Agrometeorológia
Még nem volt.
Elvileg azt ígérték, hogy a banános cikk nem lesz benne, nem akartunk egy lapon lenni a banánnal. Erre mégis egybe fûzték...
Elvileg eddig nem tehettem be, de mivel ma jelenik meg az új szám, így már talán betehetem Link Link
A szakma véleménye bizonyíték arra, amit a szakmáról az elmúlt években sokszor leírtam:
"Önmagában nem rossz ötlet a fügetermesztés, bár azzal számolni kell, hogy az idõjárási szélsõségek kockázata jelentõsen megnõtt az utóbbi években - mondták a HVG-nek a gödöllõi Szent István Egyetem trópusi és szubtrópusi mezõgazdasági tanszékén. Az egyetemi szakértõk szerint inkább azzal lehet a baj, hogy amennyiben sikeresen áttelel és be is érik a gyümölcs, leszedése után két nap alatt szétfolyik és piacképtelen lesz. A feldolgozásban lehet a nagyobb perspektíva - vélték a tanszéken. A bemutatókertben tervezett kivitermelést már sokkal kockázatosabbnak tartják a szakértõk, amihez Lux Róbert, a Magyar Zöldség -Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke azt is hozzáteszi, hogy a kivi a magas hõigényen kívül rendkívül sok vizet kíván, ami az eredményes termesztést Magyarországon szinte lehetetlenné teszi. Ráadásul mire beérne, az import olyan áron érkezik be, amivel nem lehet versenyezni."
Hihetetlen!
15-20 éves kivitövek teremnek a környéken évrõl évre mázsányi mennyiséget, sokuk öntözés nélkül, és akkor egy szakember ilyet ír!
Elképesztõ!
Elvileg azt ígérték, hogy a banános cikk nem lesz benne, nem akartunk egy lapon lenni a banánnal. Erre mégis egybe fûzték...
Elvileg eddig nem tehettem be, de mivel ma jelenik meg az új szám, így már talán betehetem Link Link
A szakma véleménye bizonyíték arra, amit a szakmáról az elmúlt években sokszor leírtam:
"Önmagában nem rossz ötlet a fügetermesztés, bár azzal számolni kell, hogy az idõjárási szélsõségek kockázata jelentõsen megnõtt az utóbbi években - mondták a HVG-nek a gödöllõi Szent István Egyetem trópusi és szubtrópusi mezõgazdasági tanszékén. Az egyetemi szakértõk szerint inkább azzal lehet a baj, hogy amennyiben sikeresen áttelel és be is érik a gyümölcs, leszedése után két nap alatt szétfolyik és piacképtelen lesz. A feldolgozásban lehet a nagyobb perspektíva - vélték a tanszéken. A bemutatókertben tervezett kivitermelést már sokkal kockázatosabbnak tartják a szakértõk, amihez Lux Róbert, a Magyar Zöldség -Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke azt is hozzáteszi, hogy a kivi a magas hõigényen kívül rendkívül sok vizet kíván, ami az eredményes termesztést Magyarországon szinte lehetetlenné teszi. Ráadásul mire beérne, az import olyan áron érkezik be, amivel nem lehet versenyezni."
Hihetetlen!
15-20 éves kivitövek teremnek a környéken évrõl évre mázsányi mennyiséget, sokuk öntözés nélkül, és akkor egy szakember ilyet ír!
Elképesztõ!