Bizony, lehetne nagyban, üzemi méretekben is termeszteni, ráadásul hosszútávon is biztos lenne a siker, szemben a gyapottal és a naranccsal. A bibi ott van, hogy ehhez néminemû klimatológiai ismeretek szükségesek, mert vagy hõszigethatás mellett nem fagy el, de ugye egy belvárosban fügeültetvény nem igazán férne el, vagy pedig dombon, jó fagylefolyási pozícióban.
Egyébként meglepõen sok háznál látok én is fügét, tehát sokan szeretnék, hogy legyen fügéjük, csak van 1-2 trükk a fügetermesztéshez, aminek ismeretében sikertelenségre van utalva a dolog.
Jó példa erre az általam már emlegetett kivitermesztési próbálkozás az 1980-as évek elején, ami elképesztõ (majdnemhogy röhejes) módon sikertelen lett, köszönhetõen a hozzá nem értésnek.
Viszont a füge marhajó, mert akinek van 2-3-4 fajtája, az június végétõl novemberig szinte folyamatosan ehet fügét, és erre, hogy 4-5 hónapon át folyamatosan legyen gyümölcs, nem sok más növényfaj képes. És még finom is, bár a fogyasztása is trükkös, sokan utálják meg a fügét azért, mert nem rendelkeznek megfelelõ információkkal a fogyasztását illetõen.
A szilva meg az alma olyan egyszerû dolog, engem sokkal jobban motivál a füge, mert az bizonyos szempontból kihívás is, és nagyobb elégedettségre ad okot, mint egy almafa. Persze van aki ezt máshogy látja, én így.