiányzanának"
Bár nem Opuntia, de szintén télálló kaktusz... Az echinocereus triglochidiatus var mojavensis f inermis-nek pár változata olyan csupasz, mint a fene.
Bár nem Opuntia, de szintén télálló kaktusz... Az echinocereus triglochidiatus var mojavensis f inermis-nek pár változata olyan csupasz, mint a fene.
Ha a fügekaktusz érdekel, gyere el egyszer hozzánk és nézd meg, a munkahelyemen (Soroksári Botanikus Kert) rengeteg van, magától szaporodik és sok termést is hoz, de mi nem esszük meg, mert a gyümölcs bõre nagyon szúros, tele van apró tüskékkel (glochidiumokkal). Aki már kóstolta azt modja, nem rossz, de a megpucolása nagyon macerás. A hideggel semmi gondja nincs ennek a fajnak (Opuntia phaeacantha), egyetlen dologra kényes csak, a téli fölös vízre, nedvességre, ezért kötött talajon nem nagyon marad meg, mert nem tud elszivárogni a víz. Nálunk a sivatagi szárazságú homokon viszont nagyon jól érzi magát. Nyár elején nagy sárga virágai, szeptemberben az érõ fügéhez hasonló termései nagyon dekoratívak. Csak azok a glochidiumok ne lennének! Ezért például olyan helyre, ahol gyerekek is vannak nem javasolható. Olyan fajtája is van aminek a nagy, hosszú, kemény tövisei hiányzanak, de olyan sajnos nincs amirõl a kis alig látható glochidiumok hiányzanának, ha ez belemegy a bõrbe vagy a ruhába nagyon nehéz kiszedni. Ha ennek ellenére is érdekel adok belõle szivesen!
Te fityesz Zoli!
A kötõdés, és termés kinevelés eltöltene pár oldalas leírást.
A lényeg; kora tavasszal csak kevés hajtó-termõ rügyet hagyjunk, olyan 50-30% -osan.
Az aktív szakasz elõtt pedig (rügyfakadás) a rezes bázisú áztató permetet ajánlom. A réz, fene tudja, de meg edzi a rügyet, a hajtást, hogy erõsen hajtson, vagy kötõdjön a gyümölcs, és a hidegtûrést is segíti.
Még egyszer, ez csak a saját tapasztalatom, a homoki kertben is, a lesejtezett öreg õszibarack fa; életre kelt, mielõtt levágtam szinte az összes aktivis oldal ágat, de lemostam réz gáliccal õsszel.
A kötõdés, és termés kinevelés eltöltene pár oldalas leírást.
A lényeg; kora tavasszal csak kevés hajtó-termõ rügyet hagyjunk, olyan 50-30% -osan.
Az aktív szakasz elõtt pedig (rügyfakadás) a rezes bázisú áztató permetet ajánlom. A réz, fene tudja, de meg edzi a rügyet, a hajtást, hogy erõsen hajtson, vagy kötõdjön a gyümölcs, és a hidegtûrést is segíti.
Még egyszer, ez csak a saját tapasztalatom, a homoki kertben is, a lesejtezett öreg õszibarack fa; életre kelt, mielõtt levágtam szinte az összes aktivis oldal ágat, de lemostam réz gáliccal õsszel.
Hát ha egyszer arra járok a nyár/õsz folyamán biztosan betérek hozzád vásárolni!
Fantasztikus, amíg a szem ellát krumplisorok.
Hány hektáros területen gazdálkodsz?
Hány hektáros területen gazdálkodsz?
További sok sikert kívánok és szép termést! Egyébként hol lehet vásárolni az általad termesztett növényekbõl?
Igen,holnap lesz újra ültetve a mag,ugyanis a hétfõi felhõszakadás szétmosta a palántaágyakat és vele együtt a palántákat is, 5000db-ból kb 5-600 maradt meg.
Ja és fûszál van bõven,a hagyma tele van keléssel, lehet majd gyomlálni.
Ja és fûszál van bõven,a hagyma tele van keléssel, lehet majd gyomlálni.
Csodálatos képek, egy fûszál annyi sincsen a földben.
A karfiol palántaképp kerül a földbe ugye?
A karfiol palántaképp kerül a földbe ugye?
Mondjuk, volt egy necces éjszaka a kötõdés környékén. De így jártam tavaly, meg tavalyelõtt, meg azelõtt is.
500 virág
450 megkötés
400 hullás
50 barack
Mondjuk nem számoltam, csak az arányok kedvéért...
Monília ellen 3x permeteztem, szerintem az kizárható, mert nincs ágelhalás sem.
A fa 1/3-a szilva, idén azon is kevés lesz, bezzeg tavaly...
500 virág
450 megkötés
400 hullás
50 barack
Mondjuk nem számoltam, csak az arányok kedvéért...
Monília ellen 3x permeteztem, szerintem az kizárható, mert nincs ágelhalás sem.
A fa 1/3-a szilva, idén azon is kevés lesz, bezzeg tavaly...
Szerintem ez a megfázás jele, a múltkori hidegek után. Felénk is, amelyik fa jobban ki volt téve a hidegnek, arról elég sok lehullott.
Várható gyümölcstermés:
Cseresznye: 4 fa - 1 fán sok 3-on közepesnél kevesebb termés
Körte: Jó termés ígérkezik
Alma: Pocsék termés ígérkezik (virág se nagyon volt a fákon) - csak nyári alma lesz
Naspolya: még nem tudni
Õszi barack: Elég jó a termés - egy fáról a 60%-át le is kellett hánynom
Sárga barack: Pocsék termés
Szilva: Egy részén alig van, más fákon normális termés
Cseresznye: 4 fa - 1 fán sok 3-on közepesnél kevesebb termés
Körte: Jó termés ígérkezik
Alma: Pocsék termés ígérkezik (virág se nagyon volt a fákon) - csak nyári alma lesz
Naspolya: még nem tudni
Õszi barack: Elég jó a termés - egy fáról a 60%-át le is kellett hánynom
Sárga barack: Pocsék termés
Szilva: Egy részén alig van, más fákon normális termés
A kötõdés körüli megfázás szerintem. Nálam is a védett udvari csercsifa "hullajtott" sok besárgult gyümölcs kezdeményt. De még marad bõven rajta, sõt sok apró marad.
A s.barackoknál esetleg a kései monília is be fertõzhetett.A barackoknál még a fajták eltérõ kötõdés hajlama is felmerül, jellegzetesen például a bíbor-kajszik jobban megmaradnak, mint a nemes- nagy szemû hibridek.
A s.barackoknál esetleg a kései monília is be fertõzhetett.A barackoknál még a fajták eltérõ kötõdés hajlama is felmerül, jellegzetesen például a bíbor-kajszik jobban megmaradnak, mint a nemes- nagy szemû hibridek.
Nagyon sokan itt a környéken is errõl számolnak be barack ügyben. Vajon mi okozhatja??
Az én ici-pici kertemben is megérett az elsõ szamóca:
Link
A sárgabarack viszont hozza formáját, minden nap egy maréknyi lesett barackot dobok ki, mire megérne, lehet elfogy...
Link
A sárgabarack viszont hozza formáját, minden nap egy maréknyi lesett barackot dobok ki, mire megérne, lehet elfogy...
2 percem sincs, rohanok: félig viccesen félig komolyan a 10-bõl 2 arány nem kimenés a divatból, hanem bejövés a divatba, ugyanis ez javulás a korábbiakhoz képest.
Jól tetted, hogy vettél egy párt, remélem tényleg termõs és tényleg porzós.
Jól tetted, hogy vettél egy párt, remélem tényleg termõs és tényleg porzós.
No füge király rendeltem abból a bizonyos kétlakiból. Már csak 1 helyen lehetett kapni a neten normális áron. Még a Szombathelyi mikrolabort is felhívtam, de hiába könyörögtem nem postáznak.
Úgy látom a kétlakik ki fognak menni a divatból, nagyjából pl. ha 10 kertészetben van kivi, ebbõl kb. arányosan csak 2-ben kétlaki (Tomuri + H) a többiben Önporzós.
Idén tavasszal engem is elkapott ez a különlegesnövény mánia. Még a fügekaktuszokon gondolkodom. Ha jól értelmeztem télen csak a hótól kell védeni, azaz valamit fölé kell eszkábálni és a pangóvíztõl. Nem lenne semmi ha nálunk is a szabadban kaktusztermést lehetne szedni. A net szerint nincs kizárva -20 fokig bírja.
Úgy látom a kétlakik ki fognak menni a divatból, nagyjából pl. ha 10 kertészetben van kivi, ebbõl kb. arányosan csak 2-ben kétlaki (Tomuri + H) a többiben Önporzós.
Idén tavasszal engem is elkapott ez a különlegesnövény mánia. Még a fügekaktuszokon gondolkodom. Ha jól értelmeztem télen csak a hótól kell védeni, azaz valamit fölé kell eszkábálni és a pangóvíztõl. Nem lenne semmi ha nálunk is a szabadban kaktusztermést lehetne szedni. A net szerint nincs kizárva -20 fokig bírja.
Ezek szerint akkor ez lesz az a paradicsom fajta mire én gondoltam.
Idén már nem hiszem,hogy kipróbálom, már szerintem késõ magról vetni akár fóliasátorba is, de ha esetleg tudok valakitõl a környékbõl palántát szerezni akkor jöhet az elsõ éves próba.
Gondolom nem igényel extrább törõdést mint pl: a Kecskeméti vagy a "krumpliparadicsom"..
Még egyszer köszönöm a sok jó tanácsot és ötletet, bõ termést kívánok idénre!
Idén már nem hiszem,hogy kipróbálom, már szerintem késõ magról vetni akár fóliasátorba is, de ha esetleg tudok valakitõl a környékbõl palántát szerezni akkor jöhet az elsõ éves próba.
Gondolom nem igényel extrább törõdést mint pl: a Kecskeméti vagy a "krumpliparadicsom"..
Még egyszer köszönöm a sok jó tanácsot és ötletet, bõ termést kívánok idénre!
Ezek a parik általában úgy 300-400 grammosak, nekem ez volt eddig a legnagyobb. Link
Ha lehet kapni, tudsz beszerezni edényeset, nyugodtan kiültetheted még most is, vágjad vissza két olyan rügyre, ami hajt mint a fene, a többit már tudod
Csak megbízható forrásból, tuti termõt és tuti porzót vegyél.
Csak megbízható forrásból, tuti termõt és tuti porzót vegyél.
A paradicsomfa kifejezést itt is használják, általában a Lugas F1 típusú paradicsomra használják a köznyelvben. Az ami a képen van nekem azt 220 cm-es magasságig hagytam nõni, utána visszacsíptem mert már nem értek volna be a legfelsõ fürtök. Ezért hívják fának, mert elég nagyra nõ, üvegházban általában 4 méteres példányok vannak. A Beefsteak nekem a kedvencem mert nagyon ízletes húsos paradicsom, kevés benne a kocsonyás nedv, mert több cikkelyes a belseje így nem maggal meg löttyel van tele, hanem az ízletes paradicsomhússal A talajt illetõen szerintem nem lesz gond, mert apáméknál is agyagos a föld Szatmárban és szépek szoktak lenni.
Ezzel az Önporzós dologgal jól rám ijesztettél. Majd veszek kétlakit is, bár lehet nyáron is lehet még kapni, földlabdával.
Az nem nagy dolog, mielõtt futni kezd be is szerzem az uborkahálót, apu meg majd megcsinálja belõle a támrendszert.Köszi még egyszer a segítséget!
Nálam kelesztõ öntözésre volt szükség, most hogy már fejlõdnek kicsivel nagyobb adag vizet kapnak, általában kétnaponta. A támrendszer elõnyei: Sokkal kényelmesebb növényápolás, szedés, adott területen több termésre lehet számítani, növényvédelmi szempontból is elõnyös. Nem nagy befektetés. "Gyióverõ" szerû támkarókat tudtok szedni, széles a határ, uborkaháló meg 1 - 2 ezer forintból megvan. Macerás annyiban, hogy minden évben máshova kerül, de aztán meghálálja egész nyáron ezt a munkát busásan. Ja , kell még egy gombolyag bálamadzag kötözni, a támrendszert kimerevÍteni.
Bízzunk benne, hogy észhez tér.
A korábbi kivitémára visszatérve: ma reggel volt idõm megnézni az egyik falubeli kivitulajdonos növényeit Link , ugyanis 6 db kivije van a családnak, és még soha nem termett, pedig van közöttük öntermõként vásárolt, termõs-porzósként rendelt, 10 éves, 5 éves, kicsi közepes nagy.
Eddig minden éven agyon-vissza metszették, alig-alig hagytak rajta (véletlenül) 1-1 olyan vesszõt, amin lehetett virág.
És láss csodát, a sejtésem beigazolódott, a 6 db növénybõl 5 biztosan porzós, amint a képeken is látni Link Link Link
A 6. példány még nem virágzik, arra jó esély van, hogy termõ.
Szóval lehet valakinek 6 db kivije úgy, hogy egy db gyümölcse nem terem, vagy a nemi problémák vagy a metszési hibák miatt.
A termõs példányaim tele vannak, iszonyat mennyi lesz rajtuk idén Link Link
Porzós virág Link
Termõs virág Link
Nagyon érdekes a kivi hõigénye, ugyanis mintha nem érdekelné, hogy hol hány fok van, szinte egyszerre nyílik ki az alacsonyabb és a magasabb középhõmérsékletû helyeken is, legalábbis ezt tapasztalom.
A korábbi kivitémára visszatérve: ma reggel volt idõm megnézni az egyik falubeli kivitulajdonos növényeit Link , ugyanis 6 db kivije van a családnak, és még soha nem termett, pedig van közöttük öntermõként vásárolt, termõs-porzósként rendelt, 10 éves, 5 éves, kicsi közepes nagy.
Eddig minden éven agyon-vissza metszették, alig-alig hagytak rajta (véletlenül) 1-1 olyan vesszõt, amin lehetett virág.
És láss csodát, a sejtésem beigazolódott, a 6 db növénybõl 5 biztosan porzós, amint a képeken is látni Link Link Link
A 6. példány még nem virágzik, arra jó esély van, hogy termõ.
Szóval lehet valakinek 6 db kivije úgy, hogy egy db gyümölcse nem terem, vagy a nemi problémák vagy a metszési hibák miatt.
A termõs példányaim tele vannak, iszonyat mennyi lesz rajtuk idén Link Link
Porzós virág Link
Termõs virág Link
Nagyon érdekes a kivi hõigénye, ugyanis mintha nem érdekelné, hogy hol hány fok van, szinte egyszerre nyílik ki az alacsonyabb és a magasabb középhõmérsékletû helyeken is, legalábbis ezt tapasztalom.
Beefsteak-et még nem próbáltuk.. Apropó, idén hallottam olyanról,hogy "paradicsomfa" mit tudok róla, érdemes próbálkozom a termesztésével ebben az agyagos Nógrádi talajban? Mik az elõnyei-hátrányai ennek a paradicsomfajtának?
Nem tudom mi lesz a kaki szilvámmal. Minden megindult a lefagyás után egyedül ez nem. Lehet oda is lesz Azonban reménykedem, hogy késõbb megindul majd.