Agrometeorológia
Egy sor .... egy sor nád. A viccet félretéve: pár cm nedves homok, rá a magok , majd újra pár cm nedves homok és így tovább. A fagypont alatti hõmérsékleten megfagy a nedves homokban lévõ víz és nem tudja kioldani a magvakban lévõ csírázásgátló anyagokat!
5°-6 °C feletti hõmérsékleten pedig megindulhat a csírázás, függetlenül attól hogy mikor szeretnénk elvetni a magokat! Tehát kontrolláltan 0 és 5-6 °C közötti hõmérsékleten nedves homokban kioldódnak a gátló anyagok növényfajtól függõen, bizonyos idõ eltelte után, de nem kezd el kicsírázni az alacsony hõmérséklet miatt. Ezért, amikor szeretnéd ( optimálisak lesznek a szabadföldi vetés feltételei) elveted a magokat és akkor kezdenek majd el kicsírázni.
5°-6 °C feletti hõmérsékleten pedig megindulhat a csírázás, függetlenül attól hogy mikor szeretnénk elvetni a magokat! Tehát kontrolláltan 0 és 5-6 °C közötti hõmérsékleten nedves homokban kioldódnak a gátló anyagok növényfajtól függõen, bizonyos idõ eltelte után, de nem kezd el kicsírázni az alacsony hõmérséklet miatt. Ezért, amikor szeretnéd ( optimálisak lesznek a szabadföldi vetés feltételei) elveted a magokat és akkor kezdenek majd el kicsírázni.