Bioszféra
A desztillált víz körüli hozzászólásokon megakadt a szemem
NAGYON NEM MINDEGY hogy milyen módon kezelt "desztillált vizet" ajánlanak fogyasztásra
A "valódi" desztillált vizet (a "pálesz" fõzéséhez hasonlatosan) forralással-elgõzöléssel és külön edényben történõ hûtéssel-lecsapatással állítják elõ. "Visszakacsintva" Arisztotelészre, "Meteorologia" c. mûvében (II.3, 358b16) is utal a desztillációs eljárásra. Ez, hacsak nem került szennyezõdés a rendszerbe, teljesen ártalmatlan. Többszörösen lepárolt desztvizet használnak a biológiai sejtkultúrákhoz vagy pld. ismeretlen oldatok kvalitatív/kvantitatív analíziséhez (anion-kation elemek ill. mennyiségük az oldatban) használják. (Iskolai laborgyakorlataim felidézve- a csapvíz tele van ásványi anyagokkal ami meghamisítja az eredményt ezért a lombikokat/kémcsöveket sokszor át kellett öblíteni desztvízzel és gondosan kiszárítani mivel nemcsak az oldat ionösszetétele volt fontos hanem azok mennyisége is, utóbbinál 0,0001 g pontossággal kellett dolgozni).
A lepárlással létrehozott desztvíz élettani szempontól nem mérgezõ, semmilyen káros hatása nincs azon kívül hogy NEM tartalmazza az emberi szervezetnek szükséges ásványi anyagokat. Ahol nem áll rendelkezésre biztonságos tiszta ivóvíz, ott -ideiglenesen- pótolható desztvízzel (kényszerhelyzetben forralt esõvízzel és hólével) a szervezet folyadékigénye, természetesen változatos táplálkozással pótolva a hiányzó anyagokat.
Hasonlóan (gondoljuk végig az esõ-jég-hó keletkezési mechanizmusát) desztillált víznek tekinthetjük pld. az esõvizet, havat-jeget melyet évezredek óta napjainkig használ az ember öntözésre, tisztálkodásra, fõzésre. Természetes állapotában meginni persze NEM ajánlatos mert általában biológiai szennyezõdések miatt nem alkalmas emberi fogyasztásra akárcsak a kerti kutak szûretlen/kezeletlen vize. Szükséghelyzetek adódhatnak persze, pld. "katonáéknál" oktatják hogy legvégsõ esetben egy tisztább pocsolyára terített ruhadarabon át lehet inni vagy kulacsba merni; bár ehhez adtak még egy fertõtlenítõ tablettát is amit a kulacsba kellett dobni még forrásvíz merítése esetén is mivel a forrásvizek is lehetnek fertõzöttek. Egyszóval, a lepárlással készített desztillált víz ártalmatlan, iható HA a rendszer tiszta volt.
A régebbi (nem zselés) akkukba és hûtõkbe használt, "köznéven" gyakran desztillált víznek nevezett folyadék azonban nem lepárlással hanem ioncserélõben készül és emiatt valóban ALKALMATLAN emberi fogyasztásra. Az ioncserélõben egyfajta mûgyantán eresztik át a vizet, amely megköti a vízben oldott ionokat, helyükre olyanokat juttatva melyek elpárolognak, ezért nagy hõterhelésnél nem rakódnak le ("vízkõ"). Pld. Ca2+ helyett NH4+, ami elpárolog. Elõnye, hogy olcsóbb-gyorsabb eljárás, hûtõrendszerekbe ez is tökéletesen elég de emberi fogyasztásra ALKALMATLAN. Ebbõl senki NE igyon!
Láthatóan "felkapott" lett a desztillált víz (akár pár éve a "mágnesezett PI-víz") talán nem jogtalan a feltételezés hogy üzleti okok dominálhatnak a gyakori ajánlások mögött.
Egy régebbi tanulmány szerint az ásványvíz fogyasztás negatívan korrelál a szív és érrendszeri betegségek kialakulásával ami azt jelenti: akik ásványvizet fogyasztottak, azok kisebb mértékben betegedtek meg az ionmentes vizet fogyasztókkal szemben. A tanulmány végkövetkeztetése elnagyolt magyarításban: "Mivel Észak-Amerika ivóvízforrásai túl magas szinten tartalmaznak Na, Ca, Mg ionokat, az orvosok biztassák betegeiket ivóvízük ásványianyag tartalmának ellenõrzésére és a számukra megfelelõ kiválasztására".
Forrás: Link Journal of General Internal Medicine 2001 március Vol.16. Ez "csak" orvosi intelem.
Az ajánlgatott desztillált víz sztem már a "másik véglet" melynek forgalmazását "a valamibõl élni kell" elv motiválhatja inkább, mintsem alapos orvosi megfontolások.
Záradékul, mégegyszer kihangsúlyozom NEM MINDEGY hogyan készült a desztillált víz amit fogyasztani akarunk. A lepárlással készült víz bátran fogyasztható DE megfelelõ táplálkozással ellensúlyozva hogy elkerüljük a nyomelem- és ásványianyag-hiányos állapotot (nem beszélve a vitaminhiányról).
Az ioncserélt víz amit a "köznyelvben" gyakran desztvíznek neveznek- MÉRGEZÕ senki ne igya!

NAGYON NEM MINDEGY hogy milyen módon kezelt "desztillált vizet" ajánlanak fogyasztásra

A "valódi" desztillált vizet (a "pálesz" fõzéséhez hasonlatosan) forralással-elgõzöléssel és külön edényben történõ hûtéssel-lecsapatással állítják elõ. "Visszakacsintva" Arisztotelészre, "Meteorologia" c. mûvében (II.3, 358b16) is utal a desztillációs eljárásra. Ez, hacsak nem került szennyezõdés a rendszerbe, teljesen ártalmatlan. Többszörösen lepárolt desztvizet használnak a biológiai sejtkultúrákhoz vagy pld. ismeretlen oldatok kvalitatív/kvantitatív analíziséhez (anion-kation elemek ill. mennyiségük az oldatban) használják. (Iskolai laborgyakorlataim felidézve- a csapvíz tele van ásványi anyagokkal ami meghamisítja az eredményt ezért a lombikokat/kémcsöveket sokszor át kellett öblíteni desztvízzel és gondosan kiszárítani mivel nemcsak az oldat ionösszetétele volt fontos hanem azok mennyisége is, utóbbinál 0,0001 g pontossággal kellett dolgozni).
A lepárlással létrehozott desztvíz élettani szempontól nem mérgezõ, semmilyen káros hatása nincs azon kívül hogy NEM tartalmazza az emberi szervezetnek szükséges ásványi anyagokat. Ahol nem áll rendelkezésre biztonságos tiszta ivóvíz, ott -ideiglenesen- pótolható desztvízzel (kényszerhelyzetben forralt esõvízzel és hólével) a szervezet folyadékigénye, természetesen változatos táplálkozással pótolva a hiányzó anyagokat.
Hasonlóan (gondoljuk végig az esõ-jég-hó keletkezési mechanizmusát) desztillált víznek tekinthetjük pld. az esõvizet, havat-jeget melyet évezredek óta napjainkig használ az ember öntözésre, tisztálkodásra, fõzésre. Természetes állapotában meginni persze NEM ajánlatos mert általában biológiai szennyezõdések miatt nem alkalmas emberi fogyasztásra akárcsak a kerti kutak szûretlen/kezeletlen vize. Szükséghelyzetek adódhatnak persze, pld. "katonáéknál" oktatják hogy legvégsõ esetben egy tisztább pocsolyára terített ruhadarabon át lehet inni vagy kulacsba merni; bár ehhez adtak még egy fertõtlenítõ tablettát is amit a kulacsba kellett dobni még forrásvíz merítése esetén is mivel a forrásvizek is lehetnek fertõzöttek. Egyszóval, a lepárlással készített desztillált víz ártalmatlan, iható HA a rendszer tiszta volt.
A régebbi (nem zselés) akkukba és hûtõkbe használt, "köznéven" gyakran desztillált víznek nevezett folyadék azonban nem lepárlással hanem ioncserélõben készül és emiatt valóban ALKALMATLAN emberi fogyasztásra. Az ioncserélõben egyfajta mûgyantán eresztik át a vizet, amely megköti a vízben oldott ionokat, helyükre olyanokat juttatva melyek elpárolognak, ezért nagy hõterhelésnél nem rakódnak le ("vízkõ"). Pld. Ca2+ helyett NH4+, ami elpárolog. Elõnye, hogy olcsóbb-gyorsabb eljárás, hûtõrendszerekbe ez is tökéletesen elég de emberi fogyasztásra ALKALMATLAN. Ebbõl senki NE igyon!
Láthatóan "felkapott" lett a desztillált víz (akár pár éve a "mágnesezett PI-víz") talán nem jogtalan a feltételezés hogy üzleti okok dominálhatnak a gyakori ajánlások mögött.
Egy régebbi tanulmány szerint az ásványvíz fogyasztás negatívan korrelál a szív és érrendszeri betegségek kialakulásával ami azt jelenti: akik ásványvizet fogyasztottak, azok kisebb mértékben betegedtek meg az ionmentes vizet fogyasztókkal szemben. A tanulmány végkövetkeztetése elnagyolt magyarításban: "Mivel Észak-Amerika ivóvízforrásai túl magas szinten tartalmaznak Na, Ca, Mg ionokat, az orvosok biztassák betegeiket ivóvízük ásványianyag tartalmának ellenõrzésére és a számukra megfelelõ kiválasztására".
Forrás: Link Journal of General Internal Medicine 2001 március Vol.16. Ez "csak" orvosi intelem.
Az ajánlgatott desztillált víz sztem már a "másik véglet" melynek forgalmazását "a valamibõl élni kell" elv motiválhatja inkább, mintsem alapos orvosi megfontolások.
Záradékul, mégegyszer kihangsúlyozom NEM MINDEGY hogyan készült a desztillált víz amit fogyasztani akarunk. A lepárlással készült víz bátran fogyasztható DE megfelelõ táplálkozással ellensúlyozva hogy elkerüljük a nyomelem- és ásványianyag-hiányos állapotot (nem beszélve a vitaminhiányról).
Az ioncserélt víz amit a "köznyelvben" gyakran desztvíznek neveznek- MÉRGEZÕ senki ne igya!