Bioszféra
Felületes keresés után egy cikk:
Link
Keletebbre tömegesen fogyasztják és elvétve okoz mérgezéseket. A mérgezésekben szerepet játszik a gyakori nagy mennyiségben történő fogyasztás (felhalmozódó méreganyag?), nyilván az esetleges egyéni túlérzékenység is, akár a termőhely is befolyásolhatja a gombában levő méreganyag mennyiségét, és még ki tudja, mi?
"a kéttűs fenyők csoportjába tartozó erdeifenyővel alkot mikorrhizát": Nem tartom valószínűnek, hogy kizárólagos mikorrhizás gombát a partnernövény nélkül lehetne termeszteni. Esetleg próbálkozni lehet az udvarban levő erdei fenyő gyökérzetére telepítésével lehetne. A pereszkék nem igazán a mikorrhizás voltukról ismertek, ha csak KÉPES mikorrhizás kapcsolatot is létesíteni és esetleg jól el van magában a korhadékon is, elképzelhető, hogy termeszteni is lehet.
Az ilyen - fogyaszthatóság határán levő, kérdéses mérgezőségű - gombát otthon nem termesztenék: Aki otthon termeszti, garantáltan többször nagy mennyiséget fogyaszthat belőle, ami kockázatos. Én nem kísérleteznék vele.
A cikkben van egy térkép, ahol Európa kettéosztott: Fél Európában "mérgező" listán van, a másik felében ehetőnek tartják.
Honnan, melyik országból nyomják a reklámot?
Ui:
A begöngyölt szélű cölöpgombát is ehetőnek tartották hajdan, most halálosan mérgezőnek.
Esetleg az elkészítési mód is közre játszhat (pl. papsapka gombák forrázása), egyes szőrgombákat keletebbre tömegesen fogyasztják számomra ismeretlen kezelés és savanyítás után. Az élesztő gombák és az ecetsav baktériumok is kellően átdolgozhatják EGYES méreganyagokat.
Link
Keletebbre tömegesen fogyasztják és elvétve okoz mérgezéseket. A mérgezésekben szerepet játszik a gyakori nagy mennyiségben történő fogyasztás (felhalmozódó méreganyag?), nyilván az esetleges egyéni túlérzékenység is, akár a termőhely is befolyásolhatja a gombában levő méreganyag mennyiségét, és még ki tudja, mi?
"a kéttűs fenyők csoportjába tartozó erdeifenyővel alkot mikorrhizát": Nem tartom valószínűnek, hogy kizárólagos mikorrhizás gombát a partnernövény nélkül lehetne termeszteni. Esetleg próbálkozni lehet az udvarban levő erdei fenyő gyökérzetére telepítésével lehetne. A pereszkék nem igazán a mikorrhizás voltukról ismertek, ha csak KÉPES mikorrhizás kapcsolatot is létesíteni és esetleg jól el van magában a korhadékon is, elképzelhető, hogy termeszteni is lehet.
Az ilyen - fogyaszthatóság határán levő, kérdéses mérgezőségű - gombát otthon nem termesztenék: Aki otthon termeszti, garantáltan többször nagy mennyiséget fogyaszthat belőle, ami kockázatos. Én nem kísérleteznék vele.
A cikkben van egy térkép, ahol Európa kettéosztott: Fél Európában "mérgező" listán van, a másik felében ehetőnek tartják.
Honnan, melyik országból nyomják a reklámot?
Ui:
A begöngyölt szélű cölöpgombát is ehetőnek tartották hajdan, most halálosan mérgezőnek.
Esetleg az elkészítési mód is közre játszhat (pl. papsapka gombák forrázása), egyes szőrgombákat keletebbre tömegesen fogyasztják számomra ismeretlen kezelés és savanyítás után. Az élesztő gombák és az ecetsav baktériumok is kellően átdolgozhatják EGYES méreganyagokat.