Bioszféra
Leszeded és átvágod a tönkjét. Néhány kukac nem a világ: a szárítmány készítés célból felvásárlók pl. egyáltalán nem foglalkoznak a kukaccal. Így vásárolj vargánya szárítmányt bárhol is
Az ehetetlenség ott kezdódik, amikor már a kiüregelõdés miatt már puha a kalap, vagy a tönk.
A gombalegyek szaporodása: egy gombára néhány pete kerül, amik azonnal kikelnek. Azonnal zabálni kezdenek a lárvák, ezzel együtt a lárvákban szûznemzéssel azonnal fejlõdni kezdenek és néhány óra múlva kikelnek a peték. Ezek felzabálják a szülõ lárva testét és szétrajzanak a gombában. Ez a ciklus addig folytatódik, amíg a gomba él. Ahogy pusztulásnak indul a termõtest, a gombalegyek lárvái érzékelik, elhagyják a gombát, bebábozódnak és késõbb gombalegyekként kelnek ki.
Az elõbbiek oka: a gomba termõtestjének néhány napos élettartama. A bioszféra jól ki van találva. Ha valami a gomba termõtestjének fogyasztására specializálódott, annak nagyon kell sietnie.
Egyetlen módszer a kukacosság elkerülésére:
- A tapintásra puha gombákat le sem szeded: vagy túl öreg, vagy szétrágták a kukacok.
- A tönköt a tövén átvágod, majd addig szeleteled, amíg érzékenységed szerint kukacosnak találod, esetleg az egész gombát eldobod.
- Ahogy hazaérsz, (esetleg, ha nem értessz hozzá, ellenõr vizsgálata után) AZONNAL feldolgozod: blansírozod - lefagyasztod, dinszteled - lefagyasztod, felszeleteled szárításhoz, vagy egyéb saját konzerválási mód, de: A SZEDETT GOMBA NEM TÁROLHATÓ !!! Másnapra akár a hûtõben is elmászhat a saját kukacainak a lábán, hosszabbidõ után meg garantáltan. Ha óriási szerencse folytán esetleg nem fertõzött, a saját enzimjei, vagy baktériumok, vagy egyéb, pl. penészgombák nagyon rövid idõn belül megtámadják, jobbik esetben csak a minõsége romlik, rosszabb esetben a fehérje tartalma romlásnak indul, elkészítve ételmérgezést (nem gombamérgezést) okozhat.

A gombalegyek szaporodása: egy gombára néhány pete kerül, amik azonnal kikelnek. Azonnal zabálni kezdenek a lárvák, ezzel együtt a lárvákban szûznemzéssel azonnal fejlõdni kezdenek és néhány óra múlva kikelnek a peték. Ezek felzabálják a szülõ lárva testét és szétrajzanak a gombában. Ez a ciklus addig folytatódik, amíg a gomba él. Ahogy pusztulásnak indul a termõtest, a gombalegyek lárvái érzékelik, elhagyják a gombát, bebábozódnak és késõbb gombalegyekként kelnek ki.
Az elõbbiek oka: a gomba termõtestjének néhány napos élettartama. A bioszféra jól ki van találva. Ha valami a gomba termõtestjének fogyasztására specializálódott, annak nagyon kell sietnie.
Egyetlen módszer a kukacosság elkerülésére:
- A tapintásra puha gombákat le sem szeded: vagy túl öreg, vagy szétrágták a kukacok.
- A tönköt a tövén átvágod, majd addig szeleteled, amíg érzékenységed szerint kukacosnak találod, esetleg az egész gombát eldobod.
- Ahogy hazaérsz, (esetleg, ha nem értessz hozzá, ellenõr vizsgálata után) AZONNAL feldolgozod: blansírozod - lefagyasztod, dinszteled - lefagyasztod, felszeleteled szárításhoz, vagy egyéb saját konzerválási mód, de: A SZEDETT GOMBA NEM TÁROLHATÓ !!! Másnapra akár a hûtõben is elmászhat a saját kukacainak a lábán, hosszabbidõ után meg garantáltan. Ha óriási szerencse folytán esetleg nem fertõzött, a saját enzimjei, vagy baktériumok, vagy egyéb, pl. penészgombák nagyon rövid idõn belül megtámadják, jobbik esetben csak a minõsége romlik, rosszabb esetben a fehérje tartalma romlásnak indul, elkészítve ételmérgezést (nem gombamérgezést) okozhat.