Agrometeorológia
Szép napot!
Ma a kertben található szõlõ fajtákról szedtem néhány vesszõt, rügyvizsgálat céljából. Kíváncsi voltam van-e esetleg jele károsodásnak az általam mért decemberi -23°C után. (Úgy tartják-tanítják, hogy -20 alatt minden szõlõfajta károsodik valamilyen mértékben, -15 alatt pedig a fajták nagy része) Elõször az Othellot néztem meg, ez ugye egy észak-amerikai direkttermõ fajta, amelyek a kelet-ázsiai fajok után a legellenállóbbak a hideggel szemben. Ahonnan levettem egy rügyet -rügyalap- ott az Othello esetén teljesen zöld részt találtam: Link A rügy metszetén is teljesen jól látható az ép, zöld rész: Link
A Cabernet franc, viszonylagosan jó fagytûrésûnek tartott fajta esetén a rügyalap már nem volt ilyen szép zöld: Link A metszete esetén zöld részek csak a mellékrügyeknél figyelhetõk meg: Link
A harmadik, valamilyen muskotályos fajta (fagyérzékenynek tartják, korábbi években nálunk is érte már fagykár, volt hogy az idõsebb fás részek is elfagytak) esetén a rügyalap szintén barna színû: Link A rügymetszet ebben az esetben a legkiábrándítóbb: Link csak barna részek láthatók, és a kéreg alatti vékony réteg is barna, amely az elõzõ két esetben zöld volt.
Ezelõtt még sosem csináltam ilyet, de szerintem elég látványos. A vesszõket 1-1,2m magasságból szedtem. A hónap végén majd viszek be, és megpróbálok hajtatni egyrügyes csapokat is próbaképpen.(akkorra biztos túl lesz a szõlõ a mély-nyugalmi állapoton)
Szegény kákim (most volt két éves) biztos kipusztult (az õ esetében a rügyek és alapjaik tök feketék), már tavaly is visszafagyott, az akkori abszolút Tmin -17,3 volt. Persze tudom, minek ültettem, ha tudtam, hogy úgyis ez a sors vár rá. (Azért mert finom, és szeretném a sajátomat enni, nem a boltit, csak sajnos dombom meg nincs ) A fügével nem tudom mi van, takarás alatt van, tavaly néhány centit visszafagyott, de komoly baja nem lett.
Ma a kertben található szõlõ fajtákról szedtem néhány vesszõt, rügyvizsgálat céljából. Kíváncsi voltam van-e esetleg jele károsodásnak az általam mért decemberi -23°C után. (Úgy tartják-tanítják, hogy -20 alatt minden szõlõfajta károsodik valamilyen mértékben, -15 alatt pedig a fajták nagy része) Elõször az Othellot néztem meg, ez ugye egy észak-amerikai direkttermõ fajta, amelyek a kelet-ázsiai fajok után a legellenállóbbak a hideggel szemben. Ahonnan levettem egy rügyet -rügyalap- ott az Othello esetén teljesen zöld részt találtam: Link A rügy metszetén is teljesen jól látható az ép, zöld rész: Link
A Cabernet franc, viszonylagosan jó fagytûrésûnek tartott fajta esetén a rügyalap már nem volt ilyen szép zöld: Link A metszete esetén zöld részek csak a mellékrügyeknél figyelhetõk meg: Link
A harmadik, valamilyen muskotályos fajta (fagyérzékenynek tartják, korábbi években nálunk is érte már fagykár, volt hogy az idõsebb fás részek is elfagytak) esetén a rügyalap szintén barna színû: Link A rügymetszet ebben az esetben a legkiábrándítóbb: Link csak barna részek láthatók, és a kéreg alatti vékony réteg is barna, amely az elõzõ két esetben zöld volt.
Ezelõtt még sosem csináltam ilyet, de szerintem elég látványos. A vesszõket 1-1,2m magasságból szedtem. A hónap végén majd viszek be, és megpróbálok hajtatni egyrügyes csapokat is próbaképpen.(akkorra biztos túl lesz a szõlõ a mély-nyugalmi állapoton)
Szegény kákim (most volt két éves) biztos kipusztult (az õ esetében a rügyek és alapjaik tök feketék), már tavaly is visszafagyott, az akkori abszolút Tmin -17,3 volt. Persze tudom, minek ültettem, ha tudtam, hogy úgyis ez a sors vár rá. (Azért mert finom, és szeretném a sajátomat enni, nem a boltit, csak sajnos dombom meg nincs ) A fügével nem tudom mi van, takarás alatt van, tavaly néhány centit visszafagyott, de komoly baja nem lett.