Agrometeorológia
A szõlõk két és háromszintes kordonok, 0,5 m, 1,4 m, 2,3 m-es termõszintekkel, 30 - 45 évesek. Kb. 35 éve kezelem õket. A háromszintes 10 m hosszú (nem egyetlen tõke, bár volt olyan pergolánk is, amin egy tõke akkora területet befutott), a d-dny-i házfaltól kb. 1,2 m-re, teljes magassága 3 m fölötti (kettõs funkció, elsõdleges az árnyék - de sokat veszekedett anyukám, hogy csak létráról tudom kezelni). A legfelsõ szint csak egyszer fagyott el, a -26,8-as hivatalos békéscsabai Tmin-nél. Eddig a lehajlított alsó kordonszint hóval takarása bármilyen Tmin-nél 100 %-ban hatásos volt, de a 10-15 cm átmérõjû függõleges vezérágnak (hivatalos név nem jut eszembe) és emiatt a második szint kordonkarjainak lehajlítása lehetetlen.
Az idei fagykárok: eddig nincs semmilyen észlelhetõ fagykár a szõlõben a -20 körüli Tmin ellenére, a komolyabb vizsgálatokra nincs idõm, erõm. A detektálásig lehet, hogy meg kell várni a 15 oC körüli Tmaxokat.
A kertvárosi-falusi szõlõállomány megfogyatkozása szerintem egész más okra vezethetõ vissza: a gazdáik kiöregednek, a fiatalok már olyan helyen élnek, ahol híre sincs a kertészkedésnek, vagy egyszerûen nem veszõdnek a szõlõvel - gyümölccsel. Megveszik a bótban - úgy gazdaságosabb, és az unokáknak esetleg már fogalmuk sincs, hogy mi a különbség a Hamburgi muskotály, Matthiasz Jánosné muskotály (lehet vitatkozni azon, hogy melyik a kettõ közül a világ legfinomabb csemegeszõlõje, de egyik sem piacképes, mert nem színezõdik, vagy nem érik egyenletesen) és az üthetõ - verhetõ - tárolható, de se íze, se bûze szupermarket fajták között. Aki szupermarketben vásárol gyümölcsöt, nem ismeri, elfelejti, hogy mi a különbség a piac-éretten szedett és az érett gyümölcs között. Ha pedig nem ismerem a különbséget, igényem sem lesz rá. Lassan a Jonathan alma is már beszerezhetetlenné válik.
Rezisztens szõlõfajták: mind amerikai fajtákkal való keresztezés, emiatt fagytûrõek is. Nekem még nem ízlett igazán egyik sem.
Nem tudom, milyen szõlõmûvelési módot alkalmazol (fej, bak, kordon)?
Az Afus Ali-t szerintem felejtsd el, több ok miatt:
A legfagyérzékenyebb, szálvesszõs metszést igényel, mert az alsó három rügye terméketlen, -15 oC Tmin-nél már kopaszra kell metszeni, mert máshogy nem tudod megõrizni a mûvelési módot, termõalapokat, azon kívül jellegtelen, se íze, se bûze, mint a .
Pannonia kincse: Elég fagyérzékeny, de nem annyira, mint az Afus Ali. Íze elfogadható, de semmi különleges, szerintem tucatszõlõ, de lényegesen jobb a szupermarket fajtáknál. Elõnye a rövidcsapos metszésigény, nagy bogyók, látványos fürtök, viszonylag korai érés. 3-4 évente kordonmûvelésnél teljes kordonkar felújítást igényel, különben a fürtök mérete negyedére csökken.
Narancsízû: Íze elfogadható, muskotályos, de be ne engedd a kertbe. Afus Ali-val azonos fagyérzékenység, max. 3 évente újra kell nevelni a lugast, emiatt kézben-tarthatatlan növekedés, kisméretû fürtök. Semmilyen metszési móddal nem tudtam elfogadható fürtméretet kivarázsolni belõle.
Legújabb fajták: mielõtt bármit telepítenél, kóstold meg és keress valakit, akinek van a fajtáról valami tapasztalata.
Az idei fagykárok: eddig nincs semmilyen észlelhetõ fagykár a szõlõben a -20 körüli Tmin ellenére, a komolyabb vizsgálatokra nincs idõm, erõm. A detektálásig lehet, hogy meg kell várni a 15 oC körüli Tmaxokat.
A kertvárosi-falusi szõlõállomány megfogyatkozása szerintem egész más okra vezethetõ vissza: a gazdáik kiöregednek, a fiatalok már olyan helyen élnek, ahol híre sincs a kertészkedésnek, vagy egyszerûen nem veszõdnek a szõlõvel - gyümölccsel. Megveszik a bótban - úgy gazdaságosabb, és az unokáknak esetleg már fogalmuk sincs, hogy mi a különbség a Hamburgi muskotály, Matthiasz Jánosné muskotály (lehet vitatkozni azon, hogy melyik a kettõ közül a világ legfinomabb csemegeszõlõje, de egyik sem piacképes, mert nem színezõdik, vagy nem érik egyenletesen) és az üthetõ - verhetõ - tárolható, de se íze, se bûze szupermarket fajták között. Aki szupermarketben vásárol gyümölcsöt, nem ismeri, elfelejti, hogy mi a különbség a piac-éretten szedett és az érett gyümölcs között. Ha pedig nem ismerem a különbséget, igényem sem lesz rá. Lassan a Jonathan alma is már beszerezhetetlenné válik.
Rezisztens szõlõfajták: mind amerikai fajtákkal való keresztezés, emiatt fagytûrõek is. Nekem még nem ízlett igazán egyik sem.
Nem tudom, milyen szõlõmûvelési módot alkalmazol (fej, bak, kordon)?
Az Afus Ali-t szerintem felejtsd el, több ok miatt:
A legfagyérzékenyebb, szálvesszõs metszést igényel, mert az alsó három rügye terméketlen, -15 oC Tmin-nél már kopaszra kell metszeni, mert máshogy nem tudod megõrizni a mûvelési módot, termõalapokat, azon kívül jellegtelen, se íze, se bûze, mint a .
Pannonia kincse: Elég fagyérzékeny, de nem annyira, mint az Afus Ali. Íze elfogadható, de semmi különleges, szerintem tucatszõlõ, de lényegesen jobb a szupermarket fajtáknál. Elõnye a rövidcsapos metszésigény, nagy bogyók, látványos fürtök, viszonylag korai érés. 3-4 évente kordonmûvelésnél teljes kordonkar felújítást igényel, különben a fürtök mérete negyedére csökken.
Narancsízû: Íze elfogadható, muskotályos, de be ne engedd a kertbe. Afus Ali-val azonos fagyérzékenység, max. 3 évente újra kell nevelni a lugast, emiatt kézben-tarthatatlan növekedés, kisméretû fürtök. Semmilyen metszési móddal nem tudtam elfogadható fürtméretet kivarázsolni belõle.
Legújabb fajták: mielõtt bármit telepítenél, kóstold meg és keress valakit, akinek van a fajtáról valami tapasztalata.