A cikkhez annyit:
"Fiatal példányait célszerû védeni az erõsebb fagyoktól - késõbb már minden hideget kibír."
Az utolsó gondolat nem igaz!
Ahogy Kess is írja, vannak fagytûrõbb fajták, vannak méretben, állagban és ízben is különbözõek.
A Costata valóban akár -20 fok alatti hõmérsékletet is kibír, viszont ami nekem van az udvarban, az pl. -19 fok körül már nem szeret lenni, és a másik fajtáim, a Tipo és a Sharon is -19-20 fokon már fagykárt szenved.
Tehát helytelen, amit írtak.

"Termései októbertõl decemberig érnek és a kisebb fagyokat károsodás nélkül átvészelik." Link
A Kess által említett Costata gyümölcsét 3-4 évvel ezelõtt volt szerencsém -3 fokos fagy után megkóstolni, és teljesen tönkrement a gyümölcse, gumis lett a fagytól és íztelen.
Ebben az esetben ez sem igaz, a Starkl újságban is láttam fényképet, hogy a narancssárga gyümölcsök kint vannak a hóban, és milyen szép látvány, persze szép, csak tönkremennek a gyümölcsök.
Lehet, hogy van olyan fajtája, aminek a gyümölcse fagyra érzéketlen, de a Costata biztosan nem.
Most idén kipróbálom a Rojo Brillante fajtájával és a Tipoval is, mi lesz fagy esetén a gyümölccsel.