Agrometeorológia
Rég jártam itt.
Ma kora délután, az egyébként hétvégére tervezett kazántisztítás (betegen nem volt élmény, ám a hányós vírusban szenvedõ fiam okán tüzet kellett rakni, fával sokkal olcsóbb a nagyobb meleg mint gázzal) közben vettem mintát a kerti termõföldbõl, a termõtalaj pH mérése céljából, elõjött belõlem rég kihunyt vegyész.
Az oldattal az általam várt pH jött ki, 4,5 körüli.
A kazántéma nem véletlen volt az elején, az eltüzelt keményfa hamujával (pH=12) próbálom lúgosítani a termõföldet, vékony, 1-2 cm-es rétegben szórom a tetejét egy ideje.
A tavaszi talajmozgatás után néhány héttel veszek mintát, megnézem a várt 6,5-7 körüli PH áll-e be, a burgonya kivételével (oda nem szórok hamut, ahová az megy) a semleges felé hajazó pH jobb lenne, fahamuban található tápanyagok, kivéltképp a káliumra pályázok.
Nesze neked mûtrágyázás.
Ma kora délután, az egyébként hétvégére tervezett kazántisztítás (betegen nem volt élmény, ám a hányós vírusban szenvedõ fiam okán tüzet kellett rakni, fával sokkal olcsóbb a nagyobb meleg mint gázzal) közben vettem mintát a kerti termõföldbõl, a termõtalaj pH mérése céljából, elõjött belõlem rég kihunyt vegyész.
Az oldattal az általam várt pH jött ki, 4,5 körüli.
A kazántéma nem véletlen volt az elején, az eltüzelt keményfa hamujával (pH=12) próbálom lúgosítani a termõföldet, vékony, 1-2 cm-es rétegben szórom a tetejét egy ideje.
A tavaszi talajmozgatás után néhány héttel veszek mintát, megnézem a várt 6,5-7 körüli PH áll-e be, a burgonya kivételével (oda nem szórok hamut, ahová az megy) a semleges felé hajazó pH jobb lenne, fahamuban található tápanyagok, kivéltképp a káliumra pályázok.
Nesze neked mûtrágyázás.