Bioszféra
Szép, de a csövek magassága alapján, érdestinóru is lehet. A gesztenyetinó húsa, fiatalnak parafa szerűen kemény. A barna érdestinó (Leccinum scabrum) húsa nem váltja ádázul a színét, és az illata aromásabb. Fiatalnak finom mindkettő, öregnek elültetni való a kertben. - Bocsánat a késői válaszért, tegnap én is gombásztam... elaludtam. - Most már én is a szárítani való gombát keresem, ha az erdő is felszárad... egyelőre megy a ruhapakolás, függönymosás, a lakás tiszta pára. Tegnap a rizikéknek nagyon örültem, van már "Hexenröhrling" is, utóbbi vajpuha finom, ha zsíron megfuttatva 20 percig főzzük (pl. gombás rizsnek). - és úgy tapasztalom, hogy másnap is " illedelmes ", jó gomba. Azért nem reklámozzuk, mert sok mediterrán fajjal (Caloboletusok, Rubroboletusok, Imperator) keverhető össze, és azok ártalmasak.