Tejóisten!

Egy neves, országos, havonta megjelenõ szõlészeti és gyümölcstermesztési szaklapban olvastam Link
Ekkora állatságot.
Elõször is hol van tóparton vagy folyóparton szõlõ?
Másodszor pl. a Balaton vagy a Tisza vizérõl visszaverõdõ fény a víztõl 5-10-15 vagy több km-re hogyazistenbe hat a szõlõre, fõleg, ha a vízparti fák kitakarják a víztükröt?
Ez abból jöhetett egyébként, hogy születtek ilyen állatságok is:
"A badacsonyi bor valóságos legenda. A kiváló minõség oka a hegy oldalának elmállott vulkáni kõzeteket tartalmazó talaja, a védett déli lejtõ mediterrán jellegû klímája és a Balatonról visszaverõdõ, úgynevezett másodlagos sugárzás."
"A klíma itt is szubmediterrán, a fürtöket a Balatonról visszaverõdõ fény is érleli"

Ugyanilyet olvastam a Tokaji borvidékrõl is, ahova meg a Tisza veri vissza a fényt. Egy 40-60 méter széles vízdarab sugárzás és fényvisszaverõdése hogyazistenbe befolyásolhatja a szõlõ minõségét?
Hogy senki nem gondol bele abba, hogy ez hülyeség?
Egyszer hallottam egy balatoni borászt a Tv-ben, hogy mesélte, hogy sokkal alacsonyabb a középhõmérséklet a Balaton körüli dombokról lejöve, mert oda nem verõdik vissza a Balaton vizének fénye, a dombokra pedig igen, meg azért fagy jobban a Balaton körüli völgyekben ! !
áááááááááááááá
Elképesztõ!
És vannak, akik ezt el is hiszik, és beleírják minden ilyen borvidékrõl szóló leírásba.