Tényleg azért nincs íze a hagyományos fajtáknak sem, mert az eltarthatóság miatt érettlenül szedik le. Az utóéréssel a savak bomlanak, a keményítő cukorrá alakul, az enzimek bontják a szilárdságot adó pektineket is, de íz- és aroma anyagok nem keletkeznek. Egy alakalommal - hogy egy starking almafa ne szakadjon, törjön össze - egy cimborám kb. 60%-os méretnél leszedte a termése felét. Komposzt helyett  a kamrába vitte. Kínjában beérett, kiédesedett, de semmi alma-íze nem volt. Szekács ángyunk (nyugodjon békében) szavaival élve: "Se' íze, se' bűze, mint a rác Istók tót anyja valagának."

Összességében: Ha a zember ízletes, érett gyümölcsöt, lekvárt akar enni, jó pálinkát akar inni, termelje meg, készítse el maga, vagy bízza a felmenőkre.

Könyörgöm, Donnie: 

Ha valakinek nincs ideje a saját gyümölcsfái gondozására, növényvédelmére, és/vagy bio mániás, szakember segítségével keressen rezisztens fajtákat, de ne próbálkozzon kifejezetten érzékeny fajtákat "átnevelni". A károkozó gombáknak nincsenek természetes ellenségei. Kizárólag az időjárástól függ, hogy lesz-e termés, vagy akár túléli-e a növény az adott évet?

Az őszibaracknál, szőlőnél a metszést nem lehet elhagyni. Az ültetés utáni években az alakító metszés más gyümölcsöknél is feltétlen szükséges. A későbbiekben is lehet szükség némi korona-alakításra, pl. ha a zember nem akarja, hogy a termés súlyától ágak szakadjanak le.