Elvileg ezek a mérgek, amennyiben felhalmozódnak a növényben, mérhetõk (de ez elsõsorban a talajban lévõ, onnan felszívódott anyagokra igaz). A permetszerek nagy része nem halmozódik, hanem felületi úton hat, s x nap alatt lebomlik. Ha ezen x napot nem megvárva árusítják, akkor van gáz. Erre lenne hivatott a permetezési napló, melyet minden gazdálkodónak vezetnie kell, (olyan, mint a sofõrnél a jogosítvány) enélkül nem árusítható, nem feldolgozható a terménye. Ha piacon árusít, akkor ott kell lennie, és bárki elkérheti, köteles megmutatni. Ez alapján ellenõrzik is a vegyszertartalmat.
Nyilvánvalóan a permetezés visszafogása elsõsorban olyan környezetvédelmi okból érdemes, mint a vegyi gyárak szennyezése, a nem célzott (növényvédelmi szempontból ártatlan) rovarok kímélete, stb. Nekem errõl az a véleményem, hogy biztosan elkerülhetõ lenne egy csomó permetezés egy jól szervezett termelési technológia alkalmazásával, monokultúrás termesztés megszüntetésével, mivel így már eleve egy csomó betegség, rovar, atka, stb. nem tudna úgy pusztítani sem kisebb táblákon. Nyilvánvaló azonban, hogy van egy ésszerû út, ameddig lehet (és muszáj) permetezni, de ezen felül lustaságból, kényelembõl, extra biztonságból NEM kellene. Ezzel a fennmaradó résszel van bajom, nem a muszáj résszel.