Agrometeorológia
És mi van, ha megkóstolod, ízlik, és amikor legközelebb elmész mellette az ütletben, akkor eszedbe jut, és megint megkóstolod?
A kivi sem volt egy idõben ismert nálunk, meg a banán sem, most mégis az egyik legtöbbet fogyasztott gyümölcs.
Emlékszem, régebben a régi Jugoszláviába jártunk át, akkor tudtunk ott banánt venni, szenzációszámba ment.
Most meg zölden, éretlenül dobálják utánunk.
Amikor még nem volt Magyarországon kivi és banán, senkinek nem volt rá szüksége, mert nem tudtak róla, hogy kéne, hogy legyen rá szüksége.
És így van ez sokmindennel.
Rengeteg parlagon heverõ, dzsungeles domb van Magyarországon, kihasználatlanul, gazdasági haszon nélkül.
Túlmisztifikálva egyáltalán nincs a dolog, de ha lenne már az országban egy csomó többhektáros kivi vagy kákiültetvény, biztos adna 1-2 embernek megélhetést.
Ha az 1980-as évek elején sikerült volna a szakemberek által vezetett kivihonosítási kísérlet (szakmai tudás és hozzá nem értés miatt nem sikerült), akkor ma már ugyanúgy termeszthetnénk, mint az olaszok.
Mindkettõ, a fügével együtt mindhárom biogyümölcs, tilos õket permetezni. Ezt sem elhanyagolható szempont.
Szóval van benne ráció szerintem is, legalábbis több elõnye van, mint hátránya, az biztos.
A globális felmelegedés biztosan szóba kerül, bár majd próbálok tenni ellene, hogy ne kerüljön. Persze az nem fog eszébe jutni az "átlagembernek", ahogy Noli írja, hogy többszáz éve létezõ gyümölcs Magyarországon.
A kivi sem volt egy idõben ismert nálunk, meg a banán sem, most mégis az egyik legtöbbet fogyasztott gyümölcs.
Emlékszem, régebben a régi Jugoszláviába jártunk át, akkor tudtunk ott banánt venni, szenzációszámba ment.
Most meg zölden, éretlenül dobálják utánunk.
Amikor még nem volt Magyarországon kivi és banán, senkinek nem volt rá szüksége, mert nem tudtak róla, hogy kéne, hogy legyen rá szüksége.
És így van ez sokmindennel.
Rengeteg parlagon heverõ, dzsungeles domb van Magyarországon, kihasználatlanul, gazdasági haszon nélkül.
Túlmisztifikálva egyáltalán nincs a dolog, de ha lenne már az országban egy csomó többhektáros kivi vagy kákiültetvény, biztos adna 1-2 embernek megélhetést.
Ha az 1980-as évek elején sikerült volna a szakemberek által vezetett kivihonosítási kísérlet (szakmai tudás és hozzá nem értés miatt nem sikerült), akkor ma már ugyanúgy termeszthetnénk, mint az olaszok.
Mindkettõ, a fügével együtt mindhárom biogyümölcs, tilos õket permetezni. Ezt sem elhanyagolható szempont.
Szóval van benne ráció szerintem is, legalábbis több elõnye van, mint hátránya, az biztos.
A globális felmelegedés biztosan szóba kerül, bár majd próbálok tenni ellene, hogy ne kerüljön. Persze az nem fog eszébe jutni az "átlagembernek", ahogy Noli írja, hogy többszáz éve létezõ gyümölcs Magyarországon.