Persze a szőlőt metszeni kell, talán ezt senki sem vitatta, ott más problémák vannak/lehetnek (pl. talajerózió): Link

Metszeni pedig kell, különben táptalajt adunk a betegségeknek a sűrű lombkoronával is. Illetve a termőegyensúly felborul.
Metszésnél tele lesz apró sebekkel az egész fa (persze ha le lesz kezelve, úgy egy fokkal jobb).  Gyulai Ivánnak van egy kisfilmje a gyümölcsészetről, hogy - szerinte - hol rontjuk el a gyümölcstermesztést (nem a nagyüzemről szól, hanem a háztájiról!) Nekem nagyon érdekes volt (tudom már linkeltem korábban, de hátha...) Link

Szomszédban van egy pogácsa-alma fa. Lehet hozzáértő szemmel nem szép, de nekem gyönyörű. Többszöröse a normál almafáknak, sűrű lombkorona (mint egy igazi fa). Jobb években hatalmas termés, persze majdnem mind kukacos, de bőven marad a humanoidoknak is. A "gazdája" semmit sem csinál vele.
Na majd 2 hét múlva lefényképezem virágzás közben, valami ilyesmi lehetett az édenkertben isnevet