Agrometeorológia
Kertészek! Egy dolgot nagyon nem értek. Mindegyik tökféle úgy finom, ha zsenge még, erre a jóemberek 98%-a megvárja, míg elefántméretûre nõnek, s akkor szedi le õket... Most kaptam az uram unokatestvérétõl két akkora cukkinit, hogy ha feldobnám a levegõbe, a katonai radarok óriásbombázónak mérnék be...
Kénytelen vagyok fasírtnak megcsinálni, mert rántani ez már igen öreg... Mi a fenéért nem lehet még akkor leszedni, amikor fiatal? A zöldségesünk szokott hozni kicsiket is, na azt veszem ott, az nyersen is isteni finom, meg jó grillezni is, de az ilyen öregeknek a közepét ki kell dobni, mert kemény a magjuk is már... Patiszonnal ugyanez van. Évek óta nem ettem egy jó patiszont, mert mindenki megvárja, míg megkövül és már hámozni se lehet, olyan csontos a héja. Pedig, ha zsenge, le se kell szedni róla.... OK, tömegében kisebb mennyiséget lehet így leszedni, de a minõsége sokszorosan kárpótol. Jobb minõséget lehet drágábban árulni, mert ilyen esetben tuti, hogy 10-bõl 8 ember a zsengét választja akkor is, ha drágább. Ráadásul a zsenge hamarabb "elkészül", a termesztés során kevesebb vizet is igényel, ha esetleg valaki a locsolásban gondolkodik.
Ezzel nem csak én vagyok így, hanem hasonlóan zöldségkedvelõ ismerõseim is...Ha nagyobb lenne az erkély a panelban, tartanék tököket, de így nem fér el, sajnos, s rá vagyok utalva a mások termésére...
Szóval, kertészek, ha tököket termeltek, ne várjátok meg, míg megöregszenek, hanem tessék akkor leszedni és eladni, amikor FINOM.
Kénytelen vagyok fasírtnak megcsinálni, mert rántani ez már igen öreg... Mi a fenéért nem lehet még akkor leszedni, amikor fiatal? A zöldségesünk szokott hozni kicsiket is, na azt veszem ott, az nyersen is isteni finom, meg jó grillezni is, de az ilyen öregeknek a közepét ki kell dobni, mert kemény a magjuk is már... Patiszonnal ugyanez van. Évek óta nem ettem egy jó patiszont, mert mindenki megvárja, míg megkövül és már hámozni se lehet, olyan csontos a héja. Pedig, ha zsenge, le se kell szedni róla.... OK, tömegében kisebb mennyiséget lehet így leszedni, de a minõsége sokszorosan kárpótol. Jobb minõséget lehet drágábban árulni, mert ilyen esetben tuti, hogy 10-bõl 8 ember a zsengét választja akkor is, ha drágább. Ráadásul a zsenge hamarabb "elkészül", a termesztés során kevesebb vizet is igényel, ha esetleg valaki a locsolásban gondolkodik.
Ezzel nem csak én vagyok így, hanem hasonlóan zöldségkedvelõ ismerõseim is...Ha nagyobb lenne az erkély a panelban, tartanék tököket, de így nem fér el, sajnos, s rá vagyok utalva a mások termésére...
Szóval, kertészek, ha tököket termeltek, ne várjátok meg, míg megöregszenek, hanem tessék akkor leszedni és eladni, amikor FINOM.