De bizony, sokkal nagyobb veszély a fagy, mint a szárazság és a hõség!
Ha tavasszal lefagy minden virágrügy, akkor tuti hogy nem lesz termés.
Ha szárazság van és hõség, attól még lehet termés, öntözni könnyebb mint a fagy ellen védekezni.
Amelyik tavaszi fagy csak a gyümölcs tizedét viszi el, az gyakorlatilag nem fagykár, ne egy 10 %-os fagykárt hasonlíts egy 80 %-os aszálykárhoz.
Az aszálykár azért nagyobb, mert Magyarországon a mezõgazdaság egyenlõ a szántóföldi gazdálkodással, a gyümölcstermesztéssel vagy nem számolnak, vagy (és ez a valószínûbb) egyszerûen kevesebb területen termelnek gyümölcsöt, mint gabonát, kukoricát.
A fagykár a szántóföldi kultúrákat nem annyira veszélyezteti, hisz ha most lenne egy a völgyekben -7 fok, a dombokon -3 fok, akkor óriási fagykárok lennének, közben a szántóföldi növényeket szinte nem károsítaná.
A gyümölcsösöket viszont a hõség és az aszály nem károsítja annyira, mint a szántóföldi növényeket, mivel mélyebben van a gyökerük.
Szóval mindent differenciáltan kell szemlélni.