Bioszféra
Természetesen el tudom különíteni a szegfûgombát a többi kis termetû lemezes gombafajtól. Hiszen tejeskávé színe, nagyon szívós tönkje, ritkás lemezei és a fõleg a semmi máshoz nem hasonlító, jellegzetes "szegfûgomba" illata félreismerhetetlen. Igazából a nagyon aromás íze miatt nem kedvelem, és mert egyenként kell átnézni az esetleg töméntelen sok, apró gombácskát.
Az én apám egyébként kétszer kapott muszkarin típusú gombamérgezést, az elsõ esetben a szüleivel egyetemben. A nagymama valami házaló árustól vett szegfûgombát, el is készítette finom csipetkés gombalevesnek...
Aztán szakadt róluk a víz, hánytak, és jött a doktor a gyomormosó készlettel...
Másodszor pedig akkor volt gombamérgezésben az apám, mikor Csepelen a házinéni megkínálta, na, mivel?
Szegfûgomba levessel! Újra izzadás, émelygés, hányás, és ami kell...
A papa az életben nem evett többször gombát, kivéve a bolti termesztett csiperkét.
A lilatönkû pereszkével már találkoztam, igaz nem én szedtem, hanem a feleségem öreg-öreg nagynénje. Beállított hozzánk egy szatyorral, hogy finom, készítsük el.
Bevallom, hülye voltam, és nem mertem megenni.
Azóta utána néztem, jó ehetõ, jellegzetes gomba.
Az én apám egyébként kétszer kapott muszkarin típusú gombamérgezést, az elsõ esetben a szüleivel egyetemben. A nagymama valami házaló árustól vett szegfûgombát, el is készítette finom csipetkés gombalevesnek...
Aztán szakadt róluk a víz, hánytak, és jött a doktor a gyomormosó készlettel...
Másodszor pedig akkor volt gombamérgezésben az apám, mikor Csepelen a házinéni megkínálta, na, mivel?
Szegfûgomba levessel! Újra izzadás, émelygés, hányás, és ami kell...
A papa az életben nem evett többször gombát, kivéve a bolti termesztett csiperkét.
A lilatönkû pereszkével már találkoztam, igaz nem én szedtem, hanem a feleségem öreg-öreg nagynénje. Beállított hozzánk egy szatyorral, hogy finom, készítsük el.
Bevallom, hülye voltam, és nem mertem megenni.
Azóta utána néztem, jó ehetõ, jellegzetes gomba.