Vérszilvából még nem hallottam , hogy pálinkát fõztek volna. A lentebb említett mirabella (mirobalan, fosóka, potyóka stb...)viszont kellemes, szilvához hasonló párlatot ad, az idén is fõztem ilyenbõl. Rengeteg fajtája van, a sárgától a csaknem fekete színûig, a nagyobb szemû fajták az értékesebbek, a kisebb szemûek között akad teljesen értéktelen fajta is, kóstolással lehet eldönteni. Pálinka alapanyagnak csak olyan gyümölcs való amit magad is elfogyasztanál. Mint minden gyümölcsnél, itt is meg kell várni a teljes érettséget, ekkor lehet cefrének gyûjteni, a magoktól a lehetõ leghamarabb szabaduljunk meg, mert kellemetlenül "magízû" (kesernyés) lehet a párlat. Igénytelen, sokan nem is gondolnák mennyire elterjedt, fajtagazdag szilvaféle ez, kiváló oltóalany.
............
Egy karvastagságú vadkörtefa , újjnyi ágaiba oltottam vilmoskörtét. Kérdésem az lenne, hogy lehet e ezt a kompoziciót zöldoltással is oltani májusban, vagy várni kell az alvóoltásra nyárig?