A gombászatot gyakorlat nélkül, kellõ terepen töltött idõ nélkül nem lehet megtanulni, a könyvek alapvetõ segítségek természetesen. Osztom az általad leírtakat, nagyon fontos még sok esetben az élõhelyre is figyelni.
Vigyázni kell az õzlábgombákkal, a nagy õzláb biztonsággal fogyasztható. Az elmozdítható gallér, peremes gumós tönkbázis, kígyóbõrszerû tönk mintázat az ismertetõ jele többek között. A piruló õzlábra nagyon figyelni kell!! Hasonló fajok vannak , amik között mérgezõ is akad, illetve a "megárthat " kategória. Ilyen a kerti õzláb is, de van ám sokkal veszélyesebb fajta : Chlorophyllum molybdites
A kis, szegfûgomba méretû õzlábak között amatoxint tartalmazó is van, kerülni kell. Szintén kerülni kell a pókhálós gombákat, hatalmas fajcsoport, jónéhány mérgezõ, és bizonytalan, ismeretlen hatású faj található közöttük.
A vöröses nyálkásgombát kedvelem, csakúgy mint a rizike féléket, bátran ajánlom, nagyon felületes aki bármivel is képes összetéveszteni.
Donnie! OK, de kifejezetten magasabb régiók miatt írtam, (5 - 600 m felett), jellemzõ hogy a szezon alacsonyabb régiókban indul, majd egyre magasabb, hûvösebb területekre terjed át, miközben az alacsonyabb részek már kiszáradnak, a magasabb területeken akkor van elég hõösszeg, és ott még van nedvesség.(Persze sokat számít a szélnek kitettség, tájolás is.)