Sóhaj!
Mi sántít ebben?
Hidd el, Õk ott tudják nagyon jól már most, hogy milyen károk keletkeztek.
Mi az hogy jó kondícióba hagyta az ültetvényét?
Lepermetezte C-vitaminnal vagy mi, esetleg kiszórt egy kis MagneB6-ot is a földre?
Az õszibarack -23-25 fokban súlyos fagykárokat szenved, márpedig ott annyik voltak.
2005-ben, amikor a szegedi állomás -20,7 fokos minimumot mért, akkor 80-100 %-os rügyfagykár volt Szatymazon, illetve vesszõfagyás.
Most volt egy -21,7 fokos, egy -22,2 és egy -22,5 fokos minimum a szegedi állomáson, tehát gyanítom, Szatymazon is 2 fokkal hidegebb volt, mint 2005-ben.
A szegedi állomáson egy szeptemberben mért +3 fokos minimum mellett onnan 5-10 km-re egy paprikatermesztõ családnak lefagytak a paprikái.
Tehát a szegedi állomási minimumnál a térségben 2-3, vagy akár 4 fokkal hidegebbek is vannak.
Így a szatymazi barackosoknál a -25 biztosan megvolt most.
Az pedig már egyes fajtáknál a teljes lombkorona megsemmisüléséhez vezet.
A gyökérnyak betakarása hogyan véd a tõbõl kifagyás ellen?
Van egy 5 méteres barackfa, betakarja a törzsét 30-40 centi magasan, szerinted akkor nem mindegy már, hogy 30-40 centivel magasabbról fagy ki?
A tõbõl kifagyás azt jelenti, hogy a föld feletti részek elmennek, és törzsrõl, ameddig a hó védte, onnan hajt ki.
Hidd el, az a fél méteres különbség nem igazán vigasztal senkit.
Persze biztosan fajtafüggõ is a dolog, lesznek fajták, amik teljes terméskieséssel és vesszõfagyással megúszták, de lesznek, amiknél a lombkorona nagy része megsemmisült.
Ez csak annyira katasztrofális helyzet, amennyire egy barackültetvény ilyen fokú fagykára katasztrofális lehet.