Nem is tudom, én nem vagyok ekkora szilva fanvidám Valószínűleg azért, mert néhány évvel ezelőttig csak a boltban találkoztam "szilvával". Kivéve pl. Szalafőn az októberben érő kisméretű nagyon finommal (Besztercei?).
Engem főleg az almák érdekelnek és ott szépen megfigyelhető az édes irányba eltolódás (braeburn, fuji), amik már értékelhetetlenül édesek, de ízük szinte nincs. Régen a golden is jó volt, mostanában az is totál ízetlen. De még a starkingokból is hiányzik a "gyerekkori" íz. Persze lehet ebben benne van az is, hogy éretlenül szedik le az almát.
Nem tudom ismered-e, de vannak Magyarországon "tündérkertek", amik elvileg azt a célt szolgálják, hogy a helyi fajtákat összegyűjtsék és a fák nagyobb korában lehessen vinni róluk oltóágakat (mondjuk génbank). Itt Cserszegen is van egy ilyen, most már lassan termőfélben lévő fákkal.
Szilvára visszatérve a kertünkben érő "helyi cserszegi" kisebb méretű szilvák nagyon finomak, a termésbiztonság - egyelőre - csapnivaló (bár ebben benne lehetnek a mostani tavaszi fagyok is).

Donnie: pls ne ültesd még ki a paradicsomokat. Én már egyszer megtettem ilyentájt. Lett utána még egy kör, asszem egyik sem élte túl. Nagyon nem tesz neki jót a reggeli hideg, akkor sem, ha nincs fagy. Plusz kiültetéskor hozzá kell szoknia az UV-hoz is és utána rendbejönni, ami a reggeli hidegekkel duplán nehéz nekik. Szedd le a virágokat, karózd ki és növögessenek bent (bár én tervezem, hogy az enyéim holnaptól nagyon fokozatosan kimennek majd az árnyékba napozni). Ha túl magasak lesznek, lehet vízszintesen elültetni, nekem eddig mindig bevált (sokkal nagyobb gyökértömeg és annak pozitív hatásai).