A szomszédommal szoktam ilyesmikről (nagynéha) beszélni: ő mindig siránkozik, hogy mennyi minden dolgot kell TÖKÉLETESEN csinálni ahhoz, hogy (az én világnézetem szerint) mindent kicsináljon a kertjében és legyen egy steril birodalma, amiben a gyümölcsfákon kívül ökológiai sivatag van.
Én meg alig győzöm csinálni az élőhelyeket a különböző élőlényeknek: Huggel-dombok földdel lefedegetve, vagy anélkül (garád by Gulyasme, lassan 100 halomBatta a kertem), kőrakások, darázs-garázs, stb. Még kis tavakat szeretnék (tóka Vas-megyébenvidám)
Mérnöki megközelítésben a kettőt össze kell/talán lehet hasonlítani. Nálam 4 év alatt megjelent egy jó csomó növénykárosítót pusztító szervezet (szúfarkas, nagyobb poloskák, kék holyva - tavaly, még több vakond laza, számtalan pók, sok féle-fajta fürkészdarázs, stb.), illetve más kedves állatkák, pl nünüke; meg pl.  az ízletes pereszke, ami ugyan nem állat laza
A kis méretben, nem szabadgyökérrel, ültetett fák szépen nőnek mindenfajta permetezés nélkül (mondjuk a többi is, kivéve az őszit, de az is lassan összeszedi magát). Persze lassabban nőnek, mint a pétisózott társaik, de elvileg tovább is fognak élni, keményebb/sűrűbb lesz a fájuk, stb.
Összefoglalva én egyelőre nem látom a "bio" hátrányát, a kert viszont egyre szebb, még a spanyolcsiga is fogyatkozik.

Amúgy érdemes megnézni pl Gyulai Iván, vagy Baji Béla munkásságát, ők már legalább 20 éve ilyesmit csinálnak, de a gocsejta.hu honlapon is van hasznos infó a hagyományos magyar gyümölcsészetről még a vegyszerezés előttről: Link