Hihetetlen, a "fagyveszélyes Nógrádban" lévõ Mátraalmás megint megúszta komolyabb fagy nélkül. Tmin -0.4°c lett, összesen 1 óra 15 percig volt 0 fok alatt a hõmérséklet. Többen is kint hagyták még a paradicsomot, valószínûleg nem szenvedtek kárt nevet A közeli Zabar és Szécsény -5 és -6 fok között mért. Kisterenye légvonalban mindössze 7km-re van, az ottani minimum pedig -4.5°c lett. Link

Májusban a környéken mindenütt elfagyott az alma, a negatív hõmérséklet közvetlenül a kötõdést követõen érte a fákat. Itt van egy cikk a Mátra Alma Kft. által elszenvedett károkról: Link A kozárdi Almavölgy fagyzugba telepített intenzív ültetvényein hasonló volt a helyzet, õk egyébként 2003 óta a 3. évben voltak kénytelenek elviselni egy nagyon súlyos fagykárt.

Eközben Mátraalmáson az elmúlt 20 évben gyakorlatilag egyszer sem fagytak el a kerti gyümölcsfák vagy a határban lévõ, ma már sajnos elhanyagolt kisebb zártkertek gyümölcsösei. Idén a 600 méter magasan lévõ helyi almafák szinte roskadoztak a sok terméstõl, és mindezt be is tudták érlelni (a kép még 08.19-én készült): Link

Fel nem tudom fogni, hogy Magyarország gyümölcsültetvényei miért vannak szinte kivétel nélkül sík területen - nagy hõingásokra, és alacsony relatív nedvességre hajlamos homoktalajokon, vagy éppen egy-egy dombvidék fagyzugaiban. Aki Kozárdon 300-400 méter magas dombok közt 160-200 méter közé telepít egy 50 hektáros (!) almaültetvényt, az sem hallott még életében sem kisugárzási inverzióról... A nagy hõingás másik velejárója, az alacsony nappali RH szintén káros hatású: gátolja a gyümölcs növekedését, illetve meleg napokon hozzájárul annak perzselõdéséhez, napégéshez.