Agrometeorológia
Köszönöm az infót, érdekes volt, és logikus :-)
Miért is igyekezne új termést hozni az a növény, ami sikeresen teljesítette már a feladatát a beérlelt korábbi terméssel?
Csak azt nem értem, hogy a kertészeti szakiskolákban ilyesmit nem oktatnak??? Olyan egyszerû volna, ha megtanulhatnák a gyerekek, s így rögzülne... Nem mondom, néha jó a kicsit nagyobb (de nem öreg) cukkini, mert tölteni meg az arasznyiak nem jók, de 90%-ban zsengéket veszek. Remélem, ez azért változni fog.
Uborkánál szépen követhetõ egyébként a kereskedelembe kerülõ méretek csökkenése, gyerekkoromban csak a kimondottan a csemegének való (eltevõs) volt apró, minden más uborka bazi nagy, sok votl benne a keserû is, így amikor kovászost csináltam, megtanultam, hogy mindegyiknek a levágott végét meg kell nyalni. Na errõl sikerült leszokni, hála annak, hogy rendesen locsolt és kisebb méretben leszedett uborkát árulnak már. Az uram nem is szereti nagy uborkából a kovászost ("Nem értem, mit csinálsz másképp, mint muter, de az övé olyan vacak, íztelen mindig" - az uborkák méretétõl eltekintve azonosan készítjük). Ha nem nagyok, hamarabb be is érnek az üvegben, 4-5 nap elég neki.
(Konyhatündéreknek mondom, ha nem tudták volna: ha jó ropogósra szeretnétek a kovászos uborkát, tegyetek bele egy kis tormát, nem kell sok, két-három arasznyi hosszú, fél centi vastag csík elég egy nagy üveghez, az így elrakott ubi érés-leszûrés után a tormákkal együtt tárolva hûtõben hónapokig!!!!! friss marad, mi szoktunk februárban-márciusban enni októberi kovászost!)
Miért is igyekezne új termést hozni az a növény, ami sikeresen teljesítette már a feladatát a beérlelt korábbi terméssel?
Csak azt nem értem, hogy a kertészeti szakiskolákban ilyesmit nem oktatnak??? Olyan egyszerû volna, ha megtanulhatnák a gyerekek, s így rögzülne... Nem mondom, néha jó a kicsit nagyobb (de nem öreg) cukkini, mert tölteni meg az arasznyiak nem jók, de 90%-ban zsengéket veszek. Remélem, ez azért változni fog.
Uborkánál szépen követhetõ egyébként a kereskedelembe kerülõ méretek csökkenése, gyerekkoromban csak a kimondottan a csemegének való (eltevõs) volt apró, minden más uborka bazi nagy, sok votl benne a keserû is, így amikor kovászost csináltam, megtanultam, hogy mindegyiknek a levágott végét meg kell nyalni. Na errõl sikerült leszokni, hála annak, hogy rendesen locsolt és kisebb méretben leszedett uborkát árulnak már. Az uram nem is szereti nagy uborkából a kovászost ("Nem értem, mit csinálsz másképp, mint muter, de az övé olyan vacak, íztelen mindig" - az uborkák méretétõl eltekintve azonosan készítjük). Ha nem nagyok, hamarabb be is érnek az üvegben, 4-5 nap elég neki.
(Konyhatündéreknek mondom, ha nem tudták volna: ha jó ropogósra szeretnétek a kovászos uborkát, tegyetek bele egy kis tormát, nem kell sok, két-három arasznyi hosszú, fél centi vastag csík elég egy nagy üveghez, az így elrakott ubi érés-leszûrés után a tormákkal együtt tárolva hûtõben hónapokig!!!!! friss marad, mi szoktunk februárban-márciusban enni októberi kovászost!)