Még melege van a lilatönkûnek. Ami napok óta nem nõ, az már nem is fog. Én a laskára és a júdásfülére várok az erdõben, az utóbbi családi kedvenc. Nekem a lilatönkû túl aromás, fiatalon, amíg nem puhul meg, addig fogyasztom, akkor is csak módjával. Ha jó az idõ rá, a szokásos helyemen folyamatosan napi 40-50 kilót tudnék szedni, de kinek? Nem veszõdök az árusításával, nincs rá idõm, erõm. A rokonoknak, ismerõsöknek is a fülükön jön ki... 4-5 naponta szedni kell, akkor folyamatosan terem, ha hagyjuk leöregedni, akkor hullámokban. Egy hetesen már öreg, harmadosztályú.

Viszonylag könnyen, spóravetéssel megtelepíthetõ bolygatatlan, füves kertben. Megtelepszik ásott részen is, de az ismételt ásással elpusztul.

Szerintem a szárítmánya éppen a szárítás közbeni öregedése miatt nem lehet olyan jó ízû, mint ha fiatalon ledinsztelve, vagy blansírozva lefagyasztod.